I Bourgognes allra vackraste landskap ligger den lilla staden Beaune. De anrika och knotiga vinrankorna runt stadskärnan avslöjar delvis stadens historia och själ, men det är inte förrän du låter dig omfamnas av stadens atmosfär som du verkligen förstår Beaune. En varm vind för med sig tonerna av mognande druvor och på innergårdarna klirrar vinglasen i kapp med sorlet av nyfikna besökare. För i Beaune är vin inte bara en dryck, utan en del av livet.
I Beaune produceras några av världens bästa viner och Grands Crus och Premier Crus från de världskända vinproducenterna exporteras till hela världen. Beaune är ett nav i vinvärlden och Bourgognes okrönta vinhuvudstad. En plats som inte ska passeras förbi på en dagstur, utan som kräver ett par övernattningar för att du full ut ska kunna svepas med i stadens behagliga puls.
Climat och terroir
Vi kommer till Beaune på vår väg norrut på La route des Grands Crus, den kända vinvägen i nordöstra Frankrike med ännu mer kända vinhus. Här i hjärtat av Bourgogne, mellan Beaujolais och Chablis, finns kanske världens allra mest eftertraktade terroir. På franska betyder terre ”land” och en terroir är en specifik plats med specifik jordmån, klimat och geologi. Men i Bourgogne så har man tagit begreppet ett steg längre och pratar istället om climats – odlingslotter.
Sluttningarna här vid Côte de Nuits och Côte de Beaune består av en blandning av lera och kalksten och variationerna av jordmån och väderläge är stora mellan vingårdarna. Det är inte en enda terroir, utan många små climats – små odlingslotter med ett eget namn, eget mikroklimat, unik geologi och med unik kunskap av vintillverkning som i flertalet fall går nästan 2000 år tillbaka i tiden.
Idag finns 1247 olika climats definierade och skyddade i området, alla noggrant avgränsade och beskrivna för sina egenskaper. Låter det avancerat? Det är det. Här är det aldrig det enskilda vinet som klassificeras som Grand Cru eller Premier Cru, utan vinets ursprung och odlingslott.
Detta område i Bourgogne är faktiskt så unikt att Les Climats des Bourgogne är ett av UNESCOs världsarv sedan år 2015. Ingen annanstans i världen har man kopplat vinet så detaljerat till den plats som vinet växt på, vilket skapar helt unika viner. Ett kulturellt område att skydda och bevara för framtida generationer.
Speed-dating med en flaska Bourgogne
Vi går förbi portarna till flertalet vinhus i Beaunes centrum innan vi tillslut bestämmer oss för att slå oss ner på uteserveringen vid vinhuset Loubet-Dewailly. Ett för oss okänt vinhus, som kanske därför lockade lite extra. En standardprovning består av fyra viner, från ett lite enklare vin till en Premier Cru.
Komplexiteten ökar efter varje vin. Vi försöker hänga med i lingot, men sommeliern pratar fort och på en fransk-engelska som ibland är svårtolkad. Det sista vinet hänger vi dock med på. Vinet kommer från byn Pommard och är en Premier Cru, vilket innebär att druvorna kommer från en odlingslott som är Premier Cru-klassad. Vinet kommer från ”Les Rugiens Bas”, vilket är namnet på vinets climat – det unika lilla område som druvorna växt på. Plötsligt vet vi allt om vinet vi dricker. Lite som en speed-dating som direkt svara på frågan ”Hej vad heter du och var kommer du ifrån?”
Det står sällan på etiketten på ett bra Bourgogne-vin vilken druva vinet är gjord på, då detta är reglerat. Här i norra Côte d’Or är ett rött vin synonymt med pinot noir. Vitt vin kring Beaune betyder nästan alltid chardonnay, men även aligoté är en godkänd druva. Rena viner. Inga blandningar. Det sysslar man inte med här.
Vi köper inte med oss några flaskor från vinprovningen. Så här i efterhand borde vi kanske ha gjort det, men de viner vi gillar kostar alla över €30 flaskan. Kanske lite snålt, men vi har många vingårdar kvar att besöka och bilen och budgeten har begränsat med plats.
