Sevärdheter i Åhus – Mina 10 favoriter – Skåne

Åhus är fyllt av sevärdheter, historia, naturupplevelser och härliga matställen. Häng med till mina tio favoriter!

Mina besök i Åhus har delvis gjorts i samband med en pressresa av Visit Kristianstad,  men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

I nordöstra Skåne ligger vackra Åhus vid Hanöbuktens vita stränder. Kantad av Vattenriket och fyllt av sevärdheter, historia, naturupplevelser och härliga matställen. En perfekt stad för en weekendresa – året om. Häng med till mina tio favoriter!

1. Täppetstranden med Åhusbryggan

Är vi på en strand på Aruba? Eller kanske i Florida? Nej, det här är Täppets vackra strand, kantad av pastellfärgade små badhytter vid foten av den ståtliga tallen vid Åhusbryggan. Redan på 1800-talet ska man ha kunnat åka ”badtåg” till Täppet från Kristianstad, för att kunna solbada på den vita sandstranden med det kristallklara vattnet. Och jag förstår varför. Stranden är långgrund och barnvänlig och hade kunnat platsa i vilken charterkatalog som helst. Vill du hellre bada från brygga istället för strand? Say no more. Åhusbryggan är 120 meter lång och tar dig snabbt ut på djupare vatten.

Karta

Täppetstranden och bryggan i solen
Den stora tallen på Täppetstranden med dess vita sand
Under bryggan
Små färgglada badstugor vid en vit strand

2. Äspet naturreservat

Nästan mitt i Åhus ligger Äspets naturreservat. Här möts du inte av ett bördigt och frodigt Skåne, utan ett kargt landskap av sanddyner med barrträd och fågellagunen Korran. Ett landskap som förtrollar, som en illustration av John Bauer.

Det är lätt att tillbringa en halvdag i naturreservatet och titta på flyttfåglar, vandra över sanddynerna eller äta picknick på den fina stranden. Missa inte utomhusmuseet vid Snickarhakens parkering. Här kan du lära dig mer om områdets badhistoria, livet i havet i Hanöbukten, dramatiska skeppsbrott i trakten och kustens ålafiske.

Läs mer om Äspet i mitt inlägg Äspet runt på Skåneleden SL6.

Karta

Dynlandskapet vid Äspet
Vit strand med picknickbord i Skåne
Fågeltorn vid lagunen
Vandringsled över en äng med havet i horisonten

3. Absolut Home

Att besöka Absolut Home är som att besöka ett snyggt internationellt museum om svensk industrihistoria. Det här är inte bara ett besök i en fabrik, det här är en visuell upplevelse och en berättelse om Absoluts excentriska grundare Lars Olsson Smith, varumärkesskapande och Skånskt jordbruk. De inspirerande guiderna tar dig med på en upplevelse som täcker alla sinnen. Som avslutning får du lära dig att skaka till en alkoholfri cos-no-politan som en riktig bartender.

Ett besök på Absolut Home avslutas allra bäst med en lunch i deras prisbelönta restaurang som håller riktig toppklass.

Karta

Absolut Home museum
Bord, stolar och glas för att blanda drinkar i ett blått rum
Alkoholfri cos-no-politan i ett snyggt glas
En flaska absolut vodka på ett skrivbord
En blå bar med snygga lampor
Lunch på Absolut Home
Lär dig om hur sprit tillverkas på Absolut Home

4. Cykla på Sydostleden

Cykelleden Sydostleden går hela vägen från Växjö till Simrishamn och passerar förbi Åhus på delsträckan Kristianstad-Brösarp (53 km). Passa på att hyra cykel i Åhus och bege dig ut på en dagsutflykt utefter den välskötta cykelleden. Cykla söderut mot Brösarp om du vill uppleva Ålakustens små fiskebodar och de fina stränderna som bara fortsätter och fortsätter söderut efter kusten. Fika vid kvarnen Blåherremölla eller gör en avstickare för rykande färsk fisk vid Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö.

