85 mil norr om Perth, i det västraste av västra Australien, ligger ett av världens marina världsarv. Det är nästan så att jag skulle kunna kalla Shark Bay för ett av världens marina underverk. Omgivet av öknar, långt från stora städer och med stora ängar av sjögräs under ytan. Shark Bay ger unika förutsättningar åt liv för mängder av både stora och små marina invånare. Allt från hajar, valar och delfiner till dugonger och stromatoliter.
Shark Bay är egentligen inte en bukt, utan två. Format som ett ”W” med två landtungor och skyddat av smala öar mot Indiska Oceanens vilda väder och vågor. Kanske kan man tro att en bukt utefter Korallkusten borde har sprakande korallrev, men så är inte fallet. Här i Shark Bay är botten täckt av sjögräs. När du tittar ut över havet och ser alla mörka fläckar, så är det inte koraller – utan mil efter mil av ängar med frodigt sjögräs. Faktiskt hittar du världens största havsäng här i Shark Bay. Och med gräs, så kommer kor. Sjökor alltså, så kallade dugonger. I Shark Bay bor idag över 10.000 dugonger, den största populationen i världen.
Shark Bay har ett namn som förpliktigar och självklart finns här även hajar. Vi är ju ändå i Australien. Hela 28 arter av hajar kallar bukten för sitt hem. Farligast är tigerhajen, den största anledningen till att buktens delfiner ofta har ärr och skadade fenor efter blodiga slagsmål. Sannolikheten att du träffar på en haj? Väldigt låg. Det är nog större sannolikhet att du under våren träffar på någon av de många knölvalar som passerar förbi här på sin migrering tillbaka till sommarvattnen vid Antarktis.
Även om 70% av Shark Bays skyddade yta ligger under havsytan, finns mycket att upptäcka från land. Området har inte mindre än två nationalparker – Dirk Hartog Island och Francois Peron – som dock endast kan besökas med fyrhjulsdriven bil. Vägarna är gjorda av mjuk sand och känsliga för regn, vilket gjorde att vägen till Francois Peron tyvärr var stängd den dagen vi tänkte besöka nationalparken. Som tur var ligger väldigt många av Shark Bays sevärdheter utanför nationalparkerna utefter den asfalterade World Heritage Drive. Vi tillbringade tre dagar vid Shark Bay och hade inte haft några problem att stanna tre dagar till. Det här var utan tvekan höjdpunkten på vår Western Australia-resa.
Monkey Mias delfiner
Monkey Mia (uttalas [månnki maja]) är ett av världens pålitligaste ställen för att få träffa vilda flasknosdelfiner. I över 40 år har tre generationer av delfiner kommit hit till stranden för att få sig en liten fisk varje dag. Delfinerna kommer in till Monkey Mia av egen fri vilja och matningen sker under kontrollerade former av parkvakter. Delfinerna får bara några få fiskar varje dag, max 10% av dagsbehovet, så delfinerna kan inte leva enbart på att bli matade. De måste jaga mat själva. Ett hållbart sätt för att de vilda djuren ska få fortsätta vara vilda.
Delfinerna är nyfikna och närvarande varje dag. Jag gick på promenad på stranden i soluppgången en morgon och fick inte bara sällskap av en pelikan, utan även av en delfinmamma med sin unge. Delfinerna simmade förbi med ögonen ovanför vattenytan och tittade på mig. Jag undrar vem som tyckte att det var mest spännande – jag eller delfinerna?
Shell Beach
En strand utan sand, men med miljarder av snäckor. Shell beach är en strand som är helt uppbyggd av lager på lager av hjärtmusslor. 60 kilometer bred och med ett 10 meter djupt snäcklager är detta en unik plats. Det finns stränder med mycket snäckor runt om i världen, men det finns bara två stränder som enbart består av snäckor.
Orsaken till den ofattbara mängden snäckor är den höga salthalten längst här inne i Shark Bay. Havet är så salt och varmt att det nästan är helt livlöst, vilket har gjort att snäckorna inte har några naturliga fiender och kan frodas fritt. Förr i tiden använde man snäckorna som byggnadsmaterial, några av de gamla husen i Denham står fortfarande kvar med sina snäckväggar. Om du aldrig har simmat i Döda havet, kan du testa att simma här. Vattnet är inte fullt så salt, men det är definitivt tillräckligt salt för att du ska flyta bättre!
