Tågluffa i Japan – Hur funkar det?

Att tågluffa i Japan är kan vara busenkelt vissa dagar och oändligt svårt andra dagar. Hur mycket man än läser på om traditioner och sociala regler känner man sig som som en äkta turist varje gång man råkar beställa kycklingskinn på spett till middag.

Oavsett hur förvirrad man ibland känner sig och hur vilse man än är, stöter man alltid på vänliga människor som hjälper en tillrätta. Som vykortsförsäljerskan som inte kunde förklara på engelska var brevlådan fanns, utan lämnade sin butik och sprang med oss till närmsta brevlåda, eller universitetsstudenterna som ödmjukt och fnittrande frågade om de fick guida oss gratis i Nara för att träna engelska, eller ryokanägaren som skjutsade oss i sin privata bil till nästa natts boende – bara för att det regnade.

Listan på fantastiska människor som vi mötte under vår resa kan göras lång. Vi har nog aldrig känt oss så välkomna i något land som vi känt oss i Japan, samtidigt som vi aldrig har känt oss så anonyma.

Kyoto-Japan

Som turist sticker du ut i kroppslängd, men är ändå osynlig – inga försäljare hoppar någonsin på dig, ingen slänger någonsin en lysten blick efter din kamerautrustning. Det är svårt att tänka sig något säkrare land att tågluffa i som turist. Kriminaliteten är låg, och trots att Japan ofta skakas av jordbävningar är det väldigt sällan skalven är så stora att det blir materiella skador.

Det är heller inte speciellt dyrt att resa i Japan. Visst är det dyrare än i Thailand, men inte dyrare än Grekland. I Japan finns allt från billig rullbandsushi till dyrt kött från Kobe där korna masseras och är uppväxta på öl. Du kan bo billigt i kapselhotell eller dyrt på ryokan med egen betjänt. Japan går att upplevas oavsett budget, även om det kan krävas lite planering för att hitta budgetalternativ. Så vad väntar du på? Här kommer min reseguide till hur du bäst reser runt i Japan!

Shinkansen i Japan

Resa runt i Japan

Vår tågluff startade i Tokyo och vi tog oss sedan med tåg sträckorna Kyoto->Nara->Takayama->Nikko->Tokyo. Tågen i Japan – så kallade Bullet trains – är snabba, pålitliga och bekväma och ett mycket trevligare alternativ än flyg. Att resa mellan Tokyo och Kyoto tar bara 3 timmar och du passerar livlig landsbygd och får en vacker vy över berget Fuji.

Om du har planerat att resa runt i Japan lönar det sig att köpa ett Japan Rail Pass innan ankomst (går ej att köpa i Japan!). Med Japan Rail Pass reser du över hela Japan med alla JR-tåg utom de allra snabbaste shinkansentågen. Du kan aktivera ditt kort i Japan (på flygplatsen Narita förslagsvis, om du ska åka med JR-flygtåget till Tokyo) och sedan göra platsreservationer på stationerna. Om du vill resa mer spontant finns det alltid vagnar på tågen som är förbehållna för resanden utan reservation. Det finns billigare pass som är områdesknutna – tex East pass, Kansai area pass, Sanyo area pass, Kyushu area pass och Hokkaido pass, så det kan löna sig att planera rutt i förväg. Undvik att resa under Japanska helgdagar eller stora högtider, då det kan vara fullbokat månader i förväg på populära rutter.

Kyoto-Japan
Tokyo – Japan

Lokaltrafiken i städerna är främst tunnelbana, pendeltåg och buss. Pendeltågen drivs ofta av JR (vilket gör att du kan använda ditt tågpass). Tunnelbanebiljetter köps i förväg i automater som oftast finns på engelska. Du kan köpa olika typer av dagpass på tunnelbanan eller någon av pendeltågslinjerna, men det är sällan man bara åker ett av tågbolagen under en dag, så vi köpte alltid enkelbiljetter.

Att köpa enkelbiljetter i automat är inte svårt, men det kan vara lite krångligt första gången man försöker. Ovanför biljettautomaterna finns en karta över tunnelbanan/pendeltåget. Sök reda på den station du vill åka till, bredvid stationen visas kostnaden för en vuxenbiljett. Välj hur många biljetter du ska köpa genom knapparna med ”gubbar” på. Välj sedan vilken linje du ska åka med (endast om flera tunnelbanelinjer/pendeltåg avgår från din hållplats). Klicka sedan på skärmen på rutan med antalet yen som en enkelbiljett kostar för en person. Mata in pengarna och du får biljetterna i handen. Relativt enkelt och billigt! Dock ska påpekas att det är stor brist på hissar och rulltrappor i Japan, vilket kan göra det svårt att åka tunnelbana med barnvagn eller rullstol.

