10 saker jag förvånas över efter vår svemester

Jag har inte varit på en Sverigesemester sedan jag var barn. Så hur var det då egentligen att tillbringa semestern i Sverige under covid? Här är 10 saker som jag förvånades över!

Kanske kan det te sig konstigt, men jag har inte varit på en Sverigesemester sedan jag var barn. Reser jag i Sverige är det oftast för att hälsa på någon eller för att gå på bröllop eller fira jul. Men att resa i Sverige för resandets skull, var definitivt något nytt för oss. Så, hur var det egentligen att tillbringa sommarsemestern i Sverige? Här är 10 saker som jag förvånades över!

1. Hur svårt ska det vara att boka ett hotellrum med extrasäng?

När man är tre i familjen, så vill man inte behöva boka två hotellrum. Själva grejen med att semestra tillsammans är ju att tillbringa tid tillsammans, eller hur? Det är väldigt få hotellrum i Sverige som inte har ett oanvänt golvutrymme på 2 gånger 1 meter där en extrasäng kan ställas in. Vi har bara varit med om det en gång i Italien. Det hotellrummet bestod i princip bara av en dubbelsäng med ett knappt linjalbrett avstånd till väggarna. Det borde alltså vara jätteenkelt att boka ett hotellrum med extrasäng. Men det är det inte.

Även om hotellet skriver i FAQ att de har extrasängar, fungerar inte bokningssystemen. Varken hotellbokningssajterna, eller hotellens egna sajter visar upp några tillgängliga rum så fort man lägger på en tonåring. Vi har fått ringa och prata med 5 olika hotell i sommar för att kunna lägga till en extrasäng. Mest intressant var Vadstena Klosterhotell. Där kan man boka ”sommarpaket” för barn, men om man bara vill boka rum så finns inte ett enda rum som tar mer än två vuxna. Så då måste man ringa. Hur tänkte de där?

Sedan kan man diskutera priset för en extrasäng i Sverige. Jag är helt med på att man behöver betala för en extra frukost, men att betala 500 kronor för en extrasäng för ett barn (dock inkl frukost) för en natt är rätt saftigt när vi redan betalt för rummet. Speciellt när rummet för två personer med frukost ofta inte kostar mer än en tusenlapp.

Rum med bäddsoffa på The More i Lund. Här var det enkelt att boka!

2. Varför får inte barn under 16 år gå på spa?

Den första gången vår dotter var på spa, var hon 7 år gammal och besökte hotellet Four Seasons i Budapest. På spaanläggningen fanns självklart tofflor och morgonrock i hennes storlek och det fanns till och med en ”Cinderella massage” för barn som hon älskade. Sedan dess har hon alltid följt med mig när jag gått på spa under våra resor och det har aldrig varit några problem i något land. Förutom här i Sverige. Inte ett enda spa som vi varit på i sommar välkomnade barn under 16 år. För mig är ålder en helt arbiträr regel. Varför inte bara säga att alla (oavsett ålder) som vill besöka ett spa anpassa sin ljudnivå, inte tar med sig en bollar eller liknande och inte gör bomben i poolen? Har så många svenska barn misskött sig genom åren, att spaanläggningarna inte längre kan lägga ansvaret på oss föräldrar? Jag tycker att spaanläggningarna åtminstone borde kunna sänka åldern till 13 år i förälders sällskap – med villkoret att man åker ut om man inte sköter sig?

Barn på spa?
Six Senses Spa i Thailand

3. Hur mycket kan ett hotell skylla på corona för att stänga ner service?

Jag har full förståelse för att våren har varit tuff för hela hotellbranschen och att många hotell har gått på knäna, men jag upplevde att vissa hotell har stängt ner lite mer än de borde ha gjort. De håller helt enkelt inte vad de lovar längre. Varför stänger man ner möjligheten att boka hotellets badtunna för slutet sällskap med motiveringen ”pga corona”, när spaanläggningar får hålla öppet för mängder av folk? Varför stänger man hotellets bar och restaurang ”pga corona”, när inga andra barer/restauranger är stängda i stan? Varför plockar man bort frukostserveringen ”pga corona”, men fortsätter att erbjuda rum med frukost på bokningssidorna? Det hade varit bättre om de skrivit att de stängt ned service ”pga besparingar och låg beläggning” och tydligt informerat om det på hemsidan innan man bokat. Det hade känts mer ärligt mot oss gäster.

