Åhus Seaside – Resortkänsla vid havet – Skåne

Åhus Seaside bjöd på en riktigt mysig miniweekend med både spa, grym mat och massor av frisk havsluft.

Besöket i Åhus gjordes i samband med en pressresa med Visit Kristianstad, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

Det finns ett engelskt ord som jag saknar en bra översättning på. Ordet ”resort”. Ett hotell som är ett resmål i sig själv. Platsen som man knappt vill lämna på sin semester och som har all service du behöver. Sverige har inte varit bortskämt med resorts, men nu finns det ett alternativ i Åhus. Åhus Seaside vid den vita sandstranden Täppet. Vi besökte hotellet i en natt i november 2022 och hade ett riktigt mysigt dygn i höstmörkret.

Läge och miljö

Fasaden på modern hotell vid stranden

Åhus är kanske mest känt för att vara en förstklassig badort under sommarmånaderna. Med gångavstånd till Åhus centrum, glassbutiker och caféer ligger fina Täppet havsbad med sin långa badbrygga och långgrunda strand. Här öppnade sommaren 2022 ett av Skånes mest spännande nya hotell. Ett hotell som sticker ut, tar plats och som ger en utlandskänsla från den stunden du glider in genom hotellets dörrar.

Fasaden på Åhus Seaside sedd från stranden

Hotellet Åhus Seaside ligger nästan direkt på stranden vid den berömda tallen och du är aldrig långt ifrån de salta havsvindarna. Ett stenkast från hotellet ligger Täppets små karamellfärgade badhytter på rad och badbryggan tar dig snabbt ut till djupare vatten för åretruntbadare. Dessutom passerar Skåneleden alldeles framför hotellet, så möjligheten till en skön kvällspromenad eller cykelsemester är god.

Hotellet består av två byggnader – en huvudbyggnad med hotellrum/restaurang och en byggnad med spa. Inredningen går i naturfärger, naturmaterial och trä. En stil som passar väldigt bra i den karga naturen vid stranden. Det känns somrigt, skandinaviskt och inbjudande.

Rummet

Standardrummet vi bodde i var relativt stort, med en bred (och skön) dubbelsäng och en bäddsoffa för två. Perfekt för en familj med två barn. På ena sidan av rummet hängde en stor canvas med en bild från svunna tiders glamorösa badgäster vid Täppet och på andra sidan av rummet stod ett skrivbord med stol. Den möblerade balkongen med utsikt över havet i öster måste vara underbar på sommaren, speciellt under småtimmarna när solen går upp över havet. Det fanns möjlighet att göra kaffe/te på rummet, vilket är lite mysigt när man har en balkong som denna.

Badrummet var klätt i natursten och det fanns en takdusch med schampo, balsam och duschtvål. I hallen fanns garderober och en stor spegel. För varje gäst fanns badrockar och tofflor, vilket är väldigt trevligt både för ett kvällsbad eller för ett besök på hotellets spa.

Det finns några rum som tar emot hundar som gäster, kontakta hotellet om du vill boka hundrum.

Rum med soffa och dubbelsäng

SPA

En av höjdpunkterna med en vistelse på Åhus Seaside är ett besök på hotellets spa. Det finns hotellpaket där en spa-upplevelse ingår i paketet, men du behöver inte bo på hotellet för att boka ett besök i spa-anläggningen.

Hotellets spa ligger i ett eget litet hus på hotellets innergård, så det är bara att ta på sig tofflorna och morgonrocken och knata över från hotellrummet.

Relaxavdelning

Spa-anläggningen har en inomhusdel med två varma pooler, en iskall pool och fyra olika bastur – torrbastu, ångbastu, arombastu och infrabastu. Stämningen är avslappnad och det är lätt att komma ner i varv när man sjunker ner i det varma vattnet.

Jag som inte är någon kallbadare håller mig helst till de riktigt varma poolerna, men jag vågade mig utomhus i kylan för att testa anläggningens stora (och varma) massagepooler. Det var nog faktiskt poolerna utomhus som var allra härligast, där man kunde ligga under stjärnhimlen och lyssna till hur vågorna rullade in nere på stranden.

På ovanvåningen i spahuset ligger en relaxavdelning med stora soffor och en härlig havsutsikt. Här finns en kamin (som antagligen tänds när det blir kallare ute) och en bar där du kan beställa både mat och dryck. Extra populära är de extra djupa loungesofforna som man kan ligga och relaxa i. Gärna länge.

På sommaren ser det ut att finnas solstolar i den lilla spa-trädgården som gränsar till stranden. Formen av gräset i trädgården är nästan som en lyxig pool, kanske är det planen framöver?

Utomhusspa på Åhus Seaside

Restaurangen

Restaurang Seaside ligger i den östra änden av hotellet, med utsikt över stranden och havet. Det är en stor restaurang med nästan lika många bord inne som ute på den inglasade verandan. När vi var där i november var det inte möjligt att sitta på verandan längre, men årets säsong måste ha varit lång.

Restaurangen var fullbokad den kvällen vi besökte hotellet. Gästerna var inte bara hotellgäster, utan även företag och boende i närheten. Det var en hjärtlig stämning, utan att det var för högljutt. Perfekt pratnivå helt enkelt.

Restaurangen hade en meny som bestod av kalla mellanrätter, varma mellanrätter, huvudrätter, pizzor och efterrätter. Vi åt en tvårätters meny med torsk med jordärtskockor som huvudrätt och en efterrätt med äpplen i tre olika former och texturer. Väldigt vällagat och gott! Dessutom snyggt upplagt. Servicen är hjälpsam och uppmärksam och vi behövde inte vänta alltför länge på vår mat.

