Arild – Den branta lilla fiskebyn vid Kullaberg – Skåne

Där Skäldervikens vågor rullar in över Kullahalvöns norra kust är naturen som vildast och vackrast. Här ligger den lilla fiskebyn Arild, utnämnd till en av Europas hemliga pärlor. Och jag kan inte annat än hålla med.

Kullahalvön är Skånes svar på Höga Kusten med de branta klipporna, klara vattnet och kullerstensstränderna. Där Skäldervikens vågor rullar in över Kullahalvöns norra kust är naturen som vildast och och vackrast. Här ligger den lilla fiskebyn Arild, utnämnd av resemagasinet Travel+Leisure som en av Europas hemliga pärlor. Och jag kan inte annat än hålla med.

Arild från ovan i solnedgång och med utsikt mot havet

Arild nämndes för första gången i ett påvebrev år 1475, men man tror att byn började ta form redan under 1100-talet. Namnet sägs komma från legenden om Sankt Arild. Sankt Arild var en pojke som levde i trakten under 1100-talet och som blev mördad av sin styvfar genom att båten han färdades med sattes i brand och Arild och hans bror Tore drunknade. Arild flöt iland på en sten i byn Arild och Tore flöt iland vid det som idag är Torekov.

Hibiskus vid en skånelänga med halmtak
Fina hus i Skåne som ligger på höjden
Gula och gröna hus med hortensia och stockrosor

Arild har varit en turistort ända sedan konstnärer upptäckte byn under mitten av 1850-talet. Många är de tavlor som målades av denna by på 1800-talet, jag har själv en av dessa tavlor på väggen där hemma. Tavlan föreställer vägen vid kapellet i byn, med utsikt över hamnen och Kullen. Här hängde 1800-talets hetaste konstnärer – allt från Isaac Grünewald till Prins Eugen. Ljuset här sägs likna Skagens mjuka sken, vilket så klart var ett dragplåster för varenda konstnär inom rikets gränser. Ju populärare byn blev desto mer utvidgade sig bebyggelsen högre och högre upp från hamnen, vilket har fått vägen att snirkla sig upp genom byn i riktig San Francisco-anda.

Idag lockar byn besökare som söker lugnet och skvalpet från Skäldervikens vågor. Om du så är en spaälskare, vinkännare eller en familj som vill upptäcka traktens stora utbud av sevärdheter, naturupplevelser och god mat.

Hamnen

Hamnen är hjärtat i Arild och en bra punkt att utgå från för att utforska byn. Förr i tiden drogs sill och makrill upp här i mängder från fiskebåtarna i hamnen, nu kan du istället äta en sillamacka i det sommaröppna hamnfiket eller promenera till någon av de två badplatser som finns här – en i vardera riktning från hamnen. Om du vill upptäcka Arild och Skälderviken från havet kan du hyra kajaker och SUP här nere i hamnen från Kullakajak.

Arilds hamn med alla små båtar i solnedgång
Ryssjor i solnedgång med båtarna i Arilds hamn i bakgrunden
Badplats vid röda klippor och lugnt hav

Arilds kapell

En liten bit ovanför hamnen i backen ligger byns fina gamla kapell från 1400-talet omgiven av grönska. Legenden säger att kapellet byggdes på platsen där Sankt Arilds kropp är begravd. Kapellet är Skånes enda medeltida fiskelägeskapell och det lilla kapellet har detaljer från 1700-talet. Kapellet är enkelt utsmyckat med vackra målningar vid kyrkbänkarna och rena trädetaljer i taket. Ute på kyrkogården ligger gravar av de själar som havet tagit genom åren.

Kapellet i Arild havet bakom i solnedgång
kapell inuti
Arilds kapells kyrkogård och portar

Porras Backe

Under sommarmånaderna rullar solen ned över Kullabergs klippor och landar i havet utanför Arild. Åtskilliga kvällar har vi stått vid Porras backe och tittat ut över byn som täckts i ett gyllene sken. En svårslagen show som aldrig bjuder på samma nummer.

Porras backe ligger strax nedanför Arilds busshållplats och parkbänken här är sällan ledig under vackra sommarkvällar.

