Besöket i Prag gjordes i samband med en pressresa tillsammans med Visit Czech Republic, men alla tankar och åsikter är (som vanligt) mina egna.
När jag senast besökte Prag för mer än 10 år sedan, skulle jag inte säga att jag upplevde kroglivet som hippt. Jag åt definitivt bra mat på trevliga restauranger redan då, men alternativen var ofta väldigt robusta och traditionella. Det är inte förrän de senaste åren som Prag har blivit en internationell matstad att räkna med. Många restauranger i Prag är heta och hungriga. Och det märks på intresset för staden.
Idag är inte Paris och London självklart förstahandsvalen för långdistansresenärer på besök i Europa, utan Prag ligger ofta högt på önskelistan. Och kan en matupplevelse bli annat än minnesvärd när den är omgiven av en unik historisk miljö, kombinerat med traditionella lokala ingredienser och influenser från omvärlden? En sagostad med vassa restauranger och skön atmosfär. En vinnande kombo!
Vid mitt besök i Prag i oktober hann vi inte bara med att gå på en riktigt bra guidad restaurangtur med fantastiska Karolina på Taste of Prague (rekommenderas varmt!), utan även prova några andra riktigt unika guldkorn.
En kuriosa att notera: Om du räknar antalet restauranger och caféer i listan och delar de på 3 dagar, så förstår du att vi åt mycket mat. Tre underbara matdagar helt enkelt!
Manifesto Market – Trendigt hawker center
När en restaurang inte bara serverar mat, utan ett helt koncept och en upplevelse, då tar det maten till nya höjder. Precis som Manifesto Market gör. I ett sunkigt rivningskvarter dit ingen ville gå, flyttade man in ett 20-tal containrar och byggde tillsammans med designers och innovativa kockar ett matparadis.
Manifesto Market är ett upscale hawker center med lika många restauranger som containrar. Det här är inte bara ett ställe för att dricka drinkar under heta sommarkvällar, utan det här är ett ställe att hänga på året om. På vintern kan du äta middag i värmen i uppvärmda genomskinliga tält och värma dig vid någon av de många eldarna. Det här är lite som ett mysigt vardagsrum, fast utomhus. Bredvid en bro. Och det är lite det som är tjusningen med stället. Allt är temporärt och de vet inte hur länge de kommer att kunna vara kvar på platsen innan byggherrarna får igenom alla bygglov. Men tar tillståndet slut, så packar man ihop och flyttar till ett annat rivningskvarter.
Vi slår oss ner i en av de uppvärmda, genomskinliga tälten och värmer oss med en mugg med varmt, julkryddat vin. Miljön inne i tälten är härlig med sköna stolar, filtar och en kristallkrona. Jag kan tänka mig att det är extra mysigt här på kvällen, när all belysning är tänd och infravärmarna lyser rött i natten.
Som ett klassiskt hawker center beställer du vad du önskar från någon av de många restaurangerna. Ett perfekt sätt att äta middag för ett större sällskap med många olika viljor som inte kan enas om en restaurang. Lunchen vi åt bestod av en Kaukasisk grilltallrik, grillade skaldjur och grönsaker och kanske de godaste pommes frites jag någonsin ätit från Faency Fries. Tallrikarna är stora och allt är väldigt vällagat och välsmakande. Känner du för att äta något annat? Här hittar du allt från indiskt till ostron, schnitzel och ramen.
Idag finns Manifesto market på två platser i Prag (Florenc och Anděl), jag besökte den i Florenc.
Manifesto Market
Na Florenci
11 000 Prag
Karta
KRO Kitchen – Oemotståndlig comfort food
KRO Kitchen är den där restaurangen som vi alla hade önskat skulle ligga på andra sidan gatan från där vi bor. Det där otvungna stället som man trött glider in på en lördagseftermiddag och blir serverad comfort-food-deluxe-extra-allt tills man nöjt rullar ut därifrån vid middagstid. För det här är så bra, att jag skulle kunna äta här varje vecka.
KRO Kitchen i Karlín är ett rotisseri, bistro och cocktailbar med skandinavisk inredning och internationella smaker. Här serverades kyckling med olika tillbehör. Beställ in en kvarts kyckling, några sides och några såser och lyckan är fullkomlig. Det sägs att det här är den enda snabbmatsrestaurangen i Prag som har en egen sommelier. En riktig sjyst kombo. Jag skulle dock inte kalla ett rotisseri för snabbmat, men baren går varm av beställningar av drinkar med finess.
Jag kan bara säga att det här är ett ställe för hela familjen, för alla dagar och för alla smaker. Om du så gillar kimchi, miso, brynt smör eller rökt majonnäs. Och kyckling.
