Strax norr om Lübeck ligger en av norra Europas största nöjesparker – Hansa-Park. Här bland 125 attraktioner (varav 35 åkattraktioner) är det lätt att tillbringa en hel dag. Här kommer min guide till hur du bäst förbereder ditt besök!
Ett inträde för allt
Till skillnad från de flesta svenska nöjesparkerna så ingår alla attraktioner i inträdet. Visst, det kommer garanterat att tillkomma både glassinköp och våfflor, men det underlättar att slippa tänka på biljetter och åkband.
Vi besökte parken en helg under höstlovet (sista veckan i oktober) när det var ljustema med upplysta träd, dekorationer och ljusparad. Det var sista dagen som det var öppet för säsongen och hela parken var väldigt fint belyst och alla attraktioner kändes välskötta och fräscha.
Det finns tyvärr inte några fast-track-pass eller andra ”skippa-kön”-biljetter att köpa, så alla besökare behöver köa lika mycket. Det finns inte heller några singel-köer.
Inträdet (2023) för barn upp till 12 år och pensionärer var 39 euro och inträdet för vuxna var 49 euro.
11 temaområden
Precis som de stora amerikanska nöjesparkerna så är Hansa-Park indelad i olika temaområden. I de olika områdena är husen, maten och åkattraktionerna anpassade till temat. Även om om du inte är intresserad av att åka berg-och-dalbana hela dagen, är det rätt underhållande att gå runt och uppleva atmosfären i de olika temaområdena.
- Adventure land (tema Sydvästra USA)
- The Realms of the North (tema Nordisk mytologi och historia)
- Fiesta del Mar (tema Spanien)
- The Hanseatic League (tema Hansastäder)
- New Lübeck (tema Vilda Västern)
- Peterhof of Novgorod (tema Ryssland)
- Beautiful Britain
- Land of the Vikings
- Water fun (Vattenland)
- Old-time fun fair
- Hansa garden (trädgård och utsiktstorn)
För dig som är hungrig så finns det gott om snacks och enklare mat till försäljning, men det finns också tre större restauranger med riktig lunchservering.
Bästa åkturerna
Hansa-Park har sju berg-och-dalbanor, varav fyra av dem är för lite modigare besökare.
Den häftigaste åkturen bjuder ”The oath of Kärnan” på. Känns tornet på bilden nedan bekant? Åkturen berättar historien om kung Erik Menved och försvarstornet Kärnan som han byggde i Helsingborg. Det här är en åktur som både innehåller både ett baklänges fritt fall i mörker och hastigheter på upp till 127km/h.
Längdkrav på 130 cm för att få åka.
Den näst häftigaste berg-och-dalbanan är ”Escape of Novgorod”, en berg-och-dalbana där en stor del av banan är inomhus. Berg-och-dalbanan är känd för att berätta en riktigt häftig story under tiden du åker.
Längdkrav på 125cm för att få åka.
Självklart finns det också en berg-och-dalbana med en loop – ”Nessie” är en klassisk åktur för alla över 100 cm. Åkturen bjuder på många kittel i magen och innehåller inte varken något fritt fall eller mörker.
För dig som är lite mer våghalsig, finns världens fjärde högsta fritt-fall här på Hansa-Park. ”Highlander” bjuder på ett 103 meter högt fall – och antagligen en rätt ok utsikt över havet också.
Längdkrav på 140 cm för att få åka.
Barnvänlighet
Hansa-Park har stor fokus på barnfamiljer och förutom tekoppar, radiobilar och karuseller så finns det många attraktioner som inte är klassiska åkturer – studsmattor, hängbroar, rutschkanor, klätterställningar, roliga speglar, höghöjdsbana och gungor. Under de varma sommarmånaderna finns flertalet vattenlekplatser där du kan leka dig sval bland vattenkanoner och rutschkanor.
Det finns också flera shower och parader som bjuder på akrobatik, musik och dans.
Är parken värd ett besök?
Definitivt, jag skulle gärna åka hit igen! MEN jag skulle inte åka hit en långhelg. Köerna var timmeslånga och det var otroligt mycket folk överallt, så vi hann inte åka allt som vi ville åka. Nästa gång kommer vi att försöka åka hit en vardag i juni när det är lov i Sverige, men inte i Tyskland.
Så mitt bästa tips – Undvik att besöka parken i juli/augusti, helger, tyska skollov och tyska helgdagar!
Hitta hit med bil
Vi körde bil från Skåne på morgonen och tog färjan från Rødby till Puttgarden. Det tog strax över 4 timmar.
Om du kör bil från Lübeck når du parken på cirka 30 minuter.
Det finns 5000 parkeringsplatser precis vid parkens ingång. Parkeringsbiljetten kostade 6 euro för en hel dag och betalas i parkeringsautomat eller samtidigt som du köper inträdet i kassan (smidigast).
Bra saker att tänka på
Tyskland har olika helgdagar i olika delstater. Vi råkade besöka parken under en långhelg i Schleswig-Holstein (reformationsdagen 31/10), vilket säkert bidrog till att det var mer folk än vanligt.
Vi passade på att äta i närmaste staden Neustadt innan vi åkte till parken, då det inte finns så många riktiga matställen i parken och för att vi ville spara tid (och pengar).
Hansa-Park är öppen alla dagar mellan slutet av mars och början av november.
Hundar i koppel är välkomna att följa med in i parken.
Läs mer om parken på deras officiella hemsida – Hansa-Park.
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.