Det har nog inte undgått någon av er att jag älskar att fotografera. Min kamera är nästan alltid med mig när jag är ute och upptäcker världen. Hängande i en cross body-rem dinglar den på min höft. Min kära kamerakompis, som nu börjar få åtskilliga år (och tusentals bilder) på nacken. Men är det verkligen kameran det sitter i för att ta bra bilder? Jag får ganska många frågor kring fotografering, så jag tänkte samla ihop några av mina tips i det här inlägget. Högt och lågt. Hur tar man egentligen en bra bild?
Först och främst: De bästa bilderna tas när du orkar ta med dig kameran, inte när du lämnar den hemma. Det är bättre att du har med dig en enkel mobilkamera som du orkar släpa på än en superavancerad kamera som både väger mycket och är svår att använda. Under vissa av mina weekendresor tar jag bara med mig min mobiltelefon. Ja, det är sant. Min iPhone XS tar helt otroligt bra bilder, fullt tillräckliga för ett normalt inlägg här på bloggen. Mobilbilderna kanske inte riktigt räcker till för mina stora fotoinlägg, men för de flesta av oss är mobilen nuförtiden fullt tillräcklig. Mobilkamerorna tar dessutom väldigt bra bilder i lite mörkare miljöer, vilket gör att jag ofta fotograferar mat på restauranger på kvällen med mobilen. Dock skulle jag aldrig åka ut i en nationalpark utan min Nikon D800E fullformatskamera, ND-filter och ett Gorillapod-stativ. Men det är mest för att jag älskar att experimentera med att ställa in kameran efter skärpedjup, slutartid och ISO för att få den ultimata färgåtergivningen, rätt skärpedjup och rätt suddighet i vattnet. Kalla mig gärna fotonörd, jag tar det som en komplimang. :)
Jag har försökt att samla ihop några av de saker som jag alltid tänker på när jag tar bilder. Tips som inte kräver varken dyr utrustning eller en speciell kamera. Helt enkelt tips för bättre semesterbilder – för oss alla!
1. Tredjedelsregeln!
Ett vanligt sätt att fotografera är att sätta motivet mitt i bilden. Vid vissa tillfällen kan det vara helt rätt val, men för att få ett mer intressant motiv kan du använda dig av tredjedelsregeln.
”Tredjedelsregeln” baseras på det klassiska matematiska gyllene snittet. Regeln (egentligen bara en guide) är att du delar in bilden i 9 lika stora rutor och placerar motivet i en av skärningspunkterna (se nedan de röda prickarna i bilden). Bilden blir ofta mer balanserad och mer intressant när du inte smaskar upp motivet i mitten.
Regeln är även bra att använda för att få lagom med himmel ovanför horisonten, se bilden nedan från Toscana.
2. Molnigt väder är perfekt för porträtt!
I många år suckade jag tungt när semestervädret inte bara var soligt med klarblå himmel. Men ur fotograferingssynpunkt är faktiskt molnigt väder det allra bästa! Solen ger hårda skuggor och gör de svårt att fotografera mitt på dagen – speciellt i stadsmiljöer. De allra bästa familjebilderna och porträttbilderna har jag faktiskt tagit i molnigt väder. Så lämna inte kameran hemma bara för att solen inte skiner. Se det som en chans att faktiskt fånga en perfekt bild på familjen för nästa års julkort.
3. Våga gå närmare och fotografera detaljer!
Visst är det bra att få med mycket på semesterbilderna, men de bilder som jag uppskattar mest är oftast de bilder som visar hur saker egentligen ser ut. Lite närmare, lite mer personligt, lite mer detaljrikt. Jag vill kunna minnas hur dörrhantagen i Obidos såg ut, nästan kunna dofta mig fram till frangipanierna i skålen eller lyfta fram den fina brudbuketten i bilden utan att tappa kärleken i stunden. Ha som regel att ALLTID ta en extra bild på närmare håll än du först har tänkt dig. Ta några steg framåt eller använd kamerans (optiska) zoom. Du kommer snart att märka att de bilderna kompletterar både dina semesterbilder och ditt minne.
