Katong & Joo Chiat – En rundvandring i Singapores heta kulturarvskvarter

En gång i tiden kokosnötsplantage och semesterort för de rika och välbärgade. Katong och Joo Chiat har sedan början av 1900-talet utvecklats till ett sprudlande bostadsområde där arvet efter Peranakan vårdas ömt.

Vad är egentligen typiskt singaporianskt? I ett land med många kulturer, språk och religioner kan det vara lätt att missa vad som är ursprungligt och unikt. I Singapore pratar man ofta om Peranakan när man nämner stadens historiska arv. Peranakan är det indonesiska/malaysiska ordet för de nybyggare av kinesiskt ursprung som emigrerade till området för hundratals år sedan och gifte sig med lokala kvinnor. En unik kulturmix skapades som kom att genomsyra allt från maträtter till språk och religion.

I stadsdelarna Katong och Joo Chiat kan du än idag känna kulturarvet efter dessa nybyggare genom de välbevarade pastellfärgade butikshusen – så kallade shophouses. Området är idag inte bara ett trevligt shoppingdistrikt med vackra hus och prunkande väggmålningar, utan här hittar du ett av Singapores hetaste restaurangområden om du vill prova på modern singaporiansk mat. Ett område du inte ska missa om du vill upptäcka Singapore utanför de klassiska turiststråken!

Vitt hus i en gatukorsning i Joo Chiat. Huset är dekorerat med drakar och bruna fönsterluckor.

Områdets historia

Katong och Joo Chiat var en gång i tiden små havsnära grannbyar med grönskande kokosnötsplantager. Nuvarande huvudgatan Joo Chiat Road var på den tiden inget annat än en grusväg för att frakta kokosnötterna från plantagen vid Geylang Serai till havet.

Under 1920-talet började man att exploatera området och bygga hus med två våningar, där man kunde kombinera en butik på bottenvåningen med att bo med familjen på ovanvåningen. De hus som idag kallas för Peranakan shophouses. Husen byggdes över hela den brittiska kolonin, men det är här i Katong och Joo Chiat du idag hittar de bäst välbevarade husen. Sedan 2011 är området Singapores första utnämnda ”Kulturarvsstad” och genom utnämningen har området fått hjälp att restaurera och skydda de unika husen och kulturen för framtiden.

Lila hus med bonsaiträd utanför
Shophouses i alla regnbågens färger i Joo Chiat

Peranakan shophouses

Det är inte svårt att hitta Peranakan shophouses under en promenad i Joo Chiat, men om du vill se några av de allra finaste ska du bege dig till Koon Seng Road. Här ligger de pastellfärgade tvåvåningshusen på rad, dekorerade av träsniderier, stenstatyer och kakelplattor med mönster. Kakel är inte något som jag vanligtvis förknippar med Asien, utan kanske snarare med Portugal och Marocko, men det finns en förklaring. Under den brittiska kolonitiden blev det populärt att dekorera hus på de brittiska öarna med mönstrat kakel. I Singapore blev det därför status att ha råd att dekorera husen med samma typ av keramikplattor, importerade från England. Trenden slog speciellt till i Peranakan-kulturen, där ett väldekorerat shophouse var ett tecken på välgång. Blommor, fiskar, fåglar och geometriska mönster var mycket populära.

Shophouses i alla regnbågens färger i Joo Chiat

Många av de ursprungliga handgjorda kakelplattorna har förstörts vid rivningar av hus, men i Chinatown finns en butik – Peranakan Tiles Gallery – som säljer gamla kakelplattor som de räddat från rivningshus. Om du är ute efter unika väggdekorationer och inredningsdetaljer, så hittar du det här. Men det kostar. En enda keramikplatta kan kosta tusentals kronor.

Dekorativt kakel på fasaden av ett hus i Joo Chiat

Gatukonst

När du sett dig mätt på kakel, rosa hus och turkosa dörrar är det dags att titta på helt andra husväggar. I Singapore skulle street art lika gärna kunna kallas för utomhusgallerier. Det är otroligt snyggt, välskött och alltid med en twist.

För några år sedan skapades Katong Joo Chiat Art Circuit, två rundturer som visar dig områdets alla konstverk och tar dig förbi allt från kända glasställen till tempel. Karta att ladda ner hittar du hos The Admin – konstgruppen som skapat många av konstverken. Sätt av flera timmar för att guida dig runt båda turerna, det här är både inspirerande och lärorikt.

Gatukonst av en fisk i rött
Gränd med fjärilsvingar med ula väggar
Gatukonst med katter i alla möjliga färger
Gatukonst av en sköldpadda på ett blått hus

Shopping

I Katong och Joo Chiat ligger de små butikerna tätt under de täckta trottoarerna. Huvudgata för shopping är Joo Chiat Road, som går som en pulserande ådra genom hela området. Här blandas inredning och delikatesser med restauranger och caféer i en (stundtals) oväntad mix. Gå inte för snabbt, för då kan du lätt traska förbi en butik utan att du märker det.

