Vi befinner oss i Kuku Yalanji-folkets land. I mer än 50.000 år har de bott här i norra Queensland, mellan regnskog och rev. Här har de vårdat och tagit hand om naturen och i gengäld har naturen har tagit hand om dem. Varenda vattenfall, flod, strand och träd har vårdats för kommande generationer.
Daintree National park är ett av världens mest unika ekosystem. Här finns inte bara ett stort område av orörd regnskog, det är faktiskt världens äldsta regnskog. I 135 miljoner år har regnskogen frodats här i de australiensiska tropikerna. Så länge, att här finns många växter och djur som inte finns någon annanstans på vår planet. Vi ger oss ut ut på en vandring i området Mossman Gorge, med förhoppning att se spår av cassowarys och echidnas.
Det kan vara svårt att uppfatta dramatiken, men framför oss pågår en stillsam kamp mellan träden för att nå det livgivande ljuset. Trots att solen skiner idag så släpper de bladtäta trädkronorna inte ner många solstrålar till marken. Regnskogen är ett hårt ställe för en liten planta. Det är faktiskt ganska så mörkt att vandra här vi Mossman Gorge. Mörk och fuktigt, trots att det är torrsäsong och inte har regnat idag.
Vandringsleden går på en vältrampad röd jordstig, mellan lianer och ogästvänliga buskar. Jag har nog aldrig sett så många otrevliga växter på ett och samma ställe. Det känns som att varenda växt vill mig illa. Taggar, vassa blad och hårda grenar kantar stigen. Det står skyltar att man ska stanna på stigen. Jag ser inte att det finns något annat val. Hur Kuku Yalanji-folket tagit sig fram oskadda i regnskogen under tusentals år, känns som en väl bevarad hemlighet.
Trots de ogästvänliga växterna vid våra fötter, så kryllar det av liv. I en australiensisk regnskog finns varken apor eller kattdjur, men ett överflöd av fåglar, fjärilar och små pungdjur. Det är aldrig tyst i en regnskog. Överallt i skogen ser vi vackra blå Ulysses-fjärilar och färgglada parakiter. Alla behagar att hålla sig på avstånd. Ett tecken att djuren här i regnskogen inte har blivit vana med människor ännu. Ett sundhetstecken, helt enkelt.
En växt som vi spanar lite extra efter, är Gympie Gympie (nässelträd). Vi spanar efter det av ren sjävbevarelsedrift. Gympie Gympie är nämligen en av världens giftigaste växter. Denna växt med hjärtformade blad kan se rätt harmlös ut, men det är en brännässla med ett väldigt potent nervgift. Kommer du i närheten av en Gympie Gympie kan du se fram emot veckor av svåra smärtor och sjukhusbesök. ”Everything in Australia wants to kill you” dyker upp ganska så ofta i min Facebook feed. Well, kanske inte ALLT, men Gympie Gympie verkar göra sitt bästa för att späda på skörnorna.
Vi är inte många som vandrar vid Mossman Gorge denna vinterdag, men de vi möter är av blandade åldrar och av blandade nationaliteter. De allra flesta är dock australiensare som gärna sätter sig lite för sig själva med en matsäck och njuter av regnskogens lugn. Här i Mossman Rivers krokodilfria vatten kan man få sig en svalkande fläkt och ett säkert dopp. För även om det är vinter, är temperaturen sällan under 25 grader varmt.
Överallt utefter stigen får man kliva över rötter och ducka för lianer som hänger över stigen. Lianerna är hårda och tjocka och inte alls så där mjuka och flexibla som Tarzan gav intryck av. Jag känner lite på en av lianerna. Om jag hade varit bra på att klättra, hade det inte varit speciellt svårt att klättra upp i trädkronan.
En av de mest utmärkande träden i regnskogen, är ”strangler figs”. En typ av fikonträd som till skillnad från ett vanligt träd, börjar sitt liv i toppen av en trädkrona. När ett frö från ett fikonträd fått fäste högst upp i en solig trädkrona, börjar den skicka ner rötter till marken. Rötterna slingrar sig runt värdträdet och blir fler och fler. Tillslut tar fikonträdet död på sitt värdträd. Kvar står då bara ett gigantiskt fikonträd.
Vi passerar förbi små vattendrag med fiskar och små små vattenfall. Nu under vinterhalvåret är det inte farligt att vandra och bada här i Mossman River, men under sommarens regnperiod gäller det att se upp. Ibland kommer så mycket regn på en och samma plats. att floden svämmar över utan förvarning. Det händer att oaktsamma badare dras med i strömmarna.
Vi tittar efter näbbdjur, men vattnet vi passerar förbi är för strömt. De söta små pungdjuren håller nog till längre uppströms, vid lugnare och djupare vattenhål.
Vi ser varken några cassowarys eller echidnas. Jag vet inte om jag egentligen skulle vilja möta en vild cassowary här i regnskogen. Den två meter höga fågeln är inte känd för att vara varken kärvänlig eller rädd och deras fötter med dinosaurieklor är potenta vapen. Vi ser i alla fall massor av cassowaryns favoritmat. Stora blå och röda frukter ligger på marken och bara väntar på att ätas upp. De blå frukterna är så kallade ”cassowaryplommon”, en giftig frukt som bara cassowaryn kan äta. Därav namnet.
Vi närmar oss slutet av vandringsleden och kommer tillbaka till Mossman Gorge besökscentrum. Floden har här en liten strand och det är gott om folk som svalkar sig i det lugna vattnet. Vi sätter oss på en sten vi med och vilar benen. Precis som Kuku Yalanji-folket antagligen också gjort i tusentals år före oss.
Hur hittar jag till Mossman Gorge?
Mossman Gorge är en del av världsarvet Daintree National Park i norra Queensland, Australien. Området ligger 8 mil norr om Cairns. Från parkeringen vid Mossman Gorge Center, tar en skyttelbuss dig in i nationalparken ($11.80 för vuxen / $5.90 barn 5-15 år).
Mossman Gorge
212r Mossman Gorge Rd
Mossman Gorge QLD 4873
Karta
Vill du läsa mer om Queensland och Australien? Titta in på min Australien-sida och min Queensland-sida!
Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!
Bara lita nyfiken. Vilka är vi som du syftar på? Vi är ju rätt anonymiserande ?
Vi är jag (Eva) och min familj, vi reser på alla äventyr tillsammans! :)