Recept: Gyoza

När vi reser runt i Asien försöker vi alltid hitta ett riktigt bra dumpling/gyoza/dim sum-ställe. Din Tai Fung är vår favorit – en Taiwanesisk kedja som finns överallt i Asien, men även i USA och Australien. Här hemma i Sverige har jag hittills inte hittat ett riktigt bra ställe, så jag har lärt mig göra egna. Det här är vårt favoritrecept på Gyoza, men vi varierar innehållet efter var vi har hemma. Fast tofu+Shitakee, räkor eller kyckling – byt ut fläskfärsen till det ni tycker passar bäst. Dock tycker jag personligen att fläsk-gyoza oftast blir saftigast.

Fyllning
200 gram fint riven spetskål eller vitkål
200 gram fläskfärs
2 fint hackade schalottenlökar (funkar även med vårlök)
1 stor vitlöksklyfta
2 tsk riven färsk ingefära
1 msk maizena eller potatismjöl
1 msk rostade sesamfrön
1 msk japansk soja
1 msk sesamolja
1 msk sake (kan uteslutas)
1/2 tsk salt
färsk koriander - fint hackad
Deg
40 tinade gyoza blad (köps frysta, färdiga, runda)
Ej nödvändig, men bra: Gyoza-form (se bilden)
Dippsås
4 tsk risvinäger eller Mirin
4 tsk japansk soja
1 tsk sesamolja
rostade sesamfrön
chiliflingor eller färsk chili
färsk koriander
riven ingefära (efter smak)

GÖR SÅ HÄR:

1) Blanda alla ingredienserna till fyllningen i en stor skål.

2) Ta ett av gyozabladen och lägg den mjöligaste sidan nedåt

3) Ta en matsked och forma en oval klump av fyllningen. Lägg mitt på gyozabladet.

4) Doppa en matpensel i lite vatten och blöt försiktigt kanten av gyozabladet hela vägen runt.

5) Vik ihop gyozan på mitten och tryck ut eventuell luft. Se till att alla kanter trycks ihop ordentligt.

6) Sätt gyozan på en plåt med smörpapper och täck med aluminiumfolie eller en bakduk.

7) Upprepa tills alla gyoza är klara.

8) Blanda dippsåsen. Gör gärna en skål per person så alla slipper dippa i samma skål.

9) Ta fram ditt bästa stekjärn. Helst ett teflonjärn utan skador. Fastnar gyozan går den sönder.

10) Värm upp järnet (7 av 9 på vår spis) och lägg lite sesamolja i botten av järnet.

11) Ta en och en gyoza, gnid botten i sesamoljan och ställ dem i järnet. Vårt järn rymmer 10 stycken åt gången.

12) Låt gyozan steka tills de får lite färg. När det fått färg, häll i några matskedar vatten i pannan och släng snabbt på ett lock.

13) Låt gyozan ångkoka under lock i några minuter tills allt vatten är borta.

14) Lyft upp på ett serveringsfat och täck över så de håller värmen, medan du steker på 10 till.

15) När alla är klara: Servera underverken och njut!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Tågluffa i Japan – Hur funkar det?

Att tågluffa i Japan är kan vara busenkelt vissa dagar och oändligt svårt andra dagar. Här kommer tips på hur du planerar din tågluff, med allt från seder och traditioner till boende och mat.

Recept: Amerikanska pannkakor

Det finns ingen bättre frukost än ett stort lass med amerikanska pannkakor, överstrukna med smör och dränkta i lönnsirap så har du laddat med energi för en dags upptäcksfärd.

Recept: Palak Paneer – den indiska rätten jag aldrig åt i Indien

En rätt som jag hoppats få äta varje gång jag varit i Indien, är Palak Paneer. Jag vet inte om jag varit i fel delar av Indien, men rätten har lyst med sin frånvaro.

Kyoto – Sevärdheter bland bambuskogar och stenträdgårdar – Japan

Kyoto är en av de mest välbevarade städerna i Japan, trots jordbävningar, bränder och krig. Här finner du rofyllda stenträdgårdar, svajande bambuskogar och fler än tusen tempel.

Ännu mer reseinspiration

Kyoto – Sevärdheter bland bambuskogar och stenträdgårdar – Japan

Kyoto är en av de mest välbevarade städerna i Japan, trots jordbävningar, bränder och krig. Här finner du rofyllda stenträdgårdar, svajande bambuskogar och fler än tusen tempel.

21 foton som får dig att vilja åka till Japan

Det är lätt att komma hem med några tusen bilder när man besöker Japan. Här är några av mina favoriter.

Recept: Amerikanska pannkakor

Det finns ingen bättre frukost än ett stort lass med amerikanska pannkakor, överstrukna med smör och dränkta i lönnsirap så har du laddat med energi för en dags upptäcksfärd.