Strasse der Romanik – 2 slott längs Romanska vägen i Sachsen-Anhalt

Längs Straße der Romanik i Sachsen-Anhalt passerar du förbi pittoreska byar och vingårdar, men även en stor mängd byggnader i romansk stil från 900- till 1200-talet. Jag har besökt två slott längsmed vägen - Burg Querfurt och Schloss Neuenburg.

Besöken på slotten gjordes vid en pressresa tillsammans med Tyska turistbyrån, men alla åsikter och tankar är som vanligt mina egna.

Tyskland har nästan 150 temavägar som ger inspiration och guidar dig till sevärdheter och intressanta platser för din bilsemester. Den mest kända vägen är nog Romantische Straße i Bayern, men det finns temavägar för alla smaker och intressen.

Straße der Romanik (Romanska vägen) är en 1200 kilometer lång turistväg i Sachsen-Anhalt som skapades 1993. Sedan dess har den blivit en av de mest populära vägarna för kultur och historieintresserade bil- och husvagnsresenärer. Vägen tar dig med till slott, katedraler, kloster och palats från 900- till 1200-talet – den tidsepok då den romanska stilen var som mest populär i Europa. Här hittar du rustika borgar och slott som skulle passa för vilket avsnitt som helst i Game of Thrones, kompletta med historier om intriger, ond bråd död och invaderande svenska trupper.

utsikt över by nere i dal

Romanska vägen är indelad i en nordlig och en sydlig del, varav jag har besökt två slott (och en katedral) längs den södra rutten.

Slottet Neuenburg i Freyburg

På en hög kulle, omgiven av Freyburgs böljande vinodlingar, tronar slottet Neuenburg. För dagens besökare är det en imponerande syn, men föreställ dig att stå här på medeltiden, när slottet inte bara var en praktfull byggnad utan också en symbol för makt och förtryck. Dess massiva murar skyddade mäktiga härskare i en tid präglad av krig och konflikter.

Genom århundradena har slottet Neuenburg bevittnat både romantiska kärlekshistorier och förödande bränder. Men låt oss börja berättelsen där allt började – vid slottets födelse.

slottsgård med gammalt slott utefter strasse der romanik


Slottet grundades år 1090 av Ludwig der Springer (på svenska ungefär ”Ludwig Löparen”), en man omgiven av legender och mytomspunna historier. Den mest kända berättelsen handlar om hans förälskelse i den vackra Adelheid, som var gift med Fredrik III av Goseck. Plågad av sin förbjudna kärlek bjöd Ludwig in Fredrik till en jakt på slottet, och passande nog dog Fredrik i en olycka under jakten.

innergård på gammalt slott
målat tak med dekorationer

Ludwig arresterades för mordet och fängslades i en kall cell i väntan på avrättning. Änkan Adelheid besökte troget sin beundrare i fängelset och varje gång tog hon med sig en kappa för att Ludwig inte skulle frysa i sin enkla cell. Kapporna samlade han till en fallskärm, och en dag hoppade Ludwig helt enkelt ut från fönstret till sin cell. Denna dramatiska flykt gav honom namnet ”der Springer” (Löparen) och ledde till att han äntligen kunde gifta sig med sin älskade Adelheid. Hur Ludwig lyckades undvika sitt straff efter flykten förtäljer inte historien, men för att sona sitt brott lät han bland annat bygga en kyrka och ett kloster.

Ludwigs fru Adelheid kunde dock aldrig förlåta sig själv efter mordet på sin man och blev djupt religiös efter händelsen. Enligt legenden vandrar hon fortfarande rastlöst genom slottet om nätterna, oförmögen att finna frid.

Under 1200-talet, när slottet var i lantgrevarna av Thüringens ägo, byggdes slottet till och dagens tjocka murar och sagolika torn skapades. Slottet föll sedan i många släkters händer, men under stora delar av 1700- och 1800-talet blev slottet ett jaktslott och stod mest tomt och förföll.

1935 öppnades ett litet museum för allmänheten upp på slottet, men efterkrigstiden i DDR var tuff och slottet förföll ännu mer. 1989 slog en blixt ner i slottets tak och slottet började brinna. Skadorna blev stora och det var inte längre säkert att besöka området. Efter murens fall och genom engagerade lokalbor rustades slottet år 1991 äntligen upp och sedan dess har slottet varit öppet för besökare.

slott med mur

Idag kan du besöka det välbevarade och renoverade boendetornet, med dess vackert målade väggar och tak och tavlor gjorda av slottets forna tapeter. De möbler som står i slottet idag är inte original, men de är från rätt tidsepok och berättar historien om livet på slottet.