Cykla Sydostleden
Blåherremölla
Blåherremölla
Cykla Sydostleden
Blåherremölla
Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö
Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö

5. Ålakusten

Under många år var ålen en av områdets viktigaste inkomstkällor, så det är inte konstigt att kusten mellan Åhus och Kivik än idag kallas för Ålakusten. Utefter hela kusten hittar du vindpinade gamla ålabodar, varav en del fortfarande är i bruk. Ålfisket är idag väldigt begränsat och enbart ett fåtal fiskare har idag rättigheter att fiska ål, men från augusti till november kan du fortfarande uppleva något av det mest skånska som finns – ett riktigt ålagille.

Jag passerade förbi Tvillingabodarna i maj och fick uppleva förberedelserna inför årets fiskesäsong och höra äkta fiskehistorier från fiskarna. En riktig höjdpunkt!

Karta till Tvillingabodarna

Hos ålafiskarna vid Tvillingaboden
Tvillingabodarna

6. Medeltida Åhus

Åhus har anor ända tillbaka till järnåldern, men under 1200- till 1400-talet blomstrade Åhus upp. Handeln tog fart och en ringmur byggdes runt staden – en mur som fortfarande finns kvar att beskåda. Det är inte bara Visby som har en ringmur.

Om du vill lära dig mer om Åhus historia så rekommenderar jag att du laddar hem gratisappen ”Medeltida Åhus” på din mobil och beger dig ut på den guidade turen runt centrala Åhus. Du kan välja mellan en ”familjerunda” eller en ”lång runda”, med lite olika fokus utefter vägen. Vi tog den långa rundan kring Åhus små gränder och fick lära oss berättar historien om borgruinen i hamnen, rådhuset, St Annas hospital och så klart – ringmuren.

Länk till Apple Appstore

Medeltida Åhus
Medeltida Åhus
Medeltida Åhus
Medeltida Åhus
Medeltida Åhus
Medeltida Åhus

7. Äta glass

Ingen glass är så förknippad med Åhus som Otto och glassfabriken. För er som är lika gamla (unga) som jag, minns säkert med glädje det numera nedlagda glassmärket Åhus glass från barndomens glasskiosker. När Åhus glass köpts upp och lagts ner startade den tidigare glassmästaren, Otto Albrektssons, några år senare upp Otto och glassfabriken. Det här är riktigt klassisk svensk gräddglass med mycket smak – helst serverad i en hembakt våffla. Min favoritsmak? Jag måste nog säga viol. Vilken är din?

Ottoglass hittar du bland annat i kiosken på torget i Åhus eller i Täppets kiosk (Fädriften 6).

Vill du köpa mycket glass? Bege dig då till fabriksbutiken i Yngsjö!

Ottoglass

8. Sankta Maria kyrka

I över 900 år har Sankta Maria kyrka i centrala Åhus samlat människor från hela bygden. I lust och nöd. Genom sorg och glädje. Medeltidskyrkan är fortfarande ´väldigt levande och varmt välkomnande och otroligt fin sedan den senaste renoveringen i slutet av 1990-talet. Det finns många intressanta gravar att beskåda på kyrkogården (där åren inte riktigt kan stämma när man räknar lite), men insidan är också värd ett besök. Innanför de stora träportarna möts du av ett otroligt ljus och överallt glittrar vacker glaskonst. En vacker plats och en vacker byggnad med mycket historia.

Karta

Sankta Maria Kyrka i Åhus
Sankta Maria Kyrka i Åhus
Sankta Maria Kyrka i Åhus
Sankta Maria Kyrka i Åhus

9. Tranorna vid Pulken

Du behöver inte bege dig till Hornborgasjön för att få se tranornas dans. I mars-april stannar tranorna till vid sjön Pulken och vilar och äter upp sig efter sin långa flygning över Östersjön. Ljudet är nästan öronbedövande när tranorna ”trumpetar”, dansar och breder ut sina vingar. När vi var där i början av april 2021 var det 5750 tranor på plats. En verkligt minnesvärd stund som jag hoppas kunna uppleva igen nästa vår.