Sjukhus och vinhus
Beaune är en promenadstad, med en liten stadskärna med korta avstånd. Vingårdarnas huvudkontor och showrooms ligger tätt och överallt ser (och hör) vi amerikaner. När vi lite ödmjukt funderar på om vi ska köpa en eller två flaskor, så funderar de högljutt på om de ska skeppa en eller två 12-flaskorslådor.
Kanske är det vinet som drar de allra flesta turister till Beaune, men denna stad med 25 000 invånare har mer att erbjuda. Överallt i Beaune möts vi av de vackra kakeltaken med geometriska mönster i klara färger som har blivit lite av områdets signum. Den mest kända byggnaden i Beaune är även den byggnad som har vackrast tak – Hospices de Beaune, eller Hôtel-Dieu de Beaune. Det kombinerade sjukhuset och kyrkan från 1400-talet som idag är ett fantastiskt museum. Hospices de Beaune berättar historien om Beaune, hertigarna av Bourgogne och om medeltidens sjukvård – eller kanske snarare bristen på sjukvård.
Vi har missat att förboka biljetter, så vi köar in till museet en timme innan stängning. Ett bra drag, då turisttrycket påtagligt minskar för varje minut. Med en audioguide i öronen får vi höra några av all tragiska människoöden som passat förbi bakom sjukhusets väggar. Det var inte lätt att bota ens de enklaste sjukdomarna utan kunskap om hygien eller tillgång till penicillin.
Läs mer om vårt besök på Hospices des Beaune i artikeln: Hospices de Beaune – Fattigdom, sjukdomar och vin – Frankrike.
Den gamla stadskärnan har tidigare ringats in av höga skyddsvallar och murar, och än idag står stora delar av vallarna kvar. Det här är en av orsakerna till att Beaune idag är en så orörd stad, vallarna har hållit staden i trygga händer ända sedan 1100-talet. Den 900 år gamla skyddsmuren och dess torn är oväntat välbevarade och på flera ställen kan du till och med promenera på den.
Under 30-åriga kriget år 1637 byggdes bastionen Saint Martin vid den forna gamla porten Saint-Martin som var stadens västra port. Nu när dagsturisterna har lämnat staden är det riktigt behagligt att strosa runt här i gamla stans utkant. Två lejon vakar över bastionen när vi går upp för dubbeltrappan, det måste ha varit en riktigt pampig känsla att gå här för nästan 400 år sedan.
När vi passerar förbi kyrkan Notre Dame de Beaune, ser vi att dörren står öppen. Vi smyger in i mörkret. När våra ögon har anpassat sig möts vi av en kyrka från 1100-talet där ljuset faller in genom stora målade fönster. En vacker kyrka med gotisk touch, med flertalet vackra gobelänger.
Middagsdags
I en stad med tillgång till några av världens bästa vinhus, finns det inte helt oväntat också ett stort utbud av bra restauranger. Bara i innerstaden finns 16 Michelinrekommenderade restauranger, varav två med stjärnor.
Jag hade i förväg rekat lite och bokat in oss på BiB gourmand-restaurangen Table du Square. Man kanske skulle tro att en restaurang som denna i en stad som Beaune lägger på både en och två hundralappar på menyns pris, men så är inte fallet. En vardagkväll som denna går trerättersmenyn på €32 per person. Vinet är ännu mer prisvärt och menyn skryter med 1200 olika vin. Jag ska nog hitta något som passar.
En stor fördel med att vara svensk i Frankrike är att ingen annan än vi vill äta middag innan klockan 8 på kvällen. Det går att hitta bord med kort varsel om du kan tänka dig att äta klockan 7, en uppoffring som inte känns alltför orimlig.
Vi börjar med en gazpacho med burrata, fortsätter med en filet mignon med päronsås och parmesan och avslutar med jordgubbar med dragonmousse och pistagenötter. Otroligt prisvärt och vällagat, med farm-to-table-tänk på de allra flesta ingredienserna. Beaune är tydligen inte enbart Bourgognes vinhuvudstad, utan även en stad där det mesta smakar lite bättre.
Hur hittar jag till Beaune?
Beaune ligger i Bourgogne i östra Frankrike, mitt på den kända vinvägen La route des Grands Crus. Hit kommer du på 2 timmar med tåg från Paris, eller 1 timme med bil norrut från Lyon.
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.