Och du – ta även ett eller två steg bakåt ibland! Ett steg kan vara det som gör hela bilden!
OBS: Använd inte kamerans digitala zoom – det är nog den mest värdelösa funktion som uppfunnits. Bilden blir aldrig bättre än din största optiska zoom!
4. Använd det befintliga ljuset!
Jag är av åsikten att allt naturlig ljus är bra ljus – oavsett varifrån det kommer! Det går alltid att spela med i naturens ljusspel och få intressanta bilder, även om det kräver att du jobbar lite mer när du har motljus. Jag älskar motljus och har inte något emot att få solkatter i bilderna. Det som är viktigt är dock att se till att ditt fokus i bilden är på ett ljusneutralt ställe. Om du bara fotograferar rakt upp och ner med mobilen, blir bilden garanterad för mörk. Klicka på det område som du vill ska vara skarpt, så anpassar sig ljussättningen i mobilen efter ditt fokusområde. ”Sämst” tid att ta bilder på ur ljussynpunk är när solen står mitt uppe på himlen, men låt dig inte hindras av att det är svårt att få bra bilder då. Ta alltid hellre en bild för mycket än en bild för lite!
I bilderna nedan har jag fokuserat på frukostkorgen i soluppgången och på ett av dörrlåsen i templet för att behålla detaljerna i skuggorna och känslan i solljuset.
5. Tänk symmetri och linjer!
Jag älskar symmetri och alla mönster som finns naturligt runt omkring oss. Det kan vara symmetrin i en hängbro på en vandringsled eller symmetrin i ett blomsterblad. När du väl börjar titta omkring dig kommer du att se massor av av spännande former som är intressanta att fotografera. Även en tråkig plats kan bli en bra bild med symmetri och räta linjer. Det svåra är dock oftast att hitta den perfekta platsen att stå för att fånga mönstret. Står du det minsta snett, tappar du effekten.
6. Variera vinklar!
Grodperspektiv och fågelperspektiv – två sätt att fånga världen på nytt sätt. Oftast tar jag de flesta bilder på ögonhöjden 1,60 meter över havet. Ganska tråkigt perspektiv i längden. De oväntade vinklarna är oftast de som ger de coolaste bilderna. Ta för vana att titta både uppåt och nedåt innan du fotograferar, så kommer du att se saker som du inte lagt märke till innan. Gå ner på knä, luta dig bakåt eller kräla i sanden.
(Jag måste lägga till att du kan se mig på långt håll när jag går runt i en ny stad – ingen tittar så mycket från så många olika vinklar som jag gör…)
7. Tänk på bakgrunden!
Det finns två saker att tänka på när det gäller bakgrund: Är bakgrunden viktig för motivet, eller är motivet viktigare än bakgrunden?
En fin familjebild med äckliga soptunnor i bakgrunden kommer aldrig att bli en favoritbild, hur bra resten av bilden än är. Be personerna du ska fotografera att flytta sig lite till den bakgrund du väljer, oftast behöver motivet bara flytta sig några steg för att få en tio gånger bättre bild. Titta en extra gång på hela bildens innehåll innan du tar bilden helt enkelt!
8. Fotografera inte människor i starkt motljus!
Ofta när vi är ute och reser så ber andra turister att jag ska ta ett bild av dem. Inte allför sällan ställer sig personerna med ryggen mot solen och med motivet i ryggen. Det är säkert jätteskönt för personerna att slippa få solen i ögonen, men bilden blir fruktansvärt dålig. Bakgrunden blir för ljus och personerna blir kolsvarta. Känner du igen den bilden? Jag har tagit åtskilliga sådana bilder genom åren… Om du ska fotografera människor i motljus, se till att slå på blixten på kameran. Då kan du få en bild som den nedan, trots starkt motljus. (Eller så ber du helt enkelt att personerna vrider upp sig lite mot ljuset, innan du tar bilden).