Middag på Åhus Seaside

Det finns även en bar med en loungedel i anslutning till restaurangen. Här kan du hänga i de stora skinnsofforna och ta det lugnt efter en aktivitetsfull dag på stranden. Vid vårt besök var det fullt med folk i både loungen och baren, vilket gav en skön internationell stämning.

En sak som kan vara bra att veta är att även huvudrätterna är av mellanrättstorlek och jag skulle därför rekommendera att du även beställer in ytterligare en eller två mellanrätter som förrätt om du är inte är liten i maten.

Vinkällaren på Åhus Seaside
Baren på Åhus Seaside

Frukost

En bra frukost är en av de viktigaste ingredienserna på en bra resort. Är man på resort ska man äta frukost länge och dricka minst tre koppar kaffe innan man låter dagen börja. Även här levererade Åhus Seaside. Alla sorters ägg, pannkakor, ostar och pålägg. Rökt lax, coppa och croissanter. Körsbärstomater och melon och smoothies. Chokladcupcakes och chokladpraliner till avslutning. Jag saknade inget utom möjligtvis en äggstation med tillagning on demand.

Frukosten på Åhus Seaside

Frukosten serverades i restaurangen, som nog faktiskt kom till sin rätta ännu mer i dagsljus med sin färgsättning och stora fönster. Belysningen kommer delvis från Ateljé Lyktan som både har huvudkontor och tillverkar sina lampor här i Åhus. Extra fina är de små grå Bumling-lamporna som hänger över frukostserveringen,

Restaurangen på Åhus Seaside

Summan av kardemumman – Vad tyckte jag?

Jag har länge sökt efter en riktigt bra resort på weekend-avstånd hemifrån. Ett sånt ställe som inte blir ett helt projekt att besöka, utan ett ställe man bara kan ta bilen och åka till. Åhus Seaside är perfekt för en sådan mysig helg. God mat, fin miljö och vacker inredning. Lägg därtill till ett riktigt trevligt spa, så får du ultimat avslappning på köpet.

Är det bättre att åka hit på sommaren om man vill ha den fulla resort-känslan? Jag skulle säga att det här är en resort året om! En höst eller vintervistelse bjuder på maximalt med mys och det är en otrolig känsla att ligga i den kalla uteluften i den varma relaxpoolen och njuta av havets brus, mörkret och stjärnorna. För att inte tala om att ta en sen frukost och ändå möta soluppgången över havet. Kanske är till och med möjligheten till relax som störst här under alla årstider utom sommaren?

Fasaden på Åhus Seaside

Hur hittar jag till Åhus Seaside?

Åhus Seaside ligger (som namnet antyder) i Åhus i nordöstra Skåne, vid den finkorniga och långgrunda stranden Täppet. Hotellet har en stor parkering för dig som kommer med bil.

Observera att det tidigare låg ett gammalt hotell här som också hette Åhus Seaside. Det hotellet har rivits och det nuvarande hotellet öppnade alltså i juni 2022. Tänk på att titta på datum om du vill läsa recensioner från andra gäster på exempelvis Google.

Karta

Webbplats

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Linnérundan – Familjevänlig vandring i Vattenriket i Kristianstad – Skåne

Mitt i Kristianstad kan du vandra på Linnérundan i Vattenriket - ett skyddat biosfärområde som inte bara har väldigt varierad natur, utan även är hem till nästan en femtedel av Sveriges alla hotade arter.

Tjolöholms slott – Sveriges mest unika slott

Vid havet strax söder om Göteborg ligger ett av Sveriges mest unika byggnader - Tjolöholms slott. Ett häftigt privatslott i Engelsk stil med en tragisk historia.

Björnö naturreservat – Vandring bland klipporna på Ingarö – Stockholm

En sommardag i juni besökte vi naturreservatet Björnö på Ingarö och vandrade bland vackra skärgårdsvyer, klippor och röda små torp.

Gunnes gård – En vikingaby i Upplands Väsby – Stockholm

Förra helgen besökte vi en liten historisk pärla i Upplands Väsby. Gunnes Gård är ett friluftsmuseum med en rekonstruktion av en vikingatida gård. Ett riktigt mysigt utflyktstips!

Wedevågs herrgård – Ett guldkorn att återvända till – Västmanland

Wedevågs herrgård knockade oss totalt med sina vackra rum, fantastiska mat och ljuva frukost. Hit kommer vi gärna tillbaka!

Steninge slott – Bland gullvivor, stormaktstid och designshopping – Stockholm

Strax utanför Sigtuna ligger det gula slottet Steninge på perfekt utflyktsavstånd från Stockholm. Slå dig ner för en fika i solen på caféet eller vandra bland gullvivorna i slottsträdgården.

Ännu mer reseinspiration

30 mysiga julmarknader kring Stockholm (2024)

Det finns gott om mysiga julmarknader kring Stockholm som får julkänslan att öka med några 100%. Här är de julmarknader som jag hittat för 2024. Har jag missat någon?

Djurholmen strövområde – Från Djurholmamossen till ravinen vid Århultsbäcken

Mitt i Hallandsåsens orörda natur bjuder Djurholmen strövområde på kontraster mellan högmosse och ravin i två naturreservat - Djurholmamossen och Århultsbäcken.

Nordingrå – 4 sevärdheter i hjärtat av Höga kusten

Kring Nordingrå hittar du några av Höga Kustens vackraste vyer, kantade av fiskelägen, klippor och kultur.