Sevärdheter i Vilnius – Mina 12 favoriter – Litauen

Litauens huvudstad Vilnius är en promenadvänlig stad fylld med sevärdheter och god mat. Dessutom är staden strålande vacker under juletid. Här kommer mina tolv favoriter på sevärdheter i Vilnius.

Vilnius är Litauens största stad och huvudstad och är en promenadvänlig stad fylld med sevärdheter och god mat. Med sin lagom stora medeltida stadskärna, vackra kyrkor och spännande historia är Vilnius ett perfekt och prisvärt weekendresmål. Dessutom är staden strålande vacker under juletid. Här kommer mina tolv favoriter bland alla sevärdheter i Vilnius – allt från museum till gatukonst och lyckomagar.

1. Gamla stan

Vilnius UNESCO-listade gamla stadskärna är en av östra Europas mest välbevarade och största medeltida stadsdelar. Här i de små gränderna ligger de pastellfärgade gamla husen tätt och överallt hittar du små mysiga butiker och restauranger att titta in i. Huvudgatan Pilies Gatve (slottsgatan) går tvärs igenom Gamla stan och här hittar du en stor mängd souvenirbutiker med bärnstenssmycken och linneprodukter. Som turist i Vilnius kommer du att tillbringa många timmar promenerande här på de trånga kullerstensgatorna – kanske kommer du knappt att lämna stadsdelen under ditt besök?

Karta

2. Gediminas slottstorn

En av de mest kända landmärkena i Vilnius – Gedeminas slottstorn – ligger på en kulle i centrala Vilnius. En gång i tiden låg här ett stort slott, döpt efter storfursten Gediminas som grundade Vilnius. Idag står bara det västra tornet kvar och bjuder på en storslagen utsikt över staden. Det sägs att det ”bara” är 700 fotsteg upp till toppen av kullen, men jag lovar att det känns som fler…

Karta

3. Gryningsporten (Gate of Dawn)

Gryningsporten är av de ursprungliga tio portarna in till Vilnius och är kanske den allra ståtligaste. Dessutom den enda som står kvar idag. Det som är speciellt med porten, är dess kapell som byggdes ovanpå stadsmuren under 1700-talet. Idag är kapellet vid gryningsporten ett av Litauens mest besökta pilgrimsplatser och mer än en halv miljon besökare kommer hit för att titta på kapellets gyllene ikon av jungfru Maria – Our Lady of the Gate of Dawn. Ikonen har blivit stadens skyddshelgon och legenden säger att hon kom till stadens räddning när svenskarna invaderade staden i 1702, genom att få stadens järnportar att falla ner på de inte ont anande svenskarna.

När vi passerade förbi pågick en konsert med en stor kör inne i kapellet och skönsången ekade mellan husfasaderna. En väldigt vacker plats som inte ska missas.

Karta

Gryningsporten - Vilnius
Gryningsporten

4. Katedraltorget med den magiska stenen och katedralen

Katedraltorget har inte helt oväntat fått sitt namn av stadens stora katedral – Basilica of St Stanislous and St Ladislaus of Vilnius. Vilnius katedral byggdes på 1300-talet, vid tiden då Litauen officiellt blev kristet. Katedralen har genom åren både förstörts och brunnit och byggts upp igen, men den vita ”lite romerska” designen med stora pelare som du ser idag kommer från 1700-talet.

Önskar du dig något? Då ska du definitivt passera förbi ”mirakelstenen” på Katedraltorget. Ställ dig på stenen, önska en sak och snurra ett varv. Låter det knasigt? Du kommer definitivt inte att vara ensam att surra runt på stenen. 

Karta till Katedralstorget

5. Nationalmuseum – Palace of the Grand Dukes of Lithuania

Man kanske kan tro att Palace of the Grand Dukes of Lithuania är ett flera hundra år gammalt slott, men inget kan vara mer fel. På 1400-talet låg här ett slott, men det förstördes och förföll under krigen med Ryssland under 1800-talet. Palatset som möter dig idag är byggt under början av 2000-talet och invigdes så sent som 2013. Idag ligger Litauens Nationalmuseum i slottet med många intressanta och moderna utställningar.

National museum – Palace of the Grand Dukes of Lithuania

Karta

Nationalmuseum - Vilnius
Nationalmuseum - Vilnius

6. Hales Turgus – Bondens marknad

Finns det något bättre sätt att lära känna en ny stad, än genom dess marknader? Halės Turgus (bondens marknad) är Vilnius äldsta marknad, fylld med spännande entreprenörer med nytänkande och gamla traditioner. Traditionella bakverk, rökt kött, blommor, vällagrad ost, grönsaker, kläder och vin – allt gott du behöver hittar du här.

Karta

7. Constitution of the Republic of Užupis

Den 1 april 1997 deklarerade invånarna av stadsdelen Uzupis sig som en egen republik och sedan dess har invånarna haft sin egen nationalsång, egna president, en egen konstitution och egen valuta. Det här är lite av ett Christiania, med många konstnärer och bohemer och mängder av gatukonst. Kanske är husen lite mer knasiga och slitna här än i resten av Gamla stan, men det är lite av charmen med Uzupis. Promenera runt bland ateljéer, coola kaféer eller prisbelönta restauranger. Lägg en halv dag här, eller häng här hela helgen.

Missa inte att stanna upp och läsa konstitutionen som sitter ingraverad i gyllene skyltar på Paupio-gatan – den finns till och med på svenska.