KRO Kitchen
Sokolovská 79
Karlín
186 00 Prague 8
Eska – Hett och hippt
Het, hetare, Eska! För är det någon restaurang som gjort stadsdelen Karlín känd, så är det Eska. Eska är inte bara en restaurang, utan även en bar med grymma drinkar, en delikatessbutik och ett bageri. Det här är högljutt men samtidigt gemytligt, i en industriell lokal med högt i tak.
Eska är den enda restaurangen på denna lista som fått en Bib Gourmand från Guide Michelin – en utmärkelse för god mat och god kvalitet. Guide Michelin skriver dock att Eska är ett ”traditionellt kök”, men när jag läste det så undrar jag nästan om de ens besökt stället? Eska serverar modern tjeckisk mat, med fokus på mellanrätter. Jag vet inte om jag skulle kalla ”rödbetor med glögg och riccota” för traditionellt kök, men många av ingredienserna på menyn är definitivt traditionellt tjeckiska. Som rätten ”potatis i aska” – en rätt med rökta potatisar, karp, kefir, dill och torkad äggula. Vad som är det traditionella? Karp äts till jul i Tjeckien.
Restaurangen har en nordisk sparsmakad inredning, men med ett stort öppet kök som både är livligt, kontinentalt och väldoftande. För det som serveras här är riktigt bra. Det är innovativt, vackert upplagt och med en känsla för de lokala råvarorna som lyfter både råvaran och hela rätten till oanade höjder.
Till efterrätt glider en fluffig větrník in – en tjeckisk petit choux av surdeg fylld med len karamell och vaniljkräm. Jag vet inte vad det är med vaniljkrämen och karamellen som får mig på fall, men det här är en efterrätt att drömma söta drömmar om i veckor efteråt.
Eska
Pernerova 49
186 00 Karlín
Kantyna – Köttälskarens paradis
”Kantyna” på tjeckiska betyder ”matsal”, men det här är så långt ifrån en matsal som du kan komma. Det här är snarare ett matpalats, eller kanske ännu mer ett köttpalats. I de majestätiska lokalerna av en gammal bank, huserar idag en restaurang med köttbutik. Här tar man inte bordsbokningar, utan här glider du in när du känner för det och slår dig ner där det finns plats. Om det finns plats. Annars går det lika bra att stå och hänga vid det stora marmorbordet mitt i restaurangen.
När du kommer in genom dörrarna här så får du ett papperslapp som ser ut som en meny i handen. När du sedan går runt och hämtar mat och dryck, så markeras allt du plockar upp på din papperslapp. När du sedan är färdig med middagen så betalar du genom att lämna in din papperslapp. Easy peasy, eller hur?
Vi fick en ståplats vid det stora marmorbordet, som snabbt började fyllas med diverse kötträtter – hängmörad råbiff, schnitzel, perfekt rosa rostbiff, pulled beef och picklade grönsaker. Rätter som gjorda för att dela på, utan att vara för mäktiga. En ljuvlig lunch för en karnivor som jag.
Alldeles för högljutt och alldeles för mycket folk för din smak? Vid ingången finns en stor köttdisk där du kan köpa med dig något för att njuta på en parkbänk i solen istället.
Kantýna
Politických vězňů 1511/5
110 00 Nové Město
Oh Deer Bakery – Söt som socker
Oh dear vad jag har längtat efter ett ställe som detta! Även om jag inte ens visste att det fanns, så fyller detta ställe mitt behov av söta bakelser flera gånger om!
Oh Deer Bakery serverar cronuts, de där bakverken som är en blandning av en munk och en croissant och som blev hypade i New York för några år sedan. Det här är så syndigt gott att jag nästan skäms lite att säga att jag fullkomligt älskar det. Den cronut som jag pekade på visade sig ha vit choklad och kokos på toppen och var fylld med mandelkräm. Ni förstår ju. Efter en sån här friterad dröm så kan man vänta med lunch en stund.
Den Oh Deer Bakery som jag besökte (låg bredvid shoppingcentrumet Quadrio) hade inga vanliga bord för en lång fika, utan enbart barstolar vid fönstret. Det finns dock hela fyra Oh Deer Bakery i Prag, så om du inte kan sitta där länge – så kan du åtminstone fika på flera ställen!
Oh Deer Bakery
Purkyňova 74/2
110 00 Nové Město
Knedlín – Nytänkande traditioner
En av de mest tjeckiska rätterna är knedlíky – en kokt dumpling – som oftast äts istället för potatis till traditionella tjeckiska rätter. På Knedlín hittar du en modern variant på den traditionella tjeckiska dumplingen, där degknytena fylls med söta eller salta fyllningar. Och det är en spännande kombination!
