Upplev Kullaberg – 9 spännande aktiviteter på Kullaberg för hela familjen – Skåne

Vilda och vackra Kullaberg i nordvästra Skåne är ett paradis för natur- och djurupplevelser. Här är mina nio bästa tips på aktiviteter på Kullaberg för hela familjen!

Grottvandringen och yogavandringen gjordes under ett pressresa med Visit Höganäs, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

På Skånes spetsiga nordvästra horn ligger Kullaberg, en maffig urbergsrygg där klipporna brant störtar mot havet. Här möts Kattegatt och Öresund under Sveriges högst belägna fyr – Kullens fyr. Området är ett naturreservat och ett paradis för dig som älskar att uppleva storslagen natur och möjligheterna till klättring, vandring och bad är många. 

Den sista helgen i september 2023 bjöd Kullaberg in till en Prova-på-Kullaberg-dag, där lokala aktörer visade upp området på kortare turer. Jag hann med fyra aktiviteter på Kullaberg under denna dag – allt från grottvandring till svampkunskap, matlagning med tång och yogavandring – men det fanns mycket mer att upptäcka. Här kommer mina nio tips för ett aktivt och spännande besök i naturreservatet!

Fyren vid Kullaberg med utsikt över Öresund

1. Grottvandring

Kullabergs landhöjning har genom åren skapat en mängd grottor längs naturreservatets kustremsa. Det finns ett 20-tal grottor att utforska i naturreservatet, där vissa är mer lättillgängliga än andra. Silvergrottan och Lahibiagrottan går att nå på en kort vandring från Naturrum, vilket var målet med den grottvandring som erbjöds under Prova-på-Kullaberg.

Alla grottvandringar kräver bra skor och hyfsad kondition, då vandringen är kuperad och går över stora stenstränder och klippor som kräver lite klättring. Denna dag var det dessutom rejäl vind och stora vågor, vilket gjorde att vi behövde ta en alternativ väg för att komma till Silvergrottan. 

Kullaberg i solnedgång

Silvergrottan är inte en naturlig grotta, utan en grotta skapad av människor. År 1561 beslutade sig den danska kungen Frederik II för att gräva efter silver i Kullaberg, då man sett silverfärgat glitter i berget. Resultatet blev den 15 meter djupa Silvergrottan och en djup besvikelse över att berget bara visade sig innehålla silverfärgat glimmer. För sig som vill, så går det att gå in i Silvergrottan, även om den är smal och mörk.

Nästa stopp var Lahibiagrottan, en grotta där man hittat spår av människor som sträcker sig ända tillbaka till stenåldern. För att ta sig mellan Silvergrottan och Lahibiagrottan krävs ytterligare lite klättring över klipporna, bitvis över avsatser på klippväggar som stupar några meter ner i havet.

Sugen på en grottvandring? Kullabergsguiderna har under sommarhalvåret dagliga guidade grotturer.

2. Yogavandring

Det finns inget som gör mig så lugn och avstressad som att vara i naturen. I skogen kan jag stanna upp och insupa energin som träden och havet ger. Kullabergs naturreservat bjuder på en perfekt scen för en yogavandring i storslagna salar av ståtliga lövträd, alltjämt in närvaro av de stora vågornas brus. En yogavandring med Yoga & Vänner tar med dig på en inre resa, snarare än en ansträngande vandring.

Himlen genom ett trädtäcke
En kvinna gör skogsyoga i en grön skog

Vi stannade till vid en vacker plats i skogen och gjorde mjuka yogaövningar vid ett träd. Det ska inte vara varken svårt eller göra ont att göra yoga, utan alla gör yoga utefter sina egna förutsättningar. Vilket passar mig bra, då jag är vig som ett kylskåp.

Vi fokuserade på vår andning, på våra sinnen och på naturen omkring oss innan vi vandrar vidare till nästa plats för andra övningar. Vi gick medvetet tysta genom i skogen och räknade fram och tillbaka på våra fingrar för att fokusera våra tankar. Jag insåg snabbt hur svårt det är att fokusera en längre stund och inte börja tänka på kvällens middag eller vad som behöver handlas på vägen hem. En nyttig upplevelse för en stressad storstadsbo som jag gärna gör igen!

Vill du också prova på yogavandring? Yoga & Vänner arrangerar vanligtvis längre yogavandringar på 3-5 timmar, där man även har med sig matsäck.

