Alla borde någon gång i sitt liv åka på roadtrip till USA. Vidderna, maten, naturen och musiken – det stora landet i väster är verkligen stort! Efter vår första bilsemester, så fick vi blodad tand och det blev snabbt en till. Och en till. Idag, efter närmre ett halvår på vägarna runt i USA och Kanada, har vi lärt oss ett och annat trix om att köra bil och hyra bil i Nordamerika. Här kommer våra topp 10 tips för en perfekt bilsemester i USA och Kanada!
1. Avstånd – försök inte se allt på en resa!
Som sagt, USA är ett stort land. För familjefriden brukar vi försöka hålla våra bilsemestrar i USA till max 3 veckor i sträck, för att sedan ta en paus med några dagar bad och/eller storstad. För även om det kan vara alldeles alldeles underbart att bila och upptäcka nya saker och bo på nya hotell varje dag, så uppskattar vår dotter lugnet i att kunna stanna på samma ställe några nätter i sträck och inte sitta och skumpa i ett bilsäte hela semestern. Så nuförtiden planerar vi för max 2-4 timmar bilkörning per dag (om det inte är en inplanerad transportdag), resten av tiden lägger vi på aktiviteter när vi kan röra på oss – helst vandringar i USAs fantastiska nationalparker!
2. Kostnader!
Det är billigt att hyra bil i USA och du får mycket bil för pengarna. Jämförelsevis kostar en veckas hyrbil i Portugal lika mycket som tre veckor i USA. En sak som man dock inte ska underskatta är kostnaden för försäkring. Om det mot alla odds skulle hända en olycka där du är inblandad, är det viktigt att du har försäkring. För en olycka i USA kan kosta dig dyrt. Kolla noggrant upp vad som ingår i din hemförsäkring, bilförsäkring och kreditkort. Om det inte står att det ingår – räkna inte med att det gör det. Ska du köra mycket på landsbygden i USA är stenskott vanligt, täcker din försäkring det? Vad är självrisken? Är självrisken hög kanske du vill köpa till självriskreducering Super cover/Full cover. Ofta ingår Loss/Damage Waiver automatiskt när du hyr på en svensk hyrbilssajt, men kolla upp det! Det är inte ovanligt att extraförsäkringarna kostar lika mycket som den ursprungliga bilhyran.
Är du under 25 år? I de flesta delstater får man inte hyra bil innan man fyllt 21 år. Om du är mellan 21 och 25 år får du hyra bil, men det tillkommer extrautgifter hos de flesta hyrbilsfirmorna. Räkna helt enkelt med dyrare priser om du är under 25 år!
Ska du köra i flera delstater? Berätta det när du hyr bilen, det kan tillkomma extrautgifter om du korsar delstatsgränser.
Fria mil ingår i de allra flesta fall när du hyr bil, men få det bekräftat innan du bokar.
Reser du med din man/fru? Ofta ingår möjligheten att gratis ha flera förare om man är gifta. Är ni inte gifta, kostar det extra för varje extra förare som man vill lägga till på bokningen. Fråga!
3. Planera rutten i förväg och förboka hotell!
När vi var yngre så planerade vi inte våra bilsemestrar så noggrant, utan tog dagen som den kom. Detta resulterade dock ofta i att vi fick bo i skumma små hålor på motell som vi definitivt inte skulle ha valt annars. Sedan vi fått barn så har därför planering blivit vårt mellannamn. Nuförtiden planerar vi upp vår bilsemester i lämpliga avstånd i förväg och bokar upp trevliga hotell/motell i passande städer. Vinningen med detta är att vi slipper lägga flera timmar per dag på att hitta ett boende för natten och kan istället tillbringa längre tid på sevärdheterna och glida in på hotellet när vi vill på kvällen till en färdigbäddad säng. Väldigt smidigt. Nackdelen är såklart flexibiliteten. Vi har löst det genom att alltid boka avbokningsbara hotell, så om vi skulle vilja ändra på rutten under resans gång, så kan vi göra det. Som att äta kakan och ha den kvar.
4. Hyr en SUV med GPS!
Vi har tidigare ofta hyrt ”full size”-bilar, men sedan vi fick barn har vi gått över till att hyra SUV:ar. Orsaken är främst att det är väldigt svårt i vanliga bilar att se ut genom baksätets fönster om man är en liten parvel. I en SUV är det mycket lättare att kunna titta ut för ett barn och vi vill ju att hela familjen ska kunna dela på de upplevelser som vi ser efter vägen.
