Kronborg slott – Hamlet, tullar och bränder – Danmark

Vid Öresunds smalaste del av sundet ligger det vackra Kronborg slott. En gång i tiden en plats för kungligheternas pompa och ståt, men även för en prins vid namn Hamlet.

If we are true to ourselves, we can not be false to anyone.

William shakespeare – Hamlet

Skratten och musiken från de stora salarna på Kronborg slott ekade över sundet. Historierna om 1600-talets dekadenta liv inom det danska hovet spred sig till och med över den engelska kanalen och inspirerade William Shakespeare att skriva en pjäs. Lite kunde han ana att hans påhittade historia om prins Hamlet i Kronborg slott skulle bli världens mest kända och spelade pjäs.

Kronborg slott bakom den röda stenmuren
Fiskare fiskar på den svenska sidan av Öresund, med Kronborg slott i bakgrunden

Slottet vid horisonten

Första gången jag såg Kronborg slott var under ett besök på Sofiero slott utanför Helsingborg. En fiskare stod och kastade fluga på en klippa i sundet och ur diset i horisonten växte ett slott fram. Ett slott med tinnar och torn alldeles vid Öresunds strand. Ett riktigt sagoslott, som brände sig fast på min näthinna. På den tiden fanns inte Google maps, så det tog mig en stund innan jag lyckades lista ut vilket slott jag hade framför mig. Det var Kronborg slott. Ett av Nordeuropas mest magnifika renässansslott.

Sedan den dagen vid Sofiero har jag sett slottet på avstånd flertalet gånger, men det var faktiskt inte förrän i år som jag besökte slottet för första gången. Som så många andra sevärdheter som man har mitt framför näsan, förstår man inte hur magnifika de är förrän man tar på sig turisthatten och åker dit. För Kronborg slott förtjänar verkligen utnämningen ”Outstanding Universal Value” av UNESCO.

Kronborg slott i soluppgång bakom slottsmuren

Tullar i sundet

Hur kommer det sig att detta pampiga kungliga slott byggdes just här? Under 1400-talet kom den danske kungen Erik av Pommern på den briljanta idén att införa tullar i Öresund. Varenda litet fartyg som passerade skulle betala en avgift till kungen. För att samla in pengarna, byggde kungen en fästning vid Öresunds smalaste passage. Efter 100 år i Öresundstullens tjänst ansågs fästningen vara för klen. Det behövdes en större byggnad för att skydda sundet.

Orange gammalt brohus

1574 påbörjade kung Fredrik II därför bygget av Kronborg slott. Tack vare de stora inkomsterna från tullarna slogs det på stort. Vit sandsten från Skåne täckte slottets väggar och vackra koppartak restes med pompa och ståt. Som ur en fägring i sundets tidiga morgondimma reste sig ett magnifikt renässansslott.

Bro över vatten framför Kronborg slott en solig dag

There is nothing either good or bad, but thinking makes it so.

William Shakespeare – Hamlet
Hus runt omkring vallgraven kring slottet
Tung trädörr till slottet

Branden på slottet

Kronborg slott blev inget annat än imponerande vackert. Slottet älskades av det danska hovet och hit bjöd de in besök från när och fjärran för att festa med kungafamiljen. Det importerade kinesiska porslinet dukades upp till överflödiga 24-rätters måltider med vildsvin, fasan, ostron, björn och puddingar. Och om gästerna skulle bli törstiga, så fanns alltid en 10-liters kanna med vin vid deras sida. Men all glädje och dekadens fick ett hastigt slut år 1629, när två arbetare råkade sätta eld på slottet.

Cyklist hoppar på sin cykel utanför Kronborg slott med sina torn

Branden gick inte att stoppa. Allt av trä och alla inventarier brann upp och kvar blev bara slottets grund. Det enda som klarade sig från lågorna var slottskyrkan. Den dåvarande kungen Kristian IV startade genast uppbyggnaden av slottet igen och år 1637 var bygget klart, denna gång med lite moderna barockdetaljer i den tidens anda.

Vallgrav och bro över till slottets imponerande port.
Orange hus med bänk framför
Röd port till slott

Kriget och svenskarna

Vi promenerar runt hela slottet i den tidiga morgonsolen. Förbi vallgravar, murar och stora röda träportar. Idag syns inte det minsta spår efter svenskarnas plundring och belägring av slottet år 1658. Inte ett enda kulhål vittnar om slottets tre veckor långa belägring.

Mitten av 1600-talet var en händelserik period i den dansk-svenska historian, med freden i Roskilde år 1658 och otaliga mindre krig även efter det. Kronborg lämnades av kungligheterna till sitt öde och blev en dansk militärförläggning och fängelse i nästan 300 år. Inte förrän 1920-talet påbörjades de renoveringar som har gett slottet dagens glans.

