Aqaba – Där Röda havet möter öknen – Jordanien

I solnedgången vaknar Aqaba till liv med doften av kryddor och kvällsmarknadens inbjudande sorl. Hit lockas besökare för Röda havets klara vatten och närheten till världsklassiga sevärdheter som Petra och Wadi Rum.

Besöket i Aqaba gjordes under en pressresa tillsammans med Jordan Tourism Board och Royal Jordanian Airlines, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

När solen går ner över det torra landskapet vaknar hamnstaden Aqaba till liv. Skynken dras undan, dörrar öppnas välkomnande på vid gavel och kvällmarknaden bjuder in sina besökare med öppna armar. Dofter av frukt, kryddor, rostade nötter, parfym och kaffe möter oss bland försäljarna. Det är ramadan och familjerna samlas i natten för att äta shwarma, köpa godis eller ta en kopp te med vännerna.

Försäljare av sängkläder och handdukar på en marknad
På marknaden i Aqaba säljs mycket snask, exempelvis rostade bondbönor

Marknaden i Aqaba är välkänd i hela Jordanien. Hit åker man för att handla billigt i gränder där tiden stannat någonstans bland alla tygbalar och guldkedjor. En stor kontrast till de lyxiga internationella hotellen som vi turister möter vid Aqabas perfekta vita stränder. Men Aqaba är inte en skapad turistort, utan en stolt arabisk och historisk stad som funnits i tusentals år. Det här är en fascinerande mix av kultur, historia och strand.

Aqaba (eller Akaba) är Jordaniens enda kuststad och därmed också en väldigt viktig hamnstad. Här vid Aqabaviken i Röda havet möts Asien och Afrika och gränserna till Egypten, Israel och Saudiarabien är bara någon kilometer bort. I stadens bakgrund reser sig de röda bergen vid Wadi Rum och havet glittrar så turkost att det nästan bländar mig.

Hamnområdet vid turisthotellen
Jordanska smårätter på vackra blåvita fat på ett bord

De flesta turister kommer till Aqaba under vinterhalvåret, när temperaturen ligger runt 25 grader på dagarna. Vädret är då perfekt både för att ta det lugnt i solen och för att göra utflykter till Petra, Döda havet och Wadi Rum. Den offentliga stranden är dock nästan tom denna dag i mars, förutom ett par som promenerar och några barn som leker med en boll i strandkanten. Kanske tycker jordanierna precis som jag att det är för kallt i havet när det bara är strax över 20 grader?

Klart och turkost vatten under en båt i Aqaba

Aqabas historiska arv syns extra tydligt vid ett besök i ruinerna efter Aqabas fästning. Genom århundradena har detta varit en viktig försvarsutpost för staden och historien sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet och den viktiga handelsvägen till Mecka och Medina. Det här var en betydelsefull knutpunkt under den arabiska revolten 1917, där flera av rummen i fästningen förvandlades till militära baracker.

historiskt fort med palm i mellanöstern
Den stora jordanska flaggan vid havet i Aqaba

Alldeles nedanför fortet vajar en gigantisk flagga på världens sjätte högsta flaggstång. Flaggan är så stor att den syns från alla grannländer och känns som att den vajar i slow motion i vinden. Vid första anblick kanske det ser ut som att vara den jordanska flaggan, men det är det inte. Det saknas en vit stjärna. Det här är flaggan för den arabiska revolten, som reses varje dag till minnet av slaget vid Aqaba som ägde rum här 1917.

Jag låter morgonen sakta vakna utanför mitt hotellrumsfönster innan eftermiddagens snorkeltur. Hyatt Regency ligger strax väster om stadens centrum, ett stenkast från den israeliska gränsen. Här ligger de femstjärniga hotellen på rad och både shopping och restauranger är av internationell klass. Jag får faktiskt lite Dubai-vibbar, även om det är mycket lugnare och mindre tillrättalagt här.

Hyatt Regency med dess pooler i soluppgång
Den konstgjorda sandstranden vid Hyatt Regency

Den vita sandstranden vid hotellet är inte helt naturlig, men det finns gott om lediga solbäddar och parasoller och jag får en flaska vatten och en handduk av strandvakten. Det är otroligt tyst. Inget spring. Inga skrik. Inget skräp. Det är bara jag och min bok i en lagom varm morgonsol.

Nere vid kajen väntar snorkelbåten för att ta med oss till några av landets bästa snorkelplatser. Jordaniens kustremsa mot gränsen till Saudiarabien är bara 2,5 mil lång, men havet är väldigt lugnt och klart med sikt upp till 30 meter. Här finns både naturliga och onaturliga rev – som exempelvis flygplanet som placerats på havets botten specifikt för dykning.

