10 tips för att boka billiga resor

Jag kan inte längre säga att jag är varken en budgetresenär eller en backpacker (även om bloggens namn hänger kvar från tiden då vi var hardcore backpackers). Idag skulle jag nog snarare beskriva vårt resande som ”kostnadsmedvetet och bekvämt”. Bortblåsta är de dagar när ett hotell kunde vara loppigt och slitet och jag bokade flygbolag med galonsäten. Om jag inte önskar den standarden här hemma, varför ska jag gilla det när jag reser? Men en sak som jag inte kompromissar på är priset.  Jag gillar inte att betala för mycket. Genom bra planering och en del research kan du faktiskt resa både långt, lyxigt och billigt. Låter det som en omöjlig ekvation? Här kommer mina 10 tips för billigare resande.

1. Bestäm dig inte för vart du ska åka

Låter det konstigt? Inte för oss! Vi skriver listor med möjliga resmål inför varje resa och har aldrig någon egentlig aning om vart vi kommer att åka förrän vi trycker på Boka-knappen. Oftast är det inte dit vi först trodde som det sedan blir. Genom att vara flexibla har vi hittat de mest fantastiska resorna till riktigt bra pris. Sedan gäller det att söka, söka och söka igen. Att hitta resor till rätt pris gör du inte på en kväll. Man måste jobba lite för att hitta rätt pris och rätt resmål!

2. Var flexibel med dina datum

En weekendresa behöver inte gå från fredag till söndag, den kan lika gärna gå från lördag till måndag. Avresor på lördagar till populära semesterdestinationer som Nice är dyrare än på vardagar och tvärtom när du reser till business-destinationer som Zurich. Sök alltid +-2 dagar och fundera över om det verkligen är viktigt hur många dagar du är borta. Spelar det någon roll om det är 7 dagar eller 6 dagar? Håll koll på hur priserna utvecklas och boka inte för långt innan avresa! Ungefär 3 månader innan önskad reseperiod dyker erbjudandena upp från flygbolagen och erbjudandena är oftast för givna perioder. Är du flexibel har du mycket att spara på att ha is i magen.

Det går även att spara pengar på att boka obekväma flygtider, lågprisbolag med säten som inte går att fälla och flyg med långa mellanlandningar på omoderna flygplatser. Dock är det inget för oss som barnfamilj som föredrar bekvämlighet och bra flygtider  – men var beredd på att bekväma flygtider och flygbolag kostar!

3. Åk inte när alla andra åker – lågsäsong vs högsäsong

Skollov är dyrt. Men att åka på skollov till resmål som just då har lågsäsong ger mycket valuta för pengarna. För oss är det inte viktigt med strålande sol varje dag, det gör inget om det kommer en skur regn på eftermiddagen. En solbränna varar i två veckor, minnen från upplevelser varar hela livet. Frågar du oss så åker vi under den svenska sommaren helst till monsunregn i Thailand eller vinter i Australien.

4. Spara bonuspoäng smart – inte bara när du reser

Spara alltid bonuspoäng. Helst på samma medlemsprogram, så att du lättare komma upp till högre medlemsnivåer, men spara poäng även om du inte vet vad du ska använda dem till – ofta går det att flytta poäng mellan olika medlemsskap! Håll koll på flygallianser och läs på om du på samma flygmedlemskap kan samla bonuspoäng när du bokar hotell och hyr bil. Boka hotell på sajter där du kan samla gratis bonusnätter, men stirra dig inte blind på bonusen utan jämför med hotellets och flygbolagets egna sajter innan du bokar. Genom att spara poäng på SAS Eurobonus och Emirates täcker vi in hela världen och har hämtat ut flertalet resor, nu senast till Sri Lanka med Emirates i augusti. Så ge inte upp sparandet!

5. Sök priser på ställen du inte förväntat dig

Om du ska boka hotell, sök inte bara på hotellets egen sida. Kolla de stora hotellbokningssajterna, flygbolagens egna hotellsidor och även charterbolagen – där kan du ofta boka enbart hotell till riktigt bra priser. Även om vi oftast hittar bäst priser på de stora hotellbokningssajterna, bokade vi faktiskt ett av våra hotell i Förenade Arabemiraten i somras via Ving.

6. Använd Refunder

Innan du bokar – kolla om den resesajt du vill boka med finns med på refunder. Genom att handla via deras portal får du enkelt pengar tillbaka på bland annat hotell, flyg och hyrbil. Pengar tillbaka på sådant du ändå skulle ha köpt – hur bra är inte det?

