Chicken rice. För alla som någon gång varit i Singapore, så väcker dessa ord garanterat ett leende och en känsla av välbehag. Denna, till synes, enkla rätt med rena smaker är något av Singapores nationalrätt. Kyckling kokt till mör perfektion, serverat med ris och soja. Så enkelt. Så gott. Och alltid väldigt prisvärt. Singapore är onekligen inte en billig stad att besöka, men en mättande portion chicken rice kostar aldrig mer än några dollar. Då jag älskar chicken rice, Michelin-restauranger och Singapore, var ett givet stopp på sommarens resa en lunch på Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle – världens billigaste restaurang med en Michelin-stjärna!
Jag måste säga att jag först blev lite förvånad över att läsa att en billigt hawker place i Singapore hade fått en stjärna i Michelin-guiden. I jämförelse med de stjärnrestauranger som vi besökt, så rimmade detta inte alls. Men ju mer jag läste på, desto mer förstod jag varför. En stjärna i Michelin-guiden kan man få om man är ”une très bonne table dans sa catégorie” – alltså en mycket bra servering för sin kategori. En restaurang behöver alltså varken ha vackra lokaler, fantastisk service eller oväntade smakkombinationer för att få en stjärna. Det räcker helt enkelt att man är riktigt jäkla bra på det man gör och håller sin linje, vilket ägaren och kocken Chan Hon Meng verkligen gör.
Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice ligger i Chinatown i Singapore, inrett i ett av de klassiska historiska husen med träluckor. Trots de indiskreta markiserna med texten ”The Cheapest Eatery Being Awarded One Michelin Star”, så lyckades vi inte bara passera förbi restaurangen två gånger utan även virra oss in i köpcentret Chinatown Complex innan vi tillslut förstod var restaurangen låg. Mitt emot köpcentrumets huvudingång på Smith Street. Varken gömt eller osynligt.
Inte helt oväntat så var detta ställe omåttligt populärt. Kön till kassan sträckte sig hela vägen ut till gatan och varenda litet plastbord var fyllt av affärsmän på snabblunch, nyfikna turister och lokala familjer. Menyn bestod såklart av rätten som blivit tilldelad en stjärna – Soya Sauce Chicken Rice, men det fanns flertalet andra kombinationer av fläsk och grönsaker som alla lät väldigt goda. Men, when in Rome – ät chicken rice. Dottern som inte är någon stor risfantast slog till på en Soya Sauce Chicken Noodle istället. Det var nästan så att man gnuggade ögonen när man såg priset på maträtterna. $3,80 (ungefär 27 SEK) för chicken rice och $4,80 (ungefär 35 SEK) för chicken noodle. Då sägs det ändå att priserna har chockhöjts sedan han fick en stjärna. Jag tror jag kan leva med den höjningen. En kuriosa är dock att en öl till maten kostar $7. Inte jättedyrt, men i jämförelse med matpriserna så kändes det nästan orimligt.
Vid kassan hängde en oanvänd skylt redo för att slängas ut för att stänga kassan vid händelse av så mycket besökare att köket inte hinner med. Om det denna dag inte var för mycket folk kan jag inte annat än fundera över hur mycket folk som behövs för att stänga kön till kassan. Det sägs att det kan bli upp till tre timmars kö för att få mat här. Jag höll en tumme för att det inte var en sådan dag idag.
Vi trängde in oss på ett litet bord tillsammans med en ensam man i kavaj och ett yngre lokalt par i den luftkonditionerade matsalen. Vi tittade på vår nummerlapp. Det var väldigt många nummer till vårt nummer. Så många nummer, att jag insåg att den orimligt dyra ölen faktiskt var ett bra val. Ägaren själv stod i köket och slängde upp paradrätten på tallrikar i snabb takt. Kycklingar höggs upp i köket i en rytmisk takt. Chop chop chop. Trots att köket jobbade högvarv, närmade det sig inte vår tur.
För varje nummer som blev klart, plingade det till och nya nummer visades på en bildskärm. Ibland plingade det dock till lite mer otåligt och snabbt. Nästan lite irriterat. Det visade sig att kassörskorna snabbt tog till plingan när folk inte hämtade upp sin mat tillräckligt fort. Chop chop chop. Det gällde att inte missa sitt nummer! Vi satt på helspänn med vår sojasås och väntade. Efter 45 minuter var det vår tur. Mannen nästan sprang till kassan för att slippa bli bemött av kulsprutsplingandet.
Maten serverades lite finare än man kanske är van vid när man äter chicken rice. Tallrikarna var inte engångstallrikar, utan hade till och med restaurangens logo på sig. Kycklingens skinn var så där krispigt som det ska vara och sojabönorna var välrostade och gav lite tuggmotstånd till den möra kycklingen. En riktigt klassisk chicken rice helt enkelt. Gott, enkelt och riktigt bra comfort food. Dock måste nämnas att kvalitén på kycklingen var väldigt ojämn. Jag och dottern fick fina bitar med mycket kött, men mannens kyckling bestod mest av ben och oätbar brosk. Det kändes som att köket hade chop chop choppat upp kycklingen lite för snabbt utan att kolla kvalitén så noga. Riset var ok, men nästa gång ska jag definitivt ta nudlarna – de var riktigt goda och serverades med lite wokad mangold.
Så vad blev det samlade familjebetyget?
Det här var definitivt en rolig upplevelse! Chicken rice är alltid väldigt gott, MEN du kan få en minst lika bra chicken rice (med mindre brosk) i någon av köpcentrumen på Orchard Road. Dessutom utan att behöva vänta i 45 minuter.
Hur hittar jag hit?
Ta tunnelbanan till Chinatown och promenera några minuter. Stället vi käkade på ligger mitt emot ingången till Chinatown Complex (restaurang med luftkonditionering), men det ursprungliga street food-stället som fick en stjärna ligger på samma gata en liten bit bort (utomhus).
Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle
Chinatown Complex Market & Food Centre
335 Smith Street
Hawker Chan
78 Smith Street
Vill du läsa mer om Singapore? Kolla in min Singapore-sida!
Mums vad gott kram
Ibland är det enkla det goda, eller hur? Lite mindre brosk bara, så hade vi alla varit ännu gladare. :) :)
Svar: Jepp, varenda millimeter av dom bilderna är från Oslo, fast från olika promenader i stan. Gatukonsten är enkel att hitta, bara att ge sig ut på jakt, ett bra ställe att börja på är uppe på Grönelukka. Dags att planera in en resa till Oslo kanske=)