Norrvikens trädgårdar i Båstad – Den hemliga trädgården – Skåne

På Bjärehalvön utanför Båstad ligger Norrvikens trädgårdar. En mans dröm som blev en exotisk och trolsk park med milsvida utsikt över Laholmsbukten.

Norrvikens trädgårdar tog mig med storm. När jag var barn läste jag åtskilliga böcker, om allt från Kulla-Gulla till flygande tordyvlar. Men en av de böcker som jag minns allra starkast handlade om en trädgård. Den hemliga trädgården. När jag för några veckor sedan för första gången besökte Norrvikens trädgårdar sökte sig boken fram ur mitt minne igen. För mig blev Norrviken min alldeles egna hemliga trädgård. Som en liten vacker present som jag förvånat och lyckligt vecklade ut och öppnade upp bit för bit när jag promenerade runt i trädgårdarna.

två människor och en hund sitter på en bänk och tittar ut över havet under en pergola

Vad är Norrviken?

Norrviken är inte någon kunglig trädgård vid ett stort palats, utan resultatet av en mans dröm. Trädgårdsmästaren Rudolf Abelin. I början av 1900-talet hittade Rudolf Abelin hit till denna plats utanför Båstad i nordvästra Skåne, en plats med mycket gynnsamt klimat och med möjligheter att både odla frukt och skapa en trädgård som skulle vara vacker för alla sinnen. Här byggde han Villa Abelin för familjen och skapade en trädgård utifrån inspiration som han fått på sina resor i Europa.

Jag måste erkänna att jag aldrig hade haft en tanke på att besöka Norrvikens trädgårdar förrän i år. Jag kan inte ens minnas att jag hört talas om parken tidigare? Men jag kan avslöja att vi blev så förtjusta i parken att vi nu har köpt årskort. För om det är någon plats där jag vill uppleva årstidernas föränderliga hand, så är det här.

Norrvikens trädgårdars pampiga huvudhus

I Norrviken ville Rudolf skapa världens skönhet i miniatyr, med sex stilträdgårdar. Han skapade Barockträdgården med sina pampiga fontäner, Vattenträdgården med sitt vita tempel och hav av hortensia, den välklippta Renässansträdgården, den förtrollande Japanska trädgården i ravinen, den Österländska terrassen med det lilla templet och den Romantiska trädgården med rhododendronprakt. De senaste åren har även nya trädgårdar skapats, med bland annat en barnträdgård med plats för extra mycket spring och lek. För Norrvikens trädgårdar står inte still, de evolverar och förnyas varje år.

Det är svårt att nämna någon favorit i parken, men om jag måste välja en enda trädgård så får det bli den Japanska trädgården. Här bland de blodröda lönnbladen och den svalkande skuggan i ravinen är det lite extra härligt att slå sig ner på en bänk.

flicka står i en prunkande trädgård
ormbunkar

Norrviken är inte bara en härlig plats för vuxna, utan även för både barn och hundar. Barnen kan lätt roa sig i Hasses glada (och ätbara) trädgård eller lära sig allt om bin i biträdgården, spana efter vattensalamandrar och påfåglar eller tar ett parti schack i ett av de små parkoaserna. Årets utställning ”Skogens år” är dessutom som en trolsk sagostig i skogen, med massor av fantasieggande konst.

Hundar är väldigt välkomna och det finns till och med speciella färskvattenkranar med hundskålar där de fyrfota vännerna kan svalka sin törst under varma dagar.

Fontän med rinnande vatten i en tunnel av träd
Magiskt vacker damm omgiven av hortensior i Norrviken

Ett tips är att passa på att ta en lunch eller fika på plats i parken. Orangeriet i Villa Abelin har en ljuvlig uteservering med utsikt över den japanska trädgården. Här serveras riktigt god lunch som man blir lycklig av. Vi åt lättkokt långa med kräftsås och färskpotatis och njöt av varenda tugga. På uteserveringen får dessutom hundar följa med.

Chocolaterian precis vid parkeringen är bäst för en kaffe med praliner. Pralinerna är både vackra och välsmakande och uteserveringen har utsikt över havet. Dock var lunchen lite ojämn (pizzan smakade mest ketchup, men min club sandwich var helt ok), så jag rekommenderar Orangerian för mat.

Uteservering med parasoller
Tre praliner på ett hjärtformat fat
Lättkokt långa med nypotatis på en tallrik

När ska jag åka till Norrviken?

Norrvikens trädgårdar har (under 2021) öppet dagligen från maj till och med september. Under oktober och november/december är det öppet vissa dagar (främst helger – kolla hemsidan innan ni åker hit!)

