Besöket i Amman gjordes på en pressresa tillsammans med Jordan Tourism Board och Royal Jordanian Airlines, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.
Jag landar en sen vårkväll i Jordaniens huvudstad Amman. Mörkret ligger som ett svart lakan över landskapet och det första intrycket av staden är definitivt något begränsat. Det är inte förrän nästa morgon när jag drar undan hotellets tjocka gardiner som jag först får se en glimt av staden i dagsljus. Det varma solljuset väller försiktigt in från öster över en disig stadsbild med låga lägenhetshus och moskéer. Det är ramadan och även om det fortfarande är tomt på gatorna började dagen för de flesta jordanier långt tidigare. Måltiden suhoor som intas innan solen går upp är en rejäl måltid för att klara dagens fasta. Många lägger sig och vilar igen efter att ha ätit suhoor, men vägarna börjar nu smått att fyllas med bilar på väg till jobbet.
På vårt hotell är det ett överflöd av frukost som vanligt för oss turister som inte fastar, men även jag fyller på energidepåerna rejält med frukost idag. För det krävs en hel del energi för att orka med en lång dag av intensiva upplevelser och sevärdheter i Jordaniens största stad.
Jordaniens huvudstad Amman har många av egenskaperna som en klassisk storstad i Mellanöstern ofta bjuder på. Jordanien är ett kungadöme och kung Abdullah II har varit landets regerande monark sedan 1999. Under kungens tid har landets utveckling gått snabbt framåt och mycket har moderniserats. Här i Amman syns dagens moderna Jordanien lite extra tydligt. Här möter gamla ruiner från romartiden modern gatukonst och böneutrop möter konstgallerier. Amman sprudlar av liv och rörelse dygnet runt, en blandning av kulturer, religioner och framåtanda.
Trots att vi börjar dagen tidigt, är det redan köer och kommers. Över gatorna hänger rad efter rad av ljusslingor och färgglada lampor som bara väntar på att få tändas upp när mörkret lägger sig och fastan bryts. Det blir en lång dag i Amman, fylld av både historia, kultur och mat. En heldag till Ammans tio mest sevärda platser och upplevelser.
Tio sevärdheter i Amman – från tempel till moské
1. Citadellet
Vi börjar morgonen vid en av Ammans största sevärdheter – Citadellet. Amman är byggd på sju stora kullar som mjukt sveper genom staden och dess gator och på en av kullarna ligger Citadellet. Det är svårt att hitta en plats på jorden där så många civilisationer har satt sin fot, som här vid Citadellet i Amman. Här har greker, romare, perser, assyrier, babylonier och umayyadier lämnat spår i nästan 4000 år. Genom åren har platsen haft åtskilliga varianter av skyddsmurar, tempel, palats, kyrkor och badhus, men varje ny civilisation har satt sin prägel på platsen och mycket lite återstår av de ursprungliga byggherrarnas skapelser.
De mest sevärda byggnaderna som står kvar och som fortfarande kan besökas är Herkules tempel från 100-talet och Umayyad-palatset från 700-talet. En otroligt fascinerande plats med en vidsträckt utsikt över Amman.
Läs mer om citadellet i Amman på min sida Citadellet i Amman – Bland romare och ruiner – Jordanien.
2. Utsikten och den stora flaggan
På Citadellets kulle finner du en av stadens bästa utsiktspunkter. De sandfärgade huden klättrar tätt längsmed kullarna och i horisonten vajar Jordaniens flagga, till synes alldeles för långsamt. Men det blåser inte långsamt, utan allt är en synvilla. Flaggstången Raghadan är med sina 126 meter världens näst högsta flaggstång och avståndet förvillar. Själva flaggan är 60 gånger 30 meter, stor som en halv fotbollsplan.
3. Ammans romerska teater
Vid Citadellets fot ligger Ammans romerska teater med anor från 100-talet efter Kristus. Här i den forna staden Philadelphia kunde 6000 invånare mötas och titta på kulturella evenemang, men även lyssna på politiker och få nyheter och information.
Som de flesta romerska teatrar verkar det ha varit samhällsklass som styrt invånarnas sittplats i teatern. Längst ner satt stadens kungligheter och regenter och i mitten militärer och adelsmän. Högst upp fanns plats för vanliga människor. Men det gjorde inte så mycket att få en plats högt upp i teatern. Akustiken är imponerande än idag och hela teatern är byggd så att åskådarna slipper få solen i ögonen.
4. Moskén King Abdullah I
Tre kilometer från Citadellet ligger en av Ammans vackraste byggnader. Den stora blå moskén med det runda blå mosaiktaket. Moskén byggdes under 1980-talet till minne av kung Husseins farfar Abdullah I och kan under gudstjänster rymma över 7000 besökare. Det är ingen gudstjänst när vi besöker moskén, men det är hela tiden män i rörelse i och kring moskén. En väldigt levande plats som tar dig med rakt in i det dagliga livet för Ammans 4 miljoner invånare.
Moskén är den enda i Amman som tillåter besök av turister och icke-muslimer. Inträdet är gratis och vi kvinnor får gratis låna heltäckande klänningar med huvor (abayas) för vårt besök. Män behöver inte låna kläder om de har långa byxor. För den som är intresserad finns här ett litet museum där man kan lära sig mer om den jordanska kungafamiljen och modern islamsk arkitektur. Ett intressant stopp som rekommenderas.