Hamelin pool & stromatoliterna
Stromatoliter är inga vanliga organismer. Dessa koralliknande kolonier av cyanobakterier är några av de äldsta och enklaste livsformerna på jorden. Varför prata om dinosaurier, när stromatoliterna har funnits i 3,5 miljarder år? Dock finns det inte många stromatoliter kvar på jorden, de flesta vi ser är fossiler. Hamelin Pool är ett av endast fyra ställen på jorden där organismerna fortfarande lever och växer. Orsaken till att stomatoliterna trivs här i Shark Bay är samma historia som för hjärtmusslorna. Det extremt salta vattnet där inget levande borde trivas. Förutom hjärtmusslor och stromatoliter då.
Eagle Bluff
Eagle bluff’s utsiktspunkt över Denham Sound ligger enkelt nåbar med 2WD efter en kort grusväg. Här i det klara vattnet kan du (om du har tur) se rockor som flyger fram under vågorna, dugonger som glider fram i långsam takt och sköldpaddor som vilar på ytan. Ta med en kikare – då ser du mycket lättare om det stora mörka området är en sten eller en dugong.
Little lagoon
En gång i tiden en havsvik, nu en alldeles rund liten isolerad lagun. Little Lagoon är perfekt för en strandpromenad för att titta på fåglar och ta sig ett dopp i det lugna och klara vattnet. Ett mysigt stopp en solig dag!
Peron Peninsula
Shark Bay är inte bara ett marint världsarv, utan stora delar av parken ligger också på land. Utefter vägarna finns inte bara ”vanliga” kängurus och wallabies, utan även en hel del andra lite mer ovanliga djur.
Emus är en vanlig syn i Shark Bay. Du ska inte bli förvånad om du öppnar dörren till ditt boende och möts av en stor fågel som förvånat stirrar på dig. De emus som bor här är verkligen överallt. På vägarna, badandes i havet och nyfiket rotande på din terrass. Emun är förresten en rätt stor fågel som kan bli 2 meter hög, inget man vill reta upp i onödan. Visste du förresten att emuhanarna både ruvar och tar hand om sina ungar i 18 månader efter att de kläckts? Så ser du en vuxen emu med ungar, så är det garanterat en pappa med sina barn.
Echidna är ett äggläggande däggdjur som ser ut som ett mellanting mellan en igelkott och en myrslok. Vi såg vår första vilda echidna i Shark Bay, mufflandes runt i den röda jorden efter ett regnoväder. Väldigt söt och oväntat snabb på att gräva ner sig i jorden när den såg oss!
Ett djur som jag verkligen ville se, men inte lyckades, är en bilby. På svenska kallad ”kaninpunggrävling”. Ni hör ju, klart man vill se en kaninpunggrävling, eller hur? En bilby ser ut som en ljusgrå liten mus med jättestora rosa öron som ser påklistrade ut. Du behöver googla fram en bild för att förstå vad jag menar. I vår familj kallas bilbyn för ”lilla musen”, även om vi aldrig såg den annat än på vägskyltar. Bilbyn är väldigt skygg och rätt sällsynt, så du ska ha tur om du möter en.
Hur hittar jag till Shark Bay?
Shark Bay ligger 85 mil norr om Perth, en körning på minst 9 timmar. Det mesta boendet och servicen finns i Denham, men vi bodde på resorten i Monkey Mia.
När är bäst tid på året att besöka Shark Bay?
Solen skiner i Shark Bay nästan varje dag, året om. Somrarna vid Shark Bay är blåsiga och heta, med mellan 30-35 grader mitt på dagen. Vintrarna håller svensk sommartemperatur (runt 20 grader) och bjuder på vackra vårblommor. På våren passerar knölvalarna förbi.
Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!
Så många fina bilder, och flera välbekanta platser där :) Synd att ni inte hade möjlighet att se Francois Peron, det var verkligen en fantastisk plats och det var där vi hade vårt häftigaste delfinmöte, ännu coolare än Monkey Mia :) Kanske du redan har läst det blogginlägget.
Ditt blogginlägg var en av orsakerna till att vi ville till Francois Peron :) Men nu har vi en orsak att åka tillbaka, för det var ett riktigt härligt område!