Har du kört Gyllene Cirkeln och vill se mer av Islands unika natur och magnifika sevärdheter? Ta hyrbilen från Reykjavik och kör till södra Island utefter Ringvägen mot Vik, så får du en lång och upplevelserik dagsutflykt till vilda vattenfall, svarta lavastränder och karga landskap! Här får du min reseguide till alla de platser och sevärdheter som vi besökte och uppskattade, med bil och till fots.
Avstånd och vägar
För att ta sig ner till Södra Island kör du Ringvägen (Hringvegurinn) söderut. Det är oerhört viktigt att du startar din dagsutflykt tidigt på morgonen! Det är 18 mil enkel väg, så räkna med att det tar mellan 4,5-5 timmar fram och tillbaka utan att stanna.
Den södra Ringvägen är asfalterad och hastigheten är 90 km/h på de flesta sträckorna, men vägrenen är i princip obefintlig. Du bör räkna med mycket trafik mitt på dagen under sommarhalvåret och helt enkelt planera för att ta det lugnt efter vägen. Under sommarhalvåret på Island är dock dagarna långa, så du behöver inte oroa dig för att behöva köra i mörker.
Den första delen av dagsturen går i 1,5 timme över ett landskap som påminner om ett kargt fjäll. Vägarna var snöfria när vi åkte dem i april, men det var bitvis gott om snö på sidan om vägen. Det pyser och ryker i marken och det ligger värmekraftverk och rör utefter stora delar av sträckan.
Det finns några utsiktspunkter utefter vägen, varav en 4,5 mil från Reykjavik, strax innan Hveragerði. Kring Hveragerði är den geotermiska aktiviteten stor och här i byn finns både geotermiska växthus (där man året om kan odla bland annat tomater) och badhus. Har du tid och vill äta något unikt på din väg tillbaka till Reykjavik, så tillagar restaurangen Kjöt og kunst sin mat direkt på den heta vattenångan från underjorden.
1: Vestmannaeyjar (11 mil)
Strax innan du når det första stoppet på denna dagstur ska du blicka ut över havet och Vestmannaeyjar – Västmannaöarna. Om ni har tid, är dessa öar värda en dagsutflykt från Reykjavik i sig själva!
Hemön (den stora ön längst till höger), är den största av av Västmannaöarna och den enda bebodda ön. 1973 drabbades ön av ett stort vulkanutbrott och i hela fem månader vällde lava upp över ön. När utbrottet var över hade över 400 hus täckts in av aska och lava – varav ön fick smeknamnet ”Nordens Pompei”.
Ön längst till vänster är Ellidaey, en obebodd ö som är känd för ”världens ensammaste hus”. Ellidaey Hunting Association byggde på 1950-talet en lodge för dess medlemmar att använda här på ön när de jagade lunnefåglar. Jag lyckades inte se huset från land även om jag försökte, det ligger antagligen dolt bakom en klippkam.
2: Seljalandsfoss vattenfall (12,1 mil)
Det 60 meter höga Seljalandsfoss är ett av de få vattenfall jag besökt, där man faktiskt kan gå in bakom själva vattenfallet. Vattenfallet ligger nära Ringvägen och är ett av de mest kända motiven på vykort och i reklamfilmer. Vattnet som dundrar nerför Seljalandsfoss kommer från glaciären Eyjafjallajökull. Hört det namnet förut? Ganska så troligt har du hört om denna glaciär i samband med ett vulkanutbrott som orsakade stort flygkaos år 2010.
Gå gärna en liten bit till utefter bergskanten, här finns flera små fina vattenfall som är värda en promenad.
OBS: Parkeringen är väldigt liten, så det är väl värt att vara ute tidigt på morgonen. Vi lyckades knipa den sista parkeringsplatsen när vi kom hit, men räkna inte med sådan tur! Glöm inte att betala parkeringsavgift och ta gärna med en regnponcho, för det är väldigt blött att gå in bakom vattenfallet!
3: Skogafoss vattenfall (14,8 mil)
Nästa stopp är endast en kort körning från förra stoppet. Skogafoss är lika högt som Seljalandsfoss, men mycket bredare och vildare. Detta vattenfall är Hollywoods favorit och du kan bland annat se glimtar av det i en av Thor-filmerna. Läget på vattenfallet och den stora mängden vattendroppar som sprids i luften, skapar stora regnbågar när solen ligger på. Mycket pampigt! Om du vill kan du gå en liten stig upp till toppen av vattenfallet, där du kan få en annan vinkel på vattenfallets kraft.