Par på parkbänk i solnedgång vid havet
Solnedgång över Arild med utsikt över hela byn och hamnen

Sankt Arilds källa

Väster om byn börjar klipporna torna upp sig och Skåneleden tar vandrarna härifrån mot Kullabergs spets. Här bland klipporna hittar du Sankt Arilds källa, ett stort stengryt som sägs ligga där hans kropp flöt iland. ”Källan” och dess vatten har genom tiderna sagts vara hälsobringande. Det är inte helt lätt att hitta källan, men oavsett så är det en trevlig promenad till det lilla vita badhuset på klippkanten.

Klipporna vid St Arilds källa och det lilla vita badhuset
Björnbär som mognar i Skåne
Man med hund vid klippor vid havet

Arilds vingård

Kullahalvön har ett ypperligt klimat för vinodling och i utkanten av byn hittar du en av de härligaste vingårdarna. Arilds vingård har inte bara en trevlig restaurang och vinbar, utan erbjuder även övernattning. Mest populärt är glampingen i vita tält mitt bland vinrankorna, men det finns även vanliga rum.

Arilds vingård med vinstockar på rad i solnedgång
Arilds vingård med uteserveringen med utsikt över vinodlingarna

Nimis och Skåneleden

Bara några kilometer från Arild utefter Skåneleden ligger en av Kullahalvöns största (och mest kontroversiella) sevärdheter – konstverket Nimis av Lars Vilks.
Läs mer om Nimis på min sida: Besöka Nimis på Kullaberg – Platsen som inte finns på kartan

De tre tornen på Nimis
Kullaleden genom bokskog och sluttande terräng

Hur hittar jag till Arild?

Arild ligger på Kullahalvöns nordliga strand vid Skälderviken, ungefär 10 minuter med bil från Höganäs. Bästa parkeringen finns i hamnen.

Karta

Arild i solnedgång

Vill du se fler bilder från sköna Arild?

Scrolla vidare :)

Badbrygga i solnedgång i Skälderviken
Rusthållargården och dess uteservering mitt i Arild
Kor på sluttningen mot havet i Arild
Korsvirkeshus
Kyrka
Liten busskur med Arild-skylt i Arild
Vita hus i Arild
Gata i Arild med blommor i mängder
Fina dörrbeslag
Promenadstigen genom Arild
Björnbär i Arild
Klippor i solnedgång

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Djurholmen strövområde – Från Djurholmamossen till ravinen vid Århultsbäcken

Mitt i Hallandsåsens orörda natur bjuder Djurholmen strövområde på kontraster mellan högmosse och ravin i två naturreservat - Djurholmamossen och Århultsbäcken.

Cykla längs Göta kanal – Ett äventyr med mersmak – Västergötland

Att cykla utefter Göta kanal är som en stilstudie i stillsam tidlös njutning, svenska landskap och ömma sadelrumpor.

Hovs hallar – Hällar och hav på Bjärehalvön – Skåne

Vid Hovs hallar i Bjärekustens naturreservat möter höga klippor och spruckna hällar Laholmsbukten.

Höstlov på Österlen – Skåne

En sista-minuten till Österlen? Ja, det blev faktiskt ett härligt (men oplanerat) höstlov i Sveriges Provence!

Dags för Aptitrundan igen – Spring edition – Södermanland

Igår åkte vi runt bland Södermanlands gårdar på Aptitrundan och handlade eko, reko och närproducerat. Allt är så mycket godare när man köper från källan!

Höst på Österlen – En fotoresa – Skåne

Bland dimhöljda fält och vårgröna ängar mötte jag och kameran Österlen.

Ännu mer reseinspiration

Nordingrå – 4 sevärdheter i hjärtat av Höga kusten

Kring Nordingrå hittar du några av Höga Kustens vackraste vyer, kantade av fiskelägen, klippor och kultur.

3 trevligheter i Landskrona – Skåne

Vi tillbringade en sensommardag i Landskrona, en stad vi tidigare bara passerat. Efter en härlig lunch på Kvarteret Erikstorp besökte vi det historiska Landskrona Citadell och avslutade dagen på strandbaren Lock Stock & Barrel. Tre trevligheter helt enkelt.

Tjolöholms slott – Sveriges mest unika slott

Vid havet strax söder om Göteborg ligger ett av Sveriges mest unika byggnader - Tjolöholms slott. Ett häftigt privatslott i Engelsk stil med en tragisk historia.