Besöket i Amman gjordes på en pressresa tillsammans med Jordan Tourism Board och Royal Jordanian Airlines, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.
Tre fingrar av en knuten hand med välskötta naglar. Det är i princip allt som återstår av den 12 meter höga marmorstatyn av Herkules, som en gång i tiden blickade ut över staden från toppen av citadellet i Amman. Hade statyn stått kvar än idag hade den antagligen varit världens största marmorstaty, men något kom i vägen för romarnas storslagna planer.
Ett besök på citadellet i Amman är inte bara en resa tillbaka till romartidens imponerande byggnadskonst och rikedom, utan områdets historia börjar tusentals år tidigare.
Alla har varit här
Det är svårt att hitta en plats på jorden där så många civilisationer har satt sin fot, som här på kullen Jebel Al Qala’a. Greker, romare, perser, assyrier, babylonier och umayyadier. De har alla varit här. Byggt, levt och lämnat.
Historien om Ammans högsta punkt började redan under bronsåldern, när den 850 meter höga kullen började befästas. Genom åren har platsen haft åtskilliga varianter av skyddsmurar, tempel, palats, kyrkor och badhus, men varje ny civilisation har satt sin prägel på platsen och mycket lite återstår av de ursprungliga byggherrarnas skapelser. Bland alla arkeologiska fynd är det dock två byggnader som sticker ut lite extra. Herkules tempel och Umayyad-palatset.
Herkules tempel
Större och pampigare än det största templet i Rom. Den romerska kejsaren Marcus Aurelius slog på stort när han började bygga templet vid citadellet i Amman. Det som står kvar idag är 10 meter höga kolonner toppade av dekorerade kronor. Från inskriptioner har man konstaterat att templet började byggas år 160, men arkeologerna tror inte att templet någonsin blev färdigbyggt. Inga andra pelare har hittats i ruinerna av det 30 meter långa templet. Kanske kom en stor jordbävning i vägen. Kanske var det någon politisk kris. Oavsett så föll de storslagna planerna i kras. Det tempel som skulle vara större än templen i Rom blev bara en kejsares dröm.
I ena änden av templet ligger två stora marmorklumpar. Tittar du närmare ser du att den ena klumpen är en gigantisk hand med tre fingrar. Klumpen bredvid är en del av armen. Genom gamla romerska mynt från utgrävningarna och genom storleken på statyn tror man att statyn föreställde halvguden Herkules, känd för sina superkrafter och stora styrka.
Bredvid Herkules tempel ligger en utsiktsplats över staden. Populär i solnedgången och en perfekt plats om du vill få en överblick över Amman och dess sju kullar. Om vi turister mest går runt bland ruinerna och förundras, är det här vid utsiktsplatsen som du hittar kärleksfulla par och familjer från staden. För utsikten är vidsträckt och staden är imponerande vacker med sina sandstensfärgade fasader.
Umayyad-palatset
Citadellet i Ammans vackraste byggnad ligger högst upp på Jebel Al Qala’a, omgiven av gröna ängar med skira vårblommor. Det blå kupoltaket lyser i solen när jag närmar mig det imponerande Ummayad-palatset. Mitt i ett stort ruinområde av tjänstebostäder, ett badhus, en moské och en stor vattencistern ligger det korsformade palatset med det blå taket. En imponerande byggnad med vackra blomstermönster och imponerande stenbågar.
Stadsdelen kring palatset byggdes på 700-talet av den första muslimska dynastin – Umayyaddynastin. Här bodde stadens guvernör med familj, omgiven av sitt tjänstefolk. Men stadens glansdagar blev få här på kullen, då en jordbävning kom att krossa stadens drömmar.
Jordbävningen i området år 749 passerade inte Amman onoterat. Dokumenterade källor berättar om byar som förstördes, städer som flyttats och tsunamis i Medelhavet som slukade allt i dess väg. De flesta av byggnaderna här Umayyad-området raserades och föll i ruiner. Idag är palatset restaurerat och kan återigen visa delar av sin prakt.
Trots att man har haft arkeologiska utgrävningar här på kullen i över 100 år, så har man fortfarande inte utforskat hela citadellet. De många lagren av lämningar av de många olika civilisationerna tar tid att utforska, datera och analysera. Det här är ett område som man inte ska springa igenom. Du behöver ta dig tid att läsa informationsskyltarna för att förstå sammanhanget, tidsepokerna och civilisationerna. Vi besökte området i en timme, men jag hade gärna lagt en timme till för att hinna med att se allt och även utforska museet.
Hur besöker jag citadellet?
Citadellet ligger på en kulle i centrala Amman. Det går att promenera upp till citadellet, men med tanke på hur högt området ligger skulle jag rekommendera att ta en taxi upp och promenera ner.
Inträdet för turister är 3 JD, men om du Jordan Pass är inträdet inkluderat.
Karta (öppnas i Google maps)
Vilket fint inlägg om Citadellet. Det var den första plats vi besökte när vi landat i Amman strax innan pandemin.
Visst är det en fascinerande plats och ett land med en otrolig historia som länge fanns på vår bucketlist.