Grottor i Slovenien – Postojna och Skocjan – Sloveniens underbara underjord

Det finns en stor mängd grottor i Slovenien. Faktiskt hittar du två av världens allra läckraste grottor här - Postojnagrottan och Skocjangrottan. Så nära varandra, men så olika. Jag har besökt båda.

Grottor. Dessa spännande platser som är så dolda för omvärlden. Som en egen liten värld i världen. Ofta väldigt outforskade och antagligen fyllda med massor av svar på våra framtida medicinska gåtor och mysterier. I Sloveniens karstlandskap finns två av världens allra läckraste grottor – Postojnagrottan och Skocjangrottan. Så nära varandra, men så olika. Jag har varit i båda och kan bara säga en sak – missa inte dessa platser om du är i Slovenien!

Först kan jag börja med att be om ursäkt för bilderna i detta inlägg. I Postojnagrottan är det tillåtet att fotografera, men inte med varken blixt eller stativ (vilket gör bilderna lite mindre skarpa än vanligt). I Skocjangrottan är det inte tillåtet att fotografera alls. Bilderna i detta inlägg är därför endast från Postojna. Du kommer att behöva lite fantasi för att förflytta dig till Skocjangrottans mäktiga ravin, men jag ska göra mitt bästa för att beskriva denna väldigt speciella plats.

Postojnagrottan

Postojnagrottan är en av Sloveniens allra populäraste sevärdheter och Europas mest besökta grotta. Varje år besöker nästan en miljon (!) turister underjorden i Postojna på en av de organiserade turerna. Här har vattnet långsamt droppat från taket under miljoner år och de stora, vita stalagmiterna som nu lyses upp är inget annat än magnifika.

Men vad är det som gör denna grotta så speciell? Jag skulle säga att det är två saker: Storleken på den välskötta grottan och lättillgängligheten. Alla med normal fysik av alla åldrar kan besöka grottan, tack vare att ett litet tåg i snabb fart transporterar dig 2,4 kilometer rakt in i grottans centrum. Du kommer helt utan ansträngning rakt in i de mest majestätiska grottrummen och kan till och med ta med dig barnvagn.

Postojnagrottan skapades för ungefär 2 miljoner år sedan av floden Pivka. När vattnet lämnade grottan skapades inte bara stalagmiter och stalagtiter, utan också stora grottrum i vackra former. Det är inte konstigt att grottan har lockat turister i över 200 år. Faktiskt byggdes det första tåget för turister redan år 1872.

Den allra mest populära turen är en 90 minuter lång guidad tur, där du åker det lilla tåget in till grottans mitt, promenerar ungefär 1,4 kilometer och sedan åker tåget ut igen. En enkel och väl upplyst vandring med guide som berättar allt om grottans historia och det mytomspunna drakdjuret olm som bor här i grottan. I slutet av vandringen kan du till och med få se några olmar i ett akvarium, även om de princip lever helt stilla i kolmörker i hela sitt liv.

Det här är 90 minuter av sagolika vyer och utomjordiska underjordiska kalkstensformationer. Så lättillgängligt och så unikt.

Världsarvet Skocjangrottan

Postojnagrottan må vara välbesökt, men det finns faktiskt en grotta som är större. En grotta som är så speciell att den fått världsarvsstatus. Skocjangrottan – inte bara en grotta, utan även världens största underjordiska ravin.

Den underjordiska ravinen bildades när floden Reka grävde sig ner i den mjuka kalkstenen. En 4 kilometer lång och pampig grotta blev resultatet, med floden som hela tiden brusar nere i ravinen. Där grottan tar slut försvinner floden in i berget och kommer inte ut förrän 4 mil längre söderut i Italien.

Till skillnad från Postonjagrottan, så besöker bara 90.000 besökare Skocjangrottan varje år. De allra flesta besökare tar en av de guidade turerna, då det inte går att se alla delarna av grottan utan guide. Vi tog turen ”Through the Underground Canyon”, en tur på 2 timmar. Denna guidade tur är lite mer krävande än Postojna, men inte alls jobbig. Det är dock många trappor och ojämnheter och jag rekommenderar att du har på dig skor med bra sula, då det kan bli ganska halt på klippsatserna ovanför floden. Höjdskillnaden är 140 meter från högsta till lägsta punkt på gångstigen och här kan du definitivt inte ta med dig barnvagnen.

Den guidade turen tar dig först igenom en del av grottan som påminner väldigt mycket om Postojna. Maffiga stalagmiter och pampiga spaghettitak. Ibland ser det nästan ut som färg som rinner utefter väggar och tak. Den största stalagmiten – Jätten – är hela 15 meter hög. Men det är inte för stalagmiterna som du kommer till Skocjan. Det är (som du redan gissat) för den stora ravinen. Vi går utefter klippväggarna, under oss rasar en vild flod. Det här är definitionen av storslaget. Ljudet är nästan öronbedövande. Där ravinen är som djupast är det nästan 150 meter mellan floden och grottans tak. Guiden berättar att floden ibland stoppas av flytande trästammar och lera. Då stiger vattennivån i ravinen fort. Guiden visar på ett märke i väggen där vattnet passerat bara några månader innan vi besökte grottan. Då hade vattnet stigit 60 meter (!) på bara några timmar.

