Besöket i Åhus gjordes i samband med en pressresa med Visit Kristianstad, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.
Alldeles vid havet i nordöstra Skåne ligger den charmiga badorten Åhus. Väldigt populär bland solbadare under sommarhalvåret, men lika intressant för en mysig weekendresa med god mat året om. Här bland finkorniga vita sandstränder, karga kustdynor och pittoreska korsvirkeshus upplevde vi under två dagar några riktigt härliga restauranger och konditorier. Närmare bestämt fyra stycken guldkorn som jag gärna återvänder till för en bit mat och en fika i Åhus!
1. Klosterbageriet
I de historiedoftande ruinerna av Sankta Annas hospital och kapell ligger idag en av Åhus läckraste uteserveringar. Mitt bland ruinens krackelerade tegelväggar och murgröna serverar Klosterbageriet allt från krämiga vaniljbullar till fluffiga klassiska bakelser och matiga luncher. Allt med härliga råvaror och med en liten touch av 50-tal. Retrokänslan får du främst om du tittar in i konditoriets fikarum. Här slår du dig ner med en kopp kaffe på en teakstol och beundrar den magnifika samlingen av kaffekoppar. Nog för att jag samlar på kaffemuggar själv, men denna samling är snäppet mer imponerande!
Vi slog till på var sin tårtbit som satt som ett smäck med en kopp kaffe utomhus i vårsolen. Perfekt vispad grädde, lagom söta och i härligt stora bitar. En ren njutning.
Klosterbageriet
Köpmannagatan
296 31 Åhus
Karta
2. Åhus Finest
I en hemtrevlig lokal med både inredningsbutik och restaurang, hittar du Åhus Finest på Köpmannagatan mitt i centrala Åhus. Menyn innehåller pasta, sallader och ”pizza-ish”, varav jag direkt föll för en ”pizza-ish” – en pizza bianco med getost, valnötter och rödbetor på en tunn och krispig botten, serverad med en praktisk sax och krispig rucola. Jag som älskar pizza bianco (även kallad tarte flambée i Frankrike eller flammekueche i Tyskland), njöt i fulla drag av lunchen. Den hade precis så där tunn och krispig botten som en flammekueche ska ha och kombinationen av den salta osten, den söta rödbetan och de knapriga valnötterna var perfekt. Ett härligt ställe med tillfredsställande comfort food!
Åhus Finest
Köpmannagatan 35
296 31 Åhus
Karta
3. Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö
Man kan inte annat än älska ställen som drivs av eldsjälar med sprudlande glädje och massor med idéer! Rökeriet vid ån mellan Åhus och Yngsjö drivs sedan 2020 av Linnea och Robin, som tog över restaurangen mitt i den brinnande coronakrisen. Sedan dess har de ändrat om det mesta och utvecklat stället med kvalitet i fokus. Här tillverkas det allra mesta på svenska råvaror – helst närproducerat – och alltid från grunden.
Rökeriets storsäljare är deras fish’n’chips, vilket blev det jag beställde. Mannen beställde in en skrei med primörer och pepparrot. Portionerna som kom in var rejäla och smaken var ännu större. Jag kan lätt säga att det var en av de allra bästa fish’n’chips jag ätit. Koljan fullkomligt smälte i munnen och frityren var så där luftig och krispig som man vill ha det.
Innan ni åker härifrån, passa på att titta in i Rökeriets fina fisk- och delikatessbutik. Jag ser fram emot att besöka Rökeriet igen, så jag kan få se alla deras idéer och visioner i full blom! Nästa gång kanske jag till och med paddlar hit och lägger till kajaken vid Rökeriets brygga?
Rökeriet
Yngsjövägen 226
296 91 Åhus
Karta
5. Åhus Gästgivaregård
Åhus Gästgivaregård (eller ”Gästis” i folkmun) ligger på första parkett vid Helgeå och dess vackra gula hus har anor ända tillbaka till tidigt 1700-tal. Idag är Gästis inte bara ett stiligt boutiquehotell med 70 bäddar, utan här finns även en restaurang med höga ambitioner. Här kan vi prata riktigt närodlade ingredienser. Råvarorna kommer nämligen inte bara från lokala leverantörer, utan även från Gästis eget trädgårdsland. Allt serverat av personal med glimten i ögat och med mycket värme.
Vi slog oss ned vid ett av fönsterborden med krispigt vita dukar och en härlig utsikt över Äspet. Middagen började med en liten amuse-bouche som bestod av en ”Skagen Åhus” med friterad surdeg på toppen. En amuse som definitivt gav mersmak och som satte förväntningarna på kvällens meny högt. Om förväntningarna infriades? Med råge.
Nästa rätt på menyn var en nässelsoppa med ramslök och en lätthalstrad pilgrimsmussla. Inte bara vackert upplagt, utan även med en väldigt väl avvägd smak mot ramslökens skarphet. Ramslöken visade sig dessutom vara plockad i ägarens hage, vilket gör mig lite extra glad åt soppan.
Huvudrätten bestod av perfekt rosa lammracks med potatispuré med brynt smör. Ni som känner mig vet att brynt smör kan vara det godaste jag vet – i allt från glass till såser. Kombinationen med rödvinssåsen och det möra lammet var en riktig höjdare. Missa inte denna om den finns på menyn!
Till efterrätt serverades en knäckig crème brûlée med päronkompott och snö gjort på brynt smör. Alltså – crème brûlée och brynt smör i en och samma rätt. Två absoluta favoriter i en och samma rätt. A match made in heaven.
Åhus Gästgivaregård
Gamla Skeppsbron 30
296 31 Åhus
Karta
Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!
Har du tips på fler ställen för en bit mat eller en fika i Åhus? Berätta gärna!
Åhus ändå! Kul att se att det finns så många trevliga matställen där. Snyggt inlägg! :)
Verkligen himla härligt i Åhus, denna gång lyckades jag till och med även smaka på Otto-glass! :) Blir det en cykeltur i Skåne i år också?
[…] good cafés and restaurants. So many, that I have even collected them in my own post: Eating and coffee in Åhus – Five tips for food lovers (in […]
Gult värt denna hemsida! Befinner mig i Skåne strax utanför Kristianstad och Åhus så dessa tips är perfekt! 🙃