Nikko – Japan

Det kan vara ganska så svårt att hitta adresser i Tokyo, då gatuadresser och numrering inte fungerar som vi är vana vid. Endast ett fåtal gator har namn och staden är istället indelad i administrativa områden (att liknas med kommuner) och i kvarter. Husen i kvarteren är numrerade efter den ordning de byggdes(!).

Vi sökte länge efter ett hotell efter en väl detaljerad karta, men då endast var tionde gata hade namn var det svårt att veta var man befann sig och det var omöjligt att avgöra avstånd. Lättast var då att utgå från en tunnelbane/tågstation i närheten och sedan söka i rätt riktning i området kring denna.

Säsong

Japan har fyra distinkta årstider med varierande väder, men vill man få behaglig temperatur och mycket sol är våren en bra tid att besöka Japan.

Somrarna i södra och centrala Japan är regniga, varma och fuktiga. Det regnar inte varje dag, men om du stannar några dagar i Tokyo kommer du säkert att behöva ett paraply. Söker du klart och friskt väder i Japan under sommarmånaderna måste du bege dig till Hokkaido.

Hösten har behagligare temperaturer och klara dagar, men under tidig höst drabbas ibland Japan av tyfoner (orkaner), vilka för med sig skyfall och hårdvind.

Kyoto-Japan

Vintern kan vara kall och det finns gott om skidorter i Japan (exempelvis OS-staden Nagano), men det är sällan det snöar i Tokyo. I slutet av december/början av januari infaller nyåret och det kan vara svårt att få tag i tåg- och flygbiljetter.

Våren med körsbärs- och plommonträdsblomningen är den period som de flesta reser till Japan. Temperaturerna är behagliga och vädret relativt stabilt.

Försök att undvika att resa omkring i Japan under ”gyllene veckan” (slutet av april/början av maj), då många affärer stänger upp till 10 dagar och tåg/flyg/hotell är fullbokade månader i förväg. Tokyo kan dock vara ganska så lugnt under denna period, då de flest reser hem till sina hemstäder. Andra tillfällen då det kan vara svårt med boende i Tokyo är mitten av februari (studenter reser till Tokyo för att skriva inträdesprov till prestigefyllda universitet) och mitten av juli till slutet av augusti (japanska semestersäsongen).

Japan har många festivaler som inträffar i olika städer under olika datum. Ett tips är att kolla upp vad som händer i Japan under din semestermånad, en bra webbplats med information om de olika månadernas festligheter är JapanVisitor.com.

Städer att besöka på din tågluff

Tokyo

Tokyo är en av världens största städer, känd för kejsarpalatset, sumobrottning och galna teknikprylar. Under en resa till Japan är Tokyo ett måste på listan av platser att besöka. Inte så mycket för sevärdheter, utan snarare för att uppleva folket och andas in storstadens atmosfär – vid den tidiga fiskmarknaden, vid de trendiga ungdomarna i Shibuya eller från 40 våningen på ditt hotell.

Tokyo – Japan

Kyoto

Kyoto är en av de mest välbevarade städerna i Japan, trots jordbävningar, bränder och krig. Här finner du rofyllda stenträdgårdar, svajande bambuskogar och fler än tusen buddist och shinto-tempel. Kanske har du till och med tur att stöta på en Maiko – en blivande geisha – innan hon snabbt försvinner in i en gränd. För i Kyoto lever fortfarande den gamla japanska kulturen mitt i den moderna stadens myller.

Vill du läsa mer om Kyoto? Kolla in min Kyoto-guide.

Takayama

Takayama är en av japans bäst bevarade traditionella städer. Med vacker gammal bebyggelse i gamla staden och omgiven av höga berg och frisk luft, är Takayama ett härligt avbrott från japans storstadsstress.

Takayama - Japan
Takayama – Japan

Nara

Mitt bland lummiga kullar ligger den forna huvudstaden Nara. Området räknas som Japans historiska vagga och här finner du många historiskt intressanta sevärdheter på en kompakt yta, med Todai-ji-templet som den största sevärdheten. Här är även sakens hemstad, så missa inte ett besök på ett sake-bryggeri med sakeprovning av sorter som du inte kan drömma om finns. Vad sägs om champagne-sake?

Nikko

På dagsutflyktsavstånd från Tokyo ligger staden Nikko mitt bland vilda vattendrag, varma källor och berg. Till Nikko åker man för att vandra i nationalparken eller för att besöka shinto och buddisttemplet Toshogu.