Några ställen att lägga på minnet:

  • Kim Choo Kueh Chang – Här har det tillverkats traditionella Peranakan risdumpings sedan 1945. Vill du hellre testa något sött? Testa deras kueh – en söt färglad gelegodis i lager av kokosmjölk.
  • Geylang Serai Market and Food Centre – En av Singapores största wetmarkets med kött, fisk, grönsaker och prylar. Här finns även ett stort food center med mycket malaysisk mat. Alltid mycket folk.
  • Lim’s Holland Village – Porslin, möbler, dekorationer och kimonos. Mycket snyggt på liten yta.
  • Singapore Trading Post – Nytt och gammalt, möbler, kuddar och tavlor. Söker du present kan du hitta det här.

Vad finns det mer att göra?

Det är lätt att tillbringa en halvdag i Katong & Joo Chiat och det är många kilometers promenad upp och ner för gatorna om du vill upptäcka båda områdena. Stanna ofta, drick en iskaffe, ät på något litet hak och gå in i alla små gränder som verkar intressanta. Katong och Joo Chiat är riktiga pärlor!

Ett tips: Vi passerade förbi museet The Intan, men vi hade inte förbokat tid så vi kunde inte besöka museet. The Intan är ett Peranakan hem som blivit museum. Fullt med gamla personliga prylar och inredning och inklusive en guidad tur av mannen som bor där. Ett besök där står just nu högt på min todo-lista inför nästa resa till Singapore!

Hur hittar jag till Katong & Joo Chiat?

Enklast kommer du till hit med tunnelbana, grön linje (East-West line) till stationen Eunos (EW7). Men det är relativt långa avstånd, så det kan vara bra att ha laddat ner appen ”Grab” (Singapores svar på Uber) om fötterna får nog av promenerandet i värmen.

Karta (öppnas i Google maps)

Ljusblått hus med rosa blommor och mörkgrönt dekorativt kakel
Kallt kaffe i ett glas med en citronskiva
Kaffebaren Forty Hands
Röd cykel med blommor i sidovagnen
Mörkgrönt kakelstaket vid ett tempel
Singapore-Joo-Chiat
Singapore-Joo-Chiat-Tempel
Frangipani framför Shophouses
Kaffebaren Forty Hands
Kaffebaren Forty Hands
Den stora marknaden Geilang market
Torkade räkor i påse på Geilang market
Geilang market
1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

6 instagramvänliga platser i Singapore för foodies

Vad har en 2D-värld i svartvitt, en skog med höstlöv, ett flygbolag och en safari i Afrika gemensamt? Det är teman på några instagramvänliga platser i Singapore bland caféer och restauranger!

Singapore botanic gardens – En grön oas i stora staden

En av mina favoritplatser i Singapore är Singapore botanic gardens. En gång i tiden ett stort plantage, men nuförtiden en fantastisk park och Singapores första UNESCO världsarv.

Chinatown i Singapore – 9 sevärdheter och tips

Chinatown i Singapore är stadens historiska hjärta, där allt i Singapore kokar ihop till ett enda välsmakande myller av människor och mat. Häng med till mina favoritplatser!

Kampong Gelam – Sevärdheter i Singapores muslimska hipsterkvarter

Spännande shopping på gågatan Haji Lane eller en semla på konditoriet Konditori? I Kampong Gelam är upplevelserna de största sevärdheterna!

En lunch på världens billigaste Michelinkrog – Singapore

Då jag älskar maträtten chicken rice, Michelin-restauranger och Singapore, var en lunch på på världens billigaste restaurang med en Michelin-stjärna ett givet stopp när vi var i Singapore.

Gardens by the Bay – Den fantasifulla trädgården i Singapore

I den gröna staden Singapore ligger en av världens läckraste parker - Gardens by the Bay - en park som jag nog aldrig kan få nog av.
Ännu mer reseinspiration

Flyga Finnair Helsingfors-Singapore t/r i A350 i ekonomiklass

Hur är det egentligen att flyga med Finnairs A350 på långflygning till Asien? Hur är kabinen? Servicen? Och maten? Här kommer min recension!

Singapore med barn – Reseguide till mina 14 favoriter

Planerar du att resa till Singapore med barn på en familjesemester? Singapore råkar vara en av våra favoritstäder! Här hittar du den ultimata listan för nöjda barn i Singapore!

Gardens by the Bay – Den fantasifulla trädgården i Singapore

I den gröna staden Singapore ligger en av världens läckraste parker - Gardens by the Bay - en park som jag nog aldrig kan få nog av.