Recept: Amerikanska pannkakor

Det finns ingen bättre frukost än en semesterfrukost på en riktig amerikansk sylta i sydväst, serverad av en överpositiv servitris med standardrepliken ”Whatcha havin love?”. Ett stort lass med amerikanska pannkakor, överstrukna med smör och dränkta i lönnsirap så har du laddat med energi för en dags upptäcksfärd.

En riktig amerikansk pannkaka ska vara riktigt tjock och fluffig! Så där tjock och fluffig att man bara kan lägga 3 stycken på höjden innan pannkakshögen ser ut som lutande tornet i Pisa. De allra flesta recept jag hittat har bokstavligt talat slutat i pannkaka – för platta, för kompakta eller för rinniga. Men efter många års pannkakslagande varje helgmorgon har jag hittat ett recept och har några knep som ger perfekta pannkakor varje gång.

INGREDIENSER (4 personer)
1 st ägg
2,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk socker
0,5 tsk salt
Vanilj –  en skvätt ”flytande äkta vanilj” från USA, eller 0,5 tsk vaniljpulver.
Lönnsirap och smör till servering

1) Blanda ihop de torra ingredienserna noggrannt. Häll sedan i mjölk, vetemjöl och ägg och vispa till en slät, lite seg, smet. Var noggrann med mängden ingredienser! Har du ett stort ägg kan det göra smetkonsistensen alldeles för rinnig. Smeten ska vara så tjock att den inte rinner ut av sig själv i pannan, utan du måste forma pannkakan själv med skeden.

2) Stek små pannkakor i en riktigt bra teflonpanna – helst utan smör! (Jag har aldrig lyckats laga amerikanska pannkakor i en gjutjärnspanna.) Klicka ut smet i pannan och forma en cirka 10 centimeter stor cirkel. Det ska vara ett ganska så tjockt lager med smet, försök inte få det för tunnt! Stek inte i för hög värme (jag steker på 6/10) och med väldigt väldigt lite (om ens något) smör.

3) Stek varje pannkaka tills luftbubblor kommer ut på ovansidan av pannkakan och vänd sedan på den. Det tar några minuter per sida, men vänder du för snabbt så kommer pannkakan att vara degig inuti.

4) Servera med smör (som du brer på pannkakan när den är varm), rikligt med lönnsirap och alla goda saker du kan komma på – frukt, kokos, nötter.

Enjoy!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Resetankar inför 2018

Vilka resmål känns fräscha inför 2018? 2017 är inte över ännu, men redan nu börjar tankarna flyga runt i huvudet kring vilka äventyr och resmål som lockar nästa år. På min lista för 2018 finns både nya uppstickare och faktiskt även några gamla favoriter.

Julklappstips för den som gillar att resa

Ingen aning vad du ska köpa i julklapp till din reseälskande släkting? Lugn, här kommer fem julklappar alla resenärer borde vill ha.

Recept: Gyoza

Det här är vårt favoritrecept på Gyoza, glöm inte dippen - det är halva njutningen!

Carlsbad Caverns National Park – Överjordiska vyer under jorden – New Mexico – USA

Några av världens största kalkstensgrottor hittar du i New Mexicos öken. Vandra ner i ett sagolandskap av stalagmiter och stalaktiter - och några hundratusen fladdermöss.

Sommarsummering – långa resor, kortare resor och besöksrekord

Det är alltid lite vemodigt att summera en sommar, men nu börjar jag bli redo! Här kommer en summering av långa resor, korta resor, tävlingar och statistik!

Drömmen om Italien – planera resa!

Dagsplanerna för vår bilsemester i Italien börjar äntligen ta form! Så hur ser våra planer ut? Vart är vi på väg?

Ännu mer reseinspiration

2020 års bästa resebloggar – om resebloggarna själva får bestämma

2021 började med en otroligt fin överraskning för min lilla blogg i omröstningen om "2020 års bästa resebloggar"!

Året i resor 2020

Reseåret 2020. Året som blev något annat än någon av oss någonsin kunnat tro. Året som för mig började i Vilnius och slutade med covid-19.

10 saker jag aldrig trodde jag skulle sakna med att resa

Under covid-åren saknade jag resande så det gjorde ont. Det gick så långt att jag till och med saknar det som irriterar mig när jag reser. Här är 10 saker som jag aldrig trodde att jag skulle sakna med att resa - men som jag nästan längtade efter.