Boende

Det kan vara relativt svårt att hitta boende själv i Japan om man inte använder sig av stora bokningssajter som Expedia och hotels.com. Hotell i västerländsk stil kan man hitta och boka på de flesta internetresebyråer, men vill man hitta guldkornen kan det vara svårt. De flesta hotellsidorna är enbart på japanska.

I Japan finns det boende för alla plånböcker – men även de billigaste rummen är relativt dyra i förhållande till andra asiatiska länder. Billigast bor du i kapselhotell eller vandrarhem för cirka 300 kronor per person och natt. Kapselhotellen är enkelt beskrivet sängkapslar på cirka 2 x 1,5 meter som är staplade på varandra i ett rum. Kapslarna innehåller oftast tv, radio och lampa. Tyvärr tar kapselhotellen oftast emot endast män, men det finns enstaka kapselhotell som även tar emot kvinnor.

Japanska värdshus – ryokan och minshuku – är ett måste att testa innan man lämnar Japan. Sov på tatamimattor, njut av japanska bad i gemensamma badutrymmen och ät fantastisk mat, skillnaden mellan ryokan och minshuku ligger i servicenivå. På ett ryokan har du en egen rumsvärdinna som serverar dig 15-rätters middag på ditt rum, medan du på minshuku ofta får äta en lika fantastisk middag – men i gemensam matsal utan egen värdinna. Prisskillnaden kan vara stor och det är inte alla värdshus som har engelskspråkig personal, vilket kan bli ett problem då boende på japanska värdshus kräver att du är insatt i en hel del vett och etikett. Priset för denna upplevelse är 1000-2000 kronor per person och natt på ryokan och runt halva priset om man istället bor på minshuku. Passa på att bo på ryokan utanför de största städerna, så får du en billigare upplevelse.

Internationella hotell av västerländsk standard finns i uppsjö i Tokyo och Kyoto och priserna ligger som i de flesta andra storstäder – 500 kronor och uppåt per person och natt. Glöm dock inte att kontrollera att du får ett rökfritt rum!

Äta ute

Japans tempel, galna neonskyltar och snabba tåg är inte de enda orsakerna till att man reser till Japan. För oss var maten en av de allra största höjdpunkterna av resan och vi såg verkligen fram emot middagarna och de nya smaker och konsistenser som man skulle få smaka. Visst kunde vi åka på oväntade måltider med iskall nudelsoppa, sladdrigt kycklingskinn på grillpinne eller egenlagad mat på stekbord – men allt var fantastiskt gott! Bentolådorna på tågen blev som en liten julafton med alla överraskningar som dök upp när man lyfte på locket. Västerländska matkedjor som McDonalds finns överallt i storstäderna, men menyn är alltid lite ändrad för att passa i Japan – exempelvis stötte vi på en teriyakiburgare på ovan nämnda restaurang.

Kyoto-Japan

Sushi – Sushi är den maträtt som de flesta förknippar med Japan. Ordet betyder ungefär ”ris med vinäger” och har alltså egentligen ingenting med rå fisk att göra. Det finns olika sorters sushi, de populäraste är Nigiri (avlånga risbollar med exempelvis en rå fisk, räkor, avokado), Gunkan (sjögräsrulle med ris och fiskägg/sjögurka), Norimaki (sjögräsrullar med fyllning), Temaki (sjögrässtrutar med ris, fisk/skaldjur och grönsaker – ska ätas snabbt, annars blir den seg) och Inari(sushiris som läggs i en påse av friterad tofu). I Japan äter man inte så mycket wasabi som vi gör här hemma och man doppar bara vissa sorters sushi i soja (och i dessa fall doppas fisken, inte riset). Till sushi dricker man grönt te, som brukar ingå i priset. Billigast äter du sushi på rullbandsrestaurang (för ca 9kr/tallrik med två bitar).

Bento – Som tågresenär älskar man bento! Bento är en enportionslåda med take-away-mat som består av en massa olika smårätter med kött, fisk och ris. Lådan är estetiskt upplagd och kan innehålla kall eller varm mat. På tågstationerna finns mängder av lådor att välja mellan, och det gör inget att man inte kan japanska – det är bara att peka på den av skyltens lådor med plastmat som ser godast ut. Bento-lådorna äts sedan på tåget med god aptit – praktiskt, trevligt och fantastiskt gott varje gång.

Sashimi– Sashimi är tunt skuren rå fisk eller skaldjur. Här har man inget ris, utan doppar direkt i soja.

