Sevärdheter i Kalmar – 9 tips bland kullerstensgränder och slottsspiror – Småland

Det bjuds på många sevärdheter i Kalmar och dess välbevarade stadskärna. Här hittar du mina 9 bästa tips på saker att se och göra!

Inlägget presenteras i betalt samarbete med Destination Kalmar, men alla tankar, tips och åsikter är som vanligt mina egna.

En av Sveriges äldsta städer med ett av Sveriges vackraste slott. Kalmar ligger som en prunkande historisk oas vid Östersjöns strand, fylld med sevärdheter för hela familjen. Här på de nötta kullerstensgatorna har människor levt och verkat ända sedan 1200-talet och staden har genom åren mött många mäktiga kungar och krig. Idag är Kalmar en livlig och populär sommarstad, men även om Kalmar är underbart på sommaren finns här gott om sevärdheter och saker att se och göra året om. Vi besökte Kalmar under första helgen i advent och hann inte bara upptäcka många sevärdheter i Kalmar, utan även uppleva Kalmars fantastiska julmässa och fika en massa.

Kalmar slott med vallgraven framför - en av alla sevärdheter i Kalmar

1. Kalmar slott (med julmässan)

Det går inte att skriva om Kalmar utan att börja skriva om pampiga, mäktiga och storslagna Kalmar slott. Under 1100-talet härjade sjörövare i området och ett försvarstorn byggdes för att skydda Kalmar. Tornet byggdes ut under 1200-talet och blev en mäktig borg och fästning.

Efter många oroliga år då Kalmarunionen både hann skapas och upplösas, började slottet på 1500-talet att få sitt nuvarande utseende under Gustav Vasa, Erik XIV och Johan III. Borgen moderniserades upp och smyckades av Europas hetaste konstnärer och resultatet blev ett riktigt imponerande renässansslott. Det slott du möter idag.

Kalmar slott från havet är imponerande med sina 5 torn

Kalmar slott har massor av utställningar och guidade turer året om, förutom under första helgen i december då julmässan äger rum. Julmässan är en julmarknad med över hundra hantverkare, där de allra flesta kommer från trakten. Det säljs allt från ulltomtar till ljuslyktor och hembakt knäckebröd. Marknaden äger rum inne i de vackra salarna, vid det dukade bordet i den grå salen och under det väldekorerade taket i den gyllene salen.

Körer sjunger julvisor, barnen sitter i ring och lyssnar till berättelser från förr och anställda i tidstypiska kläder visar upp hur sysslorna kunde ha sett ut här på slottet förr i tiden. Även om du inte egentligen känner för att shoppa så är det lätt att köpa in på den julkänsla som evenemanget ger. En riktigt bra julmässa helt enkelt. I mina ögon är Kalmar julmässa en av de absolut bästa julmarknaderna i Sverige!

Dukat bord på Kalmar Slott med en uppstoppad svan

För dig som hellre vill uppleva slottet utan julmarknad och med lite mindre folk, skulle jag nog rekommendera att besöka Kalmar slott alla andra helger förutom under julmässan. Det enda sättet att inte missa något är nog att besöka slottet två gånger – en gång under julmässan och en gång under resten av året.

Läs mer om Kalmar slott och planera ditt besök på Kalmarslott.se.

2. Kvarnholmen – Den nya staden

Under 1600-talet härjade många krig kring Kalmar och staden var belägrad av Danmark under långa perioder. Staden behövde skyddas bättre än den plats den låg på bredvid slottet. En plan att flytta staden till Kvarnholmen tog form och bakom vallar och bastioner byggdes under några decennium det nya Kalmar upp på Kvarnholmen. Det blev en (för sin tid) modern stadsdel, byggd med raka gator och vackra hus.

Kvarnholmen på Kalmar har många vackra hus

Kvarnholmen är den stadsdel i Sverige som har flest kulturminnesmärkta hus och det är en intressant promenad att gå gata upp och gata ner och läsa på husens plaketter som berättar detaljer om husens och områdets historia. På den södra delen av Kvarnholmen bodde det finare folket och här hittar du idag bland annat de vackra husen Castenska gården, Kullzénska huset, Gamla riksbanken och Dahmska huset. På norra delen hittar mindre hus där människor med enklare yrken bodde, exempelvis Rackargården och Tripp Trapp Trull.

Vet du förresten vad en Rackare jobbade med? Rackare befann sig längst ner på samhällsstegen, med mindre trevliga arbetsuppgifter som innefattade att vara bödelns assistent, tömma latriner och hantera sopor.

Läs mer om de olika husen i den självguidade promenaden från Kalmar.se – Historiska byggnader.

Kalmar Stads Hembygdsförening har tagit fram broschyren Hus med historia som visar vilka hus som har informationsplaketter.

