Nu fortsätter vi vår bilsemester i British Columbia. Här kommer den sista delen – del 3. Tillbaka till Vancouver, via nationalparker och vingårdar.
Vill du läsa någon annan del av resan? De andra inläggen hittar du här:
Dag 16: Yoho National Park
(Banff -> Golden : 14 mil)
Yoho må vara en av de minsta nationalparkerna här i Klippiga Bergen, men trots sin ringa yta har den allt du förväntar dig av detta område – snöklädda berg, vattenfall, campingplatser och vandringsleder. Yoho betyder ”inge respekt” på Cree, vilket man förstår meningen av när man är här.
Ni har nu lämnat härliga Banff bakom er och även lämnat delstaten Alberta – för egentligen ligger båda nationaparkerna Banff och Jasper till stora delar i Alberta, inte i British Columbia. Vinka hejdå till Lake Louise, kör över Kicking Horse Pass och sväng av mot Emerald Lake och Takkakaw falls. Med en fallhöjd på 240 meter, är detta resans högsta vattenfall. Fallens vatten kommer från Daly Glacier, som håller vattenvolymen hög under snösmältningen på vår- och sommarmånaderna.
Emerald lake är som namnet antyder en grönskimrande sjö, som trots sin närhet till Banff inte ens får en bråkdel av antalet turister. Visst är bergen lite mer dramatiska vid Moraine Lake, men det är minst lika vackert här. Spana efter örnar, vandra utefter Yoho River, hyr en kanot eller käka på Emerald Lake Lodge.
Nästa stopp är Natural Bridge, resultatet av de vilda strömmarna i Kicking Horse River, som genom många långa år har skurit igenom berget. Här finns möjlighet att gå lite längre vandringsleder bland annat mot Hamilton Falls, utefter Kicking Horse River eller tillbaka till Emerald Lake. Här börjar även den långa Amiskwi Trail för dig som söker 5-6 dagar av lugn och ro och vildmarksliv.
Strax innan ni lämnar Yoho finns möjlighet till en kort och relativt platt vandring till Wapta Falls (5 km tur/retur). Wapta Falls är till skillnad från Takkakaw Falls ett brett, men inte speciellt högt, vattenfall.
Fortsätt mot Golden utefter Hwy 1, där nattens boende är.
Dag 17: Glacier National Park & Revelstoke National Park
(Golden -> Revelstoke : 6 mil)
Glacier National Park är British Columbias första nationalpark och skyddar de högsta topparna i Columbia Mountains. Vintertid faller upp emot 10 meter snö här (!), så det är kanske inte så konstigt att detta är en favorit bland puderälskande skidåkare från hela världen. På sommaren hittar du både vandrare och bergsklättrare här och en unik regnskog av cederträd.
Så snart du kommer in i Glacier National Park passerar du flera trevliga, kortare vandringar. Loop Brook Trail (1,6 km), Rock Garden Trail (500 m), och Hemlock Grove Trail (400 m). Hemlock Grove Trail är en barnvagnssäkrad board walk genom den ormbunksbeklädda tempererade regnskogen. Spana efter jordekorrar, vi såg flera stycken här!
Kör vidare mot Revelstoke och passera den korta sträckan genom Mount Revelstoke National Park. Här hittar du Giant Cedars Trail, som påminner mycket om Hemlock Grove Trail i Glacier.
Väl framme i Revelstoke så checkar ni inte riktigt in på motellet ännu, utan beger er ut på den 2,5 mil långa Meadows in the Sky Parkway i Mount Revelstoke. Vägen är brant och kurvig, men tar dig upp genom bergets vackra ängar och fina utsiktspunkter. Väl uppe på toppen finner ni många trevliga vandringsleder och fina små sjöar. Dock är säsongen väldigt kort här uppe och snön ligger ofta kvar till en bra bit in i juli. När vi var här i början av juli möttes vi tyvärr av oplogade vägar ungefär halvvägs upp för berget, vilket gjorde att vi fick vända om och skippa vandringen på toppen. Trist, men inte helt oväntat. Bättre lycka nästa gång :)
Jag inser att vi har glömt att prata om ett djur som vi mött på åtskilliga platser efter vägen. Ett otroligt irriterande djur, som verkar älska hela vår familj. Blackflies. Blackflies är en slags stor knott, som suger blod av alla däggdjur den kan hitta – inklusive människan. Flugorna sprider inga sjukdomar, men biter rejält (ungefär som en hästbroms) och kan orsaka stora kliande bölder. Det händer under sommarmånaderna att boskap dör av blackflies – både på grund av blodförlust och av att en flock flugor täcker igen närborrarna på djuren. Räddningen är att det finns myggmedel som även funkar mot blackflies, så se till att ni har med er det under hela resan. Dock ska tilläggas att antalet blackflies här i British Columbia inte ens är i närheten av antalet vi mötte i Quebec. Men det är en annan historia.