Några av de mest besökta delarna i slottet är de två kapellen i romansk stil. Kapellen byggdes år 1170 och genom ett hål i golvet kan du se mellan det undre och det övre kapellet. Under slottets storhetstid användes kapellet dagligen. Här hölls böner och mässor, men var även en plats för att samla sina tankar.

På slottet finns även ett permanent vinmuseum som berättar om regionens 1000-åriga historia av vinodling. En av museets mest intressanta föremål är vinpressen från 1500-talet, en av de allra äldsta i världen.

På vinmuseet finns en intressant utställning om områdets vindrottningar genom tiderna. För att bli en vindrottning behöver du vara en dotter från en av traktens vinfamiljer och kunna en del om vin. En vindrottning tar ett år ledigt från sitt vanliga jobb och hjälper till med events och för att marknadsföra områdets viner. Ett viktigt uppdrag för en liten vinregion som Saale-Unstrut.

Hur hittar jag till Sloss Neuenburg?

Slottet är öppet året om för besökare, men under vintersäsongen (november till mars) är vissa delar av slottet stängda och öppettiderna är begränsade.
Det går att besökta slottet virtuellt! Titta då in på Googles Museum Schloss Neuenburg (matterport.com).

Läs med om slottet på den officiella sidan: Schloss Neuenburg – Kulturstiftung Sachsen-Anhalt (schloss-neuenburg.de)

Karta

Borgen Querfurt i Querfurt

Ett annat slott längs temavägen Straße der Romanik är burg Querfurt, ett av de äldsta och största slotten i centrala Tyskland. När vi närmar oss slottet möts vi av massiva murar och praktfulla torn som sträcker sig mot himlen. Det är omöjligt att inte låta sig fascineras av en byggnad som antagligen byggdes redan på 800-talet.

Kanske känner du igen slottet? Det har figurerat i åtskilliga filmer och TV-serier, vilket ytterligare förstärker dess mystik och dragningskraft. Vår guide bär på en tygpåse med tryck från Game of Thrones, men trots det har slottet inte varit med i den serien. Jag är dock övertygad om att slottet skulle ha passat som handen i handsken för familjen Stark.

entre till ett slott med vallgrav på Strasse der Romanik

Under 900-talet bodde och styrde Querfurts adliga familj från slottet och deras arv sitter fortfarande djupt rotat i slottsmurarna. Men i slutet av 1400-talet dog släkten ut, och ärkebiskopen av Magdeburg tog över styret.

En av de mest dramatiska epokerna i Querfurts historia inträffade under trettioåriga kriget på 1600-talet. Detta destruktiva och tragiska krig som präglades av strider mellan katoliker och protestanter, lamslog staden Querfurt med svält och sjukdom. Slottet blev ett vittne till otaliga hårda strider och svåra förluster när de svenska trupperna härjade i hela Europa. År 1642 belägrade svenskarna Querfurt och slottet, och slottet var i svenskarnas händer fram till 1650.

Efter kriget så flyttade prinsen av Saxe-Querfurt in på slottet och gjorde Querfurt en del av det kejserliga imperiet. Men 1815 kom nästa omvälvande krig och staden blev en del av Preussen. Idag har slottet genomgått renovering och grundliga undersökningar har gjorts av arkeologer och historiker, vilket ligger till grund för de spännande berättelser som möter dig vid ditt besök.

stendekorationer på slottsport

Vid vårt besök på slottet får vi en guidad tur av lady Mathilda, klädd i en praktfull röd sammetsklänning med guldbroderier som glimrar i solljuset. Hon är en av de många historiska personer som har format slottsberättelsen, och vi får följa med henne bland annat över vindbryggor, genom den forntida kryddgården och ner i ett av bastionerna, som nu mestadels används för konserter.

Slottet har två framträdande torn. Det romanska Paradistornet har ett karakteristiskt rött tak. Tornet har även en liten toalett som sticker ut på ena sidan av väggen – en detalj som påminner om att nöden inte hade någon lag ens på medeltiden.

