Tåkern – Inte bara för fågelskådare – Östergötland

Vid fågelsjön Tåkern behöver du inte vara fågelskådare för att uppleva den stora mängden fåglar och den vackra naturen.

Under vår bilsemester runt Mälaren i sommaren 2020, hamnade vi en oplanerad dag i närheten av fågelsjön Tåkern. En sjö som vi alla hade hört talas om, men som ingen av oss hade besökt tidigare. Skulle det verkligen vara något för oss? Vi är ju inga fågelskådare? Tåkern visade sig bli en av bilsemesterns höjdpunkter – inte bara för den vackra naturen och alla fåglar, utan även för naturreservatets intressanta naturum!

Det finns flera olika platser att besöka kring Tåkern, men besöksplatsen Glänås är en bra plats att börja på om du inte har varit här tidigare. Här vid sjöns södra strand ligger naturum Tåkern med en bemannad utställning och lättillgängliga fågelskådartorn.

Träspångar vid Tåkern
Tåkern naturreservat

Vad är det som är unikt med Tåkern?

Tåkern är en av norra Europas största och viktigaste fågelsjöar. Här stannar varje vår och höst tusentals flyttfåglar på resande fot, men även under resten av året hittar du stora mängder häckande fåglar här. Orsaken till sjöns popularitet hos den fjäderbeklädda populationen är sjöns djup. Eller rättare sagt, sjöns avsaknad av djup.

Under 1800-talets mitt sänktes sjöns vattendjup för att kunna skapa mer åkermark åt traktens bönder. En ganska drastisk förändring, som helt ändrade sjöns förutsättningar och gav vassen möjligheten att växa till sig vid sjöns stränder. Idag är medeldjupet i sjön 80 centimeter och vassen täcker en yta av 2400 fotbollsplaner. I det grunda vattnet kan solljuset nå ner till sjöns botten och både sjögräs, fisk och smådjur trivs. En riktig a la carte-meny av fågelmat för alla typer av fåglar, allt inom ett ätbart djup.

Tåkern naturreservat - Naturum
Tåkern naturreservat - Naturum

Vackra naturum Tåkern

Naturum Tåkern har inte bara intressanta utställningar, utan även byggnaden i sig är en plats som förtjänar att skådas ur ett arkitektoniskt perspektiv. Ritad av Wingårdhs arkitekter för att smälta in i omgivningen, möts du här av ett hus täckt i vass, nästan lite i söderhavsstil. Ett helt unikt hus på en väldigt unik plats.

Inne i utställningen kan du läsa mängder av information om sjön och dess flygande besökare. En av höjdpunkterna i utställningen är tavlan som visar vilka fåglar som setts i sjön de senaste dagarna. Havsörn, fiskgjuse och grå häger är bara några av dagens besökare. Här finns just nu även 2350 knölsvanar. De vita svanarna på sjön är alltså inte vågskum, utan riktiga svanar. Jag har nog aldrig sett så många svanar på en och samma plats tidigare. Hur hittar de hit allihop?

Tåkern naturreservat - Naturum

En annan höjdpunkt i utställningen är de små trästatyerna som i proportionerlig storlek visar de fåglar som någon gång har synts i sjön. Totalt är över 270 fågelarter frekventa gäster, varav ett hundratal arter även häckar i sjön. Även om de små statyerna är väldigt små, ger det en bra känsla för hur stor skillnad det är i storlek mellan olika fågelarter. En rödhake är (inte helt oväntat) väldigt liten i jämförelse med en duvhök.

Längst in i utställningen finns flertalet kikare uppsatta, så att vi alla kan få chans att se fåglarna på nära håll. Vi sitter här en lång stund och tittar på gyttret av fåglar framför oss. Det är mest änder och gäss som vi ser, vi har inte riktigt tekniken för att zooma in på de flygande fåglarna. Jag antar att man behöver vara lite mer proffsskådare för att kunna se dessa snabba rackare.

Tåkern naturreservat - Naturum

Fågeltornet

Alldeles söder om naturum ligger ett tillgänglighetsanpassat fågeltorn, där man kan ta sig hela vägen upp till toppen med både barnvagn och rullstol. Uppe i tornet står flera fågelskådare med sina stora kikare och tittar på fåglar. De står tysta och väntar. Det är oklart om de uppskattar alla barnen som stojar och springer runt i tornet. Jag smyger försiktigt förbi för säkerhets skull.

En dag som denna ångrar jag att jag inte har ett bättre zoomobjektiv med mig. Mitt all-round-objektiv för kameran är bra till mycket, men det är tyvärr inte ett objektiv för närbilder av fåglar på avstånd. Jag hade dessutom önskat att jag hade varit bättre på identifiera alla olika sorters fåglar vi ser idag, eller kanske snarare kunna identifiera alla de fåglar vi hör. De flesta fåglar gömmer sig i vassen med sina små dunbollar den här tiden på året och är lättare att höra än att se.