De söta dumplingarna är fyllda med bär, choklad, nötter och kokos och passar perfekt som tillbehör till en kaffe istället för en kaka. Smaken är inte alltför söt, då bären i min hallondumpling bjuder på syra som motverkar den vita chokladens sötma. Jag vet inte riktigt vad jag ska jämföra dessa bakverk med – kanske en blandning mellan en pitepalt och en vaniljbulle?
De salta bullarna är matiga och fyllda med räkor med thailändska kryddor, biff eller grönsaker. Kanske inte helt passande till en kopp kaffe, utan snarare för en snabb lunch. Om du ska prova endast en knedlik och ska välja mellan en söt eller en salt, skulle jag definitivt rekommendera en söt.
På Knedlín finns varje dag upp till 25 olika typer av dumplings och det verkar hittills som att detta är det enda stället i Prag som du kan hitta något liknande. Väl värt ett besök!
Knedlín
Národní 115/24
110 00 Nové Město
Restaurace Tiskarna
Känner du bara för att äta på en tjeckisk bistro med bra mat och bra priser? Då passar Restaurace Tiskarna dig! Tiskarna betyder ”tryckeri”, då det i detta hus trycktes sedlar för 100 år sedan. Och arvet från den tiden märks, i allt från inredning till meny. Det finns till och med ett avsnitt i menyn som tillägnas tiden som ”First republic”, med rätter som inte bara åts för 100 år sedan, utan även idag. I denna del av menyn hittar du kålsoppa, kanin och oxsvans. Mättande och robust.
I den ”vanliga” menyn hittar du bland förrätterna andra klassiker som beef tartar och picklad ost – vilket var precis det jag beställde in. Picklad ost är lite av min favorit. En sån rätt som man kan äta både till förrätt, tillbehör eller huvudrätt. Råbiffen kom med bröd och en persiljesallad och var så stor att den skulle ha kunnat vara en huvudrätt. Ett mycket bra val om jag får säga det själv.
Restaurace Tiskárna
Jindřišská 940/22
110 00 Nové Město
Lokál – Traditionellt
Oavsett alla trendiga restauranger ovan, så går det inte att åka till Prag utan att ha gått på en riktigt tjeckisk restaurang! Det här är det som Michelin-guiden borde kalla för traditionellt kök! En sådan där härlig restaurang där ölen flödar ut från stora ölfat och maten är så kaloririk att du önskat att du tagit på dig byxor med gummiband i midjan. Lokal är en restaurangkedja som finns över hela Tjeckien och till och med på flera ställen i Prag. I slimmade lokaler med de enkla borden på rad och utan vare sig tavlor eller andra dekorationer, serveras en enkel meny utan några krusiduller. Och det är populärt – både bland tjecker och turister.
Vi fick in ett helt bord med tallrikar med en massa olika kött, korvar, ost, inlagd sill och friterad ost. Och öl så klart. Även om jag inte är någon korvfantast, så är det här mat som är som gjord för att ätas till öl.
Lokál Dlouhá
Dlouhá 33
110 00 Staré Město
Guidad gastrotour med Taste of Prague
Besöken på KRO Kitchen, Lokal, Kantyna och Eska gjordes på den guidade gastronomituren med Taste of Prague – en fullspäckad tur av både fakta och mat . Du bokar din egna guidade tur på deras sida eller varför inte bara kolla in deras stora lista med tips på restauranger i Prag. Jag kan inte annat än älska deras slogan – ”Because you did not come to Prague to lose weight, did you?”.
Hoppas någon av restaurangerna faller dig i smaken! Eller har du något fler tips på restauranger i Prag som jag missat?
Jag måste till Prag :) kram
Jag med! Jag måste till Prag igen! :) Kram!
Skall till Prag i juni så är tacksam för dessa tips:)
Tack för toppentips!! Var på Eska i går och det var fantastiskt!
Tack själv! Så kul att du gillade Eska – var fantastiskt bra när jag var där!
Vi åker på julmarknad i Prag på torsdag, tredje gången vi åker dit och vi älskar verkligen denna mysiga stad! Vi har faktiskt bokat bord till på torsdag kväll på Lokál Dlouhlá. Ska bli spännande!
Låter som du har en riktigt härlig långhelg framför dig! Berätta gärna vad du tyckte om Lokal, jag älskade stämningen på den Lokal jag besökte – hoppas det är lika genuint tjeckiskt och lika gott fortfarande!