Det andra tornet, det Svarta tornet, är i barockstil och rymde den tidigare fängelsehålan i sin källare.

I borggårdens mitt ligger den lilla kyrkan som varit grevarna av Querfurts begravningsplats sedan 1300-talet. Denna historiska plats används idag för bröllop, konserter och vanliga gudstjänster. På innergården ligger även en restaurang i läckra lokaler, som har öppet under helgerna i högsäsong.

kyrka med torn och orange tak

Hur hittar jag till Burg Querfurt?

Burg Querfurt har öppet för besökare året om, men med begränsade öppettider under november till mars. Läs mer på den officiella sidan: Burg Querfurt – Mittelalter, Kultur & Ganz grosses Kino (burg-querfurt.de)

Vill du läsa mer om Straße der Romanik och tyska temavägar?

Straße der Romanik sträcker sig över 100 mil i Sachsen-Anhalt och passerar förbi flera kända städer som Magdeburg, Quedinburg och Naumburg. Läs mer om världsarvet i Naumburg och den fantastiska katedralen i min artikel Naumburg – En tidsresa genom medeltida mästerverk – Tyskland.

Inspiration till fler tyska temavägar hittar du i artikeln 10 tyska temavägar – Upptäck Tyskland med bil från slott till porslin.

Läs mer om Straße der Romanik på den officiella webbplatsen Straße der Romanik – Offizielle Seite (strassederromanik.de).

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Berlin Welcome Card – är det värt pengarna? – Tyskland

Köpa turistkort eller inte i Berlin? Sparar man verkligen några pengar? Vi har testat Berlin Welcome Card i 48 timmar.

Moseldalen med bil – I lugnt tempo bland vingårdar och vackra vyer i Tyskland

Bland världens brantaste vinodlingar och i en snirklig floddal hittar du Tysklands mest kända vinområde Mosel. Moseldalen är dramatisk, småskalig och ögonbedövande vacker. Här bland slott, ruiner, vingårdar och korsvirkeshus åkte vi på bilsemester på en av Europas vackraste (och långsammaste) bilvägar.

Trier – 8 världsarv och riesling i Tysklands äldsta stad

Trier är Tysklands äldsta stad, med rötter ända tillbaka till romartiden. Här hittar du inte bara 8(!) unika världsarv, utan även fantastiska rieslingviner och Karl Marx hus.

Vingårdsbesök i Saale-Unstrut – Tysklands nordligaste vinregion

I Saale-Unstrut, Tysklands nordligaste vinregion, slingrar sig vinrankorna brant nerför de solvarma sluttningarna. Med sina över tusen år gamla vintraditioner produceras här viner i små volymer som sällan lämnar regionen. Häng med på en smakrik dag på vingården Herzoglicher Weinberg i Freyburg.

Freiburg – Den gröna staden vid foten av Schwarzwald – Tyskland

I soliga Freiburg i sydvästra Tyskland är det nära till både Schwarzwalds natur och medeltida historia. Men se upp vart du går - du vill inte ramla ner i bächle!

Lübeck – Sevärdheter bland små gränder och tegelprakt – Tyskland

Den gamla Hansastaden Lübeck är full av vackra gamla byggnader, men det är stadens hemliga små gränder som gör staden unik. Vi upptäckte stadens sevärdheter en varm sommarkväll och fick mersmak.
Ännu mer reseinspiration

Vingårdsbesök i Saale-Unstrut – Tysklands nordligaste vinregion

I Saale-Unstrut, Tysklands nordligaste vinregion, slingrar sig vinrankorna brant nerför de solvarma sluttningarna. Med sina över tusen år gamla vintraditioner produceras här viner i små volymer som sällan lämnar regionen. Häng med på en smakrik dag på vingården Herzoglicher Weinberg i Freyburg.

Miniatur Wunderland i Hamburg- Barndomsfantasier och ingenjörskonst

På Miniatur Wunderland i Hamburg kommer hela världen till liv i en magisk miniatyrvärld. En oförglömlig och lite oväntad upplevelse för hela familjen!

3 sagolika julmarknader i Tyskland – Julmagi i Baden-Württemberg och Schwarzwald

Inget land är så förknippat med vackra julmarknader som Tyskland. Jag har besökt tre populära julmarknader i Tyskland - närmare bestämt i Baden-Württemberg - som bjöd på ett överflöd av julstämning, ljus och god mat.