Stevns klint – Bland vita kalkstensklippor och dinosaurier – Danmark

Själlands branta vita klippor vid Stevns klint är inte bara en vacker naturupplevelse, utan även ett unikt världsarv som berättar historien om hur dinosaurierna dog ut.

De randiga och branta kalkklipporna är bländande vita i den skarpa sommarsolen och havet glittrar medelhavsblått under mina fötter. Det är vackert så det förslår. Men trots dessa vyer är det inte på grund av den vackra naturen som Stevns klint blivit ett världsarv. Inte heller är det på grund av kyrkan som dramatiskt delvis rasade ner i havet från sin klippkant. Stevns klint tar dig tillbaka till dinosauriernas era. Även om du kanske inte ens märker det.

Par promenerar på den vita stenstranden vid Stevns klint
Man kan promenera nedanför Højerups gamla kyrka vid de vita klipporna

Dinosaurierna och fiskleran

För 66 miljoner år sedan skedde katastrofernas katastrof här på jorden. En gigantisk meteorit slog ner i Mexiko med en enorm kraft och himlen täcktes snabbt av svart sot och aska som spred sig över hela jordens atmosfär som en svart filt. Inget skulle efter denna katastrof bli som förut. Över hälften av allt liv på jorden dog ut, inklusive dinosaurierna. Men hur vet man egentligen detta? Jo, mycket tack vare de fynd som gjorts här vid Stevns klint.

Du behöver titta väldigt noga. Så noga att de flesta av oss antagligen missar vad som orsakat utnämningen till världsarv. Tänk dig klipporna vid Stevns klint som en pannkakstårta, med lager på lager av historia och berättelser. Långt nere vid strandlinjen i ett av de nedre lagren hittar du hemligheten till dinosauriernas massdöd, i ett 66 miljoner mörkt lager av ”fisklera” (fish clay). Det mörka lagret är fyllt av iridium, ett ämne som kom från astroiden som träffade jorden. Lagret berättar även historien om hur livet på jorden decimerades – helt enkelt genom avsaknaden av rester av liv i fiskleran. Hela vägen runt jorden – från Mexiko hit till Danmark – var himlen svart av sot och partiklar som gjorde fotosyntesen omöjlig och möjligheten för liv att överleva på jorden betydligt svårare.

Spåren efter katastrofen finns över hela världen, men ingenstans är spåren så lättillgängliga och bevisen så tydliga. Stevns klint är en 66 miljoner gammal historiebok – om du bara vet var du ska börja läsa.

Vy över en strand och de höga vita kalkstensklipporna vid Stevns klint
Rosa tistlar med det turkosa havet bakom

Sevärdheter utefter kusten

De flesta av oss besökare är dock inte ute efter att undersöka den historiska fiskleran vid Stevns klint. Det som lockar besökare idag är främst de naturupplevelser du får till fots. De 1,5 milen mellan Holthug kalkstensbrott till staden Rødvig är en enda lång och populär vandringsled, där olika utställningar och upplevelsecenter berättar områdets unika historia längsmed vägen.

Vi hade begränsat med tid, så vi valde att besöka området med bil och bara gå kortare sträckor. Vi stannade vid Boesdal kalkstensbrott, Stevns fyr och vid Højerup kyrka – tre helt olika stopp som visar på tre olika sidor av Stevns klint.

Vandringsled med två vandrare

Boesdal kalkstensbrott och Stevns Klint Experience

Vi började vårt besök med en lätt promenad kring Boesdal kalkstensbrott. Kalkstensbrottet var i bruk ända fram till slutet av 70-talet, men idag finns bara skorstenar och rostiga gamla byggnader kvar. Här vid kalkbrottet hittar du en mix av sliten industriell historia och utan tvekan områdets vackraste kuststräcka. Här ligger också Stevns Klint Experience – ett nybyggt upplevelsecenter som lär dig massor om jordens största katastrof och om lämningarna som hittats i detta unika område.

Två personer som går vid ett gammalt kalkbruk

Det forna kalkbrottet möter dig i allt från de vita kalkstigarna till klippornas randiga branter. Till skillnad från många av de andra besöksplatserna vid Stevns klint finns här en direktaccess till stranden utan trappor och det är härligt att kunna uppleva klipporna från två olika perspektiv.

Vi valde att promenera söderut på vandringsleden vid klippornas övre kant. Det öppna landskapet gör att vinden kan ta i rejält om den vill, men denna varma junidag är vindarna bara fläktande. Det sägs att man kan se Sverige vid horisonten vid klara dagar, vilket låter rimligt då avståndet till Falsterbo bara är runt två mil. Vid vårt besök lurade dock regnmoln i horisonten, så vi såg inte skymten av Skåne.

Storslagna vyer över turkost hav och de vita klipporna vid Stevns Klint
Stevns Klint Experience

Vi parkerade bilen vid upplevelsecentret, men det är bara två kilometer härifrån till hamnen i Rødvig. Varför inte ställa bilen där istället och promenera hit över klipporna om vädret tillåter?

För dig som är kaffesugen finns här ett café i anslutning till upplevelsecentret.

