Malta på sportlovet – Vad var bäst, sämst och vad är bra att veta?

Hur var det att resa till Malta på sportlovet? Här kommer mina reflektioner och tips!

För en vecka sedan kom vi hem från en härlig resa till Malta. En resa som jag trodde skulle kännas som en helt vanlig resa till södra Europa, men som blev något annat. Det sandstensfärgade Malta överraskade faktiskt mig – både på gott och ont!

Hur var vädret?

Vi börjar med den viktigaste frågan. Hur var egentligen vädret på Malta i februari/mars?

Vi hade strålande sol och blå himmel hela veckan. Temperaturen när det var som varmast på dagarna låg runt 17-18 grader. I lä från vinden var det inga problem att sitta i t-shirt och långbyxor och äta lunch utomhus, men det blåste ofta kyliga vindar. Som en maj månad i Sverige ungefär.

De flesta malteser klädde sig i dunjackor. Till och med maltesernas hundar hade ofta på sig vinterkläder för att inte frysa, vilket kändes lite skrattretande i jämförelse med våra vintertemperaturer. Bredvid dunjackorna såg vi ofta turister som gick klädda i shorts och linne. Jag tror ärligt talat att turisterna gick lättklädda i shorts och linne och frös enbart för att de skulle kunna ta selfies som visade att de hade det varmt och skönt på Malta…

Jag hade packat med mig en blandad väska med kläder med allt från långbyxor, t-shirts och klänningar till en vindtät sommarjacka och en stickad långärmad alpackatröja. Jag använde inte klänningarna en enda dag, men jag använde sommarjackan och jeansen varje dag.

Malta

Vad var största överraskningarna?

Closed or closed closed?

Öppettiderna på Malta kan man säga var ganska så flexibla. När vi gled in på museum 10 minuter innan stängning, var det aldrig några problem. Det var inte heller några problem om mannen som skulle låsa toaletterna i parken behövde vänta på oss en stund för att stänga eller när vi besökte vingården efter deras besökstid. No worries. ”Closed” verkar vara lite av ett flytande begrepp på Malta. När vi dock ville besöka innergården vid presidentpalatset (som varit med i Game of Thrones), så fick vi veta av vakten att det inte bara var ”closed”, utan ”closed closed”. Då är det alltså stängt på riktigt på Malta.

Språket

Att maltesiskan hade så stora likheter med arabiskan hade jag inte förstått innan jag kom hit, jag kunde till och med känna igen några arabiska ord. Det sägs att 1/3 av orden är av arabiskt ursprung, hälften av orden kan härledas från italienskan och sedan kryddar du med en hel del engelska ord. En härlig mix helt enkelt! Dessutom med vackra bokstäver – exempelvis Ħ och Ġ.

Sten överallt

Innan vi åkte till Malta var det någon som sa till mig att Malta ”bara är en enda stor sten”. Delvis förstår jag känslan. Malta är en stenig ö, där nästan alla hus är byggda i beige sandsten. Det finns väldigt få träd och vi såg inte några skogar. Så känslan på ön kan lätt bli att allt är en enda torr, beige, stenig och sandig ö där städerna avlöser varandra. Malta är dessutom ett ett av världens mest tätbefolkade länder, där de flesta byarna är uppbyggda av smala stadsradhus i sten som bildar sandstensmurar kring de smala små gatorna. Ofta känns det nästan som att man befinner sig i utanför Europa.

Vin

Jag har inte förknippat Malta med vin, men det visade sig finnas oväntat gott vin på ön. På vingården Meridiana köpte vi några riktigt sjyssta viner, helt i internationell klass.

För vem passar Malta?

Malta är ett resmål för dig som gillar kultur och historia. Här hittar du magnifika tusenåriga tempel, vackra palats och intressant krigshistoria. Det finns fina stränder, men de är få och kräver att du har hyrbil. Vill du åka hit på badsemester och inte vill trängas på klippor, se till att hotellet har en rejäl pool.

Vart åkte vi på Malta?

Vi hade hyrbil under hela vår resa och åkte nog i princip runt på hela ön. De sista dagarna började vi till och med känna igen oss på vägarna, efter att ha kört där så många gånger. Vi tog även bilfärjan över till Gozo och bilade runt där med.

Var bodde vi?

