Gilleleje – Fiskebyn vid Själlands nordligaste punkt – Danmark

Fiskebyn Gilleleje på Själlands nordligaste kust bjuder på idyll och semesterkänslor med sina dramatiska stränder, fiskrestauranger och charm. Men bakom den perfekta ytan döljer sig en dramatisk historia.

Vinden från Kattegatt viner i de kala trädgrenarna och håret fladdrar i kapp med flaggorna nere i hamnen i Gilleleje. Vi står vid Nakkehoveds klippor och ser ut över fiskebyn och dess hamn. Idag är Gilleleje en lugn och populär semesterort med vackra stränder och en livlig hamn, men här på Själlands nordligaste kust utspelades några riktigt mörka nätter under andra världskriget. Händelser som tack vara närheten till Sverige räddade livet på flera tusen människor.

Hamnstaden Gilleleje

Kring träborden vid fiskrestaurangerna nere i hamnen i Gilleleje är det fullt med folk. Turister blandas med bofasta under denna vårmånad, under sommaren är procentandelen turister betydligt större. Då vallfärdar danskarna hit för de vackra stränderna, Kattegatts ljumma vatten och det charmiga lugn som bara en fiskeby kan ge.

Gilleleje har varit en turistort i nästan 200 år, ända sedan den danske filosofen och författaren Søren Kirkegaard fann ro i staden och började turista här. Han brukar till och med sägas vara Gillelejes allra första turist, även om det kanske är att stretcha historien lite. Idag kan du hitta en minnessten över honom vid vandringsleden Gilbjergstien, som går längs den natursköna kusten från Gilleleje till Gilbjerghoved.

Mängder av fiskebåtar på rad i Gilleleje

Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv.

Søren Kirkegaard

Det stora träankaret i hamnen i Gilleleje

Gilleleje har Själlands största kommersiella hamn och fisket är fortfarande en viktig del av det dagliga livet. Här händer det alltid något. Nät ska rensas, båtar ska förberedas för morgondagens fisketur och fångsten ska tas om hand. Det är livligt och härligt oturistigt. Precis så där som vi turister älskar.

I hamnen hittar du en stor mängd inbjudande restauranger som (inte helt förvånande) serverar allt som havet kan erbjuda. Allt från fiskbullar till sushi, smörrebröd till moule frites. Det mesta verkar kunna serveras med remouladsås och en öl. Verkligen inte mig emot.

Fiskbutik med rökeri i Gilleleje

I hamnen ligger även Fiskebutiken som sedan 1936 erbjuder lokalt färskfångad fisk varje dag. dessutom med ett eget rökeri för allt från lax till räkor. En specialitet är havskräftorna som fångas här i Kattegatt, men här hittar du det mesta från havet.

Även om antalet småskaliga fiskare blir färre med åren, är havet och dess invånare fortsatt väldigt viktigt för fisket. De senaste åren har det blivit populärt för kustbefolkningen att bli ”havsbönder”. Kring de danska kusterna hittar du nu tusentals hobbyodlande havsbönder som småskaligt odlar musslor, ostron, tång och alger från sina bryggor. Genom dessa havsbönders odlingar så binds koldioxid och näringsämnen upp ur havet och bidrar till att havet mår bättre och bygger hälsosamma ekosystem. Mer skaldjur att äta och ett hälsosammare hav är bra för alla.

Turiststaden Gilleleje

Gata i Gilleleje under lågsäsong

I Gilleleje ligger de putsade husen med tak av tegel eller vass tätt. Många av husen är nuförtiden sommarhus för danskar som söker närhet till Själlands fina stränder, lugnet och ett stort utbud av restauranger. På huvudgatan vid Hotel Gilleleje Strand ligger de små inrednings och klädbutikerna på rad tillsammans med mäklare och caféer. Det är inte svårt att se framför sig den idyll som byn kan erbjuda en solig sommardag.

Huvudgatan i Gilleleje med butiker och caféer

Det finns gott om fina stränder kring Gilleleje. Området kallas ju inte för Danmarks riviera utan orsak. Den mest centrala är Gilleleje Veststrand – den lilla stranden som ligger mitt emot hamnen. Här finns toaletter och det är enkelt att glida förbi hamnen och beställa en take-away fish and chips för en strandlunch med tårna nedborrade i sanden. Öster om staden ligger Strandbakkerne, en lite större strand som fortfarande ligger på gångavstånd från byn.

För dig med bil kan det vara ett alternativ att köra österut till kilometerlånga Dronningmølle Strand eller populära Hornbæk Strand. Bli inte förvånad om du hör svenska på stränderna här, Hornbæk är en populär dagsutflykt för partysugna Öresundsbor med båt. Här bjuds på riktigt semesterkänsla i allt från de vita stränderna till restauranger och shopping.