Det turkosa havet möter ängarna

Højerups gamla kyrka

När Højerups gamla kyrka började byggas här vid kusten på 1250-talet, låg kyrkan på ett tryggt avstånd ifrån klippornas kant. Men redan i mitten av 1800-talet hade klipporna närmat sig kyrkans väggar och stupet mot havet låg nu mindre än en meter bort. Kyrkan stängdes 1910 av säkerhetsskäl, så när kyrkans kor rasade ner i havet år 1928 blev nog ingen alltför förvånad. Idag är kyrkan öppen för besökare igen och koret ersatt av en betongvägg. Om du vågar kan du gå ut på en balkong över stupet där koret en gång låg.

Ett måste vid ett besök vid kyrkan är att ta trappan ner till stranden. Här är det mer klippor och mindre strand än vid kalkstensbrottet, men vyn upp mot kyrkan är värd de smala och branta trappstegen.

Stenmonument utanför Højerups gamla kyrka

Det började regna när vi kom ut från kyrkan, så vi passade på att sätta oss ner under ett parasoll och äta en glass innan vi promenerade norrut. Här finns både ett litet glasscafé och restaurangen Traktørstedet Højeruplund, så det är ett perfekt ställe att tanka lite energi.

Härifrån är det 1,5 kilometer till Stevns fyr, en sträcka med många läckra vyer över havet, stränderna och kyrkan.

Brant trappa ner till en stenig strand
Utsikt över Stevns klint och havet från  Højerups gamla kyrka

Stevns fyr

Stevns fyr ligger vid den del av kusten där klippornas fallhöjd är som högst – hela 41 meter. Förutom att klättra upp i fyrtornet och blicka ut över havet kan du här se en del rester från det kalla krigets dagar och besöka en liten (gratis) utställning om världsarvet och fossiler.

Stevns vita fyr i sommarvärme
man tittar ut på utsikten över havet vid Stevns fyr

Hur hittar jag till Stevns Klint?

Stevns klint sträcker sig utefter Själlands östra kust söder om Köpenhamn. Vandringsleden mellan Holthug kalkbruk och Rødvig är 1,5 mil.

Hundar är välkomna i koppel, men drönare är inte tillåtna. Cyklar är ej tillåtna, man kan endast promenera på vandringsleden.

Karta

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Stevns Klint

Vill du läsa mer om Stevns klint?

1 KOMMENTAR

  1. Så intressant att läsa om Stevns klint. Vi var där för cirka 20 år sedan men visste inget om det då. Vi for runt på en turné i Danmark och hamnade på ett nyöppnat B&B med gångavstånd till Stevns klint som ägarna rekommenderade att vi skulle besöka. Kul att få läsa om det nu.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Möns klint – Danmarks vita underverk med tropiska vibbar

Möns Klint på Själland är paradisvackert med sina höga vita kalkstensklippor och gröna hav. Kanske är det till och med Danmarks vackraste plats!

Frederiksborgs slott – Skandinaviens största renässansslott – Danmark

Pampiga torn, en stor barockträdgård och avskräckande vallgravar. Trots bränder och krig är Frederiksborgs slott på Själland än idag Skandinaviens största renässansslott.

Kronborg slott – Hamlet, tullar och bränder – Danmark

Vid Öresunds smalaste del av sundet ligger det vackra Kronborg slott. En gång i tiden en plats för kungligheternas pompa och ståt, men även för en prins vid namn Hamlet.

Kalundborg – Medeltida gator och en unik kyrka – Danmark

Är det ett slott? En borg? Eller en kyrka? I Danmarks bäst bevarade medeltida stadskärna i Kalundborg hittar du både tinnar, torn och ruiner.

Resa till Danmark med hund – Hur funkar det?

Vad behöver du göra för att kunna resa till Danmark med hund? Och vad behöver du göra för att kunna ta med hunden tillbaka till Sverige igen? Vi har rest med mopsen Lilibet till Danmark och det var betydligt enklare än vi trodde!

Dyrehøj Vingaard – Ett besök på Danmarks största vingård

Danmarks största vingård Dyrehøj Vingaard ligger på halvön Røsnæs på Själland. Här i de vackra omgivningarna finns en välsorterad gårdsbutik med gårdens vin och möjligheter till både rundvandringar och vinprovningar.

Ännu mer reseinspiration

Kalundborg – Medeltida gator och en unik kyrka – Danmark

Är det ett slott? En borg? Eller en kyrka? I Danmarks bäst bevarade medeltida stadskärna i Kalundborg hittar du både tinnar, torn och ruiner.

Frederiksborgs slott – Skandinaviens största renässansslott – Danmark

Pampiga torn, en stor barockträdgård och avskräckande vallgravar. Trots bränder och krig är Frederiksborgs slott på Själland än idag Skandinaviens största renässansslott.

Dyrehøj Vingaard – Ett besök på Danmarks största vingård

Danmarks största vingård Dyrehøj Vingaard ligger på halvön Røsnæs på Själland. Här i de vackra omgivningarna finns en välsorterad gårdsbutik med gårdens vin och möjligheter till både rundvandringar och vinprovningar.