Norrviken är inte en stor park, men de olika trädgårdarna tar tillsammans några timmar att besöka. Är du snabb och inte stannar upp och varken fikar eller besöker utställningarna kan du göra parken på en timme. Om du, som vi, vill njuta lite och även äta lunch – räkna med 3 timmar.

Vuxna kostar 150 kr (2021) och barn under 18 år är gratis. Vi har köpt säsongskortet för 250 kr, så planerar du att åka hit mer än en gång i år så lönar det sig med ett säsongskort.

Förboka gärna din biljett på hemsidan! Då slipper du köerna vid entrén. Passa även på att i förväg ladda ner Norrvikens trädgårdars app i mobilen för karta och information.

Rosa och blå hortensior
Huset på kullen sett från den japanska trädgården

Vill du läsa mer från Norrviken och Skåne?

Titta in på Norrvikens webbsida, eller hitta mer inspiration på min Skåne-sida!

Vill du se fler bilder från Norrviken? Scrolla vidare bara :)

Mossbeklädd gunga i skogen
Två personer på en parkbänk i den japanska trädgården
Färgglatt i den japanska trädgården
Blå hortensia
Huset sett från det orientaliska huset
Club sandwich på en tallrik
Hortensiaträdgården med utsikt över huset
Röda och gröna stora blad
Huset sett från nedan med uteserveringen
Rosa blad täcker marken under ett träd
Växthus vid Orangeriet med en bro över
Rosa och blå hortensior
Trästol i gazebon
Två konstinstallationer i skogen
Rosa näckrosor
Trappan till japanska trädgården
Växthus och gräsmatta
Huset i Norrvikens trädgårdar sett från ovan
Träd med röda blad i den japanska trädgården
Trästol i den orientaliska trädgårdens lilla hus
Terrakottakruka i barockträdgården
Kvinnostaty i Norrvikens trädgårdar
Vy över ett slottsliknande hus
Växthus med lavendel
Blåklockar
Litet stentempel i den japanska trädgården
Stig i den japanska trädgården omgiven av färgglada lövträd
Utsikt över Orangeriets uteservering på en höjd
Tre stycken agapantusbollar
Konformade träd i en gång framför ett växthus

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Sevärdheter på Österlen – 14 tips och favoriter – Skåne

Det finns massor med sevärdheter på Österlen, i min lista har jag samlat mina 14 favoriter. Om en semestervecka räcker till för alla dessa godbitar? Knappt!

5 sevärdheter i Lund – Mina favoriter

Studentstaden. En av Sveriges äldsta städer. Rosornas stad. Cykelstaden. Efter en vecka i Lund kan jag nog också lägga till "En av Sveriges vackraste städer" till listan. För Lund - det är fint det! Här kommer mina favoriter bland alla sevärdheter i Lund!

Orsa Grönklitt – Skidåkning för en weekend – Dalarna

I helgen var vi i Orsa Grönklitt och åkte slalom. Vad tyckte vi om backarna, maten och servicen? Här kommer vår familjerecension!

Tyresta nationalpark – Höst i urskogen – Stockholm

Tyresta nationalpark är lättillgänglig svensk urskog alldeles söder om Stockholm. Hit åker vi minst en gång om året med kaffetermos och kamera i högsta hugg!

Cykla längs Göta kanal – Ett äventyr med mersmak – Västergötland

Att cykla längs Göta kanal är som en stilstudie i stillsam tidlös njutning, svenska landskap och ömma sadelrumpor.

Sevärdheter i Kalmar – 9 tips bland kullerstensgränder och slottsspiror – Småland

Historiska Kalmar bjuder på många sevärdheter i en välbevarad stadskärna. Här hittar du mina 9 bästa tips på saker att se och göra!

Ännu mer reseinspiration

Nordingrå – 4 sevärdheter i hjärtat av Höga kusten

Kring Nordingrå hittar du några av Höga Kustens vackraste vyer, kantade av fiskelägen, klippor och kultur.

3 trevligheter i Landskrona – Skåne

Vi tillbringade en sensommardag i Landskrona, en stad vi tidigare bara passerat. Efter en härlig lunch på Kvarteret Erikstorp besökte vi det historiska Landskrona Citadell och avslutade dagen på strandbaren Lock Stock & Barrel. Tre trevligheter helt enkelt.

Tjolöholms slott – Sveriges mest unika slott

Vid havet strax söder om Göteborg ligger ett av Sveriges mest unika byggnader - Tjolöholms slott. Ett häftigt privatslott i Engelsk stil med en tragisk historia.