Nakkehoveds fyr och hjältarna

Den vita fyren Nakkehoveds fyr

Strax öster om Gilleleje vid Nakkehoveds klippor och fyr får du en milsvid utsikt över sundet mot den svenska kusten. Kullahalvön skymtar på andra sidan Öresund bara en dryg mil bort och det går nästan att urskilja Mölles krispigt vita hus på andra sidan vågorna. Nakkehoveds fyr har visat vägen för Kattegatts skeppare i 250 år, en historia som började lysas upp med kol långt innan elektriciteten uppfanns och som idag har utvecklats till att bli Danmarks första LED-upplysta fyr. Här vid fyren ligger även ett litet museum som berättar om danska fyrars historia från 1500-talet och framåt.

Utsikt över Gilleleje från Nakkehoveds fyr

Närheten till Sverige och Höganäs på andra sidan sundet har nog aldrig varit så viktig som under andra världskriget. När Danmark befann sig i krig och var ockuperat av Tyskland låg neutrala Sverige inom synhåll. Gilleleje var en av de byar där danska judar räddades undan Gestapos förföljelse genom att transporteras gömda i fiskebåtar till Sverige i nattens mörker. Totalt under några dramatiska nätter under hösten 1943 så räddades 1300 judar bara från Gilleleje. De modiga danska fiskarna var riktiga hjältar som riskerade inte bara sina, utan även sina familjers liv. Trots att det är nästan 80 år sedan så lever minnet av dessa mörka nätter kvar i Gilleleje och det finns flera minnesmärken i byn för att dessa hemska nätter av skräck och förföljelse aldrig ska glömmas bort.

Kanske är det minnet av mod och medmänsklighet som jag tar med mig som det varmaste minnet från Gilleleje. Fiskebyn som inte bara bjuder på vackra stränder och god mat, utan även en stor mängd civilkurage och hjärta.

Hur hittar jag till Gilleleje?

Gilleleje ligger i nordligaste Själland, 30 minuter med bil från färjan i Helsingör. Ett perfekt ställe för en dagsutflykt eller kanske en långhelg med massor av frisk luft, strandliv och god mat.

Karta (öppnas i Google maps)

Hotel Gilleleje Strand

Vill du läsa mer om Gilleleje?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Dyrehøj Vingaard – Ett besök på Danmarks största vingård

Danmarks största vingård Dyrehøj Vingaard ligger på halvön Røsnæs på Själland. Här i de vackra omgivningarna finns en välsorterad gårdsbutik med gårdens vin och möjligheter till både rundvandringar och vinprovningar.

Kronborg slott – Hamlet, tullar och bränder – Danmark

Vid Öresunds smalaste del av sundet ligger det vackra Kronborg slott. En gång i tiden en plats för kungligheternas pompa och ståt, men även för en prins vid namn Hamlet.

Frederiksborgs slott – Skandinaviens största renässansslott – Danmark

Pampiga torn, en stor barockträdgård och avskräckande vallgravar. Trots bränder och krig är Frederiksborgs slott på Själland än idag Skandinaviens största renässansslott.

Möns klint – Danmarks vita underverk med tropiska vibbar

Möns Klint på Själland är paradisvackert med sina höga vita kalkstensklippor och gröna hav. Kanske är det till och med Danmarks vackraste plats!

Resa till Danmark med hund – Hur funkar det?

Vad behöver du göra för att kunna resa till Danmark med hund? Och vad behöver du göra för att kunna ta med hunden tillbaka till Sverige igen? Vi har rest med mopsen Lilibet till Danmark och det var betydligt enklare än vi trodde!

Kalundborg – Medeltida gator och en unik kyrka – Danmark

Är det ett slott? En borg? Eller en kyrka? I Danmarks bäst bevarade medeltida stadskärna i Kalundborg hittar du både tinnar, torn och ruiner.

Ännu mer reseinspiration

Kalundborg – Medeltida gator och en unik kyrka – Danmark

Är det ett slott? En borg? Eller en kyrka? I Danmarks bäst bevarade medeltida stadskärna i Kalundborg hittar du både tinnar, torn och ruiner.

Frederiksborgs slott – Skandinaviens största renässansslott – Danmark

Pampiga torn, en stor barockträdgård och avskräckande vallgravar. Trots bränder och krig är Frederiksborgs slott på Själland än idag Skandinaviens största renässansslott.

Stevns klint – Bland vita kalkstensklippor och dinosaurier – Danmark

Själlands branta vita klippor vid Stevns klint är inte bara en vacker naturupplevelse, utan även ett unikt världsarv som berättar historien om hur dinosaurierna dog ut.