Karta

Tranor-Pulken
Tranor-Pulken
Tranor-Pulken

10. Vandra Skåneleden på delleden SL6

Om du hellre vandrar än cyklar, ligger Åhus mitt på Skåneledens delled SL6 Vattenriket. Promenera delsträckan Ekenabben-Åhus (19 km) mot Kristianstad eller Åhus-Nyehusen (16 km) söderut förbi Äspet. Vandra barfota på de finkorniga stränderna, besök den gamla byn Rinkaby, naturreservatet Gropahålet eller besöksplatserna i Vattenriket. Här finns gott om spännande platser att upptäcka efter vandringsleden.

Det finns många restauranger och caféer utefter SL6, så vill du inte ta med matsäck har du gott om alternativ. Vill du inte gå fram och tillbaka? Det finns möjlighet att ta kommunala färdmedel tillbaka till Åhus. Läs mer och hitta din buss på Skånetrafiken.

Skåneleden genom Äspet
Stig genom kustdynorna i Äspet

Bonus: Fika och äta gott

Men det skulle ju bara vara tio tips? Jo, jag vet. Men det får bli ett bonustips helt enkelt.

För att vara en liten stad har Åhus väldigt många bra caféer och restauranger. Så många, att jag till och med har samlat dem i ett eget inlägg: Äta och fika i Åhus – Fem tips för matälskare

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Amuse med Åhus Skagen.
Klosterbageriet - Åhus
Åhus Finest - Åhus

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Snälltåget eller SJ? Vilket alternativ var bäst mellan Malmö och Stockholm?

Tåg mellan Malmö och Stockholm? SJ snabbtåg, Snälltåget eller SJ Intercity? Vilket tåg vinner kampen?

The Vault Hotel i Helsingborg – Bankpalatset som blivit glamouröst – Skåne

Från den rosendränkta porten till det sammetsklädda rummet med gardiner som fladdrar i historiska vindar från Kärnan. Hotellupplevelsen på The Vault i Helsingborg är en riktig höjdare!

Bjärehalvön – 6 smakrika tips bland caféer, vingårdar och gårdsbutiker – Skåne

Bjärehalvön är så mycket mer än Båstad, tennis och fina golfbanor. Här tipsar jag om sex av mina mest smakrika favoriter i Skånes nordvästligaste hörn - från caféer till gårdsbutiker och en unik vingård.

Cykla på Ven – En skånsk klassiker på gula stålhästar

Med hundkorg på hyrcykeln och matsäck i ryggsäcken börjar vi cykla runt Ven. En ljuvlig dagsutflykt med stopp på bland annat flertalet gårdsbutiker och ett destilleri.

Sveriges ”Big Things” – Var finns de?

Det finns fullt av knasiga stora statyer i Sverige, men hur hittar man dem? Här har jag börjat skapa en lista - hjälp till att fylla i den!

Konstrunda vid Snösätra Graffiti Wall of Fame – Stockholm

Vad är egentligen konst? Igår besökte vi Snösätra Graffiti Wall of Fame - Europas största lagliga graffitiutställning.

Ännu mer reseinspiration

30 mysiga julmarknader kring Stockholm (2024)

Det finns gott om mysiga julmarknader kring Stockholm som får julkänslan att öka med några 100%. Här är de julmarknader som jag hittat för 2024. Har jag missat någon?

Djurholmen strövområde – Från Djurholmamossen till ravinen vid Århultsbäcken

Mitt i Hallandsåsens orörda natur bjuder Djurholmen strövområde på kontraster mellan högmosse och ravin i två naturreservat - Djurholmamossen och Århultsbäcken.

Nordingrå – 4 sevärdheter i hjärtat av Höga kusten

Kring Nordingrå hittar du några av Höga Kustens vackraste vyer, kantade av fiskelägen, klippor och kultur.