GPS är nästan ett måste för att kunna köra genom större städer i USA. Det sparar mycket tid och frustration att alltid hitta till sin destination på snabbast möjliga sätt. Visst, vi har kört fel ibland även när vi haft GPS, men GPSen hjälper ju alltid till att hitta tillbaka till rätt väg. Det är dock inte billigt att lägga till en GPS i samband med bilhyra. Vi har därför en egen TomTom GPS med karta över bland annat USA, som vi alltid tar med oss. Den är uråldrig, men har sparat oss mycket pengar. Det är klart att det går att använda mobilens GPS precis som hemma, men än så länge är det ganska så kostsamt med mobildata i USA och täckningen är inte 100%. Ett tips om du vågar chansa: De flesta SUVar vi har hyrt i USA haft GPS installerat, även om vi inte bokat det.
5. Tanka alltid fullt!
Utanför storstadsregionerna är avstånden stora mellan städerna. Ibland kan du köra flera timmar i Sydvästra USA, med endast en handfull mötande bilar. Så lita inte på att du hittar en bensinmack mitt ute i nowhere i New Mexico – tanka alltid fullt. Bensinen är billig och bensintankarna stora. Dessutom ska du lämna tillbaka hyrbilen med full tank, så du har inget att förlora på det.
6. Hur lagar man välling på en roadtrip? Och kaffe?
Efter vissa längre sträckor som vi kört i Arizona, finns i princip ingen service att få. Hur gör man då när barnen vill ha varm välling eller kaffetarmen skriker efter koffein? Jo, man har såklart med sig en 12V vattenkokare för bilen. Finns att köpa på de allra flesta större teknikaffärer. Vällingpulver, kaffepulver och mjölkpulver tål värmen i bilen och det är helt magiskt gott att hälla upp en kopp rykande hett kaffe när man stannat på en rastplats efter vägen.
7. Ha alltid med er dricksvatten i bilen!
Under sommarmånaderna kryper temperaturen ofta över +40 grader i USAs inland och i Death Valley är det så varmt att du inte ens får köra aircon i hettan för att inte riskera att bilen går sönder. Men vad gör man då OM bilen skulle gå sönder mitt i öknen? Barn (och vuxna) blir fort uttorkade, så vatten är livsnödvändigt tills hjälp har kommit. Packa på dig rejält med vatten – det är en billig livförsäkring!
8. Trafikregler!
De enkla reglerna kring bilkörning i USA har du redan koll på – kör på höger sida, håll hastighetsbegränsningarna och kör inte onykter. I USA finns det dock delstatsspecifika trafikregler som du behöver läsa på. Det kan exempelvis skilja sig mellan delstaterna kring hastighet i tätbebyggt område, om du får svänga höger vid rödljus och om du får använda mobiltelefonen när du kör bil. Ha helst ett internationellt körkort med dig om du skulle möta en polis, om så bara på en rutinkontroll. Poliserna i USA behöver inte ha koll på svenska körkort och det kan därför ta onödigt mycket semestertid för att få din information översatt och körkortet clearat.
9. Envägshyra
Att hyra bil på en plats och lämna tillbaks på en annan, är väldigt vanligt i USA. Ofta är det helt gratis, men ibland kan det tillkomma en liten avgift. En roadtrip behöver inte starta och sluta på samma ställe, undersök möjligheten att se mer av USA på ett enkelt sätt!
10. Fotografera bilen!
Ett tips som gäller oavsett var i världen du hyr din bil: Innan du lämnar hyrbilsfirman med din glänsande nya hyrbil – fotografera bilen. Ser du några skador – påpeka dem direkt och se till att du får dem dokumenterade. När du sedan lämnar in bilen – fotografera den igen. Det är väldigt surt att behöva betala för tidigare kunds skador på bilen. Speciellt om du inte har tagit självriskreduceringsförsäkringen. Vi glömde att fotografera bilen en gång i Schweiz och såklart så hade vi ett litet stenskott i lacken när vi lämnade tillbaka bilen. Vi var säkra på att skadan redan fanns på bilen när vi hämtade ut den, men vi kunde inte bevisa det. Så det kostade oss lika mycket som den ursprungliga bilhyran – mycket surt!
[…] Vill du läsa allmänt om att bila i USA? Kolla in min sida 10 tips för den perfekta bilsemestern i USA. […]