De allra flesta av oss har någon gång hört talas om den Förbjudna staden i Peking, den heliga kejserliga stadsdelen bakom murar som enbart var till för kejsaren och hans hov. Jag besökte Peking för många år sedan och minns fortfarande vyn över Förbjudna staden från kullen utanför palatset. Så mäktigt, så stort och så vackert.
Innan jag började läsa på inför vår resa till Vietnam, visste jag inget om att den fanns en nästan likadan förbjuden stad i staden Huế (uttalas ”way”), 12 mil norr om Hoi An. Kunde det verkligen vara lika häftigt som Peking? Vi åkte till Huế över dagen och upptäckte inte bara en kejsarstad och ett världsarv, utan en riktig liten skatt!
Jag måste dock börja med att sätta ramarna för besöket till den Förbjudna staden i Huế. Till skillnad från den Förbjudna staden i Peking, är stora delar av palatset i Huế förstört. Flertalet av Vietnams krig har utkämpats här och satt sina spår, mest skada orsakade striderna under Tet-offensiven under Vietnamkriget i januari 1968. Totalt dog då 10 000 personer här, varav 150 amerikanska marinsoldater och 400 vietnamesiska soldater. Resten av offren var civila. Sedan 1993 har dock Huế varit ett världsarv och idag jobbar man hårt på att bevara och restaurera upp de vackra gamla palatsen och templen.
Precis som många andra länder i Asien, så var Vietnam tidigare ett kejsardöme, med stora palats och generationer av kejserliga familjer. Huế blev kejsarstad när Nguyen-familjens förste kejsare Gia Long flyttade Vietnams huvudstad från Hanoi till Huế. I nästan 150 år styrdes sedan Vietnam under kejsarfamiljen Nguyens ledning och under denna tid så bodde de här i kejsarstaden i Huế.
Kejsarstaden ligger gömd bakom ett citadell med metertjocka murar och vallgravar. Innanför murarna hittar du tempel, trädgårdar, palats och bostadsområden. Det yttre citadellets murar sträcker sig igenom halva Huếs centrum men det är svårt att förstå hur stort området verkligen är förrän man börjar promenera kilometervis mellan sevärdheterna på insidan.
En av de första byggnaderna du möter bakom murarna är palatset Thai Hoa. En gång i tiden använd som kejsarens mottagningsbyggnad och ett ställe där kejsaren höll hov två gånger i månaden. Palatset hålls uppe av 80 röda träpelare, målade med dekorativa mönster. Det går alldeles utmärkt att besöka palatset inre rum och titta på alla skulpturer, porträtt och vackra träsniderier. Tyvärr får man dock inte fotografera i någon av byggnaderna på området, så jag har inga bilder från insidan.
En av de vackraste ställena är templet To Mieu, ett av de områden som blivit helt restaurerat. Här hittar du tempel dedikerade till var och en av Nguyen-kejsarna och de ”nio dynastinernas urnor”. Urnorna är närmre 2 meter höga och väger nästan 2500 kg styck, symboler för den stabilitet och trygghet som kejsarna ansåg sig skapa för folket.
Man behöver inte en guide för att vandra runt här i kejsarstaden, men det är bra att åtminstone ha med sig en detaljerad guidebok och en karta för att hitta till sevärdheterna och förstå vad det är man egentligen ser.
Att ta sig runt på området med dess stora avstånd kan vara rätt påfrestande under de varmaste timmarna av dagen, så ta med dig vatten och gå så mycket som möjligt i trädalléernas skugga. De som har bråttom hyr en guide och åker minibuss mellan byggnaderna, men lite av charmen är att upptäcka områdets storlek på fot.
Ett bra ställe att sätta sig ner och vila fötterna, är i caféet i drottningmoderns bostad Dien Tho Residence, byggd i början av 1800-talet. Trädgården är full av lotus och vackra små stenstatyer och området har många vackra portar. Vi satt här ganska så länge och svepte kall läsk och tittade på karparna som simmade förbi i dammen bredvid oss innan vi fortsatte upptäcka området.
En gång i tiden fanns över 160 hus här inom de kejserliga murarna. Idag återstår bara en handfull av originalbyggnaderna, men resten håller varsamt på att byggas upp igen efter krig och naturkatastrofer. För det är inte bara kriget som förstört områdets forna prakt, tyfoner drabbar området alldeles för ofta och lyfter av tak och river upp träd.
Men vad återstår då av hjärtat i kejsarstaden – den så kallade ”lila förbjudna staden”? Inte mycket alls tyvärr, men det finns några byggnader. I Halls of the Mandarin kan du vandra i den 750 meter långa röda korridoren som vittnar om områdets forna prakt. Om du tycker att allt känns väldigt kinesiskt, är du på helt rätt spår. Faktiskt så byggdes hela området som en kopia av förbjudna staden i Peking.
I den östra delen av palatsområdet, ligger trädgården Co Ha. Det här är ett av de charmigaste områdena, med små paviljonger, bonsaiträd, trollsländor och broar. Hela området är restaurerat och riktigt glänser på sina ställen. De mörka trägångarna är otroligt fina och man kan lätt föreställa sig hur konkubinerna och kejsarfamiljen vandrade här mellan byggnaderna, i skydd från sol och monsun.
Hur kommer jag till Huế?
Det går att åka buss till Huế från Hoi An, men det tar väldigt lång tid. Vi hyrde istället en chaufför med bil som körde oss till Huế. Vi kunde själva bestämma vägen och åkte därför Hai Van Pass på vägen dit och den snabba tunneln tillbaka till Hoi An.
Vad kostar inträdet till Förbjudna staden?
Inträdet kostar 150 000 dong (ungefär 50 kr) per vuxen.
Är det värt att åka hit, även om mycket är ruiner?
Ja, det är det! Det som finns kvar att se är tillräckligt för en hel dags utforskande!
Vill du läsa mer om Vietnam? Kolla in min Vietnam-sida!
Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!
Bilderna är som tagna ur en Disneyfilm :) Väldigt informativ text, tack för god läsning!
Tusen tack Ann! Det var så många vackra byggnader och färger att det inte var speciellt svårt att få Disney-känsla. Förutom då kanske på några av bilderna när det spöregnade… ?