Är det värt att resa bort på en weekendresa?

Semesterdagarna börjar ta slut och det gör även energin i slutet av året. De mörka dagarna i november och december kan suga musten ur den energirikaste duracellkaninen. Du behöver ljus. Värme. Vila. Men är det verkligen värt att flyga utomlands bara för en helg?

För mig börjar vilan redan när jag sätter mig på Arlanda Express. Någonting händer mentalt. En spärr slår om. Från vardag till semester. Bort från tvätthögar, dammhögar och mailhögar. Semester är för mig en annan slags vila än ledighet. Semester betyder att jag är på väg på äventyr, ledighet betyder att jag är hemma och inte jobbar.

På flygplatsen går jag direkt till säkerhetskontrollen, då jag redan har checkat in online. Över en helg behöver jag inget incheckat bagage, jag klarar mig på 4 kg i en mjuk väska. När man bokar bra hotell vet man att det finns både bra hårvårdsproduker och hårtork på plats, så packningen är minimal. Det enda du behöver är tandborste, necessär, ett ombyte, pyjamas och en laddare.

Att köa är inte semester, så jag undviker gaten in i det sista. Genom Priority Pass behöver jag inte slåss om sittplats, jag väntar på avgång i närmsta lounge. Lite snacks och dryck. Lugn och ro. Då jag reser med en mjuk väska behöver jag inte vara först ombord och slåss om plats i hatthyllan, min väska får gott och väl plats vid mina fötter på planet.

Känns en tre timmar lång flygning för lång för att bara åka bort fredag till söndag? För mig är en tre timmar lång flygning lika med en tre timmar lång tyst stund med offlinefilmer på Viaplay, offline-magasin på Readly och en påse med väl utvalt lösviktsgodis. Tiden flyger helt enkelt förbi på flyget.

Väl framme går jag direkt till en taxi och åker till mitt hotell och checkar in. Hotellet har så klart reception 24 timmar om dygnet, så det gör inget om flyget skulle råka bli sent. Jag behöver inte stressa för att hinna checka in.

Jag tror ni ser ett mönster vid det här laget. För mig är enkelhet, bekvämlighet och planering nyckeln till en lyckad weekendresa. På lördagen när jag vaknar upp i en skön hotellsäng till en härlig hotellfrukost, är jag redan nere i varv. Sedan går jag ut och promenerar. Mellan sevärdheter, restauranger och butiker. Jag har hyfsad koll på vad jag vill se och göra, men ingenting är ett måste. Dagen måste få en chans att utvecklas till något oväntat också. Fokus är välmående och energi. En kopp kaffe i solen. Hinna prata med familjen och andas.

Söndagen är en härlig upprepning av lördagen. Eat, drink, sleep, repeat. Flygningen hem på söndag kväll likaså. När jag väl låser upp dörren till hemmet känns det som att jag varit borta en hel vecka. Energin är tillbaka. Jag är redo att trotsa decembermörkret igen.

För mig är en weekend i en ny stad ett lyckopiller i reseformat, men utan rätt planering kan en weekend lätt bli en energitjuv. För att det ska vara värt att åka på en kort weekendresa behöver vissa kriterier vara uppfyllda, men har du dessa på plats har du alla möjligheter att få en fantastisk helg i solen.

1) Bra flygtider med bra flygbolag – avresa direkt efter jobbet, hemresa sent på söndagen och direktflyg – ett måste för en bra weekendresa

2) Bra hotell – det ska kännas härligt att komma till hotellet, då har du valt rätt hotell. Se till att det är ett fullservice-hotell med dygnet-runt-reception och rejäl frukost.

3) Rätt resesällskap – med samma förväntningar på resan som du själv. Jag har en fantastisk familj och en fantastisk man som står ut med mina ständiga reseryck. En weekendresa med dem är alltid en energikick.

4) Enkelhet – inget incheckat bagage, inget väntande på flygbussar, inga måsten.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

2018 – året som gått i resor

Året är inte slut ännu, men ändå sitter jag här och skriver en årssammanfattning av mina resor 2018. Ett år med både ups and downs.

När allt ska avbokas

Vad händer när en resa ska avbokas på grund av coronakrisen? Vi har nu (i stort sett) avbokat hela vår Greklandsresa. Det visade sig vara både enkelt och jätteomständigt...

10 resefrågor om mig

Nu när ni snart vet allt om hur man planerar den ultimata bilsemestern och var i Queensland man hittar de bästa skaldjuren, kanske ni undrar lite vem jag egentligen? Vad är jag för typ av resenär? Här kommer 10 snabba frågor om mig!

10 saker jag aldrig trodde jag skulle sakna med att resa

Under covid-åren saknade jag resande så det gjorde ont. Det gick så långt att jag till och med saknar det som irriterar mig när jag reser. Här är 10 saker som jag aldrig trodde att jag skulle sakna med att resa - men som jag nästan längtade efter.

Att resa i coronatider – tankar dagen efter hemkomst från Malta

I helgen kom vi hem från en härlig resa till Malta. Men hur var det egentligen att resa och flyga under veckan då allt kretsade kring spridningen av coronaviruset?

Det här med att bli sjuk på semestern

Februari. Vabruari. En månad fylld av otäckt hostande människor i kollektivtrafiken och evigt snorande barn. Ni har säkert redan gissat det. Mitt sportlov blev inte så aktivt som jag hoppats på. Jag har tillbringat en skidsemester i Schweiz under en filt på ett hotellrum.

Ännu mer reseinspiration

Året i resor 2020

Reseåret 2020. Året som blev något annat än någon av oss någonsin kunnat tro. Året som för mig började i Vilnius och slutade med covid-19.

10 saker jag aldrig trodde jag skulle sakna med att resa

Under covid-åren saknade jag resande så det gjorde ont. Det gick så långt att jag till och med saknar det som irriterar mig när jag reser. Här är 10 saker som jag aldrig trodde att jag skulle sakna med att resa - men som jag nästan längtade efter.

Höstlov på Österlen – Skåne

En sista-minuten till Österlen? Ja, det blev faktiskt ett härligt (men oplanerat) höstlov i Sveriges Provence!