Kreativa Leipzig – 10 sevärdheter i Tysklands trendigaste stad

Jag har utforskat heta Leipzigs centrala sevärdheter på en dagsutflykt, och jag kan inte säga annat än att det gav mersmak!

Besöket i Leipzig gjordes vid en pressresa tillsammans med Tyska turistbyrån, men alla åsikter och tankar är som vanligt mina egna.

Leipzig är Sachsens största stad och en av Tysklands mest spännande städer. Här möts gammalt och nytt, renässans med brutalism och musikhistoria med gatukonst. Det fullkomligt vibrerar i Leipzig av kreativitet och nytänkande och det är inte utan anledning att staden ofta kallas för ”lilla Berlin”.

Jag stannar till i Leipzig under en dagsutflykt på väg till Berlin, men redan efter några timmar inser jag att en dag inte alls räcker. Leipzig är en historiestinn och charmig plats som du inte kommer att vilja släppa i första taget!

Musik som förändrade världen

För att verkligen förstå Leipzig måste du först greppa stadens brokiga historia.

Leipzig är inte bara en av Europas viktigaste städer för klassisk musik – det är en destination för musikälskare från hela världen. Här levde och verkade Johann Sebastian Bach sina sista 27 år, och staden bär fortfarande hans avtryck. Men Leipzig är också en plats där Felix Mendelssohn, Richard Wagner och många andra musikaliska storheter lämnat sina spår. Och musikkulturen i Leipzig sträcker sig mycket längre än bara de klassiska mästarna.

dekorerat torgstånd med äpplen på taket

Ända sedan medeltiden har Leipzig varit en kulturstad, mycket på grund av stadens strategiska läge vid de stora handelsvägarna Via Regia och Via Imperii. Leipzig blev en smältdegel för influenser från hela Europa. Konst och musik från hela kontinenten spreds i Leipzigs kvarter och inspiration och idérikedom blomstrade genom århundradena. Fram till andra världskriget var stadens framtid ljus, men efter kriget blev Leipzig en del av DDR. Under denna period censurerades konst och musik, och både kritiker och oliktänkare blev hårt förföljda.

Men det skulle visa sig vara omöjligt att ta musiken från Leipzig. Under 1980-talet fick musiken en ny roll och blev en symbol för motstånd, samt en kraft i kampen för frihet – en kamp som till slut ledde till Berlinmurens fall och ett enat Tyskland. Musik är helt enkelt en stor del av Leipzigs själ.

gatumusikanter i Leipzig som spelar positiv

Hypezig och tiden efter DDR

Leipzig kallas idag ofta för Hypezig – den trendiga och gröna staden där allt är möjligt. Men efter Berlinmurens fall var livet i Leipzig allt annat än glamoröst. Arbetslösheten var skyhög, byggnaderna förfallna och luften nästan outhärdlig att andas på grund av smutsig industri. Leipzig var en stad i kris.

Idag är det nya tider. Staden är en av Tysklands snabbast växande städer och stadens alla betydande byggnader och publika platser har restaurerats upp till sin forna prakt. En tredjedel av innerstaden består av grönområden och luften är frisk och klar. En av orsakerna till förvandlingen är den urbana och ekonomiska plan som lanserades vid millennieskiftet, som bland annat ledde till att BMW och Porsche byggde nya fabriker i stan. Pengarna började flöda in och Leipzigs återuppståndelse tog fart.

Leipzig är återigen en plats där idérikedomen flödar och konstnärer och visionärer från hela Europa samlas. En plats med framtidstro och mycket entreprenörsanda, där allt du behöver finns tillgängligt i den kompakta stadskärnan. Konserter och evenemang avlöser varandra och det finns gott om mysiga caféer och unik shopping. En otroligt spännande stad för en weekendresa, dessutom på bekvämt avstånd från Berlin.

Sevärdheter i Leipzig

Tack vare att stadens kompakta centrum ligger precis vid centralstationen, kommer du rakt in i stadens hjärta med tåg från Berlin på lite drygt en timme. Du kan sedan enkelt utforska staden till fots. Många sevärdheter har koppling till DDR-tiden och det är en stark upplevelse att följa i spåren av händelserna i Leipzig som ledde till det Tyskland vi känner och älskar idag.

