Resa med hund till Frankrike – Hur funkar det?

Hur hundvänligt är Frankrike och vad krävs egentligen för att du ska kunna resa till Frankrike med din hund? Här kommer mina bästa tips för en härlig semester i Frankrike med din fyrbenta kompis!

Förra sommaren gjorde vi vår första längre resa med vår lilla mops Lilibet. Vi bilade ner till Normandie genom Danmark, Tyskland, Nederländerna och Belgien och bodde både på hotell och airbnb på vägen. En otroligt mysig resa som bara blev bättre av att Lilibet kunde följa med. Men vad krävs egentligen för att du ska kunna resa till Frankrike med din hund? Hur hundvänligt är Frankrike? Kan man ta med sig hunden på restauranger? Hotell? Affärer? Och vad måste du göra för att kunna resa tillbaka till Sverige? Här är min summering av vår upplevelse.

OBS: Regler kan ändras snabbt! Innan du beger dig utomlands med din hund, se till att du är fullt pålästofficiella myndighetssidor kring aktuella lagar och regler för Frankrike. Annars riskerar din hund i värsta fall att avlivas!

Hur hundvänligt är det i Frankrike?

Frankrike är ett väldigt hundvänligt land och vi blev förvånade över hur lätt det var att ta med Lilibet överallt. När du frågar om du får ta med dig din hund, får du oftast ett förvånat ”självklart” till svar. Den generella regeln verkar vara att sitter det inte en ”hundar förbjudna”-skylt vid dörren, så får hunden följa med. Tänk på att hundar ofta måste hållas kopplade och se till att alltid plocka upp efter din hund.

Restauranger

Lilibet fick mer än gärna följa med inomhus på alla restauranger som vi tog med henne på i Normandie. Hon fick till och med följa med på en Michelin-restaurang med heltäckningsmatta. Generellt sett så verkar små och väluppfostrade hundar alltid få följa med på uteserveringar och i princip alltid inomhus. Det är inte ovanligt att man tar med sig hunden på restaurang i Frankrike, det låg ofta hundar under grannborden. Men regeln är (som alltid) – fråga innan du tar med dig hunden in.

Hotell och Airbnb

Det finns gott om boenden som är hundvänliga i Frankrike. Vi bodde både på vanligt hotell, herrgård och på airbnb. Vissa boenden har regeln att de endast tar emot ”små hundar” och man får betala en extra städavgift. Ett av boendena hade regeln att hundar inte fick vara i sängarna, men annars fanns det inga restriktioner.

Affärer

I Frankrike kan du inte ta med dig hunden in i mataffärer eller i affärer som producerar mat. Dock så verkar det inte vara några problem att ta med hunden in i alla andra affärer. De gånger som vi delat upp oss och väntat utanför med hunden, har affärsägarna ofta kommit ut och hämtat in oss.

Stränder

Public beaches med badvakter är förbjudna för hundar, men reglerna är lokala och inte generella. Det står alltid tydligt informerat vid varje strand vad som gäller för hundar. Vilda stränder där hundar är tillåtna finns det dock gott om.

Nationalparker

Tyvärr är det lite svårare att upptäcka naturen i Frankrike med hund, då hundar är förbjudna i alla nationalparker utom en. Ofta kan du dock ta med hunden till regionala parker om de är kopplade, men kolla noga upp i förväg så du slipper böter.

Sommartemperaturer i Frankrike

En sak som måste tas i beaktning är att det kan bli väldigt varmt i Frankrike på somrarna. Vi lyckades tyvärr boka vår resa till Normandie under en historisk värmebölja, vilket gjorde asfalten stekande het mitt på dagen. Så het att det inte gick att vara ute och gå med Lilibet mitt på dagen utan att hon skulle ha bränt tassarna. En liten hund kan man bära, men en stor hund kan vara en utmaning.

För varma dagar kan det vara bra att ha med en kylväst eller en kylmatta för hunden, alternativt att blöta pälsen så hunden lättare kan hålla sig sval. Ha alltid med vatten till hunden när ni är ute på utflykt och se till att det finns skugga för hunden när ni exempelvis ska äta lunch.

Bettan följer med på restaurang överallt under vår resa med hund till Frankrike

Grundläggande regler för en privat resa med en hund till Frankrike

Inom EU gäller nästan samma regler mellan alla medlemsländer, men det finns vissa undantag – även för Frankrike.

ID-chip

Hunden måste vara ID-märkt med ett microchip. I Sverige ska ID-chipet vara av ISO-standard 11784 eller 11785, vilket är samma standard som används i Frankrike. Passa på och kolla att chipet är läsbart nästa gång ni besöker en veterinär.

EU-pass

Hunden måste ha ett eget EU-pass. Passet skrivs ut av veterinärer i Sverige och oftast i samband med rabiesvaccination. Passet är giltigt så länge som rabiesvaccinet är giltigt. Dessutom innehåller passet en lista med vaccinationsintyg, vilket gör det lätt att hålla koll på om alla vaccin är up-to-date.