4. Hur många räkmackor kan man äta på en semester?

Jag älskar räkmackor, men efter denna sommars semester i Sverige kan jag nog inte se åt en räkmacka mer på några månader. Kan räkmackan vara Sveriges nya nationalrätt?

Alla cafeer har räckmackor
Grymt god räkmacka i Skåne – kanske Sveriges bästa?

5. Hur mycket får ett hotellrum skilja sig från bilderna?

När jag bokar ett hotellrum, då är min förväntan att hotellrummet stämmer med bilderna. Inte till 100%, men känslan bör vara densamma. Låt oss bara säga att vårt familjerum på Elite Hotell i Örebro inte uppfyllde våra förväntningar. Alls. Inget stämde med bilderna. Inte golvet, inte möblerna, inte väggarna. INGET var likadant som bilderna. Möblerna var minst 20 år gamla, golvet var ett slitet trägolv som definitivt sett sina bästa dagar och toaletten kändes som en sliten sjukhusmottagning från 90-talet. Jag var så besviken att jag inte ens tog en bild av rummet. Det här var så långt ifrån bilderna på webbsidan som det gick att komma – där visades vackra mörkt målade familjerum med heltäckningsmatta, en mörk skinnsänggavel och en fuskbrasa. Jag hade aldrig betalat det här priset för detta rum och jag hade defintivt inte bokat det om jag vetat hur illa det var. Vad hade ni gjort om ni fått ett rum som inte motsvarade alls de ni hade bokat?

6. Varför öppnar sevärdheter utanför storstäderna inte förrän klockan 11:00?

Frukost på hotell i Sverige serveras oftast mellan 07:30 och 09:30. Sedan var vår plan att checka ut och titta på sevärdheter. Inte helt orimligt, eller hur? Om det inte vore för att de flesta affärer och sevärdheter utanför Stockholm inte öppnar förrän klockan 11:00. Det blev helt enkelt mycket väntan vissa dagar och vissa sevärdheter struntade vi helt i att besöka – då vi inte orkade vänta.

Skultuna bruk. Öppnar 11 varje dag, även under högsäsong.

7. Hur kan hotellen fortsätta ha frukostbufféer i coronatider?

Vissa av hotellen vi bott på i sommar har löst problemet med bufféträngsel riktigt snyggt. Steam Hotel i Västerås och Wedevågs herrgård i Vedevåg serverar exempelvis en bestämd meny direkt vid bordet. Men så finns det de stora hotellkedjorna som fortsätter att envisas med att servera bufféfrukost utan någon personal som övervakar. Visst, det gjordes ett försök att styra upp frukosten genom att gästerna fick önska frukosttid – men ingen kollade om man följde detta. Vi avbröt en frukostbuffé i förväg där det var så mycket trängsel och hostande människor att jag helt enkelt inte kunde vara kvar. En sådan enkel sak som att man hade kunnat styra upp buffén till att vara enkelriktad och att man alltid ska ta en ny tallrik – det hade definitivt minskat trängseln till pålägget.

A la carte-frukost på Steam Hotel. Grymt nice!

8. Hur kan badhus inomhus få ha öppet om inte nöjesparker får det?

Älskade Gröna Lund håller stängt i sommar, då de inte får öppna på grund av covid-19-begränsningen på 50 personer. En nöjespark utomhus. Även Astrid Lindgrens värld är tyvärr stängd i sommar, även det en utomhuspark.

På badhuset Kokpunkten i Västerås tar man varje dag emot 425 personer. Inomhus, med köer till åkattraktioner. Vad är logiken kring detta? Jag går 100 gånger hellre till en nöjespark utomhus än ett badhus inomhus i dessa coronatider. Så det blev inget besök på Kokpunkten för mig i sommar.

9. Varför måste man boka bord överallt?

Österlen är en av Sveriges riktiga pärlor och det är inte konstigt att mängden svenskar som semestrat där i år har varit större än vanligt. Men är det rimligt att man ska behöva boka bord på en kvarterskrog minst en vecka i förväg för att få bord? Vi hade en kväll på väg från Skillinge till Lund där jag nästan gick åt av hunger. Vi hade inget bokat (då det var ett spontant besök hos några vänner) och vi behövde desperat få i oss en middag. Inget fancy, men gärna vällagat. Men inget av ställena som vi stannade på hade bord. Varken denna kväll eller den kommande veckan. Det slutade med att vi med nöd och näppe hittade ett bord på en thailändsk restaurang i Ystad, flera timmar senare. Är enda sättet att slippa snabbmat på en svemester att förboka alla restauranger långt i förväg?