Vi bodde i ett bostadsområde utanför Sliema, på snygga och trevliga Urban Valley Resort. Vi hade valt detta hotell både på grund av att vi ville bo centralt på ön och för att vi inte skulle behöva oroa oss för parkeringsplatser.

Efter att ha åkt runt på hela ön så måste jag säga att jag personligen inte skulle välja att bo inne i centrum av någon av charterorterna Sliema, St Julians eller i Bugibba. Lite för många hotell som står alldeles för trångt, lite för många engelska pubar, inga imponerande stränder och ingen mysig känsla i mina ögon. Nattliv och trängsel är inte min grej. Jag skulle hellre bo någonstans nära nordvästra Malta, där de lite större och vackrare stränderna ligger. Jag gillade även staden Mosta och hela ön Gozo.

Malta

Vad köpte vi med oss hem?

Malta är en liten ö, så det finns i princip bara två riktigt stora matbutiker – PAVI och PAMA. Här hittar du allt från hela välhängda kor till köksprylar och lokalt vin. Vi köpte med oss maltesiskt vin, olivolja, halvssalt från Gozo och johannesbrödssirap (som ska vara bra att ha i te när man är förkyld).

Jag köpte även två ”fulmuggar” (kaffemuggar med turisttryck), men kvalitén på dessa var ungefär lika bra som Maltas byggnadskonst (se nedan). Muggarna förstördes i första diskningen, trots att de enligt butiken skulle vara diskmaskinsäkra.

Vad hade varit bra att veta?

Trafiken

Malta har vänstertrafik, men det är inte längre något problem för oss. Efter åtskilliga bilsemestrar i vänstertrafikländer, tar det ungefär 5 millisekunder för mannen att ställa om sig till att köra på andra sidan. Men det är en faktor att ta med in i beslutet om du ska hyra bil eller inte.

Att köra bil på Malta är dock ingen lek – oavsett vänstertrafik eller inte. Malta har väldigt många bilar på liten yta och extremt dåliga vägar. Lägg till det att ALLA malteser kör extremt aggressivt. Om du inte tränger dig i rondellerna kommer du aldrig att komma fram. Ingen stannar för stoppskyltar och folk parkerar på de mest kreativa ställena. Addera dessutom till att vägarna i städerna oftast är enkelfiliga (men ej enkelriktade) och att Google Maps inte har någon koll på skillnaden mellan kostigar och vägar. Det är helt enkelt ganska så underhållande att köra bil på Malta. Om du gillar att ha det lite hett om öronen, det vill säga.

Vi hade i sista sekunden innan avresa bokat om vår hyrbil från manuell växellåda till automat, vilket visade sig vara ett riktigt lyckat drag i den oförutsägbara trafiken. Gasa, stoppa, gasa, tvärnita, stoppa är rätt jobbigt med manuell växellåda i vänstertrafik.

En intressant kuriosa var informationen som Avis hade för vår hyrbil. Där stod att om du är med om en bilolycka så ska du aldrig erkänna att du är skyldig, även om du är det. Någon som vet varför?

Och du – hyr inte en stor bil. Du kommer inte att kunna parkera någonstans.

Inga riktiga vandringsleder

Malta och Gozo har många platser med riktigt läcker natur, men det finns nästan inga utmärkta vandringsleder och inga vandringskartor. På de ställen som det ska finnas vandringsleder, så finns det inga skyltar som visar vart du ska gå. Vi körde förbi vandrare på flera ställen på Malta, men de gick alla lite uppgivet utefter de trafikerade vägarna. Vi chansade på flera ställen och promenerade rakt ut i naturen utefter små stigar där vi läst att det skulle finnas saker att se, oklart om det var tillåtet eller inte.

Malta

Summan av kardemumman

Vad var bäst?

A:
Weirdnessen” – allt var väldigt mycket icke-europeiskt.
Annorlunda och spännande natur.
Gozo – missa inte denna ö om ni åker hit.

Jag:
Närheten till allt! Malta är pyttelitet. Inget var någonsin längre bort än 30 minuter från vårt hotell.
De historiska sevärdheterna är av världsklass!
Klimatet är otroligt skönt under våren.
Staden Mosta och hela Gozo blev riktiga favoriter!
Malteserna – sjukt sköna lirare och väldigt go easy.
Väldigt internationell känsla – i princip alla pratar engelska.

Lilla E:
Pizzan! (Notering av mig: Väldigt bra italiensk pizza!)
Det var lite varmt.
Hotellet var bra, gillade mitt egna sovrum.