Rött litet hus vid vatten och bro
Kronborg slott bakom en häck

Dagens Kronborg

Som besökare i Helsingör går det inte att missa Kronborg slott. Som stadens väktare reser sig slottet upp i sundet bara några minuters promenad från stadens centrum. Kronborg är idag en av Danmarks populäraste sevärdheter och besökarna flockas inte bara för det vackra renässansslottet och Hamlet, utan även för historien om Holger Danske. Enligt sagan var Holger son till kung Gudfred och förutom att döda en jätte stod han ensam emot Karl den store. En riktig dansk sagohjälte, som enligt legenden sover i källarvalven av Kronborg slott, redo att vakna när Danmark behöver skyddas mot fara.

Boka ditt besök

Kronborg slott är öppet för besökare varje dag under högsäsong (maj-oktober) och nästan varje dag (tisdag-söndag) under resten av året. Du kan besöka slottet med dess renässanssalar, slottskyrkan och kasematterna där Holger Danske sägs vila. Dessutom finns dagligen en stor mängd guidade visningar med olika teman, så se till att du läser på vilken tid din favorit startar. Visningarna om Hamlet brukar vara populära.

Gör inte som vi gjorde och besök slottet innan klockan 11 under lågsäsong – då har inte slottet öppnat. Men du kan alltid ta en vacker promenad runt slottsparken och beundra utsikten över slottet och den svenska kusten.

Boka din biljett och läs mer om slottet på Kronborgs webbsida

Röd port till slott
Torn på ett slott med koppartak

Men hur var det nu med Shakespeare?

Vi vet väldigt lite om Shakespears liv och leverne i 1500-talets England, men en sak vet man ganska säkert. Shakespeare skrev inte Hamlet sittandes på Kronborg slott. Med största sannolikhet så besökte han ens aldrig slottet. Trots det lyckas han skriva en fascinerande pjäs om livet inom hovet, kryddat med bråd död, spöken, hämnd och tragedier.

Kronborg slott genom en röd port

Hur hittar jag till Kronborg?

Slottet ligger väldigt centralt i Helsingör på Själland, bara några minuters promenad från Helsingör centrum. Helsingör når du enkelt med en 20 minuters färjetur med ForSea från Helsingborg.

Karta

Vill du läsa mer om Kronborg slott?

Vill du se mer från Danmark? Titta in på min Danmark-sida!

Tre gångvägar genom ett hus

The rest is silence.

William ShakeSpeare – Hamlet
Kronborg slott tittar fram bakom en slottsmur

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Frederiksborgs slott – Skandinaviens största renässansslott – Danmark

Pampiga torn, en stor barockträdgård och avskräckande vallgravar. Trots bränder och krig är Frederiksborgs slott på Själland än idag Skandinaviens största renässansslott.

Gilleleje – Fiskebyn vid Själlands nordligaste punkt – Danmark

Fiskebyn Gilleleje på Själlands nordligaste kust bjuder på idyll och semesterkänslor med sina dramatiska stränder, fiskrestauranger och charm. Men bakom den perfekta ytan döljer sig en dramatisk historia.

Resa till Danmark med hund – Hur funkar det?

Vad behöver du göra för att kunna resa till Danmark med hund? Och vad behöver du göra för att kunna ta med hunden tillbaka till Sverige igen? Vi har rest med mopsen Lilibet till Danmark och det var betydligt enklare än vi trodde!

Stevns klint – Bland vita kalkstensklippor och dinosaurier – Danmark

Själlands branta vita klippor vid Stevns klint är inte bara en vacker naturupplevelse, utan även ett unikt världsarv som berättar historien om hur dinosaurierna dog ut.

Kalundborg – Medeltida gator och en unik kyrka – Danmark

Är det ett slott? En borg? Eller en kyrka? I Danmarks bäst bevarade medeltida stadskärna i Kalundborg hittar du både tinnar, torn och ruiner.

Möns klint – Danmarks vita underverk med tropiska vibbar

Möns Klint på Själland är paradisvackert med sina höga vita kalkstensklippor och gröna hav. Kanske är det till och med Danmarks vackraste plats!

Ännu mer reseinspiration

Kalundborg – Medeltida gator och en unik kyrka – Danmark

Är det ett slott? En borg? Eller en kyrka? I Danmarks bäst bevarade medeltida stadskärna i Kalundborg hittar du både tinnar, torn och ruiner.

Frederiksborgs slott – Skandinaviens största renässansslott – Danmark

Pampiga torn, en stor barockträdgård och avskräckande vallgravar. Trots bränder och krig är Frederiksborgs slott på Själland än idag Skandinaviens största renässansslott.

Stevns klint – Bland vita kalkstensklippor och dinosaurier – Danmark

Själlands branta vita klippor vid Stevns klint är inte bara en vacker naturupplevelse, utan även ett unikt världsarv som berättar historien om hur dinosaurierna dog ut.