Redan när vi närmar oss staden ser vi på håll Kalundborgs mest kända byggnad i stadens horisont. Tegelkyrkan Vor Frue Kirke (Vår Frus kyrka) med sina 5 torn reser sig upp över hustaken som ett medeltida slott med tinnar och torn. En unik medeltida tegelkyrka i en av av Danmarks bäst bevarade medeltida städer.
Den lilla hamnstaden Kalundborg ligger vid Själlands västkust, omgiven av hav, stränder och välmående vingårdar. Staden nämndes för första gången i litteratur redan under 1100-talet, men sannolikt är staden ännu äldre. Under medeltiden växte Kalundborg dock och blev en betydande handelsplats och hamnstad i Östersjöområdet. Idag är Kalundborg känd för Danmarks bäst välbevarade medeltida arkitektur och den unika kyrkan i kvarteret Højbyen.
Kyrkan Vor Frue Kirke började byggdes av Esbern Snare år 1170, men blev inte klar förrän efter hans död 1220. Esbern Snare var en dansk adelsman som även var riddare och rådgivare åt kung Valdemar den store av Danmark. Genom sin relation med kung Valdemar blev Snare och hans släkt en maktfaktor i Danmark.
Snare var härförare i de danska korsriddarna och tros ha tagit med sig inspiration till Vor Frue Kirke från sin resa till det heliga landet. Tittar man på kyrkan från ovan ser den ut som ett grekiskt kors med fyra lika långa armar med ett torn i varje arm och ett torn i mitten av korset. Ett unikt utseende som gör att Vor Frue Kirke inte ser ut som någon annan kyrka i världen. Snarare ser kyrkan ut som ett sagoslott, mer passande i en Bröderna Grimm-saga.
En annan unik detalj med Kalundborgs kyrka är att den är byggd i tegel. Tegel var en relativt modern företeelse under 1100-talet, efter att munkar tagit med sig kunskapen om tegeltillverkning till Danmark från Tyskland. Idag är Kalundborgs kyrka Danmarks äldsta bevarade tegelbyggnad.
Kyrkan är ofta öppen för besökare och det är en intressant upplevelse att kliva innanför dess portar. Jag hade nog förväntat mig att insidan skulle vara lika spännande som utsidan, men kyrkans insida är relativt avskalad och ytan upplevs snarare mindre än förväntat.
Kullerstensgatorna kring Kalundborg är kantade av hus främst byggda mellan 1400-talet och 1600-talet. Putsade fasader i gult och rosa blandas med klassiskt tegel och korsvirke och på sommaren blommar stockrosorna vid portarna. Idylliskt och charmigt och oväntat orört. En aprildag som denna när vi besöker kvarteret är det dessutom otroligt lugnt och de enda som vi möter är hundägare och sophämtare.
Några av de mest kända husen i Højbyen är tegeltornet St. Gertruds Gård (Prestegade 23), Lindegården med Kalundborgs museum och Kapellanens hus (med den vackra blåröda dörren).
Vi börjar närma oss slutet av vårt besök i Kalundborg, men vi har en plats kvar att besöka. Om du fortsätter Adelgatan förbi kyrkan och museet kommer du till ruinerna av Vestborgen – ett slott som även det byggdes av Esbern Snare. Under 1400-talet plockades det förfallna slottet och stadens ringmur ner och materialet återanvändes till andra byggnader. Platsen där slottet legat kom genom åren att glömmas bort. Inte förrän i början av 1900-talet upptäcktes ruinen igen och utgrävningar pågår fortfarande.
Hur hittar jag till Kalundborg?
Kalundborg ligger vid kusten 1,5 timme väster om Köpenhamn och är ett mysigt stopp på din resa runt Själland.
Läs mer om Kalundborgs byggnader och historia på den trevliga sidan Kalundborg Hojby.
En annan sevärdhet i närheten är Danmarks största vingård – Dyrehøj Vingaard.
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.