7. För enklare resor – jämför paketresa mot separata bokningar

Det är inte alltid billigast att boka paketresor. Alltsom oftast kan det vara billigare att sätta ihop resan själv – OM du inte vill till en charterdestination på en liten grekisk ö, då kan det vara svårt att hitta billigare direktflyg än charterbolagen erbjuder.

8. Sök alltid först på hotellrum utan barn

Hotellbokningssajter är bra, men de är oftast riktigt dåliga på att hantera bokningar med barn. Sök på hotellrum utan barn och när du hittat stället verkligen du vill bo på, läs på hotellets egna sida om hotellet 1) Tillåter extrasängar eller 2) Låter barn bo gratis om de sover i föräldrars säng. Om du bekräftat att det är ok med barn, jämför hur priset förändras när du söker med barn. Om hotellet inte går att boka på bokningssajten med barn, men du vet att det är ok – boka ändå och mejla hotellet i förväg för att säkra extrasäng. Det kan nästan kännas lite som lurendrejeri att bara få upp sviterna på hotellet när du söker på rum med barn, när kidsen faktiskt sover gratis i ett helt vanligt dubbelrum.

9. Glöm inte dina andra medlemskap

Har du andra medlemsskap? Använd dem! Coop hotellpremie har väldigt bra priser inom Sverige. Är du medlem i Motormännen får du AAA-rabatt på de flesta stora amerikanska hotellen, hyrbilsfirmorna och massor av museum. Benify som du kan ha via jobbet har ofta rabatter på bland annat hotels.com.

10. Räkna totalen på resan – stirra dig inte blind på flygpriset

Visst, du hittade flygbiljetter för 1500 kronor, men du får betala 700 kronor för bagage på flyget, hyrbilen kostar 7000 för en vecka och vettiga hotell kostar 3000 kronor per natt. Räkna på totalkostnaden innan du åker, så slipper du få en chock efteråt. Det är inte säkert att totalsumman för en vecka i Portugal är billigare än en vecka i USA, då hyrbilen är tre gånger så dyr i Portugal. Malta har några av de lägsta hyrbilspriserna i världen, så det kanske inte gör så mycket att flygbiljetten är 500 spänn dyrare?

(OBS: Denna artikel är inte sponsrad, det här är helt enkelt mina tips på de sajter jag använder när jag bokar)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

10 tips när du ska boka hotell – vad behöver du egentligen?

Avbokningsbart? Resortavgifter? Extrasängar? Parkering? Gratis wifi? Det här behöver du tänka på innan du trycker på hotellets boka-knapp!

Villa, hotell eller lägenhet – vad ska du välja på semestern?

Jag bokar oftast hotell när vi reser, men ibland bokar jag privata villor eller lägenheter. Men när väljer jag vad? Här kommer fördelar och nackdelar med de olika alternativen!

Hur vet du att du bokat ett säkert flygbolag?

Hur mycket kollar du upp ett flygbolags säkerhet och ekonomi innan du trycker på "boka"-knappen? 

Vad betyder egentligen hotellstjärnorna?

Undrar du över vad hotellstjärnorna egentligen betyder? Hur kan det skilja så mycket mellan olika hotell? Svaret visade sig vara både rätt så enkelt och rätt så svårt.

Hur hittar man den perfekta guideboken för resan?

Svårt att bestämma dig för vilken resehandbok du ska köpa? Här är de guideböcker som jag oftast tar med mig på resan!

När allt ska avbokas

Vad händer när en resa ska avbokas på grund av coronakrisen? Vi har nu (i stort sett) avbokat hela vår Greklandsresa. Det visade sig vara både enkelt och jätteomständigt...

Ännu mer reseinspiration

När allt ska avbokas

Vad händer när en resa ska avbokas på grund av coronakrisen? Vi har nu (i stort sett) avbokat hela vår Greklandsresa. Det visade sig vara både enkelt och jätteomständigt...

Vad betyder egentligen hotellstjärnorna?

Undrar du över vad hotellstjärnorna egentligen betyder? Hur kan det skilja så mycket mellan olika hotell? Svaret visade sig vara både rätt så enkelt och rätt så svårt.

Villa, hotell eller lägenhet – vad ska du välja på semestern?

Jag bokar oftast hotell när vi reser, men ibland bokar jag privata villor eller lägenheter. Men när väljer jag vad? Här kommer fördelar och nackdelar med de olika alternativen!