Besöket i Brno gjordes i samband med en pressresa tillsammans med Visit Czech Republic, men alla tankar och åsikter är (som vanligt) mina egna.
Jag vaknar av oljudet innan väckarklockan hunnit ringa. Utanför fönstret i mörkret på Kåltorget har kommersen redan börjat. Frukt, grönsaker, blommor och nötter från hela bygden håller som bäst på att lyftas upp för skyltning på de dignande stånden. En äldre dam med vällagt silverfärgat hår går runt och granskar noggrant broccoli efter broccoli. När det finns ett sådant prunkande utbud har man möjlighet att vara selektiv.
Brno är så genuint och så underbart icke-turistigt att jag är glad att jag väcktes av oljudet och fick uppleva staden vakna upp efter sin skönhetssömn. För Brno är inte bara en genuint trevlig stad, utan här möts vacker arkitektur med nytänkande krogliv och mängder av spännande kulturevents. Allt inom bekvämt gångavstånd i den gamla stadskärnan.
Brno är en bubblande stad med 400.000 invånare i södra Tjeckien, i regionen Mähren (Moravia). Här i Tjeckiens solsäkraste region är vin en stor business och även om öl fortfarande är Tjeckiens mest populära dryck, så möts du här av flertalet vinbarer med lokala viner på menyn.
Att resa hit gör du enklast via Österrikes huvudstad Wien, för det är inte Prag som är Brnos närmaste storstad. Det är Wien. Och det märks. Pampiga byggnader med spännande restauranger och caféer kantar de spårvagnsfyllda gatorna och på Kåltorget stoltserar en lite udda staty av Mozart som 11-åring. Hela Brno doftar Wien. Men med en cool twist. Brno bjuder helt enkelt på ett helt smörgåsbord av saker att se och göra – allt från historiska platser till underjordiska gångar till riktigt coola, innovativa och knasiga upplevelser. Och kanske också lite ekivoka…
Historiska Brno
Brno grundades redan år 1243, men den strategiska platsen mellan floderna Svitava och Svratka har visat sig ha varit bebodd mycket längre än så. Trots alla krig, bombningar och invasioner under århundradena, står många av de vackra gamla byggnaderna fortfarande kvar. Visst finns det moderna byggnader i den gamla stadskärnan, men de känns betydligt färre än i Stockholms centrala delar.
1. Peter och Paul-katedralen
Efter ett tidigt besök på kålmarknaden beger jag mig upp på den lilla kullen Petrov till Peter och Paul-katedralen (Katedrála svatého Petra a Pavla). Egentligen har det legat en kyrka på denna plats sedan 1200-talet, men under den svenska belägringen 1643 brändes kyrkan ned. Kanske inte ett av de historiska ögonblick som man som svensk känner sig stolt över. Lite mer än 100 år senare stod dock den nuvarande katedralen på plats. En pampig pjäs med tydliga gotiska drag som ser ut över Brno från ovan som en vaktande ängel i morgondiset.
Idag är Peter och Paul-katedralen en av Tjeckiens mest kända historiska byggnader och den har till och med fått en ärofylld plats på den tjeckiska 10-kronan. En vacker katedral på en vacker plats som du inte ska missa om du är i Brno. Promenera runt katedralen och se på utsikten, besök den vackra insidan eller ta trapporna upp i ett av tornen för att se på utsikten.
2. Slottet Špilberk
För att få den bästa utsikten över Peter och Paul-katedralen i soluppgången går jag vidare till nästa höga kulle. Precis vid kanten av den gamla staden i Brno, hittar du slottet Spilberk. Slottet byggdes under 1200-talet som ett kungligt slott, men har över århundradena blivit omvandlat till allt från ett militärt citadell och ett ökänt fängelse. Idag känns det nog mer som en fästning än ett sagoslott. Den mest populära guidade turen är till kasematten där du kan besöka fängelsehålorna från Habsburgarnas tid.
Även om du (som jag) inte kan besöka slottet under dess öppettider och gå en guidad tur, kan du alltid ta en promenad kring slottet och njuta av utsikten över Brno från ovan. Den är verkligen inte fy skam den heller.
3. Benhuset
I andra änden av gamla staden, vid St. James-kyrkan (Kostel sv. Jakuba), leder en oansenlig liten betongtrappa ner till en av Brnos nyaste historiska sevärdheter. En av de sevärdheter som gjorde störst intryck på mig och även gjorde mig lite illa till mods.
I en gammal stad finns mycket historia, så när man skulle bygga om i kvarteret vid kyrkan i början av 2000-talet så gjorde man en arkeologisk undersökning för säkerhets skull. Och det man hittade var mer än häpnadsväckande. Under torget vid kyrkan låg resterna av över 50.000 människor. En bortglömd gigantisk gravkammare. Europas näst största benhus kom fram till ytan.
