Möns klint – Danmarks vita underverk med tropiska vibbar

Möns Klint på Själland är paradisvackert med sina höga vita kalkstensklippor och gröna hav. Kanske är det till och med Danmarks vackraste plats!

Havet gnistrar grönt som ett smaragdsmycke vid Möns klint, där det klara vattnet möter den mörka linjen av sjögräs och havsdjup. Det känns som att stå på gränsen mellan två världar – ett tropiskt Söderhav, men med nordiska vindar. Här möts dramatisk natur och ett vykortsvackert hav på ett sätt som får hjärtat att slå lite snabbare och benen att spritta av längtan efter äventyr. Det här är inte bara några vita klippor vid havet. Det här kan till och med vara Danmarks vackraste plats.

en segelbåt på ett grönt hav
Möns klints vackra vatten

Vi är många som kommer ihåg sången om Dover – Calais och deras vita klippor, men det är inte bara i Engelska kanalen som det finns vita klippor. I sydöstra Själland ligger ön Mön lätt tillgänglig med bil via två broar. Här möts havet av 128 meter höga vita kalkstensklippor som långsamt eroderar ut i havet. Kalkstenen lägger sig på havsbotten och bildar en vit havsbotten för ett kristallklart hav som lockar både vandrare, båtfolk och badfolk. En plats både för äventyr och skönhet.

Möns Klint (Møns Klint på danska) är kanske främst en plats för oss som älskar vacker natur. Vi åker till Mön på en dagsutflykt från Skåne en dag då väderrapporten utlovar sol. En klar dag med strålande sol avslöjar klipporna sin fulla palett av färger – från de kritvita kalkstensväggarna till det gröna, skimrande havet nedanför. En mulen dag kan kännas lite blek.

Vår äventyr börjar på toppen av klipporna, där vi följer stigen längs kanten. Säkerhetsräcken finns längsmed hela vägen, men ändå känns det som om vi hela tiden svävar nära de majestätiska stupen. Utsikten är nästan omöjlig att fånga i en bild. Från en av de många utsiktsplatserna ser vi människor nere på stranden, som små färgglada prickar vid det smaragdgröna vattnet. 128 meter över havet är högre än man kan tro.

en liten båt ligger vi en strand med klargrönt vatten

Skogen vid Möns klint är fylld av stora ståtliga lövträd som bildar mörka salar med svalkande skuggor. Marken är täckt av ett tjockt lager av höstlöv som prasslar som en dagstidning när hunden springer runt i dem. Det känns och ser ut som en Skånsk bokskog, men under markytan döljs något unikt. Kalkklippor innebär att jorden är därmed också ovanligt kalkrik. En kombination som har skapat en unik flora, med ett tjugotal vilda arter av orkidéer. Blommor som inte finns någon annanstans i Danmark.

branta klippor och människor som står vi klippans kant
människor som lutar sig mo ett staket vid en brant klippa vid havet

Vi vandrar norrut vid klippkanten, mot den långa trappen ner till stranden. Långt ute till havs ligger en stor vindpark med vindkraftverk som långsamt snurrar i vinden. Vi hör dock ingenting av vindparken. Här hörs bara havets vågor och de ekande rösterna från människorna nere på stranden.

Under höst och vinter händer det att stranden nedanför klipporna behöver stängas av från besökare, då stormar och regn orsakar stenras och jordskred. Varje år försvinner några centimeter av Möns klint ut i havet och hela området beräknas vara borta om 50 000 år. Det kanske låter som en lång tid, men Möns klint har funnits i imponerande 70 miljoner år. I det perspektivet känns 50 000 år som ett andetag.

en segelbåt i horisonten vid vita branta klippor av kalk
blå blommor framför ett turkost hav

Långa trappor till stranden

Från klippornas kant till stranden finns flera långa trätrappor med avsatser och utsiktspunkter. Den längsta trappan Maglevandstrappen är 497 trappsteg och därmed Danmarks längsta trappa. En tur ner till stranden blir därför i runda slängar 1000 trappsteg, en bra sak att fundera på innan du börjar din vandring. Vi möter flera personer som ångrar sitt val på väg uppför trappan från stranden. En annan som snabbt tröttnar på trappstegen är vår lilla hund. Det är tur att hon hyfsat lätt kan bäras under armen.

bokskog med marken täckt av orangea löv

Strandvandring över ojämna stenar

Stranden är varken bred eller lättvandrad och de höga klipporna känns bitvis som att de lutar in över oss. Det är kargt och vackert och de vita klipporna är så närgångna att de är bländande. Överallt ser vi rester av tidigare ras. Ett landskap i förändring.

