Hongkong är en av världens mest spännande matstäder, med små restauranger och caféer i varje litet hörn. Majoriteten av restaurangerna serverar rätter från det Kantonesiska köket, men här hittar du restauranger som serverar läckerbitar från praktiskt taget alla de kinesiska provinserna. Sedan finns det så klart tusentals matställen som serverar internationell mat från resten av världen, så allas smaklökar kan hitta något att äta i Hongkong. Det kanske mest intressanta restaurangsegmentet i mina ögon ligger någonstans mitt emellan internationellt och kinesiskt. Idag finns en stor mängd innovativa kockar som serverar crossover gourmetmat som får guide Michelin-inspektörerna att dregla av förtjusning.
Men bland alla dessa tusentals restauranger och menyer – vilka klassiska Hongkong-maträtter bör man prova på när man är här? Här kommer mina favoriter!
1. Dim sum
Ett måste att äta i Hongkong! Dim sums kommer i alla former och färger – ångade, bakade, friterade – de små degknytena finns för alla smaker. Går du på ett klassiskt dim sum-ställe får du ofta en meny (har du tur finns den även på engelska) på vilken du markerar vad du vill ha, eller så väljer du från den vagn som servitören går runt med i restaurangen. Har du aldrig ätit dim sums förut, beställ in klassiska ”pork” (fläskfärs). Sedan kan du gå all in på BBQ pork buns och Shrimp dumplings. OBS: Om det kommer in en skål med vatten på bordet, är det till för att du ska diska av tallrikarna innan du äter. Vi lärde oss detta alldeles för sent…
2. Char siu (Chinese bbq)
Med en fantastisk röd färg, glansig av marinad och perfekt grillat, är smakrika fläskköttet Char Sui svårt att inte älska. Ätes med ris eller nudlar.
3. Wonton noodles
Min standardlunch! Tunna äggnudlar med fläsk- eller räkdumplings med buljong och grönsaker. Otroligt gott och mättande! Jag hade önskat att det fanns här hemma i Sverige som lunchalternativ under kalla vinterdagar.
4. Sweet and sour pork
Det här låter inte så exotiskt, kanske du tänker. Men en riktigt bra Sweet and Sour Pork är inte alls som den söta och sliskiga maträtt du blir serverad i Sverige. Fläsket ska vara välfriterat med frityrsmet, paprikan och löken ska vara krispig och såsen ska vara sötsur på riktigt. Där har du riktig comfort food. Det ska INTE smaka ketchup!
5. Pekinganka
Som namnet säger, kommer denna rätt inte från Hongkong, men här kan du hitta riktigt bra Pekinganka. Krispigt grillad anka skärs upp i skivor och serveras med små tunna pannkakor, gurka, vårlök och en söt sås (bönsås eller plommonsås).
6. Hot pot
En favorit både hos mig och hos Hongkong-borna under kalla dagar – den rykande heta buljongen i vilken du själv tillagar rått kött/fisk/grönsaker är både socialt och gott. Slå dig ner vid något av de specialbyggda borden, välj buljong (oftast finns en mild och en stark) och börja dippa och doppa och koka.
7. Egg tarts (dan ta)
Jag har inte hittat något svenskt namn på dessa godbitar, men om jag skulle kalla dem för något så skulle det nog vara vaniljgrottor. Det här är något så gott som vaniljkräm i ett skal av torr smördeg. Finns på de flesta caféer och bagerier och passar perfekt till en kopp eftermiddagste.
8. Milk tea
Milk tea i Hongkong är inte riktigt som det låter, utan en kopp med rykande hett, lite beskt, svart te serverat med kondenserad mjölk. Lite sötare, lite fylligare och ganska så långt ifrån en svensk ”te med mjölk”. Personligen tar jag hellre en kall Taiwanesisk Bubble Tea istället – med smaksatt te, vanlig mjölk och de goda små gummiaktiga tapiokakulorna. Yum!
Vill du läsa mer om Hongkong? Kolla in min Hongkong-sida.