Vi hade bestämt oss för att vår långhelg i Vilnius skulle bli en riktigt mathelg. Jag ville både äta på någon av stadens prisvärda topprestauranger och även prova på någon restaurang med Litauens lokala specialiteter. Det blev mycket research av restaurangrecensioner innan jag bestämde mig, men vilka guldkorn vi hittade! Jag rekommenderar att du bokar bord i förväg på alla ställen. Ställena nedan ligger alla i området kring Gamla staden.
Generella restaurangtips
- Prisnivån på restauranger i Vilnius ligger 30-40% billigare än hemma i Sverige, så passa på att äta rejält! Jag har som hjälp angivit med ”€” hur dyr en restaurang är och även skrivit priserna för allt vi åt. En öl kostar i princip alltid runt 3€.
- Det finns ingen mobilapp för restaurangbokningar i Vilnius och flera av restaurangerna har inte heller någon ”boka” funktion på sin webbsida. Ring eller maila dem, alla vi hörde av oss till för att boka bord var väldigt snabba på att svara.
- Dricks (runda uppåt 5-10%) lämnas på bordet och kan inte anges när du betalar med kort. Ofta får du ett kuvert eller en liten låda att lägga dricksen i, så se till att ha med dig lite kontanter.
- Kranvattnet är drickbart (men kan smaka lite klor), så du kan ofta få en karaff med vatten till bordet utan extra kostnad. Finrestauranger serverar dock bara flaskvatten.
Gaspar’s
MODERNT INDISKT €€
Född i Goa med portugisiska rötter, har kocken Gaspar Fernandes kryddor i blodet. Utbildad i London på Le Cordon Blue, serverar han på sin snygga restaurang Gaspar’s lika snygg och modern indiskinfluerad mat. Det är hett, välkryddat och en riktig smakexplosion!
Vi började middagen med en kryddig grönssakssoppa med naanbröd (4€) till förrätt. Till huvudrätt åt jag en Linsgryta från Goa med friterad majs, krispig potatis och pumpamousse (12,50 €) och resten av familjen tog var sin Mammas kycklingcurry (12,50€). Min linsgryta var krämig och välkryddad, med en doft av kardemumma och med många olika texturer. Mammas curry var dock en klass för sig! Spicy och fylld med bland annat koriander, var nog den bästa curry jag ätit. Klart beroendeframkallande!
Till efterrätt delade vi på en Gurkmejaglass med pistagekräm (6,50€) och en Bebinakaka med kokosglass och cashewnötter (6,50€). Båda två var riktiga höjdare, jag hade aldrig kunnat gissa på att gurkmejaglass skulle vara så gott.
Gaspar’s
Pylimo g. 23-3
Vilnius
Karta
Talutti Bakes ’n’ Shakes
CRAZY FOOD €
Ett ställe så amerikanskt, att de flesta amerikanska restauranger kan slänga sig i väggen! Talutti Bakes ’n’ Shakes bjuder på en gigantisk meny med all comfort food du kan tänka dig. Alla portioner är gigantiska och over the top, så det är ingen dum idé att dela på rätterna!
Jag beställde (intet ont anande) in en ”våffelburgare” med bourbon chipotle-sås (7,95€), Anders beställde in BBQ-kycklingvingar (6,95€) och lilla E beställde in en kycklingsallad (6,65€) med cheddar och en milkshake. När maten kom in trodde jag att jag skulle smälla av. Portionerna var så stora, att vi hade kunnat dela på min våffelburgare på oss tre och ändå behöva lämna mat. Milkshaken var den snyggaste freakshake jag någonsin sett, med både churros och chokladmuffins på toppen.
Portionerna var inte bara stora, det var väldigt gott dessutom. Det är inte konstigt att detta ställe var fullsatt, trots att det har många bord!
Talutti Bakes ’n’ Shakes
Vilniaus g. 35
Vilnius
Amandus
AVSMAKNINGSMENY MED GULDKANT €€€
Den allra bästa matupplevelsen i Vilnus bjöd utan tvekan Amandus på. Mästerkocken Deivydas Praspaliauskas, utnämnd till Litauens bästa kock flera gånger, har här skapat en restaurang som serverar en nytänkande, skandinavisk/litauisk avsmakningsmeny (60€ för menyn inklusive välkomstdrink + 30€ för vinpaket med 4 glas vin). Det är inte ofta som jag ätit en avsmakningsmeny som varit så välbalancerad och ”rund” som denna! Varenda rätt var en njutning för oss alla tre.