3. Stadsmuren

På 1600-talet var hela Kvarnholmen omgivet av en bastant stadsmur, precis som Visby. Idag finns bara delar av muren kvar, men det finns platser där du fortfarande kan gå igenom historiska portar – Västerport och Kavaljeren. Den mest kända delen av stadsmuren är nuvarande Västerport, som en gång i tiden var huvudleden in till Kalmar. När vi besökte Kalmar (november 2022) var den dock under renovering.

Under sina glansdagar var muren över 2 meter tjock och utgrävningar visar på att den antagligen var 6 meter hög.

4. Det röda klapphuset

Det röda klapphuset på pålar byggdes i början av 1900-talet och var en mötesplats för stadens kvinnor som skulle tvätta. Här inuti huset var kvinnorna skyddade mot väder och hård vind och de kunde tvätta även när det var rått och kallt ute. Huset fick sitt namn efter att tvätten sköljdes och klappades i en bassäng i husets mitt. Klapphus var vanliga en gång i tiden, men de flesta husen har idag rivits eller rasat. Klapphuset i Kalmar är antagligen det sista kvarvarande klapphuset i Skandinavien.

Kuriosa: I Perth i Australien finns ett blått båthus som blivit en instagram-succé (#blueboathouse). Folk vallfärdar till båthuset för att ta en bild på sig själv på bryggan som leder upp till huset. Även om Klapphuset varken är blått eller ett båthus, är det minst lika vackert. Väl värt en selfie, eller hur?

Det röda klapphuset ligger ute på vattnet
Det röda klapphuset tittar ut mot havet

5. Kattrumpan

Några av de mest populära storstäderna i världen har en sak gemensamt. Det finns en strand centralt i staden där man kan bada. I Kalmar heter stranden Kattrumpan och ligger längst österut på Kvarnholmen – i det charmiga trähuskvarteret Kattrumpan. Badsugna turister lyste med sin frånvaro under vårt besök november, men jag kan tänka mig att det är klart mycket trängre under sommaren. Fint är det dock här vid havet oavsett årstid.

Badplatsen vid Kattrumpan har en fin strand och utsikt mot ett nybyggt bostadsområde
Bryggan vid Kattrumpan i Kalmar

6. Gamla stan

Åh charmiga Gamla stan! I Gamla stan i Kalmar är det långt ifrån Kvarnholmens raka gator och raka vinklar. Bland krokiga kullerstensgator, vita trästaket och knotiga gamla äppelträd ligger de låga trähusen i tätt. De flesta husen är väldigt små. Så små att det knappt går att föreställa sig hur trångt det måste ha varit för en stor familj här under 1700-talet.

Gamla stan Kalmar med rosa och gula trähus
Ett rosa trähus med snickarglädje

Innan stadens centrum flyttades till Kvarnholmen låg det här i Gamla stan, men det är inte många av de kvarvarande husen som är från den tiden. Främst beror det på att Kalmar drabbades av en förödande brand 1647, där de flesta av de riktigt gamla husen förstördes. De hus som möter dig idag är främst från 1700- och 1800-talet.

Charmiga små vita och röda trähus i gamla stan

En av de tydligaste påminnelserna om forna tider är den gamla kyrkogården som ligger mitt i stadsdelen. De flesta gravstenarna har så många år på nacken att texten nötts bort, men vi hittade några stenar med årtal från 1600-talet.

De gulligaste gatorna du inte ska missa är Gamla Kungsgatan och Västerlånggatan, även om det är värt att tillåta sig att strosa runt även på närliggande gator. Strosa runt och gå vilse i historien och bland barndomsminnen. Här bland rosa rosor och tegeltak är det lätt att tänka Astrid Lindgren-idyll, saftkalas och barbenta sommarben.

7. Stadsparken

Stadsparken ligger i direkt anslutning till slottet och är en vacker liten park med många ovanliga träd och växter. Har du till exempel hört talas om ett katsura eller ett gingkon-träd förut? Parken invigdes 1880, en tid då många familjer flyttade in till staden för att lämna livet på landet och istället jobba på fabriker. Man bodde trångt och saknade tillgång till grönområden, vilket gjorde parken till en viktig rekreationsplats.

Slottsparken med Kalmar slott i bakgrunden

Redan när man började anlägga parken på 1870-talet, fanns fem valnötsträd i parkområdet som redan då var 100 år gamla. Under en storm på 1930-talet knäcktes fyra av valnötsträden, men ett av dem står fortfarande kvar. Från slutet av 1700-talet. Tänk om träd kunde berätta historier.

Mitt i slottsparken ligger Kalmar konstmuseum som en svart kub med panoramafönster mot vattnet. Här finns även en uteservering med semesterkänsla, som jag riktigt kan se leva upp framför mig under en varm sommarkväll.

Vi följde den självguidade turen Parkpromenaden som berättar historien om stadsparken, men även om intilliggande kvarter i Gamla stan.

8. Stortorget och domkyrkan

Arkitekten Tessin den äldre visste hur man skapade imponerande barockbyggnader. Inte bara har han ritat Drottningholms slott, utan även den gyllengula domkyrkan i Kalmar.

