Sex mil söder om Örnsköldsvik ligger Nordingrå socken, ett område mitt i hjärtat av Höga kustens härlighet. Här slingrar sig havsvikarna ut mot havet som fjordar, bergen reser sig branta och de traditionella röda trähusen ligger inbäddade i grönska bakom varje vägkurva.
Sedan år 2000 är Nordingrå en del av det UNESCO-utnämnda världsarvet Höga Kusten, ett område som skyddas specifikt för sin unika landhöjning sedan den senaste istiden. Varje år stiger marken 8 mm – snabbare än någon annanstans på jorden. Lägg därtill orörd natur, vidsträckta skogar och en skärgård med pittoreska fiskebyar och du hittar ett verkligt paradis för den som älskar fiske, friluftsliv och vandring.
Vi åker runt med bilen på de små, krokiga och kuperade vägarna och stannar när det bjuds på lite extra spektakulära vyer. Det blir ofta. Men det gör inget, för det är relativt lugnt utefter vägarna. De flesta besökarna verkar har samlats vid Skuleskogens nationalpark eller campingen på Friluftsbyn – två platser som absolut förtjänar sitt rykte, men som bara är en bråkdel av allt det som Höga Kusten har att erbjuda.
Rotsidan naturreservat
Längst ut vid havet, sydost om byn Nordingrå, ligger Rotsidan naturreservat – en plats där Höga kustens karga och dramatiska natur verkligen visar sig från sin bästa sida. De välslipade klipporna sträcker sig som en terrass fyra kilometer längs havskanten, formade under tusentals år av havet och dess stormar. Här står tuktade tallar och granar som varit med om åtskilliga höststormar och här växer det mer mossa och lavar än gräs.
Rotsidan är en populär plats för alla som söker sol och bad och de solvarma klipporna är förvånansvärt trevliga att sitta på. Slå dig ner och häll upp en kopp kaffe och njut av lugnet. Eldstäder finns för grillning och vedboden är fylld med färdig ved om du skulle vilja grilla lite pinnbröd eller en korv.
Genom naturreservatet passerar den populära vandringsleden Världsarvsleden, en 10 mil lång vandringsled som passerar förbi de flesta av Nordingrås sevärdheter och vackra platser. Vandringsleden är uppdelad i 14 etapper, vilket gör det lätt att planera vandringen. För varje etapp finns dessutom en informationswebbplats med tips på boende och ställen att äta. Rotsidan ebjuder även en tillgänglighetsanpassad gångväg från parkeringen hela vägen ut till klipporna, som passar både barnvagnar och rullstolar.
På avstånd kanske klipporna ser kala och livlösa ut, men i alla sprickor och skrevor blommar det skira små blommor. Om du har tur kan du hitta blomman strandnav, en väldigt ovanlig blomma som bara växer här längs kusten.
Läs mer om Rotsidan naturreservat på Länsstyrelsens sida om Rotsidan, eller på Höga kustens turistservice.
Länsstyrelsens officiella broschyr om Rotsidans naturreservat hittar du här.
Bönhamn
Höga kusten har många fina fiskelägen som fortfarande är både levande och välbevarade. Ett av dessa är Bönhamn, där de röda fiskarstugorna och sjöbodarna ligger tätt samlade i en skyddad vik. Bönhamn grundades på 1600-talet och blev snabbt en viktig plats för somrarnas strömmingsfiske. Idag finns inga yrkesfiskare kvar och de flesta av fiskebodarna har omvandlats till sommarstugor, men hamnen är fortfarande byns centrum och byn är en viktig bärare av traktens fiskehistoria.
Från Bönhamn går färjan M/S Ronja ut till Högbondens fyr, ett populärt vandrarhem och café högt uppe på en klippa på en karg ö. Trots att jag tillbringade min barndom här i trakten har jag ännu inte lyckats komma ut till Högbondens fyr, vilket grämer mig lite. Varenda gång tänker jag ”nästa sommar”, men när jag kommer på att jag borde boka är det alltid fullbokat.
Under sommaren kommer många båtgäster på besök och caféet Bönhamnsbrygga serverar både mat och har en bar. Vi slår oss ner vid ett bord på caféets brygga och köper en inplastad skinkbaguette och en kaffe. Det är en sån där härligt somrig dag, trots att det bara är början av juni. Måsarna skriker, båtarna guppar i vågorna och en bit ut tar en kajak sikte mot den yttre skärgården. Idylliskt så det förslår.
Läs mer om Bönhamn på Höga kustens turistförening.
Nordingrå kyrka
Nordingrå kyrka har kanske den mest spektakulära utsikten av alla kyrkor i Sverige. De 12 kvarvarande kyrkstallarna står i givakt på rad ner mot havet och den vita kyrkan strålar i den starka midsommarsolen. Det är vykortidylliskt och oväntat tomt på turister.
På denna historiska plats har det stått en kyrka i över 1000 år och den medeltida kyrkoruinen vilar alldeles bredvid den nuvarande kyrkan. Här har man även hittat tre gravhögar från vikingatiden, så det är tydligt att denna plats har betytt mycket för många människor under en hundratals år.
Ursprungligen fanns här 70 kyrkstallar som användes av de besökare som färdats till gudstjänsten med häst och vagn. Här kunde hästarna vila under tak skyddade från väder och vind, vilket verkligen behövdes under vintern.
Läs mer om Nordingrå kyrkas historia hos Kramfors.se.
Gårdsbutiken
Ett enkelt namn på en välfylld gårdsbutik. Gårdsbutiken är en familjeägd gårdsbutik och restaurang som drivs av Anna och David Nilsson. Här serveras maträtter baserat på råvaror från bönderna och fiskarna i trakten och många av delikatesserna i butiken är plockade och tillagade av familjen. Missa inte att stanna till här – har du tur så serverar de pannbiff med kantarellsås på dagens meny.
Strax utanför Nordingrå
Fortsätter du din färd norrut mot Örnsköldsvik?
Två butiker du inte ska missa om du fortsätter din färd norrut är Mjälloms tunnbröd i Ullånger och Docksta fabriksbutik i Docksta. Köp en stor (jag menar jättestor!) kartong med gammeldags tunnbröd och prova ut de mest perfekta tofflorna, så är du sedan redo för långa myskvällar när hösten knackar på dörren.
Skuleskogens nationalpark är alltid värt ett besök. Även om det inte längre är tillåtet att vandra genom Slåttdalsskrevan, är det en otroligt vacker vandring med fina vyer. Läs mer här: Vandra Slåttdalsskrevan – Skuleskogens mest dramatiska sida – Ångermanland
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.