Rabiesvaccination

När du reser inom EU är rabiesvaccination obligatoriskt för alla hundar. En rabiesvaccination behöver planeras in i god tid innan en resa. Vissa vaccin gäller i ett år, andra i tre år. I Frankrike räknas en hund vara fullvaccinerad 21 dagar efter vaccinationen, innan dess kan hunden inte resa. Rabiesvaccinationen behöver underhållas och förnyas minst var tredje år (beroende på vaccin). Kolla med din veterinär vad som gäller för vaccinationen och se till att vaccinationen och dess slutdatum skrivs in tydligt i passet.

Övriga krav

Hunden måste resa tillsammans sin ägare, annars krävs ett skriftligt intyg från den registrerade ägaren.

Förbjudna hundraser!

I Frankrike har man klassificerat vissa hundraser som farliga och förbjudit dem, vilket gör det lite krångligare att resa med hund till Frankrike. Det gäller bland annat Rottweiler, Tosa, American Staffordshire terrier, Mastiff och Pitbulls. Om du vill resa till Frankrike med någon av dessa hundraser kan det krävas specialintyg från myndigheter och veterinärer! Läs på om detta på franska jordbruksverket.

Speciella krav för att resa in i Sverige

När du reser tillbaka till Sverige anmäler du hunden till Tullverket, det gäller alltså även om det är en svensk hund som är registrerad i Sverige. Allra enklast gör du det i förväg på webben – då kan du välja ”grönt” i tullen. Du anmäler din hund på sidan Resa med hund eller katt. Tänk på att du behöver ha med dig all dokumentation och uppfylla alla EU-krav även om du föranmäler.

Om du inte anmält hunden i förväg, behöver du åka mot rött i tullen och anmäla hunden.

Vill du läsa mer?

Här hittar du offentlig information om att resa med hund.

Information om att resa med hund inom EU – europa.eu

Franska tullens information om att resa med hund – douane.gouv.fr

Broschyr från franska jordbruksverket – agriculture.gouv.fr

Summan av kardemumman

Frankrike är ett underbart land att resa till med hund och din fyrbenta kompis kommer att känna sig rejält bortskämd. Tänk dock på att det kan bli väldigt varmt under sommaren och kolla noggrant med din veterinär och på myndigheternas webbplatser att du och din hund uppfyller alla krav för att få resa in i Frankrike.

Trevlig resa!

1 KOMMENTAR
  1. Hej! Så himla bra info! Förstår jag rätt när jag läser alla myndighetssidor så verkar man inte behöva anmäla sin hund i tullen till tex Tyskland och Frankrike om den uppfyller alla krav med pass, chip, vaccination etc. Hur var det för er? Ska självklart hitta mer officiell info men intressant att höra hur ni gjorde.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Ribeauvillé – En saga om tre slott och vingårdar – Frankrike

Medeltida Ribeauvillé i hjärtat av Alsace charmar oss med sina vackra korsvirkeshus, tre vakande slott och utsökta vita viner.

Deauville & Trouville-sur-Mer – Normandies glamorösa kuststäder – Frankrike

På den Parisiska Rivieran i Normandie ligger de två systerstäderna Deauville och Trouville-sur-Mer. Här bland lyxbutiker, vackra stränder, skaldjur och korsvirkeshus hittar du två av Frankrikes elegantaste (och första) semesterorter.

Våra 7 favoritkvarter i Paris – Frankrike

Paris har många härliga kvarter att strosa runt i och upptäcka. Här är mina 7 favoriter.

3 unika hotell i Bourgogne – Från slott till poststation – Frankrike

Förra sommaren utforskade vi Bourgogne, en region känd för sin gastronomi och vinproduktion. Det blev en minnesvärd resa där tre hotell i Bourgogne stack ut lite extra - två historiska slott och en gammal poststation.

Sevärdheter på Korsika – 7 favoriter

Korsika är en av Medelhavets största öar och här finns gott om vacker natur och söta städer. Här är mina favoriter bland alla sevärdheter på Korsika!

Gerberoy – Rosor och hortensior i en av Picardies vackraste byar

Den lilla byn Gerberoy i Picardie är inte bara en vacker by med ett överflöd av rosor, utan byn är officiellt klassificerad som “plus beaux village de France” - en av Frankrikes vackraste byar. Och jag är beredd att hålla med!
Ännu mer reseinspiration

Eguisheim- Korsvirkeshus, storkar och vinodlingar i hjärtat av Alsace

I hjärtat av Alsace, längs den berömda Route des Vins, ligger sagobyn Eguisheim. Här möts kultur och vintraditioner som sträcker sig ända tillbaka till romartiden.

Arromanches-les-Bains – Badorten vid historiska Gold Beach i Normandie

Arromanches-les-Bains är inte bara en populär badort, utan en plats där andra världskrigets historia ständigt är närvarande.

Beaune – Bourgognes smakfulla vinhuvudstad – Frankrike

I Beaune kretsar det mesta kring stadens kända vingårdar. Njut av fantastiska viner, god mat och den inbjudande atmosfären i Bourgognes okrönta vinhuvudstad.