OBS: Det är väldigt sällan som blixten på en mobilkamera kan kompensera för det starka solljuset. Om du ska fotografera någon i motljus med mobil, behöver du be dem vrida upp sig lite mot ljuset.
9. Använd naturliga stativ!
De bästa motiven dyker ofta upp på kvällarna, men de bästa bilderna tas sällan på natten. Orsaken? Det är supersvårt att hålla kameran/mobilen stilla tillräckligt länge för att få en skarp och tillräckligt ljus bild. Jag orkar sällan dra med mig stativ på kvällarna, utan förlitar mig på naturliga stativ runt omkring mig – bord, stolar, räcken, träd, stenar – you name it! Allt som står stabilt kan användas som stativ. För både kamera och mobilbilder gör jag likadant – jag lutar kameran/handen mot ”stativet”, håller handen så stilla jag bara kan och tar 10 bilder i snabb takt. Oftast blir åtminstone en av de tio bilderna riktigt bra!
10. Ta minnesbilder!
Det här tipset tåls att repetera. Med dagens digitala möjligheter finns ingen ursäkt för att inte fotografera allt! Fotografera skylten med namnet på byn du besöker – för du kommer garanterat ha glömt namnet om ett år. Fotografera maten på den fantastiska restaurangen – för du kommer att glömma vad du åt som var så fantastiskt. Fotografera menyer – för du kommer att glömma varför du tyckte restaurangen var ohemult dyr. Och fotografera informationsskyltar, så har du alltid fakta om de platser du besökt utan att behöva googla. Helt enkelt – fotografera allt av intresse! Det behöver inte vara varken snyggt eller genomtänkt. Allt blir bra semesterbilder!
11. Håll horisonten rak!
Ett tips som låter enkelt, men som kan vara otroligt svårt. Håll horisonten rak när du tar din bild. Visst, det låter defintivt lättare än det är i verkligheten, men det finns hjälpmedel. Använd hjälplinjerna i kameran för att rikta bilden rätt. Jepp, linjerna som du ser i sökaren har ett syfte. :)
12. Blå timmen och gyllene timmen!
De allra finaste bilderna tar du i den blå timmen (precis innan solen gått upp eller precis efter att solen gått ner) eller den gyllene timmen (precis efter att solen gått upp eller precis innan solen gått ner). Himlen färgas i blått, lila, gult och rosa och hela världen blir helt enkelt lite vackrare. Jag har alltid svårt att vara upp med tuppen i soluppgången (om jag inte är jetlaggad), så jag brukar satsa på solnedgången istället. Ska man säga det enkelt, så är det ungefär en timme vid soluppgång och en timme vid solnedgång som du får det mjukaste och pastelligaste ljuset.
13. Vänta in det perfekta ögonblicket!
Om det kommer en hoppande knölval så hinner du inte plocka upp kameran från botten av din ryggsäck innan valen har försvunnit under ytan igen. Ha kameran i handen och expect the unexpected! Har valen hoppat en gång, så kommer den med stor sannolikhet att hoppa igen. Ta flera bilder på cowboyen med sin lasso, inte bara en. Om ett gäng turister i grupp passerar förbi den vackra kyrkan, vänta tills de passerat förbi. Vill du fotografera dem underbara hotellpoolen utan folk? Gör det innan du äter frukost. Det finns många knep för att fånga det perfekta ögonblicket, men det kräver lite planering.
14. Fånga stunden i dina familjebilder!
Jag erkänner. Jag är lätt överkänslig mot bilder där familjer konstlat står på rad mitt i bilden med samma leende på varenda bild. Vi har väldigt få sådana bilder i vår familj, Kanske lite för få? Jag försöker snarare att fånga stunden i mina familjebilder, än rada upp den perfekta familjen. Det kanske låter oväntat, men jag tar massor med familjebilder. Det är dock inget som jag delar här på bloggen. Bloggen är till för att vara en sprudlande inspirationskälla för dig, inte ett familjefotoalbum för mig. :) Jag fångar det perfekta plumset i poolen, asgarvet när någon vann i brädspel och spontandansen vid midsommar. Fångar känslan när personerna inte tittar in i kameran, utan bara är. Så mitt råd är att ta bilder även om personerna inte tittar rakt in i kameran och istället fånga stunden!