Sashimi på ryokan - Takayama - Japan
Takayama – Japan

Soba/Udon/Ramen– Nudlar som serveras kalla eller varma, ofta med soppa och topping. Populär rätt är Yakosoba – stekta nudlar med grönsaker och ingefära.

Nabe-rätter– Tillagas i en het gryta som oftast står på bordet. Shabu-Shabu är en slags japansk fondue i buljong där man doppar kött, svamp och grönsaker. Sukiyaki är en annan variant, där man doppar kött och grönsaker i rätt ägg innan man äter det.

Okonomiyaki– Tillagas ofta av matgästen själv på en stekhäll på bordet och är en slags omelett/pizza med fyllning/garnering. Servitrisen serverar smeten och sedan tar du de två spatlarna och vänder på pannkakan när den stelnat. Gott, men inget att rekommendera för en snabblunch…

Gyoza– Stekta dumplings med fyllning

Gyudon– Biff kokt med lök, mirin, sake och soja serverat på risbädd. Mycket godare än det låter – populär mat som serveras på flera snabbmatkedjor.

Yakitori– Grillad kyckling på spett. Passa upp! I Japan säljs alla delar av kycklingen som yakitori – även lever och skinn…

Kyoto-Japan

Vett och etikett

Inget resmål är väl så förknippat med tradition, kultur och etikettregler som Japan. De flesta regler är väldigt självklara och med lite ödmjukhet och respekt kommer man långt. Här listar vi dock några bra regler att ha i bakhuvudet – både för vett och etikett.

  • Gå aldrig med skor på ett golv med tatamimattor. Ta av skorna/tofflorna vid dörren gå i strumpor eller barfota.
  • Byt till toalettofflorna när du går in på toaletten. Och glöm för all del inte att byta tillbaka till de andra tofflorna innan du går ut…
  • Vid tempel och helgedomar finns en vattenfontän med skopor vid ingången. Dessa är till för att rena dig innan du går in i området. Ta en skopa och rengör händerna. Du kommer att se vissa japaner som även sköljer munnen, om du också vill göra det – kom ihåg att spotta utanför fontänen.
  • Japanska bad är lika mycket till för renlighet som för avkoppling. Om du ska bada japanskt bad på exempelvis en ryokan, finns vissa reglar att följa. Innan man badar, rengör man sig. Duscharna är lågt monterade eftersom att man ska sitta på en pall. Fyll en vattenskål/hink med vatten och häll över dig. När du har tvålat och sköljt av dig varenda gnutta schampo, hoppar du i badet. Alla badar i samma badvatten, så det är viktigt att du är ren innan du hoppar i.
  • Det finns två typer av toaletter – japanska och västerländska. Japanska toaletter är hål i golvet som man hukar sig över. Västerländska toaletter är av samma modell som här hemma, men har ofta mer funktionalitet än de vi är vana vid hemmavid. Toaletterna kan spela musik eller vattenljud så att andra slipper höra vad du gör på toaletten, de kan spruta vatten för att rengöra dig, de kan ha uppvärmd sits eller automatisk lufttorkning(!).
  • Man snyter sig inte offentligt och man snyter definitivt inte näsan vid matbordet.
  • Häll inte soja på kokt ris. Ska man doppa i soja får du en liten dopptallrik.
  • Sushi äts med fingrar eller pinnar. Doppa fisken snarare än riset i soja och tillsätt inte extra wasabi om du inte vill stöta dig med kocken.
  • Sätt aldrig ned dina matpinnar i riset. Det gör man bara vid begravningar. Peka inte heller med dina pinnar.

Säkerhet

Japan är ett jämförelsevis säkert land. Aldrig att vi kände att någon slängde lystna blickar efter vår kamerautrustning, och aldrig att vi någonsin mötte något än ofattbart vänliga och hjälpsamma människor. Ett hot som dock är överhängande i Japan är jordbävningar. Ungefär 20% av världens jordbävningar med storleksgrad över 6 på Richterskalan inträffar i Japan, så det är inte helt fel att ha koll på hotellets evakueringsplaner. Om en jordbävning inträffar, ta skydd under ett stabilt bord, säng eller dörrpost för att undvika fallande material. Åk inte hiss, spring inte i panik utan stanna inomhus (om du är inomhus) och vänta ut jordbävningen.

Media

Att resa runt i Japan kan ibland kännas lite isolerat, då det väldigt sällan finns CNN eller andra utländska nyheter tillgängliga på hotellen. Det finns dock en mycket bra engelskspråkig tidning – Japan Today – där du kan få information om vad som händer i landet.