1. Cafe Riquet och Leipziger Lerche

Jag ankommer till Leipzig med tåg tidigt en söndagsmorgon. Inga affärer är öppna, men Café Riquet med sitt klassiska elefanthuvud på fasaden är redan välbesökt. Ett perfekt första stopp i Leipzig.

Café Riquet är ett av Leipzigs mest anrika caféer och både byggnaden från 1908 och inredningen är välbevarad och stilig. De väldekorerade väggpanelerna i art deco är magnifika, kristallkronorna glittrar i det varma ljuset och tårtdisken är välfylld. Här har Leipzigbor i över hundra år samlats för en god kopp kaffe och en tårtbit.

Här på Café Riquet serveras en av Leipzigs specialiteter – Leipziger lerche – bakelsen som en gång i tiden bakades med en levande lärka i. Nuförtiden bakas kakan som tur är med mandelmassa istället och är en riktigt god liten munsbit till kaffet.

Leipziger lerche med kaffe i Leipzig

2. Marknadsplatsen och rådhuset

Det vackra och välbevarade rådhuset är det som först lockar till sig blickar vid marknadsplatsen i hjärtat av Leipzig. Den pampiga byggnaden började sin historia redan år 1556 och är idag en av Europas bäst bevarade renässansbyggnader.

Morgonen är fortfarande ung och en stor mängd med marknadsstånd börjar långsamt att vakna till liv på torget. På scenen övar en kvartett med harpspelare och i matstånden börjar stekborden att hettas upp. Den veckolånga Leipziger Markttage, en marknad med hantverk, mat och musik, är ett populärt helgnöje. Kanske till och med lite extra populär idag, då det är söndag och allt annat i staden är stängt.

Marknad håller på at förberedas en solig dag i Leipzig

På torget är långborden dukade och det är nästan lite oktoberfeststämning, även om det verkar mest vara vin som serveras. Här på marknadstorget hålls varje år en stor och väldigt populär julmarknad, men här hittar du även en påskmarknad och vinfestivaler. Det är sällan torget är tyst och lugnt under helgerna.

Jag beslutar mig för att äta en snabb lunch på marknaden för att hinna utforska så mycket som möjligt av Liepzig. Alternativen är många, men en av de mest populära ställena är ett korvställe vid en stor kolgrill. Varianterna av korvar är många, men jag beställer in den korv som känns mest lokal – en sachsenknacker – en härligt röd korv med ett ljus och fluffigt bröd. En rivig senap på toppen och magens lycka är fullkomlig.

rådhuset med sitt vackra torn och klocka i med bänkar i mängder utanför

3. Bach museum och statyn

I musikens stad hittar du Bachmuseet, en hyllning till Johann Sebastian Bach. I en vacker gul byggnad i centrala staden får du följa hans liv och historia, från verk till musikinstrument. Ett interaktivt museum som även berättar om hur vår moderna musik idag fortfarande är influerad av Bach. Visste du att Bach toner bland annat kan höras i Lady Gagas Bad Romance?

Mitt emot museet, vid Thomaskirche, hittar du en av stadens statyer av Bach. En populär plats för en selfie med mästaren.

Moderna artister som inspirerats av Bach

4. Mädler-passage

En av Leipzigs elegantaste platser för shopping är den historiska inomhusgallerian Mädler-passage från 1910-talet. Stora glasrutor släpper in ljus på passagens våningar med pelare och art deco-detaljer.

Här kan du strosa även på söndagar, även om det mesta är stängt. En av gallerians mest kända platser är Auerbachs keller, en restaurang som är känd från verket Faust av Goethe.

5. St. Thomaskyrkan (Thomaskirche)

En av de platser som är mest förknippade med Bach i Leipzig är Thomaskyrkan, där han jobbade som kantor i över 25 år. Här ligger även Bach begravd sedan 1950, efter att Johanneskyrkan förstörts under andra världskriget.
Kyrkan invigdes 1496, efter många ombyggnationer och korrigeringar. Idag är byggnaden ett utmärkt exempel på gotisk arkitektur med sina imponerande takvalv och vackra fönster.