Snorkelbåt väntar på turiste

Det är relativt svalt i både havet och luften och jag hade behövt en torrdräkt för att kunna ligga stilla och snorkla vid ytan utan att skaka tänder. Under sommarhalvåret kan vattentemperaturen gå upp emot 30 grader, men då är luften desto hetare. Man får helt enkelt väga möjligheten till sightseeing i behagliga temperaturer under vinterhalvåret, mot varma havsbad och hetta under sommaren.

Kolgrillen ombord på båten ryker av de saftiga kycklingspetten som lagas för dagens lunch. Även om det inte blir någon snorkling för mig idag, har jag det utan tvekan väldigt gott här under soltaket. Omgiven av det turkosa havet, historiska vindar och en massa god mat. Helt enkelt en bra summering av en skön vistelse i Aqaba.

Man snorklar i Röda havet
Snorkelutrustning på en båt

Hur hittar jag till Aqaba?

Aqaba ligger vid Röda havets strand i södra Jordanien. Det finns i nuläget inga direktflyg till Aqaba från Sverige, men du kan flyga från Amman till Aqaba med Royal Jordanian på under en timme.

För 15 år sedan fanns Aqaba som ett charterresmål för oss svenskar och destinationen lockade med strandnära hotell och närheten till några av världens mest kända historiska sevärdheter. Sedan dess har både hotellen och destinationen utvecklats och direktflyget från Arlanda till Amman gör det relativt enkelt att ta sig hit.

Jag bodde på Hyatt Regency Aqaba Ayla, ett femstjärnigt hotell med lugna omgivningar, skön strand, riktigt bra restauranger och välskötta pooler. Rekommenderas varmt!

Vill du läsa mer från Jordanien? Titta in på min Jordanien-sida!

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Byggnad med palm i Aqaba
2 KOMMENTARER
    • Jag upplevde att det i var 30-50% billigare än i Sverige, i alla fall i jämförelse med vad jag skulle ha fått betala hemma i Stockholm. Enligt Forex är prisnivån i Jordanien 52 (att jämföra med Sverige som är 100), men det är stor skillnad på priserna på mat inne på de internationella hotellen vs på en restaurang på stan. Jämfört med Dubai är det definitivt billigare – både hotell och mat!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

10 sevärdheter i Jordanien du inte får missa

Jordanien bjuder på upplevelser från Petras magnifika klipparkitektur till Döda havets oliderligt salta vatten. Här hittar du mina topp tio sevärdheter i Jordanien som du inte får missa!

Klädsel i Jordanien – Packtips för alla årstider

Att packa kläder för en rundresa i Jordanien är inte helt enkelt. Här är mina bästa packtips för praktisk och enkel klädsel i Jordanien.

Klippstaden Petra – Ett av världens moderna underverk – Jordanien

I Jordaniens ökenlandskap gömmer sig den forna handelsstaden Petra. Den stora stadens välbevarade gravar i sandsten och det unika ökenlandskapet bjuder på upplevelser för flera dagar.

Wadi Rum – Ökenäventyr i ett utomjordiskt landskap – Jordanien

Wadi Rums röda sanddynor bjuder på ökenäventyr i ett unikt rymdlandskap. Bo i glampingigloo under stjärnorna och upplev det unika ekosystemet på dromedar eller på fyra hjul.

Jerash – Den välbevarade romerska storstaden – Jordanien

I knutpunkten mellan två av Mellanösterns forntida handelsvägar ligger ruinerna efter den forntida staden Jerash, en av de bäst bevarade romerska storstäderna i världen.

Citadellet i Amman – Bland romare och ruiner – Jordanien

Ett besök på citadellet i Amman är inte bara en resa tillbaka till romartidens imponerande byggnadskonst och rikedom, utan områdets historia börjar tusentals år tidigare.
Ännu mer reseinspiration

Jerash – Den välbevarade romerska storstaden – Jordanien

I knutpunkten mellan två av Mellanösterns forntida handelsvägar ligger ruinerna efter den forntida staden Jerash, en av de bäst bevarade romerska storstäderna i världen.

Klädsel i Jordanien – Packtips för alla årstider

Att packa kläder för en rundresa i Jordanien är inte helt enkelt. Här är mina bästa packtips för praktisk och enkel klädsel i Jordanien.

Klippstaden Petra – Ett av världens moderna underverk – Jordanien

I Jordaniens ökenlandskap gömmer sig den forna handelsstaden Petra. Den stora stadens välbevarade gravar i sandsten och det unika ökenlandskapet bjuder på upplevelser för flera dagar.