Vi lämnar Landskronas hamn bakom oss en tidig sommarmorgon, på väg ut till ön Ven för att göra en riktig skånsk sommarklassiker. Nej, jag pratar inte om varken något tävlingslopp eller en välbryggd öl, utan en populär sommaraktivitet för alla åldrar. Vi ska cykla på Ven.
De ljumma Öresundsvindarna rufsar om mitt solblekta hår på färjan på väg ut till ön. Färjan är fylld av förväntansfulla dagsturister. Vissa med egna cyklar, andra med barnvagnar eller hundar. Bilen lämnar man hemma. Även om det går att köra bil på Ven så är det helt fel att ta med sig bilen. Själva tjusningen med ön är att långsamt glida runt på cykel bland blommande rapsfält, vajande sädesfält och ljuslila syrener och äta en medhavd matsäck på någon av de många stränderna.
Vi har med oss vår fyrbenta familjemedlem Lilibet idag och har därför hyrt en cykel med hundkorg. Även om det finns en nästan oändlig mängd vanliga hyrcyklar på ön, behöver man förboka de relativt få cyklar som har hundvagn eller hundkorg. Det finns även en mindre mängd elcyklar och tandemcyklar för den som bara vill njuta av cykelturen runt ön utan att svettas.
Hyra cykel på Ven
Ven (eller Hven som ön tidigare hette) är inte någon platt liten sandbank, utan en rejäl platå mitt i Öresund. Runt ön ringlar sig naturreservatet Vens backafall med branta sluttningar (så kallade backafall) ned mot havet. På vissa ställen är branterna upp till 40 meter höga. På denna grönskande ö finns bofast befolkning året om, även om somrarna bjuder på betydligt fler besökare än bofasta.
Väl avstigen från färjan är det bara att följa horden av folk som alla ska till öns stora cykeluthyrning. Det är någonstans här i backen på väg från hamnen upp till uthyrningen som du börjar fundera på om du i inte borde ha hyrt en elcykel istället. För backar – det finns det gott om på Ven.
Det går snabbt och smidigt att hämta ut den hyrda cykeln, det som tar lite längre tid är att hitta en passande (och tillräckligt snygg) cykelhjälm. Om du har en egen hjälm kan det vara ett alternativ att ta med den istället. Hundkorgen visar sig passa bra för en liten hund som Lilibet, även om Lilibet själv anser att det är en skymf hon ska sitta i korgen helt själv och gärna berättar det för förbipasserande.
Cykelvägen runt Ven
För att enkelt planera din dag finns en riktigt bra cykelkarta från Vens cykeluthyrning.
Det finns två rekommenderade cykelturer runt ön – den långa turen runt hela ön (som ska ta 90 minuter att cykla) och den korta turen som ska ta 50 minuter. Men vem cyklar runt en naturskön ö utan att stanna någonstans? Vi räknar snarare med tre timmar.
Vi cyklar medurs, vilket verkar vara det de flesta gör. På vissa platser efter vägen är cykelvägen relativt smal, så det underlättar logistiken om de flesta cyklar åt samma håll.
Cykelturen tar oss igenom mogna sädesfält som rasslar i vinden, solvarma stränder, gårdar med välputsade halmtak, betande hästar, vajande Sverigeflaggor och turkosa badvikar. Vresrosorna doftar kungligt i solskenet och det gäller att hålla munnen stängd i nedförsbackarna för alla flygfän. En riktigt härlig svensk drömsommardag helt enkelt.
Den långa cykelturen börjar i färjeläget Bäckviken och tar oss sedan ut till kusten och sedan tillbaka upp mot öns huvudled Landsvägen. Förutom vackra landskap så passerar vi här förbi ett av öns få skogspartier, i en sagolikt vacker allé bara för oss cyklister.
Utefter Landsvägen finns den största mängden sevärdheter och service. Här hittar du mysiga caféet Pumpan, gårdsmejeriet Hvens getost, flertalet konstnärer och ateljéer och några av öns B&Bs.
På Landsvägen ligger även en av öns stora sevärdheter, Tycho Brahe-museet. Tycho Brahe var en excentrisk dansk vetenskapsman och astronom som under 1500-talet här byggde en stor forskningsstation med bland annat ett observatorium. Idag är slottet Uraniborg eller observatoriet Stjärneborg raserat, men du kan besöka ruinerna på museet. En parentes till historien om den danska vetenskapsmannen är att Brahe var född och uppvuxen i Skåne, som på denna tid var en dansk provins.
Cykelvägen svänger sedan mot Kyrkbacken, den lilla byn som fått sitt namn av – du gissade rätt – kyrkan och backen. Här får man känna på Vens backafall i både nedförsbacke och uppförsbacke. Speciellt kännbart blir det om du cyklar upp till St Ibbs kyrka, medeltidskyrkan med anor från 1200-talet.
Stranden i Kyrkbacken känns skyddad bakom Vens backafall och det blåser inte många sekundmeter idag. Vi hoppar av cykeln och slår oss ner på en bänk strax ovanför stranden för att äta vår medhavda picknick. Här i Kyrkbacken finns restaurangerna Fiskboden och Hamnkrogen, men då det inte går att boka bord under luncherna så vågade vi inte chansa. För den som bara vill ha en glass eller något litet och gott, finns här en kiosk.
Vi fortsätter vår cykeltur förbi Mossen och Västra fyren. Nästa stopp för oss blir vid Spirit of Hven, öns eget destilleri. Det lilla destilleriet har funnits sedan 2008 och exporterar idag allt från whisky till vodka och gin. Du kan boka in dig på en visning eller en provning både med eller utan övernattning på destilleriets eget hotell.
Vi nöjer oss idag med en glass i eftermiddagsvärmen, men noterar att både hotellet och restaurangen ser mycket lovande ut.
Den sista sträckan mot hamnen väljer vi cykelvägen förbi Husvik längs vattnet ner mot Hakens fyr. Det här är en riktigt behaglig sträcka, med mycket havskontakt, salta vindar och med sköna vyer över sundet.
Väl tillbaka i hamnen i Bäckviken är det bara att slå sig ner i solen på bryggan och njuta i väntan på färjan. Den lokalt tillverkade gräddglassen från Hvens glassfabrik säljs i Hamnkiosken och jag bannar mig för att vi inte väntade med att äta glass tills vi kom tillbaka i hamnen. Nästa gång jag åker till Ven så ska jag både börja och sluta cykelturen med en glass från Hvens glassfabrik. Nu när jag vet att det tar nästan fyra timmar att cykla runt ön på den långa turen med alla stopp, är två glassar en högst rimlig planering.
Bra att veta
Ven tillhör Sverige och det finns ingen bankomat på ön, men alla ställen vi handlade på tog kort.
Under sommarmånaderna och storhelger rekommenderas att du bokar biljetterna till färjan i förväg. Färjan från Landskrona blir ofta fullbokad under populära tider och du kan få vänta länge på nästa avgång. Läs mer om båttrafiken och boka dina biljetter från Landskrona på Ventrafiken. En enkelbiljett för en vuxen kostar 96 SEK (2024).
Hyrcyklar bokar du hos Vens cykeluthyrning. En treväxlad vuxencykel kostar 150 SEK per dag (2024).
Läs mer om naturreservatet Vens backafall hos Länsstyrelsen Skåne. I princip hela ön är klassat som ett naturreservat, så det finns särskilda regler exempelvis kring var du får tälta och grilla.
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.