Vad var sämst?

A:
Vägarna var i väldigt dåligt skick.
Ganska få maltesiska restauranger, mest italienska.

Jag:
Mängden bilar. (Det kommer snart ett eget inlägg om att köra bil på Malta)
Vägunderhållet.
Byggnadskonsten (vem tycker det är en bra idé att sätta upp en hylla med träplugg i duschen?).
Det var oväntat få restauranger i de små byarna, vi fick ofta åka runt och söka en bra stund innan vi hittade något ställe att äta lunch på.
Google maps lurade oss HELA tiden.

Lilla E:
Inte någon supervärme.
Fanns inga stränder med snäckor.
Stenarna i Ħaġar Qim var tråkiga.

Malta

Skulle jag kunna tänka mig att åka tillbaka till Malta igen?

Ja, definitivt! Men det är bra att tänka på att Skånes yta är 35 gånger (!) så stor som Malta. Och Malta har 2,6 miljoner turister (2018) per år… Ön är i mina ögon för liten för hundratusentals turister, så jag skulle inte välja att åka hit under sommarmånaderna. Men att åka hit igen under höst eller vår lockar. Jag har många tempel och gränder kvar att utforska!

3 KOMMENTARER

  1. Kul att ni gillade Malta! Vi har varit där tre gånger. Måste nog säga att Malta tillhör favoriterna. Lantligt och fint på Gozo, bra mat på många ställen, vackra hus och mycket historia :)

  2. ”Där stod att om du är med om en bilolycka så ska du aldrig erkänna att du är skyldig, även om du är det. Någon som vet varför?” jag kommer från England och har lärt mig samma sak därifrån – som jag har förstått det så är det pga det kanske inte var helt ditt fel, eller t.o.m inte alls ditt fel – men om du erkänner att det var ditt fel så kommer det blir svårt för ditt försäkringsbolag att hävda sig. Man ska bara lämna in alla uppgifter till försäkringsbolagen och de pratar med varandra för att bestämma vems fel det var.

    • Det låter väldigt rimligt! Bilolyckor är ju lite av en ögonblicksbild och jag kan tänka mig att man kanske inte alltid har helt koll på situationen när man varit med i en olycka. Bättre att olyckan får utredas ordentligt. Tack för förklaringen! :)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

8 sevärdheter på Gozo du inte ska missa – Malta

På Maltas näst största ö Gozo är vyerna lite mer storslagna, naturen lite grönare, stränderna lite sandigare och havet lite mer turkost. Häng med till 8 vackra platser och sevärdheter på Gozo!

Saltbassänger på Gozo – Saltbönder och friska vindar

I Xwejni på Gozos norra kust skördar saltbönderna fortfarande havssalt på traditionellt sätt i saliner. Salinerna ärvs i familjen genom generationerna, men yrket är hårt och slitigt. Idag finns bara en handfull saltbönder kvar.

Marsaxlokk – Den färgstarka fiskebyn på Malta

En av Maltas färgstarkaste platser är den lilla fiskebyn Marsaxlokk - känd för sina ypperliga fiskrestauranger och de färgsprakande fiskebåtarna med ögon.

Mdina – De tysta murarnas stad på Malta

Mitt på Malta ligger den muromgärdade staden Mdina på en kulle. Med utsikt över hela ön finner du här lämningar av de flesta av öns historiska invånare och folkslag, även om de arabiska vindarna viner lite extra i de små gränderna.

Ännu mer reseinspiration

Wied il-Ghasri – Den slingrande bukten på Gozo – Malta

På norra Gozos kust ligger en liten liten strand i en snirklande havsvik. Wied il-Ghasri. Kanske en av världens vackraste stränder.

Saltbassänger på Gozo – Saltbönder och friska vindar

I Xwejni på Gozos norra kust skördar saltbönderna fortfarande havssalt på traditionellt sätt i saliner. Salinerna ärvs i familjen genom generationerna, men yrket är hårt och slitigt. Idag finns bara en handfull saltbönder kvar.

Mdina – De tysta murarnas stad på Malta

Mitt på Malta ligger den muromgärdade staden Mdina på en kulle. Med utsikt över hela ön finner du här lämningar av de flesta av öns historiska invånare och folkslag, även om de arabiska vindarna viner lite extra i de små gränderna.