Ormbunkarna rasslar vid våra vader och de steniga trappstegen ner mot stranden är många och rätt höga. Men det som väntar oss där nere är mödan värt. Här på Kullaberg är vyerna stora vart man än vänder sig och Josefinelust är inget undantag. Vi är på väg till en av Skånes vackrast belägna kullerstensstränder. Kanske till och med en av Sveriges vackraste.
Vi stannar till på vägen ner mot Josefinelust och tittar ut över Skälderviken. Är vi verkligen kvar i Sverige? Växtligheten här ute på Kullen känns mer exotisk och prunkande och havet känns oväntat klart och snorkelvänligt. Minnen från klippiga kustremsor utefter Highway 1 i Kalifornien smyger sig fram. Även en och annan tanke tar oss till klipporna vid Portugals Atlantkust. Det känns inte alls som att vi bara är några kilometer från Skånes sädesfält och potatisåkrar.
Josefinelust gjordes tillgängligt för turister redan under mitten av 1800-talet, men dess namn fick den vackra strandmalen inte förrän 1865. Kung Oscar I besökte platsen med sin drottning Josefina och enligt historien så föll hon pladask för områdets skönhet. Vips så hade strandmalen fått sitt namn.
Strandmal = Grovt grus som sorterats och rundats genom vågverkan i strandzonen.
NATIONALENCYKLOPEDIN
Vi ser på långt håll hur klart vattnet är. Vid vårt förra besök vid stranden låg båtar ankrade strax utanför klipporna och flertalet snorklar syntes bryta vattenytan. Kanske hoppas man på att kunna få en skymt av en stor blåfenad tonfisk eller någon av de många tumlare som bor i Skälderviken. Eller en och annan hummer.
Den allra bästa utsikten över området får vi från utsiktsplatsen vid strandens östra klippa. Här tar trappor oss enkelt upp till klippans topp. Till svindlande branter, friska havsvindar och stora vyer som sträcker sig ända bort till Bjärehalvön och Hallands väderö.
Det gäller att vara försiktig här uppe på branterna vid Josefinelust. Hålla koll på vart man sätter fötterna och ha rätt skor på sig. Varje sommar cirkulerar räddningshelikoptrar över Kullaberg för att undsätta människor som brutit ben eller ramlat och slagit sig. Dödsolyckor händer tyvärr också och stora delar av Kullabergs terräng är både otillgänglig och icke tillrättalagd. Även om malen ligger lättillgängligt, skulle det vara rätt svårt att ta sig härifrån med ett benbrott. Det är väl värt att se vart man sätter fötterna och inte överskatta sin förmåga.
Det är inte bara salta bad och exotiska vyer som får besökarna att gå alla dessa trappsteg ner till havet. Här vid Josefinelust finns även hela fem grottor. Fredrik VII:s grotta (även den danske kungen har varit här), Stora & Lilla Josefinelustgrottan, Trollhålet och Oscarsgrottan. Alla grottorna anses vara relativt lättillgängliga. Några har varit bebodda, andra är faktiskt till och med möblerade. Två av grottorna (Stora & Lilla Josefinelustgrottan) hittar du på stranden, de andra har jag hittills inte varken hittat eller besökt.
Hur hittar jag till Josefinelust?
Josefinelust ligger i Kullabergs naturreservat, längst ut på Kullahalvön i Skåne. Från huvudleden mot Kullens fyr är det väl skyltat till parkeringen. Vid parkeringen finns en rastplats med toaletter och vindskydd.
OBS: Parkeringen är inte stor och under soliga sommardagar fylls den ofta upp redan vid 10-snåret.
Och förresten – glöm inte att du ska ta dig upp igen för alla trapporna på vägen tillbaka till parkeringen.
Jag vill bada vid Josefinelust!
Josefinelust bjuder på otroligt vackra bad, men stenarna kan vara både hala och svåra att gå på. Så vill du bada – ta med badskor! Vill du sola? Ta med en stoppad soldyna. Det är ont om jämna ytor att lägga ut en handduk på.
Temperaturen på vattnet? Skäldervikens vatten är ofta oväntat varmt och havet är ofta lugnt. Närmaste mätstation med sensorer som sänder live ligger några kilometer bort i Arild – här kan du se hur varmt det är just nu.
Vill du läsa mer?
Titta in på min sida om Skåne, eller läs alla mina tips från Kullahalvön.
Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!
Så vackert! Jag har varit på Kullen flera gånger, men just det där området har jag missat!
Josefinelust och Ablahamn – lägg de platserna på minnet till nästa gång du åker till Kullen Inger! Mumma för kameralinsen :)