Dag 18-20: Mot Kelowna
(Revelstoke -> Kelowna : 20 mil)
Visste ni att det finns vindistrikt i Kanada? Det visste inte vi. Nu är det i alla fall dags att lämna bergen och bege sig till varmare breddgrader. Vägen går mot Kelowna och eftersom att det är en rätt så lång körning planerar vi inte för alltför många stopp efter vägen. För att bryta av alla naturupplevelser med lite historia stannar ni till på Three Valley Gap Ghost Town, där ni får lära er om guldruschen på 1800-talet och besöka en av de gamla spökstäderna som blev kvar efter att alla guldgrävare lämnat byn.
Kelowna ligger i Okanagan Valley vid Lake Okanagan, med varma somrar och milda vintrar. Detta ger en perfekt plats för värmesökande kanadensare, som flockas här varje sommar för stränderna, golfen, vinet och kulturen. Planera för att stanna här i några dagar och vila upp er inför hemresan. Redan på vägen till Kelowna märker du skillnaden – termometern börjar stiga i bilen. 30 grader. 35 grader. 37 grader låg temperaturen på när vi checkade in på hotellet. Det var bara att ta fram shortsen och sätta sig på balkongen i solnedgången.
I området kring Kelowna odlas stora mängder frukt och grönsaker och det finns över 30 vingårdar. Vi besökte bland annat den ekologiska vingården Summerhill Winery, som har ett stort utbud av allt från Riesling till Syrah. Många av vingårdarna har restauranger med utsikt över vinstockarna och organiserade vinprovningar, passa på att smaka kanadensiskt vin – det är inte så lätt att hitta dessa småskaliga partier på Systembolaget.
I Kelowna finns även möjlighet att bo på hästranch, gå ziplining, hoppa bungy jump eller vindsurfa – nästan som en Medelhavssemester helt enkelt.
Vi gillar att åka runt till de lokala bondgårdarna och handla nyplockade körsbär, vandra i lavendelodlingar, köpa lokalproducerad ost och äta på mysiga restauranger. Vi hittade bland annat den härligaste och krämigaste glassen på en getfarm – helt gjord på getmjölk. Men vi hinner så klart även med att hänga lite på stranden i solskenet.
Dag 21: Mot Vancouver
(Kelowna -> Vancouver : 40 mil)
Börjar ni bli klara med British Columbia nu? Tror tyvärr inte det, detta är ett ställe som ger mersmak. Det finns alltid någon vandringsled som man inte hann med denna gång, men det är skönt att känna att man gärna kan åka tillbaka.
Dags att köra mot Vancouver igen. Bättre vägar än tidigare på resan, men 40 mil tar 4 timmar. Bo endera över en natt till i Vancouver, eller kör direkt till flygplatsen.
British Columbias turistorganisation har en slogan – ”British Columbia. Super. Natural”. Och det kunde inte vara mer rätt. Sätt dig på flyget. Blunda och somna nöjt till minnet av Klippiga bergens vattenfall, lavendelfältens färgexplosion och de ljusblå sjöarnas bländande skönhet.
Vill du läsa om de andra delsträckorna på vår road trip?
Hej! Vi är 4 vänninor som planerar en roadtrip i Kanada nästa höst, och fått härlig inspiration från er. Vi kommer Vara iväg så många dagar som ni tyvärr men men… Vi funderar bara lite på det här med avgifterna för parkerna, hur fungerar det och cirkus vad kostade det er?
Hej Pernilla! Låter som att ni har en grym resa framför er! Vi köpte ett ”Discovery Pass” som ger fritt inträde till nationalparker (och även andra parker) i 12 månader. Oftast tjänar man in de pengarna rätt snabbt. Passet hänger du enkelt i backspegeln i bilen. Det finns pass för grupper/bil, vilket kanske skulle passa för er?
https://www.commandesparcs-parksorders.ca/en/decouverte-discovery
Hälsningar,
Eva
Tack snälla för svaret, låter bra! ?