15. Fokusera rätt!
Det här är egentligen ett retoriskt påstående – för vad är egentligen rätt fokus? Lita inte på att kameran förstår vad du vill ha skarpt – välj själv vad du vill ha i fokus genom att manuellt markera motivet. För vissa mobiler/kameror kan du ställa in om du vill ha landskapsfotografi (det mesta i bilden blir skarpt) eller porträtt (där personen är skarp och bakgrunden suddig). Är du osäker på skärpan? Ta en bild till!
OBS: Ett ansikte känns skarpt när ögonen är skarpa, så sikta inte på näsan! :)
16. Ta många bilder!
Det bästa knepet för att få bra bilder är att ta många bilder. När en delfin simmar förbi så tar jag inte en bild, utan 50… Övning ger färdighet och genom att ta många bilder lär du dig hur just din kamera/mobil fungerar bäst. Det går ju alltid att radera bilder, men det går aldig att få tillbaka det förlorade ögonblicket för att ta fler bilder.
17. Rengör linsen!
Brukar du få ”stjärnstreck” på de bilder som du tar på kvällarna? Du vet, när alla lampor i kvällsbilderna får ljusa steck kring sig? Då är det dags att rengöra linsen på kameran. Det här kanske låter banalt, men det händer rätt ofta att jag kommer hem med prickar på bilderna eller bilder med stjärnstreck på grund av att jag inte har rengjort objektivet. Vatten skvätter på linser och fingrar gör feta avtryck på mobilens lins. Ta som vana att alltid kolla på linsen innan du tar dina bilder. Mobillinsen är lätt att torka av på en bomullströja, att rengöra kameralinsen kräver ofta lite mer kärlek.
19. Berätta en historia
Semesterbilderna blir roligare om de berättar en historia. Som på bilden nedan. Är det någon som inte förstår att det var väldigt varmt i Thailand under den lunchen? Eller att det var lite jobbigt att vandra bland alla flugorna i Kalbarri?
19. Ta inte bort bilder som är ”dåliga”!
Vad är egentligen en dålig bild? Jag har en regel som jag alltid följer. Om jag inte har akut slut på lagringsutrymme, så sparar jag i princip alla bilder jag tagit. Dåliga som bra. Grejen är att du inte alltid i stunden vet vad som är en bra bild, den bra bilden kan visa sig först när du sitter hemma framför datorn och tittar igenom dina bilder. Nedan ser du två bilder som jag nog hade tagit bort direkt om jag skulle tagit bort ”dåliga” bilder. Bilder som blivit härliga minnen.
20. Gör en snabb redigering!
Innan du postar dina bilder på Instagram eller Facebook, gör åtminstone en autojustering av bilden i något redigeringsprogram. Det tar tre sekunder och rätar oftast till sneda horisonter, fixar mörka skuggor och förbättrat färgerna. Värt varje sekund. Glöm inte att spara bilderna som kopior bara, så du inte förstör originalet!
Vad jag använder för program? På mobilen använder jag Snapseed eller Lightroom, på datorn använder jag Lightroom eller Photoshop.
’
Det var mina bästa tips för denna gång. Vad är ditt bästa tips för de bästa semesterbilderna? Har jag glömt något? Berätta!
Vill läsa fler av mina tips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!
Vilka bra tips! Och fantastiska bilder du tar. Nu känner jag mig motiverad att fotografera ännu mer på vårens resor.
Tack snälla Linda! Jag tror inte att man någonsin kan ta för många bilder! :) Spännande att få se vad ni har planerat för resor i vår!
Superbra guide! En del saker har jag gjort, delvis omedvetet, men så många tips för att förbättra!
Tack snälla Eva! Ibland är det de enkla små tipsen som kan göra skillnad :)