OBS: Vi hoppade faktiskt över Skogafoss på vägen mot Vik och tog detta stopp på vägen tillbaka till Reykjavik istället, både på grund av vädret och på grund av mängden bilar och bussar. Parkeringen här är snäppet större än vid Seljalandsfoss, men det är inga IKEA-parkeringar.
4: Skógar Folk Museum (14,8 mil)
Precis bredvid Skogafoss vattenfall ligger Skogar och dess museum. Även om du inte känner dig så intresserad av gamla hus, är detta Islands motsvarighet till Skansen. Här får du lära dig om hur islänningar levt genom århundradena och se föremål som härstammar från vikingatiden. Inträdet är rätt så dyrt (2000 isländska kronor per vuxen år 2018), men du bör åtminstone åka förbi parkeringen lite kort och titta in på området. Att titta på husen från parkeringen är gratis.
5: Dyrhólaey (17,4 mil)
Nästan framme i Vik ligger fågelparadiset Dyrholaey. Dyrholaey är en liten halvö som är mest känd för sina klippbågar vid havet, men under sommarhalvåret är detta ett häckningsområdet för bland annat lunnefåglar, så då stängs vägen av (maj och juni – kolla med turistbyrån!). Vi var här i april och såg inte en enda lunnefågel, men vägen var i alla fall öppen.
Man kan välja att åka upp till fyren på toppen eller ta en nedre väg mot klipporna. Vägen till toppen kändes inte som något vår VW Golf skulle ha klarat av, här skulle jag gärna ha haft en fyrhjulsdriven bild. Den nedre vägen är dock fullt möjlig att köra med en vanlig bil. Utsikten över lavastränderna och det mörka havet är slående, här kan man stanna i timmar och vandra runt och titta på vyerna.
Från den nedre parkeringen kan du gå ner till stranden Kirkjusandur, men gör det med stor försiktighet och med konstant uppmärksamhet! På stränderna vid Dyrholaey kommer ofta så kallade ”sneaker waves” – större och längre vågor som kommer mycket längre upp på land än de normala vågorna. Dödsolyckor har tyvärr inträffat när turister har sugits ut till havs, så håll dig en bra bit upp på stranden och håll på koll på när högvattnet kommer in!
6: Reynisfjara (18 mil)
Sista stoppet för idag, är den svarta lavastranden Reynisfjara med sina mystiska stora basaltpelare och med de svarta klipporna Reynisdrangar som sticker upp ur havet. Vädret här är bland det mest ombytliga jag var med om på Island. Vi hann med tre väder – Solsken, snö och regn. Allt inom en timme. Reynisdrangar (se bilden högst upp på sidan) är mycket populärt att klättra på för den ultimata selfien, men havet här är lika opålitligt om vid Dyrhauley. Stora oväntade vågor kommer ofta högt upp på stranden – ingen selfie i världen är värd att dras med ut till havs för!
Även Reynisfjara har fått sin beskärda del av Hollywood-kändisskap, i och med filmandet av Game of Thrones och Rogue One här på stranden. Vandra upp och ner på stranden (på säkert avstånd från havet!) och beundra de släta svarta stenarna som utgör stranden och känn på de släta basaltpelarna som är i konstant förändring.
Tips: Om vädret är dåligt och magen kurrar är Svarta Fjaran Café ett helt OK ställe att sitta och värma sig i och vänta ut ovädret. Lite överprisat, men fräscht och det vi beställde var gott!
Dags att vända tillbaka till Reykjavik
Antagligen är klockan nästan middagsdags vid det här laget, så det är dags att vända tillbaka mot Reykjavik. Dina kinder är varma av alla kyliga havsvindar och minnet fullt av ofattbart vackra vyer från Södra Island. Den här dagsutflykten visar verkligen på några av södra Islands vackraste platser, hoppas att du kommer att gilla denna dagsutflykt lika mycket som jag gjorde!
Tips: På vägen tillbaka mot Reykjavik, passa på att ta fram mobilen och boka restaurang i Reykjavik om du inte redan har gjort det. Det är väldigt skönt att köra direkt från detta äventyr till en härlig restaurang. Känns det inte riktigt helt ok att käka middag i fleecetröja och vandringsskor? Bara lugn, alla gör det!!