5. Besöka marknader
Amman har inte bara en souk, utan flera. Marknader finns för alla dagar i veckan och de olika soukerna har olika teman och utbud. Smala små stånd ligger på rad i de trånga gränderna och försäljarna försöker locka till sig köpare. Vi turister är inte speciellt påhoppade, snarare tvärtom. Vi kan gå runt i lugn och ro och fönstershoppa i vimlet.
Guldkedjor hänger i tjocka rader i skyltfönstren, kryddorna är vackert upplagda som exotiska sockertoppar och de upphängda apelsinerna sprider sin söta doft över bilavgaserna. Street food finns i varenda hörn och om du inte redan är hungrig så blir du det fort när du ser de honungstoppade bakverken med hackade pistagenötter. Men nu under fastan är det är inga köer vid något matställe ännu. Annat blir det efter mörkrets inbrott. Många familjer verkar vara ute och handla presenter inför Eid. Förväntansfyllda barn pekar på nallar och godisbutikerna förbereder inför helgens shopping. Ett besök i Ammans souker kan lätt ta flera timmar och det är lätt att gå vilse i områdets små gränder och hemliga bakgator.
6. Prova Jordaniens bästa falafel och kunafa
På väggen hänger porträtt av kungafamiljen. Vissa porträtt är officiella bilder, men en bild sticker ut. Det är kungafamiljen i civila kläder som äter falafel. Och det är inte så konstigt. På Hashem har alla ätit.
Hashem i centrala Amman är lite av en falafel-institution. Öppet 24 timmar och dygnet och en historia som en av Ammans äldsta restauranger är detta ett ställe där du kan smaka på det riktiga Jordanien. Den runda och nyfriterade falafeln ryker i min hand och ytan är precis så där krispig som man bara kan drömma om. En del påstår att falafeln kommer från Egypten, men det håller nog inte Jordanierna med om. Det här är friterad perfektion.
Inte så långt härifrån hittar du en annan av Ammans kända matställen – efterrättsbutiken Habibah. Vi beställer var sin Kunafa på en papperstallrik och ställer oss utanför i gränden och smakar. Det är sötare än sött, men samtidigt lite sötsalt. Som en ostkaka med en krispig honungsyta, toppad med pistagenötter. Hade jag haft en kaffe till hade jag garanterat kunnat äta hela, men utan dryck var det en utmaning.
7. Rainbow Street
Rainbow street är en populär turistgata fylld med massor av restauranger, caféer och shopping. Det är trendigt och modernt, med paraplytäckta vägar och flätade gatlampor i regnbågens alla färger. Området är väl värt ett besök för atmosfären, men om du söker en traditionell middag så hittar du mer autentiska restauranger nere i centrum. Här hittar du mer hippa hamburgerhak och dyra barer. Kanske är det mer stämning här under kvällarna, men jag har svårt att tro att Rainbow street någonsin blir mysigare än gränderna i centrala Amman.
8. The Duke’s Diwan
Ett av Ammans intressantaste museum är ett av stades äldsta boningshus. The Duke’s Diwan – ”Hertigens välkomnande hus” – har under årens gång varit både hotell och postkontor. Idag är det ett museum för kultur, historia och konst.
På väggarna hänger gamla porträtt och fotografier och taket flagnar ogenerat ovanför mitt huvud. Hela byggnaden är en dröm att fotografera och de klara färgerna gör sig extra vackert mot de slitna sprickorna och snedhängda tavlorna. Men jag kan inte sätta fingret på om detta är ett museum eller en tidskapsel över forna tiders Amman. Oavsett är det väldigt charmigt.
9. Ät mezze
En lunch i Amman kan vara en enkel falafel från ett gatukök, men samtidigt är lunchen det ett bra tillfälle att verkligen prova på det jordanska köket. Ordet ”mezze” kommer från det persiska ordet för ”att smaka”, vilket verkligen beskriver denna måltid. Syrade grönsaker, hummus, labaneh, grillspett, moutabel, bönor och kycklingvingar – lite av varje i ett överflöd av smaker och texturer. Ingen går någonsin hungrig efter en mezze. Till detta dricker du en mynta-lime-juice i ett stort glas, det perfekta alkoholfria alternativet som det aldrig går att få för mycket av.
10. Hitta Ammans gatukonst
Gatukonst kan vara politisk, revolutionerande, provocerande och irriterande. Men i Amman berättar den mesta av gatukonsten en vacker historia – om kultur, människor eller om vår miljö. Klotter existerar knappt och det är tydligt att de konstnärer som målat väggarna har gjort det med en tanke.
Idag finns över 500 dokumenterade gatukonstverk i Amman och du behöver inte leta efter dem för att uppleva dem, även om en del verk känns lite hemliga.
Hotell: Fairmont i Amman
Efter en lång dag till fots i soukernas gränder och i Citadellets stigar är det skönt att till slut krypa ner och vila fötterna i ett svalt och tyst hotellrum. Fairmont i Amman uppfyller alla krav för en härlig natts sömn och bjuder dessutom in till bad på hotellets takpool och härliga frukostar i restaurangen.