Skeletten är till största delen från 1600- och 1700-talet, en period när det inte bara härjade pest och kolera i staden, utan även många år av slitsamma krig. Att gå runt här nere i benhuset är både lite läskigt och otroligt fascinerande. Jag kan inte låta bli att nästan vilja hålla andan här nere, ifall några små pestpartiklar skulle finnas kvar i den instängda luften.
4. Gamla stadshuset
Precis bredvid kåltorget passerar jag in igenom den oväntat moderna inomhusmarknaden till dess innergård. Här ligger stadshuset, en av stadens äldsta byggnader. Stadshuset började byggas ungefär samtidigt som staden bildades på 1200-talet och efter många ombyggnationer och renoveringar står idag det vita tornet mitt i staden som en stolt drottning i schack. Beskåda Brno från ovan i det 63 meter höga tornet eller stanna till och beskåda två av Brnos knasigaste sevärdheter – draken och porten med den böjda fialen.
Draken från Brno sägs enligt legenden ha plågat traktens bönder och ätit upp deras boskap, innan man med en listig trojansk förgiftad matbit lyckades ta död på besten. Idag hänger draken uppstoppad i stadshusets ingång. Drake eller nilkrokodil? Det får du själv avgöra. Den alternativa historien är att ”draken” är en bortglömd gåva från ett utländskt sändebud. Men den första versionen är betydligt mer fantasieggande.
Den andra lite knasiga sevärdheten som du inte ska missa är den pampiga porten under stadshustornet och dess böjda fial. Legenden säger att staden ville göra en riktigt pampig port till stadshuset, men den stackars konstnären som fått uppdraget att smycka porten fick aldrig betalt. Som en bitter hämnd så vred han därför den mittersta fialen precis innan leverans. Innan någon upptäckte detta så hade dekorationen redan satts upp och konstnären lämnat staden.
5. Nuclear shelter 10-Z
På vägen från slottet Spilberk passerar jag förbi Nuclear shelter 10-Z. En gång i tiden en topphemlig plats, numera ett väldigt speciellt vandrarhem och museum. Det gamla skyddsrummet från andra världskriget hymlar inte med sitt arv. Efter kriget togs bunkern över av den kommunistiska regimen och byggdes om för att skydda 500 personer från en eventuell flygbombning. Som tur var behövdes skyddsrummet aldrig användas, utan lämnades orört. Som en tidskapsel över en svunnen tid av oroligheter i Europa.
Idag kan du gå på guidad tur i den nästan helt orörda bunkern, eller kanske till och med sova över en natt om du har nerver för det. Inte något som lockade mig, men det lär definitivt vara en upplevelse (eller mardröm?) att minnas för livet.
Vill du se fler bilder rekommenderar jag att du tittar in hos Maria på Fantasy Dining, som gjort ett besök inne i skyddsrummet.
Kulturella Brno
I Brno är kultur en stor del av det dagliga livet. Så stor, att staden varje år spenderar ungefär 30 miljoner euro på museum, teatrar, konst, skulpturer och festivaler. Lägg dessutom till att Brno är en sprudlande kosmopolitisk och intellektuell universitetsstad, där en femtedel av stadens invånare är studenter och du hittar en nytänkande konstnärlig smältdegel. Det händer helt enkelt saker i Brno hela tiden. Det är inte konstigt att tjeckerna själva gärna väljer Brno före Prag för en weekend-resa med kulturfokus.
6. Kålmarknaden, Parnasfontänen och Mozart
I hundratals år har Kålmarknaden (också kallad Grönsaksmarknaden) erbjudit stadsborna de lokala böndernas frukt, grönsaker och blommor efter säsong. Under julen när grönsakssäsongen gått mot sitt slut, så blommar torget upp igen till en gemytlig julmarknad.
Mitt på torget står en stor fontän, som på håll nästan ser ut att vara skapad av expanderande byggskum. Parnasfontänen ska föreställa en grotta med den grekiska mytologins hjälte Herakles, kämpandes mot den trehövdade hunden Kerberos. En väldigt speciell fontän, som kräver att du går ett varv runt för att helt kunna uppleva.
Här vid Kålmarknaden hittar du dessutom en av Brnos lite mer udda statyer. Utanför Redutateatern i en av torgets hörn, står en staty över Mozart. Statyn är ett minne av att Mozart spelade här som 11-åring. Men det här är inte någon klassisk Mozartstaty. Det som möter dig är en staty med en pojkes kropp, men med den fullvuxne Mozarts ansikte och en änglavinge. En staty som man inte kan låta bli att lyfta lite på ögonbrynen över.
