Oavsett om du är en kaffedrickare som alltid börjar morgonen med fem snabba svarta koppar, eller en kaffedrickare som bara dricker en kaffekopp med en bit socker på ett givet klockslag, så finns det caféer i Warszawa med något för dig!
Kaffe har funnits i Polen sedan 1600-talet och ska enligt historien blivit introducerat från Österrike till den polska prinsen Jan III Sobieski. Prinsen sägs ha räddat Wien från en osmansk belägring, men det var den osmanska kulturen som tog med sig kaffet till Wien och därmed kom bönorna också till Polen. Den centraleuropeiska kaffekulturen blomstrade och i många städer blev kaffet en del av det sociala livet – bland annat i Warszawa.
Under kommunisternas styre i Polen (1945-1989) var kaffe en lyxvara och de få caféer som överlevde hade ett sparsmakat utbud. Kawa Plujka – spottkaffe – blev vanligt, där man blandade kokkaffe och vatten i ett glas utan filter. Det blev bittert och tråkigt och sumpen behövde spottas ut – därav namnet.
Vid millenieskiftet började stora kaffekedjor att dyka upp i Polen och kaffekonsumtionen ökade exponentiellt på bara några år. Vid 2010-talet började specialkafferosterier dyka upp och polska baristor vann internationella kaffetävlingar. Speciellt i Warszawa har kaffekulturen fullkomligt blomstrat de senaste 25 åren och i kombination med stadens kärlek för vackra och avancerade bakelser är det väldigt njutbart att slå sig ner på ett vackert café och beställa in en rykande het kopp kaffe.
Vi besökte flera caféer i Warszawa under vår resa, här kommer mina tre favoriter!
Bristol Cafe – Lyxigt kaffe och perfekt service
Vid vackra hotell Bristol ligger caféet med samma namn – Bristol café. Här slår du dig ner bland möbler och inredning i art deco-stil med klassiska tårtor och bakelser som sägs använda samma recept som när caféet startade. Caféet har funnits sedan 1901 och lockar med känsla av ett klassiskt österrikiskt wienercafé som blivit överöst av prunkande orkidéer och tilltalande musik.
Vi beställde in två flat white och var sin av bakelse från deras överfyllda glasdisk. Varenda bakelse låter som en sockersymfoni och det var svårt att välja rätt. Mitt val föll tillslut på en bakelse med ricottamousse och mannen föll för en bakelse med pistage. Båda serverades perfekt upplagda på caféets tallrikar med gulddekor. Bakelserna var lika goda som de var vackra och varenda bär såg ut som de nyss hade plockats från busken.
Kaffet var en historia för sig. Det är inte ofta jag blir glad av ett mjölkskum, men när jag blev serverad en kopp kaffe med en bostonterrier på toppen så log jag stort. Innovativt och vackert i den perfekt tempererade mjölken. Mannen fick en kaffe med en björn i mjölkskummet. Inte lika rolig, men lite rolig.
Om du snarare är sugen på en lyxigare brunch så serveras bland annat polsk störkaviar ”Oscietra” med potatiskaka eller en råbiff med rostade kastanjer hela dagen.
Bristol café
Krakowskie Przedmieście 42/44
00-325 Warszawa
Karta
Wedel Café – Klassiskt chokladpalats
I över 170 år har E.Wedel skapat chokladmagi i Polen. Den unga chokladmakaren Karol Ernest Wedel kom till Warszawa från Berlin 1851 och öppnade en godisbutik. Chokladen blev populär och 1894 öppnades det första caféet i Warszawa på gatan Szpitalna. Sedan dess har många fler chokladlounger öppnat upp runt om i Polen, men originalcaféet i Warszawa är fortfarande öppet.
Wedel café är egentligen inte känt för sitt kaffe, utan snarare för sin varma choklad. Här kan du till och med beställa in en provbricka med olika sorters varm choklad, ifall du inte skulle kunna bestämma dig. Vill du ha en bitter mörk choklad eller en söt ljus? Önskar du grädde på toppen eller kanske med kokossmak? Valen är många och det är svårt att inte bli lycklig i själen av all denna choklad.
Lokalerna på Szpitalna Street är otroligt vackra och det känns snarare som att man befinner sig hundra år tillbaka i tiden på en herrgård än mitt i vibrerande Warszawa. Stämningen är lugn och bakom de lockande glasdiskarna hittar du mängder av handgjorda praliner.
Här på Szpitalna kan du även handla Webers egna chokladkakor och chokladaskar till förmånliga priser. På flygplatsen är priserna det dubbla.
Pijalnia Czekolady E.Wedel
Szpitalna 8
00-031 Warszawa
Karta
LUKULLUS – Trendigt och trevligt
1946 öppnade en av Wedels chokladmästare Jan Dynowski sitt eget konditori Kremówka. Konditoriet överlevde de mörka kommuniståren och drivs idag av den tredje generationen av samma familj. När Polen blev fritt så bytte de namn till Lukullus efter den romerska generalen som älskade mat och som importerade körsbär och aprikoser till Polen. Idag har Lukullus sju vackra caféer med lika vackra bakverk runt om i Warszawa.
Taste. Beauty. Warsaw. Lukullus har tre ord som motto som speglar sig i alla deras caféer. De har bara ärliga och eko/reko ingredienser i sina vackra bakverk och i sitt kaffe och alla deras caféer ligger i snygga lokaler med skön stämning.
Vi beställde in en kaffe för en stunds vila efter många tusen stegs sightseeing i ett kyligt Warszawa och vi stannade mycket längre än vi hade tänkt göra. Ett café som jag hade kunnat sitta länge och spana på folk och njuta av något sött.
LUKULLUS
Chmielna 32
00-020 Warszawa
Karta
Har du varit i Warszawa? Vilka var dina favoritcaféer?