Den ljusa inredningen med röda detaljer i Thomaskirche i Leipzig

6. Gamla börsen (Alte Handelsbörse)

Den gamla börsen för handel från 1600-talet ligger som ett litet palats mitt i Leipzig. Byggnaden förstördes nästan helt under andra världskriget, men byggdes upp till sin nuvarande glans under 90-talet. Med sin dubbeltrappa och barockfasad är det en pampig ingång till det som idag är konsert- och föreläsningssalar.

7. Stadtgeschichtliches Museum Leipzig

Leipzig har gott om museum och ett av de intressantaste är Stadtgeschichtliches Museum Leipzig – ett museum om stadens historia som ligger i det vackra rådhuset. Museet tar dig med tillbaka i tiden med de permanenta utställningarna From medieval times to the Battle of Leipzig och Modern times.

Det som ger mig störst intryck är utställningen Modern times, som berättar om tiden från 1800-talet till nutid och om krigens påverkan, livet under DDR och den fredliga revolutionen. Museet berättar om hur kommunistregimen formade det dagliga livet och om hur stadens invånare startade den fredliga revolutionen som fick Berlinmuren att falla. Starka berättelser och många fotografier gör att historien får liv.

museum med historiska tavlor

8. St. Nicholaskyrkan (Nikolaikirche)

Nikolaikirche är den äldsta kyrkan i Liepzig, med anor ända tillbaka till år 1165. Även här har Johann Sebastian Bach satt sitt avtryck, genom att en stor mängd av hans kantater har skrivits för att framföras här. Kyrkans stora orgel är en av de mest framstående i hela Tyskland och är en sevärdhet i sig.

Nikolaikirche spelade en viktig roll under slutet av DDR-tiden. Varje måndag under 1989 och 1990 samlades en stor mängd invånare i Nikolaikirche för bön. Kyrkan var en fristad där man kunde säga saker som man annars inte vågade i det kontrollerande DDR. Efter gudstjänsten gick man tillsammans ut på fredliga demonstrationer för demokrati och frihet. Demonstrationerna fick namnet Måndagsdemonstrationerna och informationen om missnöjet i staden spreds till västtysk TV och tidningar. Snart började andra östtyska städer med liknande demonstrationer och bollen mot ett enat Tyskland var i rullning.

9. Augustusplatz

Från bönen i Nikolaikirche gick de fredliga måndagsdemonstrationerna till Karl-Marx-Platz – numera Augustusplatz. Demonstrationerna blev större och större för varje måndag och den 9 oktober 1989 hade mer än 70 000 människor samlats på Karl-Marx-Platz för att visa sitt missnöje med regimen. ”Vi är folket!” ekade över hustaken. Två veckor senare dök 320 000 demonstranter upp. Kritiken var massiv och den östtyska politiska ledaren Erich Honecker tvingades avgå.

Idag är Augustusplatz ett mycket modernt torg, med Leipzigs operahus och spårvagnar som glider förbi. Här hittar du också Panorama tower, där du på 31:a våningen bjuds på storartade vyer över staden från ovan.

augustusplats med människor i solen

10. Centralstationen och den underjordiska gallerian

Om du kommer med tåg till Leipzig kommer du direkt till centralstationen, som inte bara är en av Tysklands mest trafikerade knutpunkter, utan också en av Europas största tågstationer. Varje dag passerar över 120 000 personer genom den här livliga stationen, vilket gör den till en pulserande hjärta i stadens transportsystem. Den stora underjordiska shoppinggallerian som sträcker sig genom stationen är en destination i sig och erbjuder allt från mode till mat. Dessutom är gallerian öppen även på söndagar, vilket ger besökare möjlighet att utforska och shoppa när som helst under veckan

När du rör dig genom stationen, kan du höra klassisk musik spelas i högtalarna – en detalj som ger en unik atmosfär och påminner alla resenärer om Leipzigs starka musiktradition.

centralstationen i leipzig med den underjordiska gallerian

Bonus: 7 sevärdheter jag inte hann besöka

För att utforska alla museum och monument behövs minst en dag till i Leipzig. Här är de platser som jag sparar till mitt nästa besök!

Völkerschlachtdenkmal (Monument to the Battle of the Nations)

Europas största krigsmonument och ett av Leipzigs viktigaste sevärdheter. Monument to the Battle of Nations och parken byggdes för att hedra minnet av slaget vid Leipzig 1813, där 600 000 människor slogs i kampen mot Napoleons arméer under Napoleonkrigen.