7. De ”fyra villorna” – Jurkovic Villa
I utkanten av Brno hittar du de ”fyra villorna” – fyra familjevillor i olika delar av staden med olika karaktärer och stilar, som visar hur det kunde se ut i en välbärgad familj under olika tidsepoker. Den mest populära villan är den spektakulära och oväntat moderna Villa Tugendhat, ritad av Mies van der Rohe. Dock så var tyvärr denna villa stängd vid vårt besök, så vi besökte Villa Jurkovič istället.
Villa Jurkovic är inte någon modern villa, utan den uppfördes redan år 1906 av arkitekten Dušan Samo Jurkovič. Huset byggde han för sig själv och sin familj i svulstig jugend-stil. Det här är ett hus som man nästan kan beskriva som ett väldekorerat, assymetriskt pepparkakshus. Slingrande växter, fönsterspröjs, takdekor och väggmålningar blandas i denna färgstarka byggnad. Huset är i mina ögon vackrast från utsidan, så lägg lite tid på att promenera i den lilla trädgården innan du går in.
8. Mährentorget och ryttarstatyn
Mährentorget (Moravské náměstí) är ett av Brnos största torg och här hittar du inte bara den ståtliga St Thomas-kyrkan och palatsliknande Moravian Gallary, utan även ryttarstatyn av Jost av Mähren. Vem Jost var och varför han rider på en häst är det inte många turister som bryr sig om. Jag har nog aldrig varit med om en staty som så många turister har lämnat fnittrande. Den här statyn kanske ser ut som en helt vanlig staty från sidan, men statyn har en lite ekivok hemlighet. Vad det är? Det kommer jag varken att berätta eller (gudbevars) visa i bilder. Det får vara en hemlighet som du själv får upptäcka när du kommer hit på besök.
9. Frihetstorget och det astronomiska uret
Det stora triangulära Frihetstorget (Náměstí Svobody )med sina pampiga byggnader är både livligt och lätt stökigt. Det är nästan så stökigt att det inte känns som ett torg, utan mer som en korsning. Tvärs över torget dundrar nämligen spårvagnarna förbi, så det gäller att se upp innan du korsar torget. Spårvagnarna stannar inte för något.
I ena änden av torget står en annan av stadens knasiga sevärdheter – det astronomiska uret. Själva statyn ser inte alls ut som en klocka, utan mer som en gurka i svart marmor. De olika delarna rör sig olika snabbt, men det är omöjligt att få grepp om vad klockan egentligen visar. Det sägs att inte ens konstnären bakom det astronomiska uret kunde läsa av klockan, så jag försöker inte alltför länge att förstå den. En intressant detalj med det astronomiska uret är dock de glaskulor som släpps från uret varje dag klockan 11. Ur ett av fyra hål släpps slumpmässigt en kula ut varje dag. Men varför klockan 11 kanske du undrar?
Statyn restes till minne av svenskarnas reträtt från Brno 1645 under det trettioåriga kriget. Ännu ett minne som man kanske inte känner sig så stolt över som svensk turist i Brno. Under det trettioåriga kriget belägrade svenskarna Brno under flera månader. En Brno-bo lyckades dock höra i smyg att svenskarna hade fått order om att avbryta belägringen klockan 12 dagen efter, om de inte lyckats inta staden innan dess. De luriga Brno-borna ringde därför i alla stadens klockor klockan 11 och lurade svenskarna att tro att tiden var ute. Brno skonades och fortfarande idag så ringer stadens klockor klockan 11 istället för klockan 12.
Och du – om du inte orkar gå upp i gryningen för att paxa ett av astronomiska urets fyra hål för att fånga en glaskula, så kan du köpa dem på en av de officiella turistkontoren.
10. Vi ses under klockan!
Gå inte för fort, då kan du missa den! Den mest kända mötesplatsen i Brno är en liten liten gubbe sittandes på en klocka på Česká street. Den lilla lilla statyn i brons kallas för Adam Čekač – ”väntande Adam” och är blott 20 centimeter hög. När du väntar här är du aldrig ensam, det ser Adam till. Kanske Brnos minsta staty, men absolut inte den minst minnesvärda.
Så vad säger du? När ses vi under klockan i Brno? För Brno är en stad som du kommer att hitta mig i fler gånger!
Läs mer om gastronomin i Brno i 6 restauranger och barer i gastrostaden Brno.
Har du varit i Brno? Vad tyckte du var de mest minnesvärda platserna och sevärdheterna?
Ser super mysigt ut! Kan man åka hit på en dagsutflykt från Prag?
Hej Peter! Om du åker tidigt på morgonen från Prag med tåg så kan du definitivt åka till Brno på dagsutflykt!
Oj vilken vacker stad det ser ut som
Verkligen! Vacker som en dag!
Vilka vackra och fantastiska bilder! Brno är en stad vi gillar! :)
Lagom stort och himla vackert! Läste förresten ert inlägg om Brno innan jag åkte hit – tusen tack för alla tips!