Karta

Uzupio - Vilnius
Uzupio - Vilnius
Uzupio - Vilnius
Uzupio-Vilnius
Uzupio-Vilnius

8. Lyckomagen

Man kan nästan tro att Vilniusborna måste vara världens lyckligaste folk, med både en önskesten och en lyckomage i staden. Lyckomage? Vad är det? 2013 reste konstnären Romas Kvintas en 40 centimeter stor mage i brons, som sägs ge lycka och framgång till alla som gnuggar på den. Då det är gratis att gnugga på magen, är det väl bara att gnugga på tänker jag? Till slut så kanske det händer! :)

Karta

Lucky Belly - Vilnius

9. Museum of Occupations and Freedom Fights

Jag måste erkänna att jag inte visste mycket om Litauens historia innan jag åkte till Vilnius, men på Museum of Occupations and Freedom Fights slängs du tillbaka till de år då Litauen var ockuperat av Sovjet. I museet (som är en gammal KGB-byggnad) hölls litauiska frihetskämpar fångna (och avrättades) från 1940 ända till augusti 1991. I museet får du höra deras historia.

Om någon av er skulle känna igen miljöerna, så är delar av TV-serien Chernobyl inspelad här på museet.

Karta

Museum of Genocide - Vilnius

10. Gatukonst

Den världskända graffitin med den ryska och amerikanska presidenten som kysser varandra är nuförtiden ett minne blott, men Vilnius är en stad fylld med gatukonst av både lokala och internationella artister. Även om gatukonst har en förmåga att försvinna och födas på nytt, är kartan över konstverken från Vilnius turistbyrå väldigt hjälpsam. Följ den som en dagsvandring, eller upptäck konsten där du minst anar det.

Broschyr med karta över Vilnius gatukonst

Gatukonst - Vilnius
Gatukonst Vilnius
Gatukonst - Vilnius
Gatukonst - Vilnius
Gatukonst - Vilnius

11. Litteraturgränden (Literatų Gatvė)

2009 tyckte ett antal lokala konstnärer att det var dags att ge Litteraturgatan i Vilnius lite mer kultur och konst. Idag finns över 200 litterära konstverk i gränden, i alla möjliga material och storlekar. En gränd att strosa mycket långsamt i och titta på alla detaljerna.

Karta

Literatų Gatvė
Literatų Gatvė

12. Julmarknader

Det sista tipset på listan – men kanske också det mysigaste!
Från tidig december till början av januari lyser Vilnius torg upp med julmarknader. Husfasaderna dekoreras i överflöd av lampor och glittrande ornament och till skillnad från de överfulla stora julmarknaderna i centrala Europa är det fortfarande relativt lugnt och hemtrevligt i Vilnius.
Den största julmarknaden hittar du vid Katedraltorget (Katedros aikštė), som är en symfoni i vacker julbelysning och mysiga små trähus. Här hittar du allt från godis till starka varma drycker, träfigurer och hantverk. Rådhustorgets (Rotušės aikštė) julmarknad är ”inomhus” i modernistiska igloos med lite finare hantverk, perfekt om det är en kall vinter.

Karta till Katedralstorget

Karta till Rådhustorget

Julmarknader-Vilnius
Julmarknader-Vilnius
Vilnius-julmarknad
Julmarknader-Vilnius
Katedraltorget

Vill du läsa mer om Vilnius?

Titta in på min Vilnius-sida eller ladda ner guider på Vilnius officiella webbsida. Speciellt ska du ladda ner Vilnius miniguide.

Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

Har du fler tips på sevärdheter i Vilnius? Berätta!

7 KOMMENTARER

  1. Vilka fina och inspirerande bilder! Vilnius står högt upp på min önsklista. Jag gjorde ett kort besök när jag tågluffade som 20-åring, men har inte varit tlllbaka sedan dess.

    • Då har du ju sett en helt annan sida av Vilnius, skulle nästan kunna slå vad om att du inte kommer att känna igen dig! Förutom i gamla stan då kanske :)

    • Tack snälla! :) Jag är så sugen på att upptäcka mer av Estland, Lettland och Litauen – det ligger ju så nära dessutom! Får nog bli en weekend ganska snart när världen öppnat upp igen.

  2. Så bra inlägg. Tänkt åka dit nu under höstlovet och har surfat runt för att se vad man inte får missa.
    Ska ha med mig detta.
    Har du någon info om berget av tre kors. Kan man promenera dit enkelt?
    Någon info om Korskullen (utanför Vilnius)? Är det värt åka dit om man är 3-4 dagar i Vilnius? Är det långt? Smidigt? All info emottages tacksamt.
    Ska resa med 2 barn (6-9 år).

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Vilnius – vad var bäst, sämst och vad borde vi tänkt på? – Litauen

Nyss hemkomna från mysiga Vilnius är det dags att summera resan. Vad vad helt enkelt bäst, sämst och vad borde vi ha tänkt på innan resan?

Caféer i Vilnus – Mina 5 favoriter – Litauen

Vilnius är den perfekta staden för den som gillar att fika. Sagolika, drömmiga, flummiga och klassiska. Det är bara att slå sig ner och beställa in en kaffe!

Ännu mer reseinspiration

Restauranger i Vilnius – Mina 5 favoriter – Litauen

Litauens huvudstad Vilnius har ett stort utbud av restauranger och priserna är väldigt överkomliga. Här kommer mina 5 favoriter!

Vilnius – vad var bäst, sämst och vad borde vi tänkt på? – Litauen

Nyss hemkomna från mysiga Vilnius är det dags att summera resan. Vad vad helt enkelt bäst, sämst och vad borde vi ha tänkt på innan resan?