Besöket i Kristianstad gjordes i samband med en pressresa med Visit Kristianstad, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.
Under 1200-talet började det kontinentala Europa att bli överbefolkat. De odlingsbara markerna blev färre och färre och levnadsstandarden sjönk samtidigt som klimatet blev kallare. Men i Skåne fanns det fortfarande bördiga och skyddade naturliga paradis kvar. Här mellan Ivösjön och Oppmannasjöns stränder, bland åkrar och bokskogar, örter och bäckar, hittade munkar från romersk-katolska premonstratensorden sitt paradis. En gudomligt vacker plats. Det sägs att munkarna byggde klostret Bäckaskog på den plats ”där änglarna sjöng som starkast”. Jag förstår deras val av plats. Bäckaskog slott ligger lika vackert beläget idag som för 800 år sedan.
Rosor, medicinalväxter och munkar
Trots att vi närmar oss slutet av september möts vi av ett hav av rosor vid Bäckaskog slott. De rosa rosorna blommar fortfarande vid slottets västra väggar, lätt daggtäckta och med blad som vittnar om en lång och tuff sommar. Även den lilla örtagården är till stor del fortfarande i blom och påminner oss om klostrets glansdagar.
De franska munkarna som grundade Bäckaskog kloster tog med sig kunskap om dåtidens läkekonst från kontinentala Europa och klostret blev en plats där man inte bara tog hand om sjuka bröder, utan även vårdade traktens invånare. I örtagården odlade munkarna kryddor och medicinalväxter och det fanns både fruktodlingar och en humlegård. Ett kloster med både ett innovativt jordbruk och kunskap om medicinalväxter. Ett skyddat litet paradis, ända fram till reformationen 1537, då klostret avvecklades och byggnaderna tillföll den danska kronan.
Slottsparken mellan de två sjöarna
Väster om slottet ligger en grönskande slottspark mellan de två sjöarna. Den engelskinspirerade parken härstammar från mitten av 1800-talet när slottet användes som kungligt sommarresidens. Många av parkens träd och växter har genom åren bytts ut, men flera av de stora och knotiga träden som står här har garanterat sett en och annan kunglig trädgårdsfest under sin livslängd.
Vi går ner mot Oppmannasjön. Förutom de välordnade stigarna i den välklippta slottsparken finns tre markerade promenadstigar i slottets ”vildpark” om man vill gå lite längre. Då är det bara att följa de blå, röda eller gula markeringarna in i det mer vildvuxna skogspartiet nordväst om slottet.
En ung ekallé har börjat gulna och äppelträdens fötter är täckta av fallfrukt. Parken bjuder idag på en höstkavalkad av begynnande färgprakt. Stillsamt och friskt, men med en lätt höstlig doft av jord och blöta löv. Det är svårt att tänka sig att denna lugna plats faktiskt sägs vara en av Sveriges mest hemsökta platser.
Spökar det på Bäckaskog slott?
Ett hemsökt slott och en hemsökt park? I nattens mörker ska man kunna höra klapprande hovar i en tom slottspark. Det är Karl XVs häst Shejk som rider igen, från sin grav i den vilda bokskogen vid slottet. Gäster berättar historier om när de har mött spöken inne i slottet – i form av en munk, en fiskarhustru, ett spädbarn som gnyr, en flicka som krossar glas och en pojke som skriker under kyrkgolvet.
Under inspelningen av TV-showen ”Stjärnorna på slottet” bodde Lill-Babs i ett av rummen på slottet där en gammal kusk spökar.
– ”Det var ett snällt spöke. Det klappade mig på kinden på nätterna”, berättade Lill-Babs för Expressen efter inspelningarna. Jag som inte tror på spöken tycker ändå att det känns bra att det är snälla spöken som bor här. Vad annars kan trivas på platsen där änglarna sjunger som starkast?
Ombyggnationer och lustslott
Under åren 1584–1653 byggdes det forna klostret om till en befäst slottsanläggning av Henrik Ramel – kronprinsen Kristian IVs guvernör. Nu fick slottet sitt nuvarande lite spretiga utseende, med den kringbyggda innergården och slottet. Tegel och puts blandar sig med gamla kors och igenmurade dörrar. Olika århundraden har genom åren mött sin tids moderna arkitektur och trender. En mosaik av Bäckaskog slotts alla forna ägare. En promenad på innergården får mig att leka ”finn fem (historiska) fel” med mig själv. Även om leken kanske snarare borde heta ”finn fem rätt” här på slottet.
Bäckaskog slott förblev danskt ända till freden i Roskilde 1658. Efter över hundra år som översteboställe för Södra Skånska kavalleriregementet, blev slottet 1845 den svenske kronprins Karls sommarresidens. En tid för lust och fägring och modernisering började. Kronprinsen, som också var hertig av Skåne, älskade att hänga här och byggde genom åren upp ett stort jordbruk. Parken piffades upp enligt dåtidens trädgårdstrender och mängder av exotiska träd och växter planterades utefter de promenadvänliga gångarna.
Dagens slott och konst
Inne på slottets övervåning finns Karl XVs paradvåning välbevarad, men då vi inte bor på hotellet får vi nöja oss med att titta på våningen utifrån. Det finns inga visningar eller guidade turer för allmänheten. Så det blir inga prunkande tapeter eller förgyllda stolar för oss idag, men det känns ändå helt ok denna soliga septemberdag. Sådana här höstdagar växer inte på träd.
Vid ingången till slottsparken ligger resterna av Karl XVs orangeri, som under 1800-talet var fyllt av dåtidens hetaste växter. Idag finns bara grunden till orangeriet kvar, men istället kan vi stanna till och titta på några av parkens alla konstverk. De stora spetsiga klackskorna finns i flera varianter runt om i parken och smyckar slottet med både humor och stil.
Innan vi lämnar slottet, tar jag en extra titt på mitt slott. Mitt slott? Ja, indirekt är Bäckaskog slott faktiskt även ditt slott. Idag äger Statens Fastighetsverk byggnaderna och parken, så alla svenskar äger i princip en liten del av slottet. Det känns bra att veta att vi kommer att fortsätta att sköta om detta fina slott som den historiska skatt det är i många år till, så det får fortsätta att vara en plats där änglarna kommer att få fortsätta sjunga i många år till.
Hur hittar jag till Bäckaskog slott?
Bäckaskog ligger strax utanför Kristianstad, vid Ivösjöns västra strand. Hit åker du för att käka en härlig middag eller lunch i slottsmiljö eller promenera i slottsparken och örtagården.
Barumsvägen 255
291 68 Fjälkinge
Karta
Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!
En härlig tillbakablick på det fina slottet. Gifte mig där år 1967 och hade bröllopsmiddagen med gäster där
Vilken fantastisk plats för ett bröllop! Omgivningarna är otroligt vackra. Var det ett hotell och restaurang i slottet då också?