Kalmar domkyrka invigdes år 1682, under samma tid som staden flyttades till Kvarnholmen. Efter 43 års byggnation och tre kungar senare stod den italienskinspirerade storkmaktskyrkan klar. Den gamla kyrkan i Gamla stan vid kyrkogården revs och den nya kyrkan blev ett riktigt pampigt inslag på Kvarnholmens största torg – Stortorget.

Kalmar domkyrka i gult med koppartak
Julgran på torget med vackra gamla hus i bakgrunden

Runt Stortorget ligger hus som är byggda under alla århundraden – från 1600-talet till 1900-talet. Stortorget var under många år stadens centrum för torghandel och kommers, men idag så möts vi istället av en stor julgran med gnistrande guldkulor och en isrink med konstis för nöjesåkning.

Läs mer om domkyrkan på Kalmar domkyrkoförsamling.

9. Kronan

Regalskeppet Vasa var inte det enda regalskeppet som Sverige byggde på 1600-talet. Sverige hade även det imponerande regalskeppet Kronan. När Kronan byggdes hade regalskeppet Vasa redan kantrat och sjunkit vilket gav skeppsbyggarna lite mer kunskap kring hur ett skepp inte bör vara dimensionerat. När regalskeppet Kronan sjösattes var hon världens största krigsfartyg och en tiondel av Sveriges flottister krävdes för att få henne att segla och avfyra kanoner.

Kronan seglade i åtta år utan problem, men under en stormig strid utanför Öland mot den dansk-holländska flottan 1676 så kantrade, exploderade och sjönk även Kronan. Mer än 800 personer omkom och en av Sveriges största fartygskatastrofer genom tiderna var ett faktum.

Till skillnad från regalskeppet Vasa, så exploderade Kronan innan hon sjönk. När skeppet hittades på 1980-talet fanns därför inte något helt skepp att bärga, utan enbart vrakfynd. Men det visade sig finnas många fynd. På Kalmar läns museum kan du idag här dig allt om Kronans historia och även få se några tusen av de över 30.000 marinarkeologiska fynd som gjorts de senaste 40 åren. En utställning som inte ska missas om du besöker Kalmar!

Läs mer på Kalmar läns museum.

Vill du läsa mer om sevärdheter i Kalmar?

Visste du förresten att Kalmar är CNNs favoritstad i Sverige?

2 KOMMENTARER

  1. Kalmar är ju så mysigt, även om jag alldeles för ofta bara åkt förbi på väg till Öland och inte gett mig tid att stanna. Julmässan på Kalmar slott besökte jag för typ 30 år sedan och minns att det var väldigt fint.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

The More Hotel – Snyggt lägenhetshotell i Lund – Skåne

The More Hotel är ett snyggt och fräscht lägenhetshotell i centrala Lund, med närhet till hela Skåne. Vi bodde här i 8 dagar och stortrivdes!

Linnérundan – Familjevänlig vandring i Vattenriket i Kristianstad – Skåne

Mitt i Kristianstad kan du vandra på Linnérundan i Vattenriket - ett skyddat biosfärområde som inte bara har väldigt varierad natur, utan även är hem till nästan en femtedel av Sveriges alla hotade arter.

Fika på Kullahalvön – 7 mysiga caféer du inte ska missa – Skåne

Kullahalvön bjuder på härligt klassiska bagerier och konditorier. Stora hallongrottor, toscatårta och spettekaka - det hittar du här! Häng med till mina favoriter för en fika på Kullahalvön!

Orsa Grönklitt – Skidåkning för en weekend – Dalarna

I helgen var vi i Orsa Grönklitt och åkte slalom. Vad tyckte vi om backarna, maten och servicen? Här kommer vår familjerecension!

Velamsunds naturreservat i vinterskrud – Nacka

En grådisig januaridag bjöd på en vacker söndagspromenad i Velamsunds naturreservat i Nacka. En plats inte bara för vandring, utan även för skridskoåkning, skidor, bad och ridning.

Äta och fika kring Kristianstad – Mina 5 favoriter (2022) – Skåne

I Skånes nordöstra hörn fullkomligt bubblar det av smakupplevelser! Här kommer fem heta tips för att äta och fika kring Kristianstad - allt från en fantastisk middag till ett överflöd av choklad!

Ännu mer reseinspiration

30 mysiga julmarknader kring Stockholm (2024)

Det finns gott om mysiga julmarknader kring Stockholm som får julkänslan att öka med några 100%. Här är de julmarknader som jag hittat för 2024. Har jag missat någon?

Djurholmen strövområde – Från Djurholmamossen till ravinen vid Århultsbäcken

Mitt i Hallandsåsens orörda natur bjuder Djurholmen strövområde på kontraster mellan högmosse och ravin i två naturreservat - Djurholmamossen och Århultsbäcken.

Nordingrå – 4 sevärdheter i hjärtat av Höga kusten

Kring Nordingrå hittar du några av Höga Kustens vackraste vyer, kantade av fiskelägen, klippor och kultur.