Besöket i Skocjan är två timmar av ”wow”, ”omg” och ”herrejösses”. Det här är den mest storslagna grottupplevelse jag varit med om. Helt i klass med Carlsbad Caverns.

Jag hinner bara med en grotta, ska jag välja Skocjan eller Postojna?

Om du har möjlighet så måste jag ändå gå tvärt emot rubriken och säga att du ska besöka båda! Visst, det är två kalkstensgrottor – men upplevelserna är helt olika. Förhandsboka biljetter så är det till och med möjligt att besöka båda på en och samma dag.

Om ni är en barnfamilj? Då skulle jag besöka Postojna. Grottorna är enkla att besöka för alla åldrar och det lilla tåget in i grottan är en upplevelse i sig.

Om ni har hyfsad fysik? Då skulle jag inte tveka att besöka Skocjan. Det är många trappor, men om du inte har problem med knäna så får du här uppleva ett unikt världsarv som du inte hittar någon annanstans på jorden.

Om du vill få en mindre turistig upplevelse? Utan tvekan Skocjan – även om det är stora grupper som guidas in i grottan.

Om du tycker att grottor är lite läskiga? Då skulle jag välja Postojna. Stora grottsalar, mycket belysning och bekväma tåg gör att besöket ibland inte ens känns som att vara i underjorden.

Bra att tänka på när ni ska besöka grottorna

  • Som i de flesta grottor är temperaturen sval och håller 10-12 grader året om. Jag skulle inte besöka grottorna utan långbyxor och jacka.
  • Förhandsboka de guidade turerna. Under högsäsong (främst sommaren) är trycket hårt på biljetter.
  • Det finns ingen service i grottorna, så skippa den sista koppen kaffe och gör ett toalettbesök innan den guidade turen börjar.
  • De guidade turerna finns på flera språk, se till att du kommer med i rätt grupp. Det kan bli lite svårt att förstå den guidade turen annars :)

Hur mycket kostar det att besöka grottorna?

[Priser från februari 2020]
Postojnagrottan med guidning och tåg kostar mellan €25,80-27,90 för en vuxen. Barn och studenter är rabatterade. Läs mer om Postojnagrottan på den officiella sidan

Skocjangrottan med guidning kostar €16 för en vuxen. Rabatter finns för barn, studenter och pensionärer. Läs mer om Skocjangrottan på den officiella sidan.

Hur hittar jag till grottorna?

Skocjangrottan ligger 7,7 mil sydväst om Ljubljana och Postojnagrottan ligger 5,3 mil sydväst om Ljubljana. Båda grottorna ligger alldeles bredvid den stora vägen E61, så det är lätt att köra hit.

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

2 KOMMENTARER

    • Hade det inte regnat en dag så hade vi bara besökt en av grottorna. Så det var lite tur i oturen att det blev båda grottorna. Men håller med, Slovenien blir det fler besök till :)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Vrsic pass – Vägen över Sloveniens vildmark

I nordvästra Slovenien ligger en nationalpark med skogar, dalar, bergskedjor och ljusblå sjöar. Tvärs igenom nationalparken går en bilväg över bergspasset Vrsic på 1611 meter. Kan det kanske vara en av Europas topp tio vackraste vägar?

Bledsjön – En sagolik dag i Bled i Slovenien

Den juvelfärgade sjön med den lilla kyrkön i de Slovenska alperna. Bledsjön är fotograferad, omskriven och välbesökt - och minst lika vacker som en saga.

Ljubljana – 10 sevärdheter för en härlig weekend – Slovenien

I charmiga Ljubljana upptäckte vi en alldeles lagom stor huvudstad med prisvärd mat och spännande statyer och arkitektur. Häng med till mina 10 favoriter för en härlig weekend!

Piran – Italienska vibbar på Sloveniens riviera

Vid Sloveniens lilla lilla kustremsa vid Medelhavet ligger staden Piran. En bilfri stad med mycket Venedigkänsla och en stor mängd charm!

Vintgar Gorge – Vandra i ravinen med de stora vyerna – Slovenien

Utanför Bled i Slovenien har Radovnafloden grävt sig ner i berget och skapat Vintgar Gorge. Här bjuds på en lättillgänglig och enkel vandringsled i en ravin med vyer som ibland känns som en James Bond-film.

Restips till Slovenien – Vad var bäst, sämst och vad borde vi tänkt på?

Igår kom vi hem från Slovenien, efter en ljuvlig höstvecka fylld med turkosa sjöar, berg, grottor, vinodlingar och pastellfärgade palats. Här kommer våra restips till Slovenien!

Ännu mer reseinspiration

Piran – Italienska vibbar på Sloveniens riviera

Vid Sloveniens lilla lilla kustremsa vid Medelhavet ligger staden Piran. En bilfri stad med mycket Venedigkänsla och en stor mängd charm!

Sagolandskapet vid Šunik – Bland mossa och vattenfall i Slovenien

Ravinen vid Šunik blev utan tvekan årets läckraste vandring. Bland mossa, vattenfall och höstlöv visade sig Slovenien från sin allra bästa sida.

Sočadalens smaragdgröna vatten – Slovenien

Sočadalen i Slovenien är inte bara en dal för dig som gillar kajak, fiske eller vandring - utan också en oändlig källa av vackra vyer och turkosa älvar.