Björnbär

3. Laga mat med tång

Visste du att all tång i Sverige går att äta? Eller att torkad tång kan innehålla upp till 60% protein? Det och mycket mer fick jag lära mig när Kajsa från Naturrum Kullaberg anordnade matlagning med tång. Tång är en fantastisk råvara, som dessutom växer frodigt i vårt hav. Dagens matlagning bjöd på blåstång, sågtång och knöltång vars toppar rensades och klipptes till. Vi lagade till en rätt med potatis, purjo, linser och tång lätt stekt på en häll. Väldigt enkelt och väldigt gott!

Tångrensning på en bänk

Om du vill plocka tång och prova själv, så ska du plocka i öppet hav med rörligt vatten. Klipp försiktigt med sax och slit aldrig upp tången med rötterna. Tänk även på att plocka långt från badplatser, fabriker och hamnar. Du får inte plocka tång i naturreservat.

Vill du lära dig mer om tång? Titta på SVTs lilla film om tång i Kullaberg med Kajsa.

4. Tumlarsafari

Visste du att världens minsta valar finns i Sverige? I havet utanför Kullaberg trivs tumlare, en liten val som ser ut som en delfin med trubbig nos. Tumlarna lever här året runt och kan ibland även ses från land, även om du bäst upplever dem på nära håll på en tumlarsafari. De senaste åren har även stim med stora tonfiskar samlas i Öresund, så har du tur så kan du även få se en av dessa gigantiska fiskar hoppa som silverprojektiler över vågorna.

Tumlarsafari i Mölle
RIB på havet vid klippor

Under sommaren kan du åka med Kullabergsguidernas RIB-båtturer flera gånger per dag endera från Mölle eller från klipporna i naturreservatet nedanför fyren/Naturrum.

Det blåste tyvärr en hel del under Prova-på-Kullaberg, så tumlarsafarin med Kullabergsguiderna fick tyvärr ställas in. Som tur är så åkte delar av familjen Rucksack på tumlarsafari från Mölle i våras. Om de såg några tumlare på turen? Jajamensan!

Vill du också se de små tumlarna i Skälderviken? Läs mer på Tumlarsafari med Kullabergsguiderna.

5. Plocka svamp

På Kullaberg finns mer än 1500 olika sorters svampar, varav 75 är ätbara matsvampar. Men får man plocka svamp i ett naturreservat? I naturreservatet gäller särskilda regler jämfört med allemansrätten, men även om du inte får plocka blommor så du däremot plocka svamp.

Under Prova-på-Kullaberg fanns en stor svamputställning med experter på plats att fråga om tips och råd. Det gäller att veta vad man gör när man plockar svamp och om du är det minsta osäker på en svamp – låt bli att plocka den. Gula kantareller är en bra svamp för nybörjare, då det inte finns några giftiga svampar som liknar kantareller. Dock så är trattkantareller lite lurigare att plocka, då en farlig toppig giftspindling kan vara väldigt lik en trattkantarell.

Svamputställning nedanför Kullens fyr
Svamputställning

6. Vandra Kullaleden

Runt hela Kullahalvön, från Helsingborg via Höganäs och Arild hela vägen till Utvälinge. Kullaleden (Skåneleden SL5) är en 70 km lång vandringsled som bjuder på kuperad natur och vackra vyer över havet. Leden går hela vägen ut till toppen av Kullaberg och passerar förbi ängar med betesdjur, hisnande branta klippor och vackra bokskogar.

För en enkel familjevandring längst ute på Kullen så parkerar du bilen vid Naturrum och går moturs längs Kullaleden till Kulla mosse. Här svänger du av på gul led över Mölle golfklubb och går tillbaka på Kullaleden på andra sidan halvön. Passa på att stanna till för en lunch på mysiga Kullagårdens värdshus och gå ner till stenstranden vid den vackra malen Josefinelust. De 3 kilometrarna tar betydligt längre tid än man tror, då det är så mycket att stanna och se på vägen.

Man stående och ser ut över havet från en klippa

En annan favoritsträcka utefter SL5 är att vandra mellan Skäret och Arild i kvällssol. Sträckan går längs havet genom beteshagar och gravhögar från bronsåldern och avslutas med en magnifik solnedgång över Kullaberg. Läs mer om denna vandring i mitt inlägg Skäret till Arild – Raukar i solnedgången utefter Kullaleden – Skåne.

Blir du lite sugen på att snöra på vandringsskorna? Läs mer om Kullaleden på Kullaledens vänner eller hos Skåneleden.