Fågelskådningstorn vid Tåkern
Fågelskådningstorn vid Tåkern
Fågelskådningstorn vid Tåkern
Fågelskådningstorn vid Tåkern
Tåkern naturreservat
Utsikt över naturum vid Tåkern

Strandpromenaden

Från naturum finns en vandringsled på 4 kilometer till nästa fågeltorn vid Svanshals, men vi har inte tid att gå den rundan idag. Istället så spanar vi på fåglar från den fina strandpromenaden, som tar oss på träbryggor igenom en hög portal av vass. Det är lätt att känna sig liten här bland den höga vassen och att se de små fåglarna som häckar i vassen är definitivt inte lätt för ett otränat öga.

Det som fångar våra ögon är istället det stora antalet rovfåglar som står helt stilla i luften och ryttlar ovanför sjön. Med lite inzoomade bilder kommer vi fram till att dessa stora vita fåglar med svart mönster måste vara fiskgjusar. Inte så illa skådat, om jag får säga det själv.

Utefter strandpromenaden finns både en tipsrunda och ljudboxar, där man lär sig om områdets flora och fauna. Perfekt för de lite äldre barnen som kan tävla mot varandra när de har tröttnat på att stillsamt titta på fåglar.

Spanar efter fåglar vid Tåkern
Tåkern fågelsjö och naturreservat
Spanar efter rovfåglar vid Tåkern

Hur hittar jag till Tåkern?

Tåkern ligger vid Vätterns östra strand, väster om Linköping och strax söder om Vadstena. Det finns flera besöksplatser längs sjöns kant, men naturum ligger i Glänås besöksområde.

Vi hade tänkt att bara snabbt stanna till, men det slutade med att vi tillbringade flera timmar här.

Karta

Det går att besöka Tåkern året om, men för att inte störa de häckande fåglarna är naturreservatet stängt mellan den 1 april – 30 juni varje år. Då kan du bara besöka markerade vägar, besöksområden och vandringsleder.

Båtar vid Tåkern
Träspångar vid Tåkern

Vill du läsa mer om Tåkern?

Tåkern naturreservat - Naturum
Blommor vid Tåkern

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Wedevågs herrgård – Ett guldkorn att återvända till – Västmanland

Wedevågs herrgård knockade oss totalt med sina vackra rum, fantastiska mat och ljuva frukost. Hit kommer vi gärna tillbaka!

Brösarps backar – Vandring där Skånes kullar möter Österlen

Brösarps backar är för många själva bilden av Österlen. Vi har vandrat den blå leden över de norra backarna och mötte inte bara böljande landskap utan även en lite för närgången reptil.

Bjärehalvön – 6 smakrika tips bland caféer, vingårdar och gårdsbutiker – Skåne

Bjärehalvön är så mycket mer än Båstad, tennis och fina golfbanor. Här tipsar jag om sex av mina mest smakrika favoriter i Skånes nordvästligaste hörn - från caféer till gårdsbutiker och en unik vingård.

Cykla längs Göta kanal – Ett äventyr med mersmak – Västergötland

Att cykla längs Göta kanal är som en stilstudie i stillsam tidlös njutning, svenska landskap och ömma sadelrumpor.

Tyresta nationalpark – Höst i urskogen – Stockholm

Tyresta nationalpark är lättillgänglig svensk urskog alldeles söder om Stockholm. Hit åker vi minst en gång om året med kaffetermos och kamera i högsta hugg!

Balestjärnen – Vandra Höga kusten-leden till Balesudden – Ångermanland

Utefter Höga Kusten-leden ligger den märkliga Balestjärnen högt uppe på klippan Balesudden. En unik plats med kristallklart vatten och välbevarade trädskelett.
Ännu mer reseinspiration

30 mysiga julmarknader kring Stockholm (2024)

Det finns gott om mysiga julmarknader kring Stockholm som får julkänslan att öka med några 100%. Här är de julmarknader som jag hittat för 2024. Har jag missat någon?

Djurholmen strövområde – Från Djurholmamossen till ravinen vid Århultsbäcken

Mitt i Hallandsåsens orörda natur bjuder Djurholmen strövområde på kontraster mellan högmosse och ravin i två naturreservat - Djurholmamossen och Århultsbäcken.

Nordingrå – 4 sevärdheter i hjärtat av Höga kusten

Kring Nordingrå hittar du några av Höga Kustens vackraste vyer, kantade av fiskelägen, klippor och kultur.