Middagen började med en välkomstdrink (bubbel) och efter det serverades 6 förrätter, tre huvudrätter och två efterrätter under tre timmar. Jag har inte exakta menyn, men jag har försökt att tolka det vi åt – med risk för att några av mina gissningar är fel :)
Förrätterna som serverades när vi var på besök var:
- ”Klubba” med friterad kycklingmunk med lökdipp
- Rödbetspopcornbröd av tapioca med en rökt störröra
- Isté av stensopp
- Rödbetsbröd med lakrits och ett fröbröd och vispat brynt smör.
- Macka med kikärtsröra som serverades tillsammans med en danskinspirerad gryta med potatismos, revbensspjäll och ärtor.
Sedan kom huvudrätterna:
- Tonfisktartar med wasabi, sesamfrön och soltorkad tomat
- En soppa med hummerbuljong, gädda, saltad gurka och fänkål.
- Anka med karamelliserad lök, potatispuré med morot och sherrysås
Efterrätterna gick inte heller av för hackor:
- Mandarinsorbet med creme fraiche
- Vinnaren av ”Årets bästa dessert i Litauen” – havtornsmousse med plommon och kolsyrefryst grädde
Som avskedspresent fick vi var sin chokladkaka, kockens alldeles egna choklad. Vi har inte smakat den ännu, den sparas till något speciellt tillfälle.
En riktig helkväll som var värd varenda krona! Rekommenderas varmt!
Amandus
Pilies g. 34
Vilnius
Queensberry
MODERN LITAUISK RESTAURANG MED LOKALA BÄRVINER €€
Queensberry är något så spännande som en modern Litauiska restaurang som bara serverar lokala viner. Lokala viner i Litauen? Ja, i Litauen tillverkar man bär- och fruktviner i internationell stil som passar utmärkt med den lokala maten.
Vi tog var sin av Queensberrys menyer med 4 rätter och kaffe för 30€ per person. Middagen bestod av två förrätter (en tartelett med getost och spenat och en sötpotatissoppa med lönnsirapskrutonger och bacon) en huvudrätt (biffgryta med svamp) och en efterrätt (chokladkaka med nötter och kolasås). Till maten provade jag deras torra vita vin gjort på krusbär och äpple och till efterrätten så matchade vi chokladtårtan med ett lite sötare svartvinbärsvin och ett ice wine gjort på äpplen. Hela menyn var en riktig ögonöppnare.
Queensberry
Didžioji g. 18
Vilnius
Šnekutis
KLASSISKT LITAUISKT SÅ DET SVÄNGER OM DET! €
”When in Rome”, käka på en riktigt Litauisk restaurang! Snekutis är en institution i staden, med sina tre traditionella restauranger och sin egen öl. Vi käkade en lunch här, med de mest traditionella litauiska rätterna vi kunde komma på – En halv portion kall rödbetssoppa med nykokt potatis (1,5€), en halv portion Cepelinai (”Zeppelinare” – kroppkakor – 3€) och en tallrik med rustika korvar (7,50€). Självklart sköljs maten bäst ner med en av restaurangens egna öl (kring 3€). En härlig upplevelse för dig som gillar rustik mat. Sa jag förresten att de serverar grisöra?
Šnekutis
Šv. Mikalojaus g. 15
Vilnius
Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!
Talutti ser ut att vara lite ”Too Much” för min smak, men resten ser väldigt lockande ut!
Jag var också väldigt nöjd med min mat i Vilnius, trots en incident med ett grisöra :-)
Ha ha, ja Talutti är väldigt mycket av det goda! Dock ett roligt alternativ för familjer där kidsen inte uppskattar rödbetssoppa (som hos oss) ;)
Incident med ett grisöra är jag glad att jag slapp!! Gick det att äta? :) :)
Grisörat var ett missförstånd som fick vända tillbaks till köket :-D