Många av Kullabergs leder är branta och smala, men det finns sträckor efter leden som är bredare och mindre kuperade. För att öka tillgängligheten till naturen för till dig som har någon form av rörelsenedsättning, finns möjligheten att gratis låna terrängrullstolar (fyrhjulingar) av Höganäs kommun. Läs mer och boka på kommunens hemsida.

7. Paddling med kajak eller SUP

Kullaberg kan upplevas både till fots eller till havs, men många grottor och stränder når du enklast från havet. Kullakajak hyr ut både SUP och kajaker från juni till september och anordnar även kurser, men under Prova-på-Kullaberg blåste det tyvärr för mycket för att paddla SUP. Resten av familjen har dock tidigare i sommar paddlat SUP med Kullakajak och hade otroligt roligt, så jag hoppas jag får en chans igen nästa sommar! Drömmen vore ju att få se tumlare när man är ute och SUP:ar!

Blir du sugen på en härlig SUP-tur kring Kullaberg? Titta in på Kullakajak.

tre kanotister vid klippor

9. Fågelskådning

Kullens spets sträcker sig mot det öppna havet omgivet av två hav. Det är en vindpinad spets som ofta samlar ovanliga fåglar för att vila efter en lång flygning.

Under Prova-på-Kullaberg erbjöd Birdwave fågelskådningsturer ute på Kullen, men det var även många besökare som hade tagit med sina egna kikare och stod och spanade vid fågelskådningsplattformen ute på udden. När det blåser hårt från väst kommer fåglar som normalt sett lever långt ute till havs närmare land. Denna dag hade man tur att se havssulor – de stora vackra havsfåglarna med ljust blåaktig näbb med svarta streck. Andra fåglar som man kan ha tur att se under året är bland annat näktergal, grålira, pilgrimsfalk och till och med lunnefågel.

Vilt hav vid Kullens fyr

9. Klättring

Sist på listan, men kanske en av de mest kända aktiviteterna! Kullaberg är ett av norra Europas största klätterområden med över 900 leder av olika svårighetsgrad att välja mellan. Under Prova-på-Kullaberg anordnade Go Climb bergsnedfirning vid den 25 meter höga klippan Kullamannens dörr. För dig som vill lära dig att klättra anordnar de även kurser för nybörjare.

Vill du läsa mer om klättring i Kullaberg? Titta in på Go Climb.

klippor vid havet med en segelbåt

Vilken är din favoritaktivitet bland alla aktiviteter på Kullaberg?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Balestjärnen – Vandra Höga kusten-leden till Balesudden – Ångermanland

Utefter Höga Kusten-leden ligger den märkliga Balestjärnen högt uppe på klippan Balesudden. En unik plats med kristallklart vatten och välbevarade trädskelett.

Mysiga caféer utanför Stockholm – 9 favoriter för en fika (2023)

Det finns många mysiga caféer utanför Stockholm att besöka på en dagsutflykt från huvudstaden, här är några av mina favoriter som vi gärna återkommer till.

Prästens badkar – Sandvulkanen på Österlen – Skåne

Precis utanför fiskebyn Vik på Österlen, ligger ett unikt naturfenomen. Prästens badkar. Rester av en gammal sandvulkan. En vulkan? I Skåne? Och hittade vi verkligen rätt?

Linnérundan – Familjevänlig vandring i Vattenriket i Kristianstad – Skåne

Mitt i Kristianstad kan du vandra på Linnérundan i Vattenriket - ett skyddat biosfärområde som inte bara har väldigt varierad natur, utan även är hem till nästan en femtedel av Sveriges alla hotade arter.

Hovs hallar – Hällar och hav på Bjärehalvön – Skåne

Vid Hovs hallar i Bjärekustens naturreservat möter höga klippor och spruckna hällar Laholmsbukten.

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.

Ännu mer reseinspiration

Nordingrå – 4 sevärdheter i hjärtat av Höga kusten

Kring Nordingrå hittar du några av Höga Kustens vackraste vyer, kantade av fiskelägen, klippor och kultur.

3 trevligheter i Landskrona – Skåne

Vi tillbringade en sensommardag i Landskrona, en stad vi tidigare bara passerat. Efter en härlig lunch på Kvarteret Erikstorp besökte vi det historiska Landskrona Citadell och avslutade dagen på strandbaren Lock Stock & Barrel. Tre trevligheter helt enkelt.

Tjolöholms slott – Sveriges mest unika slott

Vid havet strax söder om Göteborg ligger ett av Sveriges mest unika byggnader - Tjolöholms slott. Ett häftigt privatslott i Engelsk stil med en tragisk historia.