En kall och blåsig dag i Skanör. Men det är sommar, då badar man.

10. Varför måste man bada när det är sommar?

Sist men inte minst på denna lista – varför måste man bada när det är sommar? Jag låter den sista rubriken representeras av en pappa i Skanör. Vädret var definitivt inte det bästa när vi var här i juli. Det blåste som sjutton och temperaturen krälade runt 17 gradersstrecket. Vi tog en promenad på den (i princip) tomma stranden och passerade förbi en familj med två barn som stod och huttrade i var sin liten handduk. ”Nu är det sommar, så nu ska vi bada!” utbrister pappan klämkäckt. Jag har inte badat i Sverige i år. Precis som alla andra år. Jag badar när det är varmt, inte när det är sommar.

Så hur går dina tänkar efter årets svemester? Var allt som du förväntat dig?

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

8 KOMMENTARER

  1. Åh vad jag känner igen mig i många av funderingarna! Middag utan att boka bord verkar omöjligt i Skåne! Och ställen som skyller på Corona när de har usel buffé..inte okej! Elite i Norrköping var riktigt illa. Frukostkön var otroligt lång och ingen personal styrde upp någonting. Kliade i fingrarna att styra upp lite kan jag lova ?

    • Jag undrar om det hade varit samma funderingar som dykt upp om jag semestrat i Frankrike eller Italien detta speciella år? Men ganska så skönt ändå att få en exotisk”kulturkrock” på hemmaplan! ?

  2. Härligt inlägg! :-)
    Jag trodde 10:an var på väg åt ett helt annat håll, nämligen att folk knör in sig på överfulla badstränder trots Corona för att de tyckts tro att de kommer att falla döda ner om de inte får bada NU!

  3. Varför måste man bada när det är sommar? Det undrade jag ofta som (inte så badsuget) barn. Nu, som vuxen, tar jag mig friheten att inte bada. (Badar bara om det är så hett så jag MÅSTE ;))

  4. Hittade hit av en slump först ett år senare – men tror att vi bodde i precis samma rum på Elite i Örebro. Tristaste hotellrummet någonsin, ångrar fortfarande att jag inte krävde att få byta.

    • Låter onekligen som att ni hamnade i samma rum som vi… Jag lever på hoppet om att de snart har renoverat upp rummet till samma standard som övriga rum, men tills dess att det är bevisat så bor jag hellre någon annanstans :)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

5 skönaste städerna för en weekendresa under hösten

Hösten är en perfekt tid att åka på en weekend-resa. Här kommer tips på fem härliga resmål med kort restid och mycket mys.

Balestjärnen – Vandra Höga kusten-leden till Balesudden – Ångermanland

Utefter Höga Kusten-leden ligger den märkliga Balestjärnen högt uppe på klippan Balesudden. En unik plats med kristallklart vatten och välbevarade trädskelett.

Djurholmen strövområde – Från Djurholmamossen till ravinen vid Århultsbäcken

Mitt i Hallandsåsens orörda natur bjuder Djurholmen strövområde på kontraster mellan högmosse och ravin i två naturreservat - Djurholmamossen och Århultsbäcken.

Orsa Grönklitt – Skidåkning för en weekend – Dalarna

I helgen var vi i Orsa Grönklitt och åkte slalom. Vad tyckte vi om backarna, maten och servicen? Här kommer vår familjerecension!

Konstrunda vid Snösätra Graffiti Wall of Fame – Stockholm

Vad är egentligen konst? Igår besökte vi Snösätra Graffiti Wall of Fame - Europas största lagliga graffitiutställning.

Reseminnen i julgranen

De senaste årens julresor har jag börjat samla på julgransprydnader. Här kommer mina fem kitschigaste favoriter!

Ännu mer reseinspiration

Nordingrå – 4 sevärdheter i hjärtat av Höga kusten

Kring Nordingrå hittar du några av Höga Kustens vackraste vyer, kantade av fiskelägen, klippor och kultur.

3 trevligheter i Landskrona – Skåne

Vi tillbringade en sensommardag i Landskrona, en stad vi tidigare bara passerat. Efter en härlig lunch på Kvarteret Erikstorp besökte vi det historiska Landskrona Citadell och avslutade dagen på strandbaren Lock Stock & Barrel. Tre trevligheter helt enkelt.

Tjolöholms slott – Sveriges mest unika slott

Vid havet strax söder om Göteborg ligger ett av Sveriges mest unika byggnader - Tjolöholms slott. Ett häftigt privatslott i Engelsk stil med en tragisk historia.