GRASSI Museum

GRASSI Museum är inte ett museum, utan ett stort museikomplex med tre museum – Etnografiska museet, Museet för tillämpad konst och Museet för musikinstrument. Ett av Leipzigs mest uppskattade museum.

Karl-Liebknecht-Straße

Leipzigs livligaste gata är Karl-Liebknecht-Straße, allmänt kallad KarLi. Här hittar du stadens nattliv, restauranger, unika butiker, second-hand-affärer och street art.

Mendelssohn House 

Den forna bostaden av den kända kompositören Felix Mendelssohn är idag ett museet Mendelssohn House som berättar om hans liv och musik.

Museum der bildenden Künste (Mdbk)

Museum der bildenden Künste är ett av Tysklands viktigaste konstinstitutioner och ett måste för dig som älskar konst. Här hittar du en stor samling av konst från sen medeltid till nutid.

Baumwollspinnerei

Baumwollspinnerei, eller officiellt Spinnerei, är ett ungt konstcentrum som växt upp i en gammal fabrik. Ett ställe med många spännande workshops och utställningar.

Temaparken Belantis

Temaparken Belantis med ett sextiotal åkattraktioner är den största nöjesparken i östra Tyskland. Parken har prisvärt inträde och stort familjefokus på åkattraktionerna.

Hur hittar jag till Leipzig?

Leipzig ligger i östra Tyskland i delstaten Sachsen. Hit kommer du enklast med tåg från Berlin (1h 15 min). Det finns en flygplats i Leipzig/Halle, men det krävs en mellanlandning för att flyga hit.

Karta

Leipziger lerchens i en glasmonter med solrosor utanför

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

10 tyska temavägar – Upptäck Tyskland med bil från slott till porslin

Sväng av från autobahn och bege dig ut på någon av de 150 tyska temavägarna! Här hittar du temavägar som tar dig med på allt från sagor till slott, porslin, öl och världsarv - en semester där vägen faktiskt är destinationen.

Vingårdar kring Stuttgart i Württemberg – Ett besök på Schwarz Weingut

Vinregionen Württembergs vintradition sträcker sig över två tusen år. Jag besökte Schwarz Weingut och lärde mig om traditionell vintillverkning och vingårdar kring Stuttgart.

Lübeck – Sevärdheter bland små gränder och tegelprakt – Tyskland

Den gamla Hansastaden Lübeck är full av vackra gamla byggnader, men det är stadens hemliga små gränder som gör staden unik. Vi upptäckte stadens sevärdheter en varm sommarkväll och fick mersmak.

Köra bil i Tyskland – 10 tips för din bilsemester

Ska du bila i Tyskland? Här kommer mina 10 bästa tips och trix på de saker jag själv skulle ha önskat att jag vetat första gången vi skulle köra bil i Tyskland!

Fotoalbum från Romantische Strasse – Tyskland

Romantische strasse i bilder - Från det perfekta Rothenburg ob der Tauber till galne kung Ludvig II's skrytbygge Neuschwanstein. 

Hildesheim – Bland rosor, korsvirkeshus och världsarv – Tyskland

Hildesheim har sagolika korsvirkeshus, två imponerande världsarv, en tusenårig ros och söta medeltida gränder. En perfekt destination för både kultur- och historieälskare.

Ännu mer reseinspiration

Miniatur Wunderland i Hamburg- Barndomsfantasier och ingenjörskonst

På Miniatur Wunderland i Hamburg kommer hela världen till liv i en magisk miniatyrvärld. En oförglömlig och lite oväntad upplevelse för hela familjen!

Strasse der Romanik – 2 slott längs Romanska vägen i Sachsen-Anhalt

Längs Straße der Romanik i Sachsen-Anhalt passerar du förbi pittoreska byar och vingårdar, men även en stor mängd byggnader i romansk stil från 900- till 1200-talet. Jag har besökt två slott längsmed vägen - Burg Querfurt och Schloss Neuenburg.

3 sagolika julmarknader i Tyskland – Julmagi i Baden-Württemberg och Schwarzwald

Inget land är så förknippat med vackra julmarknader som Tyskland. Jag har besökt tre populära julmarknader i Tyskland - närmare bestämt i Baden-Württemberg - som bjöd på ett överflöd av julstämning, ljus och god mat.