Vingårdsbesök i Saale-Unstrut – Tysklands nordligaste vinregion

I Saale-Unstrut, Tysklands nordligaste vinregion, slingrar sig vinrankorna brant nerför de solvarma sluttningarna. Med sina över tusen år gamla vintraditioner produceras här viner i små volymer som sällan lämnar regionen. Häng med på en smakrik dag på vingården Herzoglicher Weinberg i Freyburg.

Besöket på vingården i Saale-Unstrut gjordes vid en pressresa tillsammans med Tyska turistbyrån, men alla åsikter och tankar är som vanligt mina egna.

Sluttningen under slottet Neuenburg är både brant och svårodlad, men det hindrar inte de raka raderna av vinstockar att vika sig av tyngden från de stora klasarna av mogna vindruvor. Skörden här kräver tid, händer, envishet och starka ben. Odlingen är för brant för skördemaskiner. En handfull plockare arbetar sig metodiskt igenom vinraderna med stora plasttråg fulla av druvor som de bär nedför de hundratals trappstegen. När de nått ner och tömt tråget på druvor vänder de snabbt tillbaka igen uppför sluttningen. Det är skördetid i Freyburg i Saale-Unstrut, Tysklands nordligaste vinregion.

Vinregionen Saale-Unstrut har fått sitt namn av de två floderna Saale och Unstrut som mjukt slingrar sig fram i det böljande landskapet. Här på de soldränkta och förhållandevis torra sydsluttningarna har vin odlats i över tusen år.

I hjärtat av denna vinregion finner vi Freyburg, en söt stad med kullerstensgränder och vackra hus. Här ligger den historiska vingården Herzoglicher Weinberg, en vingård som ägs och skyddas av Geo-Natur Park Saale-Unstrut-Triasland för sitt historiska och kulturella arv. På vingården odlas många olika sorters druvor och det finns visningar och guidade turer för dig som vill lära dig mer om områdets vintillverkning. Vilket jag självfallet vill.

Här på vingården odlas 17 olika sorters druvor, allt från det fruktiga Bacchus till den klassiska tyska druvan Riesling som ger torra och friska vita viner. Den schweiziska druvan Müller-Thurgau är gårdens vanligaste druva, men de äldsta vinstockarna på gården från år 1925 är dock Weißburgunder – även kallad Pinot blanc i resten av världen.

Det enklaste sättet att avgöra vilken druva som odlas var på vingården, är att titta på vinstockens blad. Vissa druvor har kantiga blad, medans andra har mer runda blad. Vår guide försöker visa oss skillnaderna mellan druvornas blad, men det är inte helt enkelt att hänga med. Jag blir nog inte en vinexpert idag heller.

Den årliga genomsnittstemperaturen i området är 9 grader och med 1600 soltimmarna per år och de skyddande Harz-bergen så får området stabila skördar trots sitt nordliga läge. Vintrarna kan dock bli kalla och frost är förödande för vinstockar. För att skydda skörden behöver man därför under kalla dagar tända eldar under vinstockarna. Men ibland räcker inte ens det. 1987 var ett tragiskt vinår, när nästan 70% av områdets vinskörd förstördes av frost.

Vi promenerar med raska steg upp i den soliga vinodlingen med vår guide. De sockerstinna druvorna vid vår sida är omgivna av getingar som glupskt suger ur den eftertraktade saften ur de sötaste klasarna. Det är verkligen tid för skörd.

Vanligtvis infaller skörden den andra veckan i september och i samband med detta har man varje år en skördefest. Då öppnas vinkällarna främst för att göra plats för den nya skörden, men skördefesten firar även livet, vinet och alla människor som jobbat med skörden.

Vår guides tempo uppför de branta stenmurarna är betydligt högre än resten av gruppen och det märks att hon går upp och ner här för sluttningarna flera gånger per dag. Stenmurarna som omger oss fyller inte bara en praktisk funktion för att jämna ut terrängen. Deras solvarma ytor lagrar värmen från dagens solstrålar och sprider den vidare till marken under de kyliga nätterna. En smart lösning som skyddar vinstockarnas rötter och som ger en längre tillväxtperiod.

I vinregionen Saale-Unstrut är det vita (gröna) druvor som dominerar odlingarna (81% av vingårdarna) och även om de torra och krispiga vinerna är av hög kvalité är det få flaskor som når utanför Tysklands gränser. Faktiskt knappt utanför regionens gränser, då invånarna själva är mycket förtjusta i sitt vin. Här på gården kan du dock köpa gårdens vin till bra priser, vilket många gör. Både lokalbor och turister.

Vi stannar till i den lilla runda korsvirkespaviljongen i mitten av vingården. Här kan man anordna vinprovningar för upp till tio personer. Men bara under sommarhalvåret, då det inte finns någon toalett eller värme i huset. Det är lite väl riskabelt att försöka ta sig ner till huvudbyggnaden härifrån i mörker och kyla efter en vinprovning.

Roséflaskorna som vår guide har burit med sig i en flätad korg korkas upp och de glas som vi burit med oss uppför backen blir fyllda. Det är ett halvtorrt rosévin från gården, ett trevlig och socialt vin med mycket röda vinbär i tonerna.

På vägen ner mot vår lunch på uteserveringen möter vi ett stort medelålders gäng med likadana specialupptryckta t-shirtar i spänd förväntan inför sin bokade vinprovning. Det visar sig vara ett tyskt kompisgäng på vinsemester. Min tyska är inte den bästa, men de lyckas berätta för mig att budskapet på t-shirtarna är ”jag föredrar vin”, även om en och annan man i gänget sticker ut med en tröja där det står ”jag föredrar öl”. Men öldrickarna ser glada ut ändå. Jag frågar en av öldrickarna om de inte ska vara med på visningen, men får ett skratt till svar. Klart det ska vara med. ”Alla gillar ju vin”.

Vi slår oss ner vid ett stort träbord med bänkar under en grönskande pergola. Lunchen består av stora fat med berg av charkuterier, ostar och bröd serverat med gårdens vin. När vi proppmätta är klara med lunchen syns det knappt att vi ätit något. Det är generöst, otroligt socialt och trevligt. Ett ställe som jag gärna skulle komma tillbaka till. Då kanske till och med tillsammans med ett stort kompisgäng med likadana tröjor.

Hur hittar du till Freyburg?

Freyburg ligger i Sachsen-Anhalt i Tyskland, 5 mil öster om Leipzig. Närmsta stora flygplats är Berlin (22 mil), men det finns även en mindre flygplats 5 mil bort mellan Halle och Leipzig (Flughafen Leipzig/Halle).

För dig som vill upptäcka flera vingårdar i Saale-Unstrut, finns en vinrutt som tar dig till Herzoglicher Weinberg och 50 andra vingårdar längs den 60 kilometer långa sträcka från Memleben till Bad Sulza.

Här förbi går även den historiska Straße der Romanik, vilket du kan läsa mer om i Strasse der Romanik – 2 slott längs Romanska vägen i Sachsen-Anhalt.

Karta

Fakta om vinregionen Saale-Unstrut

Viktiga städer i regionen: Freyburg, Naumburg och Bad Kösen
Jordmån: Kalksten och sandsten
Areal: 847 hektar
Viktigaste druvor: Müller-Thurgau (14%), Weißburgunder (14%), Riesling (9%), Dornfelder (7%), Bacchus (7%)

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

10 tyska temavägar – Upptäck Tyskland med bil från slott till porslin

Sväng av från autobahn och bege dig ut på någon av de 150 tyska temavägarna! Här hittar du temavägar som tar dig med på allt från sagor till slott, porslin, öl och världsarv - en semester där vägen faktiskt är destinationen.

Snälltåget till Berlin – Åka tåg till Tyskland från Malmö

Hela familjen Rucksack (inklusive den lilla hunden) har åkt till Berlin med Snälltåget från Malmö. Hur funkade det och vad tyckte vi om att resa med tåg till Tyskland?

Guide till Hansa-Park – Tysklands nordligaste nöjespark

Strax norr om Lübeck ligger den stora nöjesparken Hansa-Park. Här bland 125 attraktioner finns något för alla åldrar!

Lübeck – Sevärdheter bland små gränder och tegelprakt – Tyskland

Den gamla Hansastaden Lübeck är full av vackra gamla byggnader, men det är stadens hemliga små gränder som gör staden unik. Vi upptäckte stadens sevärdheter en varm sommarkväll och fick mersmak.

Feldberg – På skidor och snöskor i södra Schwarzwald – Tyskland

På Feldberg, Schwarzwalds högsta topp, finner du en snösäker destination i en vild och mytomspunnen sagoskog. Dra på dig skidorna, eller kanske till och med snöskorna?

Sevärdheter i Berlin – 24 tips på saker att göra i Europas hetaste huvudstad

Tysklands huvudstad är en intensiv stad med många sevärdheter och upplevelser. Här är mina 24 bästa tips på sevärdheter i Berlin för ett maxat besök!

Ännu mer reseinspiration

3 sagolika julmarknader i Tyskland – Julmagi i Baden-Württemberg och Schwarzwald

Inget land är så förknippat med vackra julmarknader som Tyskland. Jag har besökt tre populära julmarknader i Tyskland - närmare bestämt i Baden-Württemberg - som bjöd på ett överflöd av julstämning, ljus och god mat.

Upptäck Halle – 13 höjdpunkter i Händels hemstad – Tyskland

Halle erbjuder en mix av kultur, arkitektur och historia, från musikmästaren Händel till chokladfabriken Halloren och ett avslappnat stadsliv med genuin tysk charm.

Naumburg – En tidsresa genom medeltida mästerverk – Tyskland

Den 1000-åriga staden Naumburg an der Saale är mest känd för sin världsarvsskyddade katedral, men det var främst den vackra stadens alla detaljer och dess historia som fick mig på fall.