Precis som klipporna vid Stevns klint är kalkstenen skapad av gamla skelettrester. För 70 miljoner år sedan var Danmark täckt av ett stort tropiskt hav. I havet levde en stor mängd kokkolitoforer, encelliga alger med kalkrikt skal. Efter sin död sjönk algerna till havsbotten och bildade tjocka lager av kalksten. Det är denna havsbotten som idag är Möns klippor. Kalkstensklipporna är fulla av fossiler av både små och stora djur och det är populärt att gå på guidade fossilturer för att både hitta egna fossiler och för att lära sig mer.

människor som går längs en strand med branta klippor på en sida
människor som går längs en strand med branta klippor på en sida

Stranden vid Möns Klint kan vara utmanande att gå på, med stora ojämna flintastenar och mindre havspolerade runda stenar som kräver stadiga skor. Det är lätt att snubbla om du inte är noga med var du sätter fötterna – men vem kan hålla ögonen på marken när man befinner sig i ett landskap som detta?

Havet och stranden ser ut som en plats hämtat ur en resebroschyr för Medelhavet, med det turkosblå vattnet som möter stenstranden. Här står luften nästan helt stilla, som om hela naturen håller andan inför allt det vackra.

turkost hav vid en stenig strand
mängder av turister som går längs en strand med vita branta klippor på en sida

Solen går oväntat fort ner bakom klipporna, trots att det är mitt på dagen. Under vinterhalvåret kan inte många solglimtar nå ner till denna strand. Skuggorna är redan långa i juli månad och även om det är långt ifrån mörkt, så blir det lätt lite kyligare utan sol.

solen tränger igenom skogen ovanpå klippor

Den sista sträckan på stranden innan trappen upp till Möns GeoCentre är helt bortspolad. Det finns ingen sand kvar, bara hav och slemmiga svarta alger. Motvilligt får vi ta av oss skor och strumpor och vadar i den motbjudande algsoppan. Havet må se ut som Söderhavet från ovan, men vattentemperaturen är tyvärr långt därifrån.

sköna vyer över vita klippor och turkost hav

Hur hittar jag till Möns klint?

Möns klint ligger i sydöstra Själland i Danmark, cirka 2 timmar med bil söder om Köpenhamn.

Bäst och flest parkeringar hittar du vid Möns GeoCentre, där hittar du även ett nytt och spännande museum om områdets geologi. Dock så hjälper det inte att det finns många parkeringsplatser under soliga sommardagar – då fylls parkeringen snabbt.

Andra bra länkar:

Bonustips: Møn Is

På väg hem från ett besök vid Möns klint är ett glasstopp vid Møn Is ett måste! Här hittar du en supercharmig gård där korna går och mjölkas alldeles bredvid mejeriet. Ät deras goda glass eller tappa din egen mjölk på plastflaska. Det här är en pärla!

Och du – glöm inte att en iskaffe i Danmark är en kaffe med glass.

en glass i en pappersbägare på ett bord
en ko står och stirrar och de anda korna ligger ner på ängen

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Gilleleje – Fiskebyn vid Själlands nordligaste punkt – Danmark

Fiskebyn Gilleleje på Själlands nordligaste kust bjuder på idyll och semesterkänslor med sina dramatiska stränder, fiskrestauranger och charm. Men bakom den perfekta ytan döljer sig en dramatisk historia.

Dyrehøj Vingaard – Ett besök på Danmarks största vingård

Danmarks största vingård ligger på halvön Røsnæs på Själland. Här i de vackra omgivningarna finns en välsorterad gårdsbutik med gårdens vin och möjligheter till både rundvandringar och vinprovningar.

Stevns klint – Bland vita kalkstensklippor och dinosaurier – Danmark

Själlands branta vita klippor vid Stevns klint är inte bara en vacker naturupplevelse, utan även ett unikt världsarv som berättar historien om hur dinosaurierna dog ut.

Frederiksborgs slott – Skandinaviens största renässansslott – Danmark

Pampiga torn, en stor barockträdgård och avskräckande vallgravar. Trots bränder och krig är Frederiksborgs slott på Själland än idag Skandinaviens största renässansslott.

Resa till Danmark med hund – Hur funkar det?

Vad behöver du göra för att kunna resa med din hund i Danmark? Och vad behöver du göra för att kunna ta med hunden tillbaka till Sverige igen? Vi har rest med mopsen Lilibet till Danmark och det var betydligt enklare än vi trodde!

Kronborg slott – Hamlet, tullar och bränder – Danmark

Vid Öresunds smalaste del av sundet ligger det vackra renässansslottet Kronborg. En gång i tiden en plats för kungligheternas pompa och ståt, men även för en prins vid namn Hamlet.

Ännu mer reseinspiration

Frederiksborgs slott – Skandinaviens största renässansslott – Danmark

Pampiga torn, en stor barockträdgård och avskräckande vallgravar. Trots bränder och krig är Frederiksborgs slott på Själland än idag Skandinaviens största renässansslott.

Stevns klint – Bland vita kalkstensklippor och dinosaurier – Danmark

Själlands branta vita klippor vid Stevns klint är inte bara en vacker naturupplevelse, utan även ett unikt världsarv som berättar historien om hur dinosaurierna dog ut.

Dyrehøj Vingaard – Ett besök på Danmarks största vingård

Danmarks största vingård ligger på halvön Røsnæs på Själland. Här i de vackra omgivningarna finns en välsorterad gårdsbutik med gårdens vin och möjligheter till både rundvandringar och vinprovningar.