Något man inte får missa när man är i Japan, är att titta på TV. Japaner älskar galna gameshows i stil med ”svara rätt på frågan, annars skjuter vi upp din svärmor i luften med en katapult” eller ”svara rätt på frågan, annars får dina lagkamrater elstöt i rumpan”. Du behöver inte förstå ett ord japanska för att fastna framför dessa konstigt roliga program. Det känns lite konstigt att se de korrekta kostymmännen som du möter i tunnelbanan, plötsligt åka vattenskidor sittandes på en toalettstol eller cykla tandem iklädda rosa panterndräkter – men det är ack så underhållande!

Takayama - Japan
Takayama – Japan

Valuta och kostnader

Man får ofta höra talas om att Japan är dyrt och skräckhistorier om vad folk har betalat för ett glas juice i Tokyo sprids vida kring. Låt oss ta död på den myten en gång för alla – Tokyo är inte dyrare än någon annan storstad! Visst, det går inte att jämföra Tokyo med Bangkok, men för att göra en vettig jämförelse måste man titta på helheten – kvalité, renlighet och ordning.

I Tokyo finns boende från någon hundralapp, god och vällagad mat behöver inte kosta mer än någon 15 kronor och kollektivtrafiken är betydligt billigare och punktligare än i Sverige. Men det bästa med Tokyo är att det roligaste nöjet – titta på folkvimmel, neon, skyskrapor och elektronik – är helt gratis!

Dricks förekommer i princip inte i Japan och ingen förväntar sig det. Det är inte vanligt att pruta.

6 KOMMENTARER

  1. Mitt intresse för japan har alltid varit stort, min önskan att åka dit har bara växt under det senaste året. Sen kan det ju vara lite svårt att åka till ett land på andra sidan jordklotet, man vet ju kanppt vad som väntar! Min mamma topsade mig om denna sida och jag säger bara : wow! TAck så hemskt mycket, ni har bara ökat intresset ännu mer för en 17-årig tjej på landet.

    Okage de, sayōnara

  2. Skämtsökte på ’bila till japan’ och fick denna sida som en av topp-träffarna.

    Är sjukt intresserad av Japan och då särskilt lite äldre kultur, artigheten och etikettsreglerna. Måste bara ta mig dit. Om det blir via språkstudier eller semester det återstår att se.

    Men jag börjar med att skaffa mig ett par toalett-tofflor :)
    Utmärkt post!

  3. Precis hemkommen från en resa till Japan med familjen. Vi ÄLSKADE det! Av en slump hittade jag detta inlägg och vi följde den rutten du föreslog. Helt perfekt! Vi fick en bra blandning av allt. Nu ska sparas pengar till nästa resa. Vi bara MÅSTE tillbaka. Stort tack för tipsen!

    • Vad roligt att höra att ni hade en härlig resa och att ni gillade rutten!!! Japan är helt klart ett av våra absoluta toppresemål, vi planerar själva att åka tillbaka så snart dottern har blivit lite äldre och inte bara äter avokadosushi :)

  4. Hej, intressant läsning om Japan! Jag ska åka till Japan i 12 dagar och tänker köpa Rail pass för 7 dagar och spendera resten av tiden före och efter i Tokyo men vart skulle du rekommendera att vi ska besöka under de 7 dagar vi ska åka runt, var du på något stop som du vi ska välja framför något annat?
    Tack på förhand!
    Mvh Catarina

    • Hej Catarina! Så svår fråga! Kyoto är ett måste, men vi valde exempelvis att åka till bergen och se på natur snarare än att åka till Hiroshima. Efter Tokyo så uppskattade jag lite ”mindre” städer som Nara och Nikko mer än exempelvis Osaka. Tokyo är mycket av allt – så bra att blanda upplevelser tänker jag :) Hoppas du får en härlig resa!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Kyoto – Sevärdheter bland bambuskogar och stenträdgårdar – Japan

Kyoto är en av de mest välbevarade städerna i Japan, trots jordbävningar, bränder och krig. Här finner du rofyllda stenträdgårdar, svajande bambuskogar och fler än tusen tempel.

Recept: Gyoza

Det här är vårt favoritrecept på Gyoza, glöm inte dippen - det är halva njutningen!

Ännu mer reseinspiration

21 foton som får dig att vilja åka till Japan

Det är lätt att komma hem med några tusen bilder när man besöker Japan. Här är några av mina favoriter.

Recept: Gyoza

Det här är vårt favoritrecept på Gyoza, glöm inte dippen - det är halva njutningen!