Ett av de ställen som tog oss med storm under vår bilsemester i Italien, var Sestri Levante. Mitt emellan perfekta Portofino och välbesökta Cinque Terre, mellan lyx och massturism. En oas av riktiga Italien i en region fylld av amerikaner. Sestri Levante är Cinque Terres vackra lilla 6:e stad, minst lika sevärd och härlig.
Sestri Levantes gamla stad ligger på en halvö, med två fina havsbukter på var sin sida. Ute på halvön står en gammal borg och på var sin sida av halvön ligger fina stränder. Vädret denna dag i april tillåter dock inga bad, men vi går ner till stranden Baia del Silenzio i alla fall. Under sommaren är här packat med folk, denna blåsiga dag möter vi bara en hundägare. Stranden är oväntat finkornig och omgiven av de sötaste små hus i gult och rosa. Lite som ett plattare Cinque Terre. Minus alla människor.
Vi utforskar den gamla stadsdelen utefter gågatan Via XXV Aprile. Konstgallerier, barer, restauranger och små klädbutiker. Jag ser inte en enda souvenirbutik, men desto fler delikatessbutiker och gelatoförsäljare. Allt håller en låg profil. Mer mysigt än lyxigt. Inte en enda märkesbutik i sikte.
Smörgåsarna i skyltfönstret med buffelmozzarella och parmaskinka och ser otroligt lockande ut, men vi har redan planer för middagen. Siktet är inställt på en osteria i närheten. Ett obokningsbart litet ställe, så vi planerar att hänga på låset. Ingen restaurang här verkar öppna före 19:30, så vi hinner flanera lite till och insupa stadens härliga atmosfär.
Vi går förbi ett smalt rött hus med en fisk målad på husväggen. Det ser nästan ut som en torsk, men efter att lärt mig allt om torsk under förra årets resa till Portugal, är jag mycket tveksam till varför man skulle måla en torsk på en vägg i Italien. Faktum kvarstår dock att det finns många fisk- och skaldjursrestauranger i Sestri Levante. Kanske faktiskt fler fiskrestauranger än pizzerior.
Påsk är en av Italiens största högtider och godisbutikerna utefter gågatan har sina skyltfönster fyllda med gigantiska chokladägg – uova di Pasqua al cioccolato. Vissa av äggen är inriktade till barn, med överraskningar och leksaker gömda under chokladskalet. Ungefär som ett Kinderägg, fast mycket större. Rosa ägg till flickor. Blå till pojkar. I Italien verkar leksaker fortfarande vara väldigt mycket ”blå” eller ”rosa”.
Vi promenerar mot osterian och möter flera familjer och par som bär på chokladägg, fint inslagna i cellofan och blanka papper. Kanske ger man även bort chokladägg som presenter till släkt och vänner? Vissa ägg är så välgjorda att de ser ut som små konstverk. Gottegrisen i mig hade gärna fått ett sådant ägg i påskpresent.
Vi kommer fram till l’Osteria Mattana lite för tidigt. Typiskt svenskt att vara ute i god tid. Dock är vi inte ensamma, utan ett äldre italienskt par med sitt barnbarn står också där. Mannen pratar till oss på italienska, men vi förstår ingenting och svarar tillbaka på engelska. Mannen tittar in och ser personal där inne. Han känner på handtaget. Det är öppet, trots att stället ännu inte öppnat. Han går in och pratar med en man i servisen. Det skrattas och viftas och sedan kommer mannen ut igen. Han säger något till oss igen på italienska. Vi ler tillbaka igen. Sedan går de. Vad sa han egentligen?
Vi står kvar en stund till. Klockan är inte 19:30 ännu, så vi läser på alla handskrivna lappar i fönstret. ”No credit card” förstår vi, men menyn är en utmaning. Google translate är visst inte så bra på italienska maträtter. ”Spaghetti alla Brezza” kommer tillbaka oöversatt. Så även ”Penne al tucco”. Dock föreslår google istället att jag ska skriva ”Penne al trucko”. Det betyder sminkpennor. Känns inte helt rätt.
Klockan närmar sig 19:30. En man med motorcykelhjälm under armen passerar förbi oss med bestämda steg och går rakt in på restaurangen och sätter sig vid ett bord. Det verkar visst vara öppet nu?
Osterior är enklare restauranger med husmanskost, oftast med olika menyer varje dag. Osteria Mattana har dagens meny på en svart tavla strax innanför dörren. Vi fortsätter att kämpa med översättningarna. Polpo betyder bläckfisk. Det gör visst även Seppie. Vi hankar oss fram. Servitören kommer fram till oss och ser vår kamp mot menyn. Han pekar på ett litet A4-ark på sidan om den svarta tavlan. Ah! En översättning till engelska. Även om hälften av rätterna inte stämmer med den svarta tavlan, så hjälper det oss rejält. En Spaghetti alla Brezza, en Trenette al pesto och en Spaghetti al sugo di Polpo är strax beställt.
Restaurangens bord börjar fyllas. Vid vårt bort sitter en ensam italienare och äter minestronesoppa och tiramisu. Ett äldre italienskt par sitter vid bordet bredvid oss. Även de äter minestronesoppa. Kanske borde jag ha beställt minestronesoppa? Jag hinner dock inte ångra mig, förrän vår mat kommer in i ett moln av vitlök.
Dotterns Spaghetti alla Brezza är en ljuvligt doftande pasta med musslor, omgiven av en ljuvligt doftande vitvinssås med persilja. Jag skulle nog kalla detta för en ”Spaghetti Vongole”, men det finns säkert någon skillnad på dessa rätter som jag inte förstår.
Då vi befinner oss i närheten av Genua, är jag helt fokuserad på enda rätt ikväll – Trenette al pesto. Pesto Genovese är något av det mest italienska jag vet och det verkar finnas lika många recept på pesto som det finns familjer i Italien. Ingen pesto är den andra lik. Det gemensamma är att peston innehåller nyskördad basilika, olivolja, vitlök, pinjenötter och parmesan. Proportioner, tillagning och mängden kärlek verkar sedan styra slutresultatet. Jag måste säga att denna pesto hade mycket kärlek i sig. Det kan faktiskt vara den bästa peston jag någonsin ätit.
Mannen beställde in ett riktigt wild card från menyn – Spaghetti al sugo di Polpo – Spaghetti med bläckfisksås. Jag hade nog tänkt mig att det skulle vara en pastasås med bläckfiskringar, men det som kom in liknade mer en pasta med köttfärssås. Väldigt smakrikt, väldigt mustigt och inte alls med någon konstig bläckfisksmak. En riktig överraskning!
Vi promenerar tillbaka till vårt hotell Vis à Vis på kullen. Fyllda av pasta och lycka. Sestri Levante blev så mycket mer än ett stopp på vägen till Cinque Terre. Hit vill jag återvända.
Hur hittar jag till Sestri Levante?
Sestri Levante ligger 45 kilometer öster om Genua och 57 kilometer väster om La Spezia, på perfekt dagsavstånd till både Cinque Terre och Portofino.
Vill du besöka Cinque Terre? Den nordligaste byn Monterosso ligger bara 20 minuter bort med tåg. Santa Margherita (porten till Portofino) ligger 25 minuter bort med tåg.
Vill du läsa mer om Italien? Alla mina Italien-inlägg från resan dyker upp på min Italien-sida!
Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!
Åh så mysigt! Hit vill jag åka! Kan man alltså åka tåg hela vägen från Portofino till Cinque Terre? Jag försökte googla men hittade inget bra svar i en hast.
En riktig liten pärla verkligen! Ja, det går tåg! Dock åker du inte till Portofino, utan till Santa Margherita, sedan tar du buss/båt. Kolla in denna sida, så får du lite mer info om tågen. De gick var 20:e minut när vi var där, väldigt smidigt!
https://www.cinqueterre.eu.com/en/cinque-terre-timetable
Tack för er berättelse, befinner mig just nu i Sestri Levante och ska ge oss ut och utforska imorgon. Bor på en camping precis vid motorvägen med 2km cykelväg till havet.
Dear Eva, I was born there and left years ago, your pics made me feel I have never left, same vibes, stunning landscapes, and the sea breeze …
beautiful work , amazing talent
thank you Eva
Paola
Låter fantastiskt och jag har nu tänkt om från att verkligen bo i någon av Cinque Terres byar till att faktiskt utgå från Sestri Levante.
Kan du rekommendera något hotell. Det är lite krångligt att veta var det är bäst att bo. Jag har prelimnärbokat ett hotell nära tågstationen men den verkar vara en bit från stranden och staden?
Kan man ta båt över till Portofino från Sestri levante eller är det tåg till Santa Margherita och buss eller båt därifrån till Portofino?
tacksam för tips
Vänligen Åsa
Hej Åsa! Jag har tyvärr inte några guldkorn att rekommendera. Vi bodde på Vis a Vis i Sestri Levante, men kan inte rekommendera det som boende, då rummen var slitna, små och dyra. Du kan läsa mer om hotellet på
https://www.rucksack.se/